Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

6 Dokumentation

I forbindelse med alle byggerier og renoveringer stilles der fra bygherres side krav om fyldestgørende dokumentation for at de ønskede indeklimaniveauer kan overholdes under normal brug. Al dokumentation skal foreligge både på rapportform og digitalt.

Det er et generelt gældende fra bygherre, at beregningsforudsætninger altid skal fremgå klart i forbindelse med beregninger af indeklimaparametre. Alle beregninger, beregningsmodeller og beregningsforudsætninger skal være bygherres ejendom.

6.1 Forudsætninger for projektering af indeklima

Forudsætningerne for projektering af indeklimaet er af afgørende betydning for funktionaliteten af de valgte løsninger i projektforslagene. Det er derfor vigtigt, at disse af rådgiver er udførligt beskrevet i forbindelse med både forslagsfasen og projekteringsfasen. Blandt de vigtigste parametre er:

Vejledende værdier for interne belastninger findes i bilag.

Bygherren opstiller allerede i programfasen forudsætningerne som skal ligge til grund for rådgiverens projektforslag og efterfølgende projektering. Der vil of-test ske ændringer af enkelte beregningsforudsætninger gennem byggefasen og det er derfor vigtigt at disse løbende holdes opdateret. Hvis bygherre efter programfasen foretager væsentlige ændringer af forudsætningerne, er det rådgivers pligt at gøre opmærksom på konsekvenserne af dette, eksempelvis ændring af tidsplan.

6.2 Termisk indeklima

Som dokumentation for, at det termiske indeklima i byggeriet lever op til de stillede krav, skal der udføres dynamiske simuleringer af dette for en række relevante og/eller særlig kritiske af bygningens rum. Det termiske indeklima om-fatter både lufttemperatur, overfladetemperaturer og lufthastigheder.

Dynamiske simuleringer af temperaturforholdene i bygningen skal udføres på timebasis. Simuleringerne skal udføres for gennemgående rumtyper og skal generelt give et repræsentativt billede af forholdene i hele bygningen og samtidig dække kritiske rum med høj varmebelastning som eks. auditorier. Dokumentation af temperaturforholdene skal foreligge i forslagsfasen og i det senere projektforløb løbende holdes opdateret.

Dynamiske simuleringer af temperaturforhold kan udføres i BSim, ESP-r, IESVE eller tilsvarende.

For særlig belastede eller komplicerede rum kan der stilles krav om udførelse af CFD-beregninger for mere specifik dokumentation af temperaturfordeling, lufthastigheder og strålingsasymmetri. Der kan eks. stilles krav om dette ved risiko for kuldenedfald, ønske om klarlægning af temperaturlagdeling eller åbne atrier i flere niveauer.

CFD-beregninger vil oftest beskrive kritiske forhold, men bør også udvides til at omfatte normale forhold. CFD-beregninger skal foretages i et bredt anerkendt beregningsprogram og bør generelt udføres på 3D-modeller. CFDberegninger vil normalt blive udført i projekteringsfasen.

6.3 Luftkvalitet

Det skal dokumenteres, at det ønskede CO2-niveau kan overholdes med de angivne friskluftmængder. Denne dokumentation kan udføres i dynamiske bygningssimuleringer i forbindelse med simulering af det termiske indeklima. Dokumentation kan også ske ved brug af fortyndingsligningen/håndberegning.

Ligeledes skal det dokumenteres at forureningen fra de valgte byggematerialer overholder kravene stillet i afsnit 4.2.

Dokumentation for opretholdelsen af luftkvaliteten vil normalt foreligge i projekteringsfasen.

Der skal ligeledes udarbejdes et notat om risiko/afhjælpning omkring optrængning af radon. Om nødvendigt skal der udføres målinger på lokaliteten.

Ved renovering skal notatet ligeledes indeholde vurdering af risiko for at skimmelsvamp, asbest eller andre forurenende kilder i det eksisterende byggeri kan medføre indeklimaproblemer efter renoveringen. Om nødvendigt skal der fortages nøjere undersøgelses af omfanget af sådanne forureningskilder i det eksisterende byggeri.

Notat om risiko for forurening med radon, skimmelsvamp asbest m.m. vil nor-malt foreligge i programfasen eller forslagsfasen.

6.4 Akustisk indeklima

Der skal foreligge dokumentation for, at det maksimalt tilladelige lydtrykniveau kan overholdes. Ligeledes skal det dokumenteres at konstruktionsopbygninger overholder de specificerede krav.

Dokumentationen for det akustiske indeklima skal foreligge i projekteringsfasen.

6.5 Visuelt indeklima

Hvor der stilles krav til dagslysfaktoren bør der stilles krav om dokumentation heraf. Ved beregninger bør der anvendes anerkendte metoder eller beregningsværktøjer, som kan tage hensyn til de fleste af de forhold, der har væsentlig betydning for dagslyset i et rum. By og Byg Anvisning 203 (Christoffersen, 2003) giver beskrivelser af, hvordan dagslysfaktorer kan beregnes ved hjælp af den såkaldte skabelonmetode, og hvordan SimLight i programpakken BSim (BSim, 2006) kan benyttes. Der henvises også til SBi-anvisning 219: Dagslys i rum og bygninger, 2007 (Johnsen, 2007), der indeholder kurveskarer til bestemmelse af dagslysfaktoren for forskellige rumtyper, samt angiver korrektionsfaktorer for en række komplicerende forhold.

Alle kravværdier vedrørende kunstig belysning er driftsværdier, og der skal derfor redegøres for, hvilke vedligeholdelsesrutiner og hvilken vedligeholdelsesfaktor, der ligger til grund for belysningsanlægget.

For repræsentative rum skal der udarbejdes dokumentation for, at krav vedrørende belysningsstyrker og maksimale blændingstal er overholdt.

Dokumentation vedrørende dagslys og kunstlys skal foreligge i projekteringsfasen.

Denne side er kapitel 6 af 9 til publikationen "UBST Indeklimavejledning - Planlægning af godt indeklima i undervisningsbyggeri".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2009. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.