Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

7 Definitioner

Nedenfor er angivet forklaring af enkelte tekniske begreber anvendt i vejledningen.

Operativ temperatur

Den fiktive ensartede temperatur af luft og omgivende flader, som vil medføre det samme varmetab fra en person ved stråling plus konvektion, som de faktiske temperaturer af luft og omgivende flader medfører.

Maksimal middellufthastighed

Lydtrykniveau

Strålingsasymmetri

Turbulensintensitet

Forholdet mellem standardafvigelsen på lufthastigheden og middellufthastigheden

Luftlydniveau

Trinlydniveau

Efterklangstid

Belysningsstyrke

Når en flade rammes af en lysstrøm, bliver den belyst, og størrelsen af lysstrømmen pr. arealenhed (antal lumen pr. m2) angives som belysningsstyrken, og den måles i enheden lux.

Blændingstal

Krav til belysningens ydeevne med hensyn til begrænsning af ubehagsblænding er i standarden angivet med et maksimalt blændingstal. Blændingstal angives på en skala, som i praksis går fra 13 til 28, hvor det største blændingstal angiver den kraftigste blænding.

Ubehagsblænding karakteriseres ved blændingstallet, beregnet efter UGR-metoden(Unified Glare Rating), som er en internationalt anerkendt metode til beregning af ubehagsblænding.

Dagslysfaktor

Dagslysfaktoren (DF) er defineret som forholdet mellem belysningsstyrken i punktet i planet og den samtidige belysningsstyrke udendørs på et vandret plan, belyst af en fuld himmelhalvkugle. Dagslysfaktoren angives normalt i procent.

Farvegengivelse index

De farvegengivende egenskaber angives med farvegengivelsesindekset Ra, der er et udtryk for en lyskildes evne til at gengive farver korrekt. Den højst opnåelige værdi for Ra-indekset er 100.

Lystransmittans

Eller sollystransmittans angiver forholdet mellem lysstrømmen på en flade umiddelbart inden for, og uden for vinduet med et areal svarende til den syn-lige del af rudens areal. Værdien kan angives som et decimaltal mellem 0 og 1,0 eller i procent. Værdien af sollystransmittansen skal være gældende for vin-kelret indfald af sollys med en spektralfordeling som angivet i DS/EN 410.

Rådgiver

Projekterende ingeniør og arkitekter

Bygherre

Ansvarshaver for byggeprojektet. Vil for det meste være UBST.

Brugere

Bruger, brugerrepræsentanter

CFD

Computational Fluid Dynamics. Numerisk beregning af strømninger.

BSim

Building Simulation. Termisk bygningssimulering. Program udviklet af Statens Byggeforskningsinstitut.

Denne side er kapitel 7 af 9 til publikationen "UBST Indeklimavejledning - Planlægning af godt indeklima i undervisningsbyggeri".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2009. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.