Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

1 Indledning

S-FoUs miljøprogram

Byer og bygninger er et af civilisationens mest markante træk. Opførelse, brug og senere nedrivning og deponering af bygninger medfører omfattende indgreb i det omgivende miljø og har konsekvenser for kommende generationers levevilkår.

For at sikre en bæredygtig udvikling af samfundet, må byggeriets parter søge at begrænse indgrebene i miljøet, så miljøproblemer i bygningens levetid så vidt muligt undgås.

S-FoU, der varetager bygherrefunktionen for statslige forsknings- og uddannelsesbyggerier, har udformet denne miljøvejledning, som skal danne grundlag for den miljømæssige indsats i S-FoUs byggerier og renoveringer.

Med miljøvejledningen ønsker S-FoU at sikre, at miljøhensyn indgår i alle S-FoUs fremtidige projekter. Samtidig ser S-FoU også integration af miljøhensyn som en forudsætning for at opnå en fremtidssikret kvalitet i byggeriet og som en udfyldelse af det af Bygherreforeningen i Danmark udsendte Miljøcharter for bygherrevirksomheder, oktober 2004.

Med denne vejledning har S-FoU opstillet en række målsætninger og krav, samt gode idéer til, hvordan kravene kan opfyldes.

Miljøvejledningen er integreret i S-FoUs kvalitetssikringssystem af byggerier.

Miljøområdet er inde i en rivende udvikling, som vil kunne ændre på nogle af de prioriteringer, der er i miljøvejledningen. Den skal derfor betragtes som et dynamisk værktøj, der løbende vil blive justeret og opgraderet.

S-FoU vil evaluere de gennemførte miljøforanstaltninger m.h.p. erfaringsopsamling og indarbejde disse i fremtidige udgaver af vejledningen.

Lars Ole Hansen, Direktør.

Brugsanvisning til miljøvejledningen

S-FoUs miljøprogram består af en række miljømålsætninger og miljøkrav, der skal inddrages i de konkrete byggerier samt et idékatalog med forslag til virkemidler til at nå de opstillede miljøkrav. Miljøkravene der er opdelt i 4 fokusområder ligger udover gældende lovgivning og indgår i afbalanceret prioritering med andre hensyn.

For at gøre det nemt og praktisk for bygherre og rådgiver at gennemføre miljøindsatsen er miljømålsætninger, miljøkrav og virkemidler stillet op i en række checklister i vejledningen. Ved hjælp af checklisterne er det muligt at vælge virkemidler og se, om de totaløkonomisk set er dyrere eller billigere end andre løsninger. Samtidig har man mulighed for at kontrollere, om man har opfyldt S-FoUs miljøkrav.

I de enkelte projekter vil en eller flere af de særlige miljøaktiviteter blive udpeget som ”benchmarks” og skal dokumenteres i forbindelse med evalueringen der gennemføres 1 år efter aflevering sammen med 1 års-eftersynet.

S-FoU lægger vægt på, at der er stor frihed for rådgivere og brugere til at finde de bedste løsninger i de konkrete projekter, hvorfor det står enhver frit for at finde yderligere eller alternative virkemidler, blot de har samme eller gerne større effekt.

Af samme grund er der udarbejdet et simpelt regneark med tilhørende vejledning til totaløkonomiske beregninger, der kan dokumentere effekten på totaløkonomien.

Vejledning i udarbejdelse af totaløkonomiske beregninger med eksempler er vedlagt i bilag B.

Denne side er kapitel 1 af 3 til publikationen "S-FoU Miljøvejledning november 2004".
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2004. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.