Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

2. Indledning

Institutlederen er instituttets øverste leder. Hvilke opgaver skal institutlederen løse – og inden for hvilke rammer? Det er emnet for denne pjece.

Med udgangspunkt i et bredt funderet ønske om udvikling og forandring på de danske universiteter var det med universitetsloven fra 2003 et selvstændigt mål at fastholde universiteternes faglige selvstyre og uafhængighed af særinteresser.

Efter ledelsesreformen er udgangspunktet, at ledere på alle niveauer ansættes. (Det gælder dog ikke for studieledere og ph.d.- skoleledere, der udpeges.) Det har medført nye vilkår for lederne. Det er et krav ved ansættelsen, at ledere fortsat har faglig og ledelsesmæssig legitimitet. Dette krav gælder også ved ansættelse af institutledere.

Der blev med reformen ligeledes indført bestyrelser med flertal af udefra kommende medlemmer og repræsentation af studerende, det videnskabelige personale (VIP’er) og det teknisk-administrative personale (TAP’er).

Også i mange andre fora end bestyrelsen har studerende og personale mulighed for at påvirke de beslutninger, der bliver truffet, for eksempel via akademisk råd og studienævn. Det er blandt andet udtryk for, at studerende og personale er ressourcer, der skal i spil. Medinddragelse er medvirkende til, at der kan træffes gode beslutninger og skabes medejerskab. Det påvirker institutlederhvervet.

Institutlederhvervet indebærer, at både den strategiske ledelse, den faglige ledelse, den administrative ledelse og personaleledelsen vægtes. Samtidig skal institutlederen også tænke helhedstænkning og tænke på tværs. Institutlederen kan desuden til tider befinde sig i et krydsfelt mellem universitetets øverste ledelse, sine institutlederkolleger og sit personale.

Der er mange måder at være en god og velfungerende institutleder på. Blandt andet vil instituttets fagområde, størrelse, organisering og ledelsestradition kunne påvirke ledelsesformen. Der er ikke to institutter, der er ens, og der er heller ikke kun én måde at lede på. Hvad, man derimod kan sige, er, at man som leder skal kende sit ledelsesrum og så forsøge at anvende det på den mest optimale måde.

Denne side er kapitel 2 af 8 til publikationen "Pjece om institutledelse".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2009. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.