Bilag

Bilag 1: Brev om opfølgning på Aalborg Universitets årsrapport

Aalborg Universitet

Opfølgning på universitetets årsrapport for 2009

I overensstemmelse med Videnskabsministeriets tilsynsforpligtelse som fastsat i universitetsloven har Universitets- og Bygningsstyrelsen gennemgået årsrapporten for 2009 og institutionsrevisors protokollat, samt Rigsrevisionens erklæring og beretning til bestyrelsen om årsrevision af 16. april 2010.

Styrelsen har ved gennemgangen af årsrapporten lagt vægt på bestyrelsens vurderinger af økonomien og planerne for den fremtidige udvikling.

Udviklingskontrakterne er sammen med målrapporteringen og finanslovens aktivitetsoversigter udgangspunkt for Videnskabsministeriets dialog og tilsyn med universiteterne.

1. Opfølgning på målrapporteringen i årsrapporten

Universitets- og Bygningsstyrelsen har gennemgået målrapporteringen i årsrapporten. Målrapporteringen relaterer sig til udviklingskontrakten og derigennem til AAU’s strategiske mål, midler og indsatsområder, centreret om de fire kerneopgaver, forskning, uddannelse, videnspredning og forskningsbaseret myndighedsbetjening, jf. universitetslovens § 2.

Målrapporteringen afspejler, at udviklingskontrakten indeholder både kvalitative og kvantitative mål for universitetets aktiviteter inden for rammerne af universitetets overordnede strategiske forsknings- og uddannelsesplaner.

I vedhæftede bilag har styrelsen til orientering udarbejdet diagrammer, som muliggør en tværgående sammenligning mellem universiteterne på de områder, hvor der er opstillet kvantitative mål i universiteternes udviklingskontrakter.

Styrelsen har bemærket, at AAU’s rektorat i 2008 har besluttet at sætte særlig fokus på udviklingen af indtægtsgrundlaget, øget internationalisering, kvalitetsstyring og forbedret trivsel.

AAU’s rapportering omfatter såvel en skematisk gennemgang af udviklingen for samtlige mål som en mere uddybende rapportering af udvalgte mål inden for:

Målopfyldelsen

I udviklingskontrakten har AAU opstillet i alt 30 mål, som AAU forventer at opfylde i kontraktperioden

Status for målopfyldelsen Antal mål 2008 Antal mål 2009
Opfyldt 25 27
Delvis opfyldt 3 2
Ikke opfyldt/kritik 2 1

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder, at der er et behov for en supplerende redegørelse for de ikke eller delvist opfyldte mål, som anført nedenfor, jf. udviklingskontrakten.

Resultatmål nr. 7: Ph.d.-afhandlinger
Indikator

Der måles i forhold til det årlige optag af ph.d.-studerende for den samlede kontraktperiode 2008-2010. Et afvigende større eller mindre optag i et år indregnes i det efterfølgende.

Mål og målopfyldelse

Antal optagne ph.d.- studerende
Mål Realiseret
2008 Min. 400, jævnt stigende 127
2009 117
2010

AAU har oplevet i et fald i antallet af afhandlinger fra 2008 til 2009 til trods for et øget optag. AAU vurderer, at det bliver vanskeligt at nå det samlet mål. Styrelsen anmoder venligst om en uddybning af AAU’s tiltag på området for at nå målet.

Resultatmål nr. 15: Internationale studerende, udgående studerende
Indikator

Der måles på antal studerende, der tager et udlandsophold på mellem 3-9 måneder som en integreret del af deres uddannelse. Det inkluderer både studie- og praktikophold.

Mål og målopfyldelse

Indikator

Som indikator anvendes Rektorkollegiets nøgletal F 1.1 - antal optagne på bacheloruddannelsen sat i forhold til antal 20-24-årige i det pågældende optagelsesår.

Mål og målopfyldelse

Med udgangspunkt i en fastholdelse af et optagelsestal, der svarer til den procentvise andel af en ungdomsårgang, er det forventningen, at Københavns Universitet i 2010 vil øge sit optag på bacheloruddannelserne fra godt 5.900 i 2007 til 6.300 i 2010.

Internationale studerende, udgående studerende
Mål Realiseret
2008 500 332
2009 500 393
2010 500

AAU har oplevet en stigning i antallet af udrejsende studerende, men opnår fortsat ikke det fastsatte mål.

Styrelsen anmoder venligst om en uddybning af AAU’s forventninger til opnåelse af det samlede mål for perioden samt en beskrivelse af de initiativer, der iværksæt for at understøtte opnåelsen.

2. Opfølgning på revisionen

Vi skal bede universitetet om at redegøre for, om de forhold, som Rigsrevisionen har påpeget er afklaret, og hvad universitetet har gjort for at sikre, at der ikke fremover opstår problemer med disse forhold.

Vedrørende forskning med EU-tilskud finder Rigsrevisionen, at SBi’s procedurer for indgåelse af kontrakter og projektoprettelse afviger på nogle områder fra AAU’s generelle procedurer. Rigsrevisionen anbefaler, at universitetets generelle procedurer for indtægtsførsel af projektindtægter og beregning af overhead, indføres ved SBi.

Rigsrevisionen har drøftet revisionsprotokollatet om forberedende revisionsarbejder og revisionsprotokollatet om årsrapporten med institutionsrevisor. Rigsrevisionen har ved gennemgangen af revisionsprotokollatet vedrørende årsrapporten særligt hæftet sig ved følgende:

3. Særligt om IT-sikkerheden

Universitets- og Bygningsstyrelsen skal igen i år understrege vigtigheden af, at universitetets ledelse har fokus på It-sikkerheden og afsætter tilstrækkelige ressourcer til at understøtte den. Universitets- og Bygningsstyrelsen skal derfor gøre universitetet opmærksom på, at det i den offentlige sektor siden 2007 har været obligatorisk at følge den danske standard for informationssikkerhed, DS 484.

Informationssikkerhed skal skabe:

  1. Tilgængelighed: Interne brugere og eksterne kunder skal have adgang til de informationer, som de har behov for på et givent tidspunkt
  2. Integritet: Informationerne skal være korrekte og fuldstændige
  3. Fortrolighed: Følsomme informationer skal beskyttes mod uvedkommendes adgang.

It-sikkerhed, herunder efterlevelse af DS484, er ikke afgrænset til udvalgte systemer, men gælder for alt lige fra fysisk sikring af bygninger til retningslinjer for håndtering af mobile enheder. Det er vigtigt, at It-sikkerhed ikke alene tænkes som tekniske sikringsforanstaltninger, men i lige så høj grad er repræsenteret ved et passende niveau af forståelse i hele organisationen.

It-styringen og It-anvendelsen på universiteterne bør i tilstrækkeligt omfang fokusere på at understøtte universiteternes målopfyldelse på såvel forskningsmæssige som administrative områder, så det er passende for universiteternes behov på kort og lang sigt.

http://www.itst.dk/it-sikkerhed/ds-484 findes vejledninger og best practise eksempler til at understøtte det videre arbejde med DS484. Særligt henledes opmærksomheden på http://www.itst.dk/it-sikkerhed/ds-484/rollebaseret-indgang/systemforvaltere-og-dataforvaltere-skal-passe-paa-deres-aktiver, hvori den enkelte system - eller dataforvalters ansvar er beskrevet.


Med venlig hilsen

Jens Peter Jacobsen
Direktør


Kopi til Rigsrevisionen

Bilag 2


Side 1 af bilag 2. Indscannet brev 13. Sept. 2010. fra rektor ved Aalborg Universitet angående opfølgning på AAU årsrapport. Side 2 af bilag 2. Indscannet brev 13. Sept. 2010. fra rektor ved Aalborg Universitet angående opfølgning på AAU årsrapport. Side 3 af bilag 2. Indscannet brev 13. Sept. 2010. fra rektor ved Aalborg Universitet angående opfølgning på AAU årsrapport. Side 4 af bilag 2. Indscannet brev 13. Sept. 2010. fra rektor ved Aalborg Universitet angående opfølgning på AAU årsrapport.

Denne side er kapitel 12 af 12 til publikationen "Rapport om Aalborg Universitet - Tilsynsmode den 3. december 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.