Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

2 Målsætning for indeklima

Indeklimaet er af stor betydning for brugernes velbefindende, daglige trivsel og sundhed. Det er således, afgørende at bygninger opføres så der sikres et sundt og velfungerende indeklima.

Det er påvist, at en forbedring af indeklimaet i undervisningsmiljø er med til at øge koncentrationen og indlæringsevnen blandt de studerende. Indeklimaet kan således påvirke både brugernes sundhed samt have indflydelse på indlæringsevnen.

Graf over sammenhængen mellem indlæringsevne og temperatur.

UBST ønsker i alle byggerier at sikre et sundt indeklima som sikrer de bedste forhold for både studerende og lærere, for derigennem at sikre optimal trivsel og indlæring.

Denne vejledning giver en præcisering af gældende krav og vejledninger i Bygningsreglementet (BR08), normer, standarder samt At-vejledninger. Vejledningen kan også anvendes til at identificere lokaler eller områder i byggeriet, hvor der kan være behov for at stille skærpede krav til indeklimaet.

Vejledningen beskriver, hvorledes det gennem hele byggeprocessen, fra de første skitser til ibrugtagning og drift af det færdige byggeri, skal sikres, at der opnås den ønskede indeklimakvalitet. Følgende indeklimaforhold er omfattet:

Termisk indeklima

-Temperaturer

-Lufthastigheder

Luftkvalitet

-Ventilation

-Forureninger fra byggematerialer

-Forureninger i øvrigt, herunder partikler

Akustisk indeklima

Lysforhold

-Dagslys

-Elektrisk belysning

Indeklimaet skal betragtes og beskrives ud fra et helhedssyn der også omfatter de enkelte rums brug og behov, og det ønskede niveau for kvaliteten af indeklimaet skal specificeres i forhold til de enkelte rums brug.

Vejledningen indeholder metoder til at specificere krav til indeklima for forskellige rum eller rumtyper samt krav til dokumentation af at projekterede løsninger opfylder de stillede indeklimakrav.

Desuden indeholder vejledningen en guide for valg af løsninger, ligesom der opstilles mere generelle retningslinier for projektering af indeklima.

Kapitel 3 giver en gennemgang af de forskellige faser i byggeprocessen med præcisering af rådgiverens opgaver og ansvar med hensyn til at sikre et godt indeklima i det færdige byggeri.

Kapitel 4 indeholder en beskrivelse af en indeklimaklassificering fra A til E og giver en oversigt over kravniveauerne i de enkelte klasser og for forskellige rumkategorier. For hvert indeklimaområde giver kapitlet desuden en uddybende beskrivelse af indeklimakravene med vejledningstekst og litteraturhenvisninger, der kan understøtte beslutningsprocessen for fastlæggelse af specifikke krav.

Kapitel 5 giver vejledning vedrørende valg af nogle af de mulige løsninger til opfyldelse af indeklimakravene. Der gives tjekskemaer for valg af ventilationsløsninger og skemaer for valg af solafskærmning. Endvidere indeholder kapitlet en liste over generelle anbefalinger for sikring af et godt indeklima.

Kapitel 6 redegør for hvorledes rådgiveren skal dokumentere at de stillede indeklimakrav er opfyldt.

Kapitel 7 beskriver definitioner af tekniske begreber.

Uanset hvad der måtte stå i denne vejledning forudsættes Bygningsreglementets krav altid opfyldt. Det er således ikke tilladt at gå på kompromis med andre krav i Bygningsreglementet f.eks. vedrørende energi, indeklima, sundhed, styrke, holdbarhed eller andet.

Denne side er kapitel 2 af 9 til publikationen "UBST Indeklimavejledning - Planlægning af godt indeklima i undervisningsbyggeri".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2009. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.