11. Konklusion

Denne rapport tegner et billede af Syddansk Universitet som et velfungerende universitet, der på universitetets mange lokaliteter er inde i en god udvikling inden for såvel uddannelserne som de fysiske og administrative rammer. Syddansk Universitet er et universitet, der generelt opfylder de krav og følger regler og retningslinjer, der er på universitetsområdet.

Status for Syddansk Universitet: Universitetet har tilnærmelsesvist i hvert af årene 2007-2009 genereret et nul-resultat, da resultatets andel af indtægterne udgjorde ca. 0 procent. Syddansk Universitet havde pr. 31. december 2009 en egenkapital på 440,4 mio. kr. Heraf udgjorde en statsforskrivning 121 mio. kr.

Det samlede antal ansatte i videnskabelige stillinger ved Syddansk Universitet er steget fra 2009 til 2010. Der er en mindre andel af stillinger på adjunktniveau på Syddansk Universitet end på universiteterne samlet set.

I alt har Syddansk Universitet fra 2008-2009 haft en stigning hjemtaget af eksterne forskningsmidler på 6 procent. Syddansk Universitet oplevede i 2009 en stigning i midler fra danske private kilder, EU-midler og øvrige midler fra udlandet, men et fald i hjemtaget af midler fra danske offentlige kilder.

Syddansk Universitet optræder på de mest anerkendte internationale ranglister.

Inden for deltidsuddannelse har Syddansk Universitet i perioden 2005-2009 oplevet en stigning i antallet af betalende studerende, antallet af årselever og antal færdiguddannede på deltidsuddannelser. Syddansk Universitet har ligeledes haft en stigning i deltagerbetalingen i perioden 2005-2009.

Med hensyn til kommercialisering har Syddansk Universitet i 2009 etableret en spinout-virksomhed og haft et underskud på ca. 2,2 mio. kr. på kommercialiseringsaktiviteter.

I forbindelse med Internationalisering af uddannelserne havde Syddansk Universitet i 2010 balance i antallet af udvekslingsstuderende. Syddansk Universitet forventer en stigning i antallet af indgående studerende i 2010, men Syddansk Universitet forventer dog ikke, at det er muligt at nå målet i udviklingskontrakten for 2010.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets arbejde for at skabe balance mellem indgående og udgående udvekslingsstuderende. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser gerne, at Syddansk Universitet opfylder målene for antallet af udvekslingsstuderende i udviklingskontrakten og vil følge udviklingen på området. Universitets- og Bygningsstyrelsen har bemærket, at Syddansk Universitet fokuserer på at tiltrække internationale studerende på en hel uddannelse frem for på korte studieophold.

I forhold til Fremtidens optag og uddannelser der matcher samfundets behov, har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet gerne vil optage flere studerende, også gerne flere end de 173, der skal optages frem mod 2015, hvis Syddansk Universitet skal bidrage med sin nuværende andel af studerende til opfyldelsen af 50 procent målsætningen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tilkendegivelse om at øge optaget frem mod 2015. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser ligeledes positivt på Syddansk Universitets initiativer til at styrke rekrutteringen af studerende og øge optaget af studerende i regionen, der traditionelt går efter kortere uddannelser. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at der er en stor del af Syddansk Universitets uddannelser, der har en høj beskæftigelsesfrekvens for dimittender. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge de forventeligt positive resultater af Syddansk Universitets iværksatte proces på Det Humanistiske Fakultet og arbejdet med at vejlede de studerende angående tilvalgsfag.

Vedrørende ph.d.-optaget og kvaliteten af ph.d.-skoler har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet vil opfylde målet i udviklingskontrakten for ph.d.-optaget i 2010. Syddansk Universitets fakulteter arbejder i forskellig grad på at forbedre gennemførelsestiden og gennemførelsesprocenten ved bl.a. at tilbyde de studerende regelmæssige samtaler og tilbyde eller pålægge vejlederne kurser.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at Syddansk Universitet i 2010 opfylder målet for ph.d.optaget. Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne af arbejdet med gennemførelsestid og gennemførelsesprocent på Syddansk Universitets forskellige ph.d.skoler. Universitets og Bygningsstyrelsen forventer, at Syddansk Universitets arbejde med kvalitetssikringen af ph.d.uddannelserne og med internationale evalueringer vil blive videreudviklet på alle Syddansk Universitets ph.d.-skoler og Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne heraf.

Strategisk fysisk planlægning: Syddansk Universitet har aktiviteter i Esbjerg, Kolding, Sønderborg, Slagelse, København og Odense. Campus i Odense står foran en massiv udbygning under temaet vidensbydel, som vil knytte området tættere til Odense. Der skal her bygges et nyt Odense Universitetshospital og en forsker/videnspark. I Slagelse er Syddansk Universitet flyttet til Sdr. Stationsvej, der ligger tæt på stationen. Syddansk Universitet arbejder på at øge aktiviteterne i campusbyerne gennem etablering af nye uddannelser og opbygning af understøttende forskningsmiljøer.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder, at Syddansk Universitets strategi i forhold til regional tilstedeværelse på det fysiske område og integration med bymiljøerne er velformuleret og kvalificeret. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil se frem til at se de forventede positive forventninger af disse tiltag. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge Syddansk Universitets arbejde med at sikre et bygningsmæssigt fundament for et øget optag ved at øge bygningsmassen samt sikre en høj udnyttelse af lokalerne. Universitets- og Bygningsstyrelsen har et særdeles godt samarbejde med Syddansk Universitet omkring alle aspekter af den fysiske planlægning.

Samspil med erhvervslivet: Syddansk Universitets har en række initiativer til at styrke samarbejdet med erhvervslivet på både uddannelses- og forskningsområdet. Syddansk Universitet har blandt andet ansat virksomhedskonsulenter, som håndterer indkomne henvendelser fra virksomheder samt tager opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV). Syddansk Universitet sætter fokus på iværksætteri og entrepeneurskab gennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA Entrepenuership Centre. Syddansk Universitets karrierecenter har desuden en række tilbud til studerende og virksomheder. Herudover findes der på Syddansk Universitet blandt andet TEK – Momentum, som består af en videns- og ingeniørbank, der afdækker innovationspotentiale i virksomheder.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tiltag til at tage kontakt til SMV’er i Region Syddanmark samt Syddansk Universitets tiltag til at give de studerende mulighed for at styrke deres kompetencer i entreprenørskab. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder derudover, at Syddansk Universitets samarbejde med andre aktører om innovation er meget positivt, og Universitets- og Bygningsstyrelsen ser frem til de forventede positive resultater af dette samarbejde.

I forbindelse med afsnittet om Administrationsudgifter har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet har igangsat en række initiativer med henblik på administrative effektiviseringer. Initiativerne har fokus på at forbedre arbejdsgange og forbedre digitaliseringen af områder som fakturering og rekruttering. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har iværksat en række initiativer til forenkling og digitalisering af de administrative sagsgange, som vil bidrage til at begrænse udgifterne til administration.

Vedrørende den Forskningsbaserede Myndighedsbetjening har Syddansk Universitet oplyst, at det løbende konkrete samarbejde er godt, konstruktivt og fleksibelt, og at den relativt bredt formulerede rammeaftale har været et godt grundlag for denne relation.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har et godt samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, samt at Syddansk Universitet finder, at de uddybende retningslinjer medvirker til at afklare en række væsentlige forhold.

Denne side er kapitel 11 af 12 til publikationen "Rapport om Syddansk Universitet - Møde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.