Årsrapport 2002

Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger April 2003

Forside | | Bund |


Forsidebillede

Resumé

I årsrapport 2002 for det tidligere Statens Uddannelses- og Forskningsbygninger beskriver og vurderer man den faglige opgaveløsning i relation til primært eksternt fastsatte mål, ligesom der redegøres for de regnskabsmæssige resultater.

Indhold

Beretning

Målrapportering

Regnskab

Påtegning

Kolofon
Hele publikationen som PDF [121 kB]

Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bredgade 43
1260 København K
Tlf: 3395 1200
Fax: 3395 1300
ubst@ubst.dk
http://www.ubst.dk


Beretning

Året 2002 har været præget af regeringsskiftet, herunder nye ministerier og ressort-ændringer. For Statens Forskningsog Uddannelsesbygninger (S-FoU) betød det en tilbagevenden til Forskningsministeriet - nu dog omdannet til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling -, som ved regeringsdannelsen blev et stort ministerium med tilførsel af universiteterne, forskerparker og innovationsdelen af det gamle Erhvervsministeriet. S-FoU’s status som statsvirksomhed med særligt bevillingsgrundlag har medført, at funktionsvaretagelsen stort set er uændret.

I forbindelse med overgangen til Videnskabsministeriet har der været en række afklaringer af bevillinger og andre relationer. Indsatsen i forbindelse hermed har betydet, at fokus på udviklingsaktiviteter (herunder resultatmål) først har kunnet fremmes i efteråret. Myndighedsområdet har især varetaget problemerne ved ressortændring, den rådgivende virksomhed vedrørende byggerier for institutioner, der er uden for SEA-ordningen, lejekontrakter og andre ejendomsadministrative opgaver for departementet har derimod været uændret. På det sidste er indsatsen vedrørende den statslige bygherres rolle øget i takt med, at Erhvervs- og Boligstyrelsen har taget skridt til en forbedring af byggeriets konkurrenceevne, hvor de statslige bygherrer skal være foregangsbygherrer.

Virksomhedsområdet, som varetager opgaverne i det statslige ejendomsadministrationssystem (SEA) har været tilfredsstillende. Dels virker ordningen efter hensigten, idet institutionerne er blevet opmærksomme på omkostningerne ved lokaleforbrug, dels har det økonomiske resultat været tilfredsstillende, idet S-FoU udover betaling af realkreditlån for ca. 35 mio. kr. har ydet et ekstraordinært afdrag på ca. 17,5 mio. kr. Den faldende rente har bl.a. været en medvirkende årsag til resultatet.

Nedenfor er givet en kortfattet beskrivelse af de enkelte hovedaktiviteter på virksomhedsområdet.

Udlejningsvirksomheden
Den samlede omsætning i udlejningsvirksomheden andrager 1.226,5 mio. kr., som er en mindre stigning i forhold til sidste år. Dette skyldes primært ibrugtagning af færdigopførte ejendomme.

Som nævnt må det konstateres, at SEA-ordningen virker efter sin hensigt. Institutionerne er blevet meget opmærksomme på udgifterne til lokaleforbrug, og har opsagt en række lejemål, som enten harmonerede dårligt med kravet om en effektiv lokaleudnyttelse, eller som kunne overflødiggøres i forbindelse med nybyggeri eller opsigelse i forbindelse med koncentration af aktiviteter. Som følge af frigørelsen af ejendommene er der realiseret et tab på ca. 20 mio. kr. i mistede huslejeindtægter.

Dette har medført, at S-FoU har skullet tage stilling til disse ejendomme med henblik på salg eller genudlejning. S-FoU har således udlejet Voldgade 5 A-C til Sønderborg Kommune, og tidligere Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole ejendomme på Howitzvej og Skandiagade er enten under ombygning mhb. på salg til HHK eller sat til salg. Derudover har S-FoU som led i en strategisk arealplan for Titangadeområdet købt ejendommen Titangade 6, som efter en istandsættelse er udlejet til Danmarks Jordemoderskole. Endvidere pågår der udlejningsbestræbelser om Toldboden på Aarhus havn, samt disponering af diverse tidligere tjenesteboliger.

Der er indgået lejekontrakter med alle lejere, dog bortset fra Københavns Universitet, der mangler at underskrive.

Byggevirksomheden
Med 2002 sluttede 10-årsplanen for en gennemrenovering af Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, et projekt, som har haft til formål fortsat at sikre, at bygningsmassen var opdateret til at kunne danne rammen om den moderne uddannelses- og forskningsinstitution, som Landbohøjskolen er. Ombygningernes og nybygningernes omfang er ca. 64.300 m².

Derudover er der i efteråret 2002 ibrugtaget 43.000 m2 nybyggeri til Københavns Universitets Humanistiske Fakultet på Amager. Etapen er første del af
den store udbygningsplan for fakultetet, og er sammen med bygning af IT-højskolen med til at sikre, at den nordlige del af Ørestaden bliver det videnstunge område, som er forudsat i Ørestadsloven.

Med færdiggørelse af renoveringen af Østervold kunne de forskningspolitiske ambitioner om et integreret samarbejde mellem Københavns Universitet og GEUS realiseres.

Ejers vedligeholdelse
Med indgåelse af en 4-årig aftale med ingeniørfirmaet Sloth-Møller blev der medio i 2002 lavet det andet bygningssyn af den samlede ejendomsportefølje. Gennemgangen viste, at bygningerne generelt er i rimelig stand, og det viste sig muligt inden for den afsatte ramme at afhjælpe de fleste vedligeholdelsesmangler. Der er således i 2002 udmeldt arbejder for 70 mio. kr. Heraf er ca. 40 mio. kr. anvendt, idet resten forventes anvendt i første halvdel af 2003.

Forsikring
S-FoU tegnede i 2001 en 1-årig forsikring med Købstædernes Forsikringsselskab. Prisen for forsikringen var ca. 16 mio. kr., og der er i 2002 udbetalt erstatning for i alt 1 mio. kr. Ordningen har dog generelt været opfattet som en god service af institutionerne, idet de nu fritages for selvrisiko. For at nedbringe præmien har S-FoU dog valgt at genforhandle aftalen, således at S-FoU fra 2003 har en selvrisiko på 1 mio. kr. Hermed er opnået en præmiereduktion på ca. 4,0 mio. kr., således at præmien udgør ca. 12,0 mio. kr. årligt. S-FoU vil tage initiativ til en nærmere vurdering af ordningens effektivitet.

Økonomiforvaltning
Der har løbende gennem 2002 været behov for at finde praktiske løsninger på de grundlæggende forudsætninger i SEA-ordningen, herunder kontostrukturen, renteafregningen og lignende. Derudover viste det sig, at det praktiske arbejde med udarbejdelse af en åbningsbalance og vedligeholdelse af status var en overordentlig stor opgave. Det ser dog ud til, at S-FoU med udgangen af 2002 har fået tingene på plads, og dermed forhåbentlig kan betragte 2003 som et rent driftsår med hensyn til økonomiforvaltning.

Interne ressourcer
Årsværksforbruget er reduceret med et årsværk på myndighedsområdet svarende til reduktion i lønsumsrammen på området. Virksomhedsområdet er efter iværksættelse af SEA-ordningen og efter idriftsættelsen heraf blevet stabilt.

I den sidste halvdel af året er der iværksat en betydelig indsats for en generel kompetenceudvikling af medarbejderne. Der er udarbejdet personaleprofiler, og hver skal udvikle kompetenceudviklingsplaner. Som led i ministerieskiftet har man udarbejdet et nyt design, som er fælles for hele koncernen, ligesom S-FoU aktivt er gået ind i udviklingen af administrative fællesskaber på IT-området.

Fremtiden
For det kommende år må man regne med en nedgang i byggeaktiviteterne. Dette skyldes udsættelse af igangsættelse af nogle betydelige byggeopgaver ved Københavns Universitet (2. og 3. etape af KUA) og det Bioteknologiske Center. Denne nedgang modsvares delvist af øgede aktiviteter i Aalborg og Sønderborg, hvor man agter at indgå samarbejde med en række fonde og kommuner vedrørende etablering af et Musikhus i Aalborg samt et universitetsinstitut, der integrerer en koncertsal i Sønderborg.

Med hensyn til udlejningsvirksomheden pågår betydelige aktiviteter for at afhænde overflødiggjorte ejendomme.

Universitetsloven, som påregnes vedtaget inden sommeren 2003, kan medføre betydelige ændringer for virksomheden, idet den giver mulighed for, at universiteterne efter forhandling med staten kan overtage deres lejede ejendomme mod indbetaling for disse ejendomme. Konsekvenserne heraf kan endnu ikke vurderes, men S-FoU tilstræber bl.a. ved en øget kundefokusering herunder samling af medarbejdere i egentlige kundeenheder – at fremstå som et attraktiv valg af lokaleforsyning.

På myndighedsområdet vil der blive stillet betydelige krav til udvikling af den statslige bygherrerolle. S-FoU arbejder med en betydelig satsning på at anvende IT, især 3D-visualisering som led i markedsføring og bygherrernes og brugernes beslutningsprocesser.

Den efterfølgende årsrapport omfatter § 19.11.05.-19.11.08.


Målrapportering

Område
Emne Årets målopfyldelse Forventet afslutning
Bygherrevirksomhed
R5 - Etablering og opfyldelse af succeskriterier for S-FoU's bygherrevirksomhed 60 % -
  R6 - Udvikling af bygherrerollen 70 % -
  R7 - Udbygning af KS-systemet fra Byggekontoret til at omfatte S-FoU's samlede virke 100 % 2004
  R8 - Digitalisering af byggeadministrationen 40 % 2004
  R11 - Fremtidens forsknings- og uddannelsesbygninger * 100 % 2004
Ejendomsadministration R1 - Udvikling af bygningsdatabasen 40 % 2004
  R2 - Udvikling af nøgletal for vedligeholdelse samt totaløkonomiberegninger 25 % 2004
  R3 - Brugertilfredshedsundersøgelser omkring S-FoU's ejerrolle 50 % 2005
  R4 - Dynamisk porteføljepleje 95 % 2004
Generel ledelse og administration R9 - Udvikling af ledelsesinformationssystem 20 % 2004

* Vedrører § 19.11.07. Myndigheds- og forvaltningsopgaver

Resultatmål 2. Udvikling af nøgletal for vedligeholdelse samt totaløkonomiberegninger
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
123,5 300,0 300,0 0,0  
Udgifter (Inkl. løn)
31.614 80.000 85.000 0 25%

S-FoU kan ikke identificere markedsorienterede nøgletal på nuværende tidspunkt, men har søgt erfaring fra sektoren for, at kunne tilrettelægge indsamling og sammenligning af vedligeholdelsesudgifter for tilsvarende ejendomme.

Resultatmål 4. Dynamisk porteføljepleje
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
345,5 600,0 0,0 0,0  
Udgifter (Inkl. løn) 126.614 175.000 0 0 95%

Resultatmålet består af tre elementer.

Strategier for udvikling af S-FoU’s ejendomsporteføljer i et institutions- og geografispecifikt lys. Der er lavet et pilot-projekt for Århus – Universitet og SEA institutionerne i samme område. Der skal via arbejdet i kundeenhederne udarbejdes strategier for alle øvrige institutioner/områder.

Koncept for tilbudsgivning. Der arbejdes med udvikling af byggedelsopdelt pris-beregningsmodul. Der er udarbejdet lejeberegningsmodel, som assisterer at lejeberegninger kan foretages af de enkelte medarbejdere i S-FoU. Der er udarbejdet rammer for de processer en tilbudsgivningsfase gennemløber.

Salgsstrategi og disponering af ledigblevne ejendomme. Der er udarbejdet et fuldt færdigt koncept, som er delvist KS-sikret.

Resultatmålet fortsættes i 2003.

Resultatmål 6. Udvikling af bygherrerollen
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
608,0 500,0 500,0 500,0  
Udgifter (Inkl. løn) 158.231 150.000 150.000 150.000 70%

Bygherrerollen udvikles løbende ved interne møder hvor der udvikles nye udbudsformer, som herefter afprøves på konkrete byggerier. I byggeriet vedr. den Nordatlantiske Brygge, Ordrupgaard og AAU’s byggerier i Esbjerg er udbudt i tidlig udbud. AAU’s Esbjerg byggerier er tillige udbud i beskrivende mængdebetegnelse. Resultatet af de gennemførte tidlige udbud har vist sig overraskende lovende, hvorfor resultatmålet gentages, dog sammenlagt med R5.

Resultatmål 7. Udbygning af KS-systemet fra Byggekontoret til at omfatte S-FoU's samlede virke
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
270,0 500,0 500,0 0,0  
Udgifter (Inkl. løn) 435.861 800.000 800.000 0 100%

Dansk Standard auditerer byggekontoret to gange årligt med positive bemærkninger. Implementeringen af KS-systemet til resten af huset foregår løbende, og en certificering af hele S-FoU forventes gennemført inden for kontraktperioden. Målopfyldelse 100%

Resultatmål 8. Digitalisering af byggeadministrationen
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
271,0 250,0 250,0 0,0  
Udgifter (Inkl. løn)
83.708 180.000 180.000 0 40%

S-FoU har i 2002 ”kortlagt” alle de nuværende blanketter, således at der foreligger en detaljeret beskrivelse af hver blanket og de datasammenhænge, der er mellem de enkelte blanketter.

Det må forventes at indsatsen intensiveres i 2003, således at vi ved udgangen af 2003 har elektroniske blanketter, der udfyldes via hjemmesiden, og en beskrivelse af, hvordan det kan laves så data indlæses i byggeregnskabet elektronisk.

Når den elektroniske indrapportering er fuldt afprøvet igangsættes forsøg med at reducere arbejdsgangene ved. bl.a. at indføre ratebetaling med to måneders interval.

Resultatmål 11. Fremtidens forsknings- og uddannelsesbygninger
  2002 BO-1 BO-2 BO-3 Årets målopfyldelse
Timeforbrug
452,5 200,0 200,0 200,0  
Udgifter (Inkl. løn) 283.000 140.000 140.000 140.000 100%

Delmål 1
Tilgængelighedsguiden blev færdiggjort i samarbejde med UVM og Center for Tilgængelighed i foråret 2002.

Delmål 2
Ressortændringen, herunder mere end en halvering af bevillingen, har nødvendiggjort fastlæggelse af nye mål for den fremtidige forsøgs- og udviklingsvirksomhed. I 2002 er iværksat væsentlige udviklingsarbejder, bl.a. vedrørende uderum, evaluering af forsøgsbyggeri, vidensindsamling om universitetsbyggeri samt forberedelse og udgivelse af en publikation om undervisningskonsulenters ønsker til fag.

Delmål 3
Udarbejdelse af ny vejledning for bygherrens miljøkrav er iværksat og forventes færdig medio 2003.


Regnskab

Driftsregnskab for § 19.11.05. Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger

Mio. kr. 2001 2002 2002 2002 2003
Statsvirksomhed Regnskab Regnskab Budget Budget -
Regnskab
Budget
Indtægter 1.205,0 1.259,6 1.248,5 -11,1 1.317,5
Nettotal (tilskud) 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0
Huslejeindtægter 1.189,9 1.226,5      
Driftsindtægter 3,1 1,5      
Renter 12,0 11,4      
Udgifter 1.211,6 1.269,9 1.248,5 -21,4 1.317,5
Renter 660,1 677,6      
Afdrag 446,0 358,0      
- heraf ekstraordinært 130,0 17,5      
Vedligeholdelse 67,1 185,2      
Løn 19,0 20,2      
Forsikring 8,7 17,2      
Øvrige driftsudgifter 10,7 26,3      
Nedbringelse af fin. Gæld   -34,8      
Resultat -6,6 -10,3 0,0 -10,3 0,0

S-FoU havde i 2002 et underskud på 10,3 mio. kr., som dog skal ses i sammenhæng med, at der afbetaltes 17,5 mio. kr. ekstraordinært på det stående lån i Finansstyrelsen og 35 mio. kr. på realkreditlånene, således at disse nu er næsten udbetalt.

S-FoU har i 2002 haft en stigning i huslejeindtægterne på ca. 37 mio. kr., hvilket skyldes ibrugtagning af nye bygninger.

Driftsregnskab fordelt på hovedområder

1000 kr. Indtægter Udgifter Samlet resultat
Bygherreadministration
1.456,9 5.913,1 -4.456,2
Ejendomsadministration 1.258.070,0 1.243.487,5 14.582,5
Hjælpefunktioner 1 0,0 16.309,2 -16.309,2
Generel ledelse og administration ² 0,0 4.158,2 - 4.158,2
Årets over/underskud
1.259.526,9 1.269.868,0 -10.341,1

1 Hjælpefunktioner omfatter økonomi- og regnskabsfunktion, personaleadministration, betjentfunktion, lokaleudgifter, journal og lignende interne funktioner

2 General ledelse og administration vedrører direktionen eksklusiv direktørens timeforbrug på myndighedsopgaver

Bygherrevirksomheden viser et underskud på ca. 4,5 mio. kr., hvilket skyldes at S-FoUs statsvirksomhed finansieres via et administrationsbidrag over huslejen. De anførte indtægter for bygherrevirksomheden vedrører således alene indtægter fra bygherrerådgivning af eksempelvis Kulturministeriets institutioner, som ikke er omfattet af SEA-ordningen.

Bevillingsafregning for statsvirksomhed § 19.11.05 Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger

Hovedkonto 19.11.05 Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger
Kr. Øvrig drift I alt
Resultatopgørelse - indeværende år
Bevilling (B+TB) 0 0
Regnskab 10.341.100 10.341.100
Korrektioner for ikke-fradragsberettiget købsmoms    
Bevillingstekniske omflytninger    
Årets underskud -10.341.100 -10.341.100
Opgørelse af akkumuleret resultat
Akkumuleret overskud ultimo forrige år 0 0
Primokorrektion til akkumuleret overskud ultimo forrige år 10.341.100 10.341.100
Årets overskud -10.341.100 -10.341.100
Akkumuleret overskud til videreførelse ultimo indeværende år 0 0

S-FoU har anvendt sidste års videreførselsbeløb på ca. 10,3 mio. kr. til ekstraordinær afdrag på hovedlånet, således at der fremover ikke vil forekomme videreførselsbeløb for den hovedkonto.

Regnskabsmæssige forklaringer 2002 for § 19.11.05. Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger (Statsvirksomhed)

mio. kr.
Afvigelse
tabel 10095
(="åretsoverskud")
Primo 2002
saldo
(Bevil.afr. pkt. 13)
Korrektion ved
bevillings
afregningen
RF-Korrektion Ny ultimo
2002 saldo
10. Alm. Virksomhed -70,3 10,3
60,0   0,0
40. Finansiering -18,9
18,9   0,0
70. Resultat 78,9
-78,9   0,0
I alt nettoudgift -10,3 10,3
0,0   0,0

ad. 10. Alm. virksomhed
Afvigelsen på –70,3 mio. kr. skyldes bl.a et merforbrug på std. kt. 16, herunder udgifter til ejendomsskatter o. lign. for ledige lejemål samt betaling af vedligeholdelsesudgifter, der vedrører arbejder, der er udmeldt i 2001.

ad. 40. Finansiering
Afvigelsen på –18,9 mio. kr. skyldes faldende renteudgifter på ca. 24 mio. kr. primært som følge af faldende rente og ekstraordinære afdrag i 2001. Derudover er forrige års ekstraordinære afdrag samt senere overførsel fra byggekreditten til hovedlånet årsag til ca. 8,2 mio. kr. mindre afdrag i 2002. Desuden er der flyttet 52,3 mio. kr. til underkonto 70.

ad. 70. Resultat
Afvigelsen på ca. 79 mio. kr. skyldes tab som følge af ledige lejemål ca. 24,2 mio. kr. samt tilførsel fra underkonto 40 på
52,3 mio. kr. vedrørende tab i 2001.

Driftsregnskab for § 19.11.07. Myndigheds- og forvaltningsopgaver

Mio. kr.
2001 2002
2002 2002 2003
Driftsbevilling
Regnskab Regnskab
Budget Budget -
Regnskab
Budget
Indtægter
0,0 0,0
0,0 0,0 0,0
Driftsindtægter          
Udgifter
4,9 5,0
5,1 0,1 4,9
Lønninger
3,8 3,8
4,0 0,2 3,9
Øvrige driftsudgifter 1,1 1,2
1,1 -0,1 1,0
Resultat
4,9 5,0
5,1 0,1 4,9

Bevillingsafregning for statsvirksomhed § 19.11.07  Myndigheds- og forvaltningsopgaver

Hovedkonto 19.11.07.  Myndigheds- og forvaltningsopgaver
Mio. kr. Lønsum Øvrig drift I alt
Resultatopgørelse - indeværende år
Bevilling (B+TB) 4,0 1,1 5,1
Regnskab 3,8 1,3 5,0
Afvigelse mellem bevilling og regnskab 0,2 -0,2 0,1
Bevillingstekniske omflytninger -0,2 0,2 0,0
Årets overskud 0,1 0,0 0,1
Opgørelse af akkumuleret resultat
Korrektion i forbindelse med kontoændringer 0,2
0,2
Akkumuleret overskud ultimo forrige år 0,2
0,2
Årets overskud 0,1 0,0 0,1
Akkumuleret overskud til videreførsel ultimo indeværende år 0,3 0,0 0,3

Regnskabsmæssige forklaringer 2002 for § 19.11.07. Myndigheds- og Forvaltningsopgaver (Driftsbev.)

  Afvigelse Primo 2002 Korrektion ved RF-Korrektion Ny ultimo
mio. kr.
tabel 10095
(="åretsoverskud")

saldo
(Bevil.afr. pkt. 13

bevillings
afregningen
  2002
saldo
30. Myndigheds- og Forvaltningsopgaver 0,1 0,2     0,3
I alt udgift
0,1 0,2
0,0 0,0 0,3

ad. 30. Myndigheds- og forvaltningsopgaver
Afvigelsen på 0,1 mio. kr. skyldes mindreforbrug.

Personale

Årsværksforbrug for Statens Forsknings og Uddannelsesbygninger
  1999 2000
2001 2002 2003
Statsvirksomheden 52,0 56,0
53,0 54,5 53,7
Myndighedsenheden  
9,0 8,5 8,3
I alt
52,0 56,0
62,0 63,0 62,0

Tilgang og afgang samt det samlede antal medarbejdere
  Tilgang Afgang
Netto Ultimo
1999 7 10
-3 52
2000 9 5
4 56
2001 14 8
6 62
2002 4 3
1 63
2003       62

Anlæg

Bevillingsafregning for statsvirksomhed § 19.11.06. S-FoU (Anlægsbevilling)

Hovedkonto 19.11.06. Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger (Anlægsbevilling)
Kr. Udgifter Indtægter
Resultatopgørelse - indeværende år
Bevilling (B+TB) 910.500.000 910.500.000
Regnskab 646.724.508 1.508.957.552
Afvigelse mellem bevilling og regnskab 263.775.492 -598.457.552
Bevillingstekniske omflytninger 10.000.000 -10.000.000
Årets overskud 273.775.492 588.457.552
Opgørelse af akkumuleret resultat
Korrektion i forbindelse med kontoændringer 51.307.360 0
Akkumuleret overskud primo 2002 51.307.360 0
Årets overskud 273.775.492 0
Akkumuleret overskud ultimo 2002 325.082.852 0
Disponeringsmæssige omflytninger    
Disposition, overskud som bortfalder -315.083.746 0
Akkumuleret overskud til videreførsel ultimo indeværende år 9.999.106 0

Regnskabsmæssige forklaringer 2002 for § 19.11.06. Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger (Anlægsbev.)

mio. kr.
Afvigelse
tabel 10095
(="åretsoverskud")
Primo 2002 saldo
(Bevil.afr. pkt. 13
Korrektion ved bevillings
afregningen
RF-Korrektion Ny ultimo
2002
saldo
20. Investeringer 300,9
-290,9   10,0
30. Låntagning 588,5
-588,5   0,0
40. Medfinansiering fra institutioner -27,1 51,3
-24,2   0,0
I alt udgift
273,8 51,3
-315,1   10,0
I alt indtægt
588,5 0,0
-588,5   0,0

ad. 20. Investeringer
Afvigelsen på 300,9 mio. kr. skyldes at byggeaktiviteten har været mindre en forudsat. Dette skyldes primært forsinkelser vedr. et bioteknologisk forskningscenter i København og ombygning og udvidelse i Sønderborg/Esbjerg samt at byggesagen vedrørende udbygning på campus i Odense forventes at blive billigere end forudsat.

ad. 30. Låntagning
På finansloven er det forudsat at denne konto modsvarer underkonto 20. Eftersom investeringerne fortages på byggekreditten og først udbetales ved forhøjelse af det stående lån, når byggeriet ibrugtages viser kontoen gældsforøgelse af det stående lån. Det er aftalt med Finansministeriet, at der snarest skal findes en hensigtsmæssig løsning, således at regnskabet/budgettet bliver retvisende. Derudover skyldes afvigelsen, at byggerier, der er ibrugtaget i 2001 først er overført fra byggekreditten til hovedlånet i 2002

ad. 40. Medfinansiering fra institutioner
Afvigelsen på 17,1 mio. kr. skyldes forbrug af videreførte beholdninger på 15,8 mio. kr. vedrørende KUA 1. etape og
11,3 mio. kr. vedrørende SDUs udvidelse i Esbjerg. Korrektionen på -24,2 mio. kr. skyldes bortfald som følge af endelig afregning med DTU, der pr. 1. januar 2001 overgik til selveje.

Bevillingsafregning for statsvirksomhed § 19.11.08. Statslige anlægsforpligtelser (Anlægsbev.)

Hovedkonto 19.11.08.  Statslige anlægsforpligtelser (Anlægsbev.)
Kr. Øvrig drift I alt
Resultatopgørelse - indeværende år
Bevilling (B+TB) 10.300.000 10.300.000
Regnskab 9.312.071 9.312.071
Korrektioner for ikke-fradragsberettiget købsmoms
Årets overskud 987.929 987.929
Opgørelse af akkumuleret resultat
Korrektioner til akkumuleret overskud 19.781.761 19.781.761
Akkumuleret overskud primo 2002 19.781.761 19.781.761
Årets overskud 987.929 987.929
Akkumuleret overskud til videreførelse ultimo indeværende år 20.769.690 20.769.690

Regnskabsmæssige forklaringer 2002 for § 19.11.08. Statslige anlægsforpligtelser (Anlægsbev.)

mio. kr Afvigelse
tabel 10095  
(="åretsoverskud")
Primo 2002 saldo
(Bevil.afr. pkt. 13)
Korrektion ved bevillings
afregningen
RF-Korrektion Ny ultimo 2002
saldo
13. Kunstnerisk udsmykning 1,7 10,1     11,8
15. Udvikling- og forsøgsbyggeri -0,7 9,6     9,0
I alt udgift
1,0 19,7
0,0 0,0 20,8

ad. 13. Kunstnerisk udsmykning
Afvigelsen på 1,7 mio. kr. skyldes, at vi har anvendt 2002 til at implementere en ny administrationspraksis på området, og det forventes, at der kan ske udmeldinger i 2003, således at videreførselsbeløbet ved udgangen af dette år er nedbragt.

ad. 15. Udvikling- og forsøgsbyggeri
Afvigelsen på 0,7 mio. kr. skyldes forbrug af videreførte beløb. Beholdningens størrelse skyldes, at de igangsatte sager ikke har givet så hurtigt et afløb som forventet.

Igangværende anlægsprojekter, der administreres af Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger

Igangværende  anlægsprojekter

Mio. kr.
Hjemmel

Bygge
-start
Forventet
afslut-
nings-
tidspunkt
Total-
udgift
(index 168,5)
Stats-
udgift
(index
168,5)
Årets
udgift
Forventet
restudgift
(index 168,5)
Overgået til hovedlån
Københavns Universitet
KUA, Udbygning (inkl. grund) Akt 232 2001
1996 2010
- 1.781,3 222,6 1.013,4 KUA 1 4. kvt. 2002
Kunstnerisk udsmykning -KUA 1. etape Finansloven
2000 2003
- 5,0 3,5 0,2 Ikke værdiforøgende
Geocenter Akt C 2002
1996 2003
- 223,2 34,1 9,0 3. kvt. 2002
Renovering af Østervoldkomplekset FL 1999
1999 2003
- 45,3 2,4 0,3  
Bioteknologisk Forskningscenter Akt 146 2000
2000 2007
- 503,4 3,7 421,5  
Renovering af procesventilation
(del af Renovering og
Hovedistandsættelse)
Akt 232 2000
1996 2003
- 29,5 0,5 0,1  
Ombygning af Zoologisk Museum BV 2001
2002 2003
- 2,5 1,2 1,3  
Aarhus Universitet
Retsmedicinsk Institut Akt 266 1998
1998 2006
- 57,6 0,0 57,6  
Nybyggeri i Universitetsparken FL 2000
2000 2006
- 53,0 0,0 53,0  
Syddansk Universitet
Udvidelse til Samfundsfag på Campus Akt 234 2001
2000 2004
- 74,0 50,1 14,2  
Winsløv Parken 2. etape FL 2000
2000 2005
- 120,1 6,2 110,7  
Udvidelse og ombygning i:
Esbjerg og
Sønderborg

Akt 231 2001
Akt 165

2000
2002

2002
2007

28,7
252,2

15,2
204,3

8,0
1,8

7,2
250,4
 
Byggeafsnit 37, Campus (opstart) BV 2001 2002       1,4    
Roskilde Universitetscenter
Udbygningsplan 2. etape Akt 137 1999
1999
2003
- 92,5 4,7 2,0 2001
Ombygning afledt af RUC-syd BV 2001
2001 2003
- 35,1 27,4 5,5  
Udbygningsplan 3. og 4. etape Akt 282 2001
2001 2004
- 112,9 48,6 56,8  
Aalborg Universitet
Nybyggeri til Bioteknologi FL 2000
2000 2005
- 60,8 1,3 56,8  
Nybyggeri til Humaniora BV 2001
2002 2004
- 28,6 0,9 27,7  
Danmarks Farmaceutiske Universitet                
Renovering af procesventilation Akt 173 1999
1998 2003
- 32,4 0,3 0,2 2001
Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
Modernisering
Akt 208 1998
1992 2003 - 639,6 33,9 25,5 2001
- Husdyr               3. kvt. 2002
- Mejeribygning               3. kvt. 2002
- Højhuset               3. kvt. 2002
- Patologi Øst               2001
- Ny sektionsbygning               2001
Genopførelse af auditorium FL 2001
2001 2004 - 31,2
10,0 13,2 2001
IT-Højskolen
Nybyggeri Akt 227 2001
2000 2004 - 392,7
123,0 183,3  
Øvrige
Titangade 6/Sigurdsgade 24, Danmarks Jordmoderskole BV 2001
2002 2003 - 3,7
3,6 0,1 4. kvt. 2002
Ombygning og renovering af Howitzvej 11-13 BV 2001
2002 2003 - 20,5
0,0 20,5  
I alt       280,9 3.808,9 589,2 1.646,7  

Københavns Universitet
Udbygning KUA 1.1 og 1.2.

I løbet af efteråret 2002 blev 1. byggeafsnit på KUA overdraget til Københavns Universitet.

Overdragelsen var forbundet med en hel del tekniske vanskeligheder som S-FoU og Universitetet gjorde en meget stor indsats for at få afhjulpet. Det færdige resultat er uomtvisteligt en stor gevinst for Københavns Universitet både hvad angår funktion og arkitektur, og byggeriets budget er overholdt.

2. og 3. byggeafsnit forventes påbegyndt planlagt 1. kvt. 2003.

Geocenter København.
I løbet af sommeren 2002 blev Geocentret indviet af Videnskabsminister Helge Sander. Geocentret omfatter et areal på ca.
42.000 m² som er indpasset i Københavns Universitets bygninger på Nørre Voldgade (tidligere Polyteknisk Læreranstalt). Tidsplanen og økonomi er desværre ikke overholdt, men det færdige resultat er tilfredsstillende.

Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
Moderniseringsplanen på Landbohøjskolen blev endelig afsluttet i 2002 indenfor den bevilgede økonomiske ramme. Ved moderniseringsplanen er Landbohøjskolens bygninger nu ajourførte således at de kan danne ramme om en moderne undervisnings- og forskningsinstitution. Om- Til- og Nybyggerierne udgjorde i alt ca. 64.300 m² .

Jordemoderskolen.
I efteråret 2002 blev byggerierne ved Danmarks Jordemoderskole færdige. Tidsplanen og økonomien blev overholdt og de ny istandsatte lokaler vil bidrage med gode rammer for undervisningen på skolen.

Afsluttede anlægsprojekter, der administreres af Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger

Mio. kr. Senestehjemmel Byggestart Totaludgift
(indeks 168,5)
Årets udgift Overgået til hovedlån
Københavns Universitet
Nørre Campus Akt 302  1996 1996     Åbningsbalancen
Totaludgift iflg. Akt, indeks 140     65,0    
- Indeksregulering     4,5    
- Projektændring     -5,3    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     64,2 0,0  
Ombygning ag H.C. Ørsted Instituttet BV 1996 2000     Åbningsbalancen
Totaludgift iflg. Akt, indeks 159     9,0    
- Indeksregulering     0,1    
- Projektændring     0,3    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     9,4 0,0  
Geocenter, Gangbro BV 2001 2002     4. kvt. 2002
Totaludgift iflg. Akt, indeks 168,8     1,7    
- Indeksregulering     -    
- Projektændring     0,1    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     1,8 1,8  
Århus Universitet
Universitets- og Vennelystparken Akt 263  1997 1996     Åbningsbalancen
Totaludgift iflg. Akt, indeks 146     64,2    
- Indeksregulering     3,4    
- Projektændring     -3,0    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     64,6 0,0  
Omlægning af vej i Universitetsparken FL 1998 1998     Åbningsbalancen
Totaludgift iflg. FL, indeks 150     3,0    
- Indeksregulering     0,2    
- Projektændring     -0,8    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     2,4 0,0  
Syddansk Universitet
Til- og ombygning til Akt 299  1994 1994     Åbningsbalancen
Det Naturvidenskabelige Fakultet          
Totaludgift iflg. Akt, indeks 133     51,5    
- Indeksregulering     3,0    
- Projektændring     0,8    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     55,3 0,0  
Udbygning, Campus Akt 87  1997 1996     2001
Totaludgift iflg. Akt, indeks 146     190,8    
- Indeksregulering     15,6    
- Projektændring     -2,2    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     204,2 0,8  
Aalborg Universitet
Renovering af Langagervej-komplekset FL 2000 2000      
Totaludgift iflg. FL, indeks 159,0     61,5    
- Indeksregulering     2,3    
- Projektændring     -63,8    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     0,0 0,0  
Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole
Renovering af konsistoriums Mødesal   2000     2001
Totaludgift iflg. Akt, indeks 159     6,5    
- Indeksregulering     -    
- Projektændring     0,0    
Revideret totaludgift, indeks 168,5     6,5 0,0  

Der er afsluttet 9 byggesager med en samlet udgift på i alt 408,4 mio. kr., 1 sag er opgivet. Af de 9 byggesager har 6 haft et mindreforbrug – der i alt udgør 11,3 mio. kr., 3 byggesager har haft et merforbrug der i alt udgør 1,4 mio. kr.


Påtegning

Statens Forsknings- og Uddannelsesbygningers årsrapport er fremlagt i henhold til Finansministeriets bekendtgørelse nr. 188 af 18. marts 2001 om statens regnskabsvæsen mv. (Regnskabsbekendtgørelsen) § 41 samt Akt. 63 11/12-2002.
Årsrapporten giver et samlet, dækkende og pålideligt billede af virksomhedens økonomi og faglige resultater, jf. f. s. v. angår de dele af årsrapporten, der svarer til det ordinære årsregnskab, er kravene i regnskabsbekendtgørelsens § 39 opfyldt.

Den 8. april 2003

Direktør Lars Ole Hansens signatur

Direktør Lars Ole Hansen

Statens Forsknings- og

Uddannelsesbygninger

Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling’s påtegning af årsrapporten for 2002 sker i overensstemmelse med ovennævnte fremlæggelse.

Den 8. april 2003

Kontorchef Niels R. Korsbys signatur

Kontorchef Niels R. Korsby


Kolofon

Titel:
Årsrapport 2002

Undertitel:
Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger April 2003

Emneord:
Årsrapport, regnskab

Resumé:
I årsrapport 2002 for det tidligere Statens Uddannelses- og Forskningsbygninger beskriver og vurderer man den faglige opgaveløsning i relation til primært eksternt fastsatte mål, ligesom der redegøres for de regnskabsmæssige resultater.

Udgiver:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Ansvarlig institution:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Copyright:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Forfatter:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Anden bidragyder:
Schultz Grafisk (web)

Sprog:
dan

URL:
http://www.ubst.dk/

ISBN nr. Elektronisk version:
87-90797-19-1

Version:
1.0

Versionsdato:
2008-08-05

Publikationsstandard nr.:
2.0

Formater:
html, gif, jpg, pdf, css

Udgiverkategori:
Statslig


Forside | | Top |

Denne side er hele publikationen i HTML til publikationen "Årsrapport 2002".
Version nr. 1.0 af 05-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.