Årsrapport 2007

Forside | | Bund |


Forsidebillede

Resumé

I årsrapport 2007 beskriver og vurderer Universitets- og Bygningsstyrelsen den faglige opgaveløsning i relation til primært eksternt fastsatte mål, ligesom der redegøres for de regnskabsmæssige resultater. Med årsrapporten formidler Universitets- og Bygningsstyrelsen således de resultater, der er opnået med de bevilgede ressourcer.

Indholdsfortegnelse

1 Beretning

2 Målrapportering

3 Regnskab

4 Påtegning

5 Bilag til årsrapporten

Kolofon
Hele publikationen som PDF [491 kB]

Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bredgade 43
1260 København K
Tlf: 3395 1200
Fax: 3395 1300
ubst@ubst.dk
http://www.ubst.dk


1. Beretning

1.1 Præsentation af Universitets- og Bygningsstyrelsen

Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST) hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (VTU). Universitets- og Bygningsstyrelsen blev etableret 1. maj 2006 som en fusion mellem Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger og en del af Mini steriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. UBST har til formål at varetage de statslige udviklings- og forvaltningsopgaver i forhold til de danske universiteter.

Pr. 1. januar 2007 har UBST som konsekvens af sektorforskningsinstitutionernes fusion med universiteterne overtaget ansvaret for en række af de statslige sektorforskningsinstitutioner. Endelig har styrelsen som konsekvens af kommunalreformen, på vegne af Undervisningsministeriet, fået til opgave at varetage det bygningsmæssige ansvar for de tidligere amtskommunale uddannelsesinstitutioner.

Styrelsen har i 2007 en samlet bevilling på 11.279,1 mio. kr. De 11.508,4 mio. kr. vedrører tilskud til universiteterne – bevillinger til forskning og uddannelse. De -284,1 mio. kr. vedrører ejendomsadministrationen af universiteter m.v. og er et overskudskrav. Herudover omfatter budgettet 54,8 mio. kr. til varetagelse af styrelsens politiske opgaver. Der er iværksat et udredningsarbejde som skal klarlægge, hvilke donationer og medfinansiering med tilhørende aktiver, som tilhører UBST, og hvilke der tilhører universiteterne. Arbejdet forventes afsluttet i august 2008.

UBST administrerer i alt et samlet bruttoareal på 3.717.091 m² fordelt på universiteter, sektorforskningsinstitutioner og gymnasier, og UBST har over 1000 lejemål til forsknings- og uddannelsesformål.

UBST politiske og ejendomsrelaterede opgaver løses af styrelsens 155 årsværk.

Mission, vision, værdier og hovedmålsætninger for Universitets- og Bygningsstyrelsen

Mission

Universitets- og Bygningsstyrelsen sikrer optimale – organisatoriske, juridiske, økonomiske og fysiske rammer for dansk forskning og danske uddannelser.

Vision

Menneskers viden og idèrigdom er grundlaget for Danmarks velfærd og sammenhængskraft. Derfor arbejder Universitets- og Bygningsstyrelsen for, at danske forske re og studerende skal være konkurrencedygtige med de bedste udenlandske.

Værdier

UBST har i 2007 fastsat tre værdier, der kendetegner arbejdet i UBST. Disse er: professionalisme, udvikling og dialog.

Hovedmålsætninger og strategi

UBST opstillede i 2006 fire eksterne hovedmålsætninger. Disse skal med styrelsens mission, vision og værdier være bærende for styrelsens arbejde og udvikling af i de kommende år.

1. Vi vil opnå og til stadighed fastholde, at dansk forskning og danske universitetsuddannelser er i verdensklasse, og at danske universiteter er attraktive for de bedste danske og udenlandske forskere og studerende.

2. Vi vil være en fremsynet og kompetent bygningsforvalter, der sikrer dansk forskning og danske uddannelser funktionelle, bæredygtige og smukke fysiske ram mer.

3. Vi vil opfattes som en professionel, international orienteret og konstruktiv samarbejdspartner, der viser respekt for helheden og andres opgaver.

4. Vi vil levere høj service med fokus på ministerens og kundernes behov og ud nytte vores ressourcer og forvalte vores regler effektivt.

UBST har ultimo 2007 iværksat en intern strategiproces med henblik på at styrelsens strategi for perioden 2008 – 2012 kan foreligge i første halvdel af 2008. Strategien skal dels omfatte styrelsens faglige opgaver og dels forhold vedrørende styrelsens interne organisering og sammenhængskraft.

Hovedopgaver for UBST

UBST er bevillings- og regnskabsmæssigt opdelt i en almindelig virksomhed og en indtægtsdækket virksomhed. Under den almindelige virksomhed udføres styrelsens universitetspolitiske opgaver samt styrelsens ordinære drift. Under den indtægtsdækkede virksomhed udføres alle opgaver vedrørende UBST’s ejen domme, samt administrationen af de tidligere amtskommunale uddannelsesinstitutioner. En opgave, som UBST har fået overdraget fra Undervisningsministe
riet.

Hovedopgaverne for UBST omfatter:
- Universitetspolitiske funktioner (§19.11.07)
- Ejendomsadministration/nybyggeri (§19.11.05-06 samt § 19.11.08)

For yderligere information om UBST henvises til www.ubst.dk

1.2 Årets faglige resultater.

I resultatkontrakt 2007 indgået mellem UBST og Videnskabsministeriets departement er der i alt opstillet 14 resultatkrav opdelt på 37 delmål. Heraf har UBST opfyldt 33 mål og delvist opfyldt to. To mål er udgået. Målopfyldelsen vurderes samlet set at være meget tilfredsstillende.

UBST har i årets løb haft fokus på en fortsat udmøntning af regeringens globaliseringsinitiativer fra april 2006 og velfærdsaftalen fra juni 2006. Som en del af Velfærdsaftalens implementering blev der i foråret udarbejdet en ny adgangsbekendtgørelse og foretaget ændring af eksamensbekendtgørelsen og uddannelsesbekendtgørelsen. Reglerne omfatter f.eks. bindende tidsbegrænsning for specialeskrivning og hurtigere omprøve. Ændringerne skal medvirke til, at de studerende i højere grad færdiggør uddannelsen på den normerede studietid.

På UBST område er følgende love vedtaget i 2007:

Som et led i oprettelsen af den uafhængige akkrediteringsinstitution (ACE Denmark) i efteråret 2007 har UBST udarbejdet en akkrediteringsbekendtgørelse. Bekendtgørelsen præciserer kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet samt sagsgangen for godkendelse af universitetsuddannelser. Akkrediteringsinstitutionen skal sikre og dokumentere kvalitet og relevans af alle danske videregående uddannelser ved at akkreditere alle nye og eksisterende videregående uddannelser.

I samarbejde med SU Styrelsen har UBST i 2007 arbejdet på at give danske studerende bedre muligheder for at studere i udlandet. Dette arbejde har resulteret i en udlandsstipendieordning. Stipendier kan gives i op til to år, og kan frit anvendes til enten studieophold, som er en del af en dansk uddannelse, eller til en hel kandidatuddannelse i udlandet.

UBST har i 2007 fortsat arbejdet med at udforme en model for fordeling af basismidler baseret på præstation. Modellen skal bruges til fordeling af basismidler på finansloven for 2009. Arbejdet sker med inddragelse af universiteterne og andre interessenter.

Foranlediget af et spørgsmål fra Folketinget om Erasmus Mundus uddannelsen har UBST i de sidste måneder af 2007 arbejdet intensivt på at skabe klarhed over bl.a. de studerendes optagelsesmæssige status, samt hvorvidt danske universiteter har modtaget deltagerbetaling til aktiviteter, der udløser taxametertilskud. Arbejdet fortsætter i 2008. Der er blandt andet nedsat en arbejdsgruppe – med deltagelse af universiteterne – der skal komme med forslag til, hvordan det sikres, at universiteterne fortsat kan samarbejde internationalt - uden at give køb på princippet om gratis uddannelse i Danmark.

I 2007 er der indgået nye udviklingskontrakter med universiteterne gældende for perioden 2008-2010. Udviklingskontrakterne beskriver universitetets strategiske mål og indsatsområder med fokus på de fire kerneopgaver: uddannelse, forskning, videnspredning og forskningsbaseret myndighedsbetjening. Behovet for nye kontrakter er primært opstået som følge af sammenlægningerne af universiteter og af universiteter og sektorforskningsinstitutioner, som har haft virkning fra 1. januar 2007.

Som følge af sammenlægning med andre forskningsinstitutioner blev det i bekendtgørelse nr. 1463 af 13. december 2006 om ændring i styrelsesregler for en række universiteter fastsat, at Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet skulle udarbejde nye vedtægter. De nye vedtægter er i 2007 godkendt af videnskabsministeren i henhold til universitetslovens bestemmelser. Forud for ministerens godkendelse foretog Universitets- og Bygningsstyrelsen en gennemgang af vedtægterne. De øvrige universiteter har som følge af ændringer i universitetsloven ligeledes udarbejdet nye vedtægter eller er i færd hermed.

På bygningsområdet har UBST haft fokus på de fysiske rammer på landets campus områder, bl.a. i form af en række initiativer under ”Projekt Campus”: Hvordan kan fysisk planlægning af campus og studiemiljø bidrage til et optimalt forsknings- og undervisningsmiljø, og hvilke kvaliteter og faciliteter har det optimale campusområde. I november 2007 har UBST afholdt en konference om emnet med henblik på at inspirere universiteternes beslutningstagere, rådgivere og planlæggere til fortsat udvikling, således at danske forsknings- og uddannelsesmiljøer også fremover kan være attraktive på et globalt marked.

Nybyggeriet Alsion i Sønderborg er i år afsluttet, og taget i brug i sommeren 2007. Byggeriet er en succes, såvel for brugerne som for lokalmiljøet. Succesen skyldes byggeriets markante udformning, den unikke placering og kombinationen af universitet, forskerpark og kulturinstitution. Byggeriet har fået international opmærksomhed i form af flere udmærkelser. Byggeriet er dog i processen blevet et år forsinket, hvilket har medført tvister mellem byggeriets parter.

Pr. 1. januar 2007 har UBST på vegne af Undervisningsministeriet påtaget sig opgaver af teknisk/administrativ karakter vedrørende de bygninger, der benyttes af de tidligere amtskommunale uddannelser, i alt ca. 300 institutioner. Undervisningsministeriet har det fulde politiske ansvar for opgavens løsning. Efter forhandlinger med amterne blev der virksomhedsoverført 22 medarbejdere, som havde arbejdet med området.

I slutningen af året gik UBST i luften med en ny hjemmeside (www.ubst.dk). Hjemmesiden er styrelsens centrale kanal for formidling af information, viden og værktøjer om vores kerneopgaver (universiteter og bygninger) samt lovstof, statistik og internationalt samarbejde mv. Med den nye hjemmeside håber vi, at kunne betjene og servicere styrelsens brugere og interessenter på bedst mulig måde.

I 2006 og 2007 har styrelsen arbejdet med at fastlægge sine værdier. I 2007 er der afholdt en række debatarrangementer og primo 2008 et værdiseminar for samtlige medarbejdere. Resultatet af processen er tre værdier, som skal kendetegne arbejdet i UBST. Disse er: Professionalisme, udvikling og dialog. UBST værdier skal ses i sammenhæng med VTU-koncernens overordnede værdibaserede personalepolitik.

UBST har i forlængelse af værdiprocessen arbejdet på en strategi for UBST 2008-2012. Strategien skal være grundstenen i UBST’s faglige og organisatoriske arbejde i perioden. Der er i efteråret 2007 udarbejdet oplæg til faglige og organisatoriske strategier inden for områderne uddannelse, institutioner, byggeområdet og interne forhold. Strategien ventes færdig medio 2008.

UBST’s resultatkrav er nærmere opgjort og beskrevet i årsrapportens afsnit 2.

1.3 Årets økonomiske resultater

1.3.1 Årets økonomiske resultater for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Huslejeordningen er pr. 1. januar 2007 justeret. Det betyder bl.a., at gælden i ejendommene er reduceret til 80 % af værdien, og at Universitets- og Bygningsstyrelsen ikke længere afdrager på sin gæld. I stedet skal der fremover afleveres et overskud til

Finansministeriet. Overskudsniveauet fastsættes på den årlige finanslov. På finansloven fremstår overskudskravet således som en negativ bevilling på 19.11.05. Som konsekvens af denne omlægning er § 19.11.06. Ejendomsadministration nedlagt.

Figur 1: Indtægter og omkostninger § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 1: Indtægter og omkostninger § 19.11.05. Ejendomsadministration

Årets resultat udgør 391,1 mio. kr. Årets budgetterede resultat er 305,6 mio. kr. De
85,5 mio. kr. er en merindtægt. Af merindtægten vedrører 12,2 mio. kr. § 19.11.06.40. Medfinansiering, hvor der er foretaget rettelser til det negative videreførselsbeløb på 12,2 mio. kr. ultimo 2006. Videreførselsbeløbet er i 2007 overført til § 19.11.05. Ejendomsadministration fordi § 19.11.06. Ejendomsadministration blev nedlagt.

I forbindelse med omlægningen af huslejeordningen skal hovedkontoen delvist anvende principperne for omkostningsbevillinger. I forbindelse med årsafslutningen blev det konstateret, at der ikke var trukket 12-delsrater på 284,01 mio. kr. for 2007. Det skyldes, at kontoen ikke systemmæssigt var ændret til omkostningsbevilling. Beløbet blev bogført som udgiftsbevilling og anden kortfristet gæld. Der vil i forbindelse med betaling af beløbet i 2008 skulle betales renter for 2007 på ca. 3,7 mio. kr. Disse bliver konteret som en ekstraordinær omkostning.

Den reelle merindtægt i 2007 er derfor 69,6 mio. kr. (85,5 -12,2 -3,7) mio. kr.

Ved udarbejdelsen af årsrapporten for 2006 viste det sig, at der manglede låntagning for 10,5 mio. kr. på § 19.11.06. Ejendomsadministration. Dette skyldtes at, der i forbindelse med årsafslutningen for 2006 blev foretaget omposteringer, efter der var foretaget optagelse af lån for 2006. I forbindelse med låneomlægningen i 2007 indgår de 10,5 mio. kr.

De 10,5 mio. kr. var ultimo 2006 opført som et negativt videreførselsbeløb på § 19.11.06.20. Investeringer ved omlægning til den nye likviditetsordning er det negative videreførselsbeløb overført til § 19.11.05. Ejendomsadministration.

Omlægningen indebærer endvidere, at låntagning fremover registreres som balanceposter. Låntagning blev tidligere posteret på resultat/bevillingskonti. Der vil i den forbindelse ikke blive foretaget videre vedrørende det negative videreførselsbeløb.

Stigningen i overskuddet fra -0,7 mio. kr. i 2006 til 391,1 mio. kr. i 2007 skyldes primært, at de finansielle omkostninger er faldet med 544,9 mio. kr. fra 2006 til 2007. Grunden hertil er ændringen af husleje-ordningen i 2007. I 2008 forventes årets overskud at blive på 212,6 mio. kr.

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Grunde, arealer og bygninger udgør 86 % af alle aktiverne.

Værdien af grunde, arealer og bygninger er i 2007 opgjort til 17.630,1 mio.kr., hvilket svarer til 86 % af alle aktiverne. Ultimo 2007 er der endvidere en likvid beholdning på 1.047,6 mio. kr.

Den langfristede gæld er opgjort til 13.993,8 mio. kr., hvilket er en stigning på 1.556,7 mio. kr. i forhold til 2006. Egenkapital er ultimo 2007 opgjort til 4.141,3 mio. kr., hvilket er en stigning på 456,7 mio. kr.

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Forskellen mellem værdi af grunde og bygninger og langfristet gæld udgør i alt en friværdi på 3.636,3 mio. kr. svarende til 20 % af aktivernes værdi.

1.3.2 Årets økonomiske resultater for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Tallene for 2006 kan ikke umiddelbart sammenlignes med 2007, da Universitets- og Bygningsstyrelsen først blev etableret i maj 2006. Dertil kommer, at styrelsen først i 2007 har fået overdraget opgaven vedr. gymnasiesektorens byggeri. Opgaven løses under den indtægsdækkede virksomhed.

Figur 1: Indtægter og omkostninger for § 19.11.07 Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 1: Indtægter og omkostninger for § 19.11.07 Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Den meget store stigning i 2007 i bevilling og øvrige omkostninger skyldes, fusionen mellem sektorforskningsinstitutionerne og universiteterne. Ved sektorforskningsinstitutionernes overgang til universiteterne er der på tillægsbevillingsloven for 2007 oprettet § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver. Her er driftsaktiver, der er overdraget til institutionerne i forbindelse med overgangen udgiftsført. Denne løsning blev valgt i forbindelse med afslutningen af tillægsbevillingsloven medio december. På grund af tidsnød var det ikke muligt at kontakte sektorforskningsinstitutionerne for at få bekræftet saldiene vedrørende driftsaktiver. I stedet blev der på baggrund af et udtræk fra SKS foretaget en vurdering af, omfanget af posteringer der kunne forekomme resten af året. I SKS-rapporten blev igangværende arbejder ikke medtaget, da det blev forudsat, at det hovedsagelig ville være bygninger. Forudsætningen var desværre ikke korrekt. Der blev ultimo december aktiveret 60,7 mio. kr. vedrørende produktionsanlæg i forbindelse med ibrugtagning af et stort anlæg. Differencen vil blive søgt optaget på tillægsbevillingsloven for 2008.

Årets resultat på -57,3 mio. kr. består af et merforbrug på 0,4 mio. kr. på § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, et merforbrug på 57,2 mio. kr. på § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver samt et mindreforbrug på -0,3 mio. kr. på § 19.25.15. Ph.d.-studerende.

Det realiserede resultat for Universitets- og Bygningsstyrelsen og Ph.-d. studerende i udlandet er i overensstemmelse med det budgetterede resultat.

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.07. Universitets-og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.07. Universitets-og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Balancens sammensætning i 2007 er påvirket af merforbruget 57,2 mio. kr. på § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver. Balancen påvirkes endvidere af, at modkontoen til merforbruget er mellemregning stat/selvejende, som er opført under aktiver.

Kortfristet gæld Omsætningsaktiver Langfristet gæld Finansielle anlægsaktiver Hensatte forpligtelser Materielle anlægsaktiver Egenkapital Immaterielle anlægsaktiver

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 4: Låneramme og SKB-gæld for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet

Figur 4: Låneramme og SKB-gæld for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet

Hovedkontoen § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver indgår ikke i lånerammen og SKB-gæld.

For bygge- og IT-kredit er der ikke budgetteret med udviklingsprojekter under opførelse i 2008. Den langfristede gæld forventes at være faldende på grund af færre investeringer i 2008 og afskrivningerne for investeringer foretaget i 2007 vil være stigende, fordi de i 2008 påvirker med et helt år.

1.4 Universitets- og Bygningsstyrelsens forventninger til år 2008

Danmarks otte universiteter spiller en central rolle for Danmarks konkurrencekraft, vækst og velstand. UBST vil i 2008 derfor fortsat have fokus på udmøntning af regeringsgrundlaget fra november 2007 (VK III). Heri følges bl.a. op på regeringens Globaliseringsstrategi fra april 2006 og ”Velfærdsaftalen” fra juni 2006 om initiativer til sikring af fremtidens velstand og velfærd - og investeringer i fremtiden.

Et centralt element er en fortsat styrkelse af internationaliseringen af de danske universitetsinstitutioner og uddannelser. Vi skal sikre, at danske uddannelser er internationalt attraktive og lever op til høje internationale standarder. Kun herved er det attraktivt for højtkvalificerede udenlandske forskere, undervisere og studerende at søge til Danmark. I 2008 gennemføres derfor en udredning af rammerne for universiteternes internationale institutions- og uddannelsessamarbejde. Denne vil danne grundlag for en række initiativer på området.

I 2008 vil et særligt fokusområde være udvikling af eliteuddannelser. Udbudsprocessen blev påbegyndt i slutningen af 2007, og i løbet af foråret 2008 gennemføres en udvælgelsesproces med henblik på, at der kan udbydes en række eliteuddannelser på de danske universiteter fra 1. september 2008 henholdsvis 2009.

Arbejdet med at færdiggøre en model for fordelingen af basismidler baseret på præstation søges afsluttet i første halvdel af 2008. Den nærmere udformning af modellen drøftes fortsat med universiteterne. Målet er, at modellen kan iværksættes på finansloven for 2009 og fortsættes på finansloven for 2010.

Universitetsuddannelse og forskning af høj international standard fordrer ligeledes gode og moderne fysiske rammer. UBST ønsker at levere en kompetent, fleksibel og effektiv ejendomsforvaltning i forhold til den samlede ejendomsportefølje. Sigtet er at udvikle funktionelle, bæredygtige og æstetiske fysiske rammer og bygninger til hele sektoren. Et eksempel vil i 2008 være forsøg med CO2-neutrale bygninger.

De bedste resultater på ovennævnte områder får styrelsen i en konstruktiv og tæt dialog med vores interessenter. Dialog og videndeling vil derfor fortsat være i fokus i 2008.

UBST har i 2007 igangsat en intern strategiproces, der skal klarlægge de strategiske udfordringer både fagligt og organisatorisk i de næste ca. 4 år. Arbejdet med strategien forventes afsluttet medio 2008.


2. Målrapportering

2.1 Skematisk oversigt over resultatkontrakten mellem UBST og VTU

I resultatkontrakten for 2007 indgår 14 resultatkrav med i alt 37 delmål. UBST målopfyldelse fremgår af nedenstående tabel.

Da UBST ikke foretager timeregistrering på de enkelte resultatkrav, kan ressourceforbruget for de enkelte mål ikke opgøres. Der er imidlertid i vurderingen af resultatkontrakten indlagt vægte for opfyldelsen. Eksempelvis tæller resultatkrav 1 ”Universitetsuddannelser i verdensklasse” fem gange så meget som resultatkrav 13 ”Forbedring og udvikling af UBST’s hjemmeside”.

Nr. Målepunkt Status Målopfyldelse
Resultatkrav 1: Universitetsuddannelser i verdensklasse (vægt: 5 point)
1.a Der udarbejdes udkast til akkrediteringsbekendtgørelse samt nærmere regler om sagsgangen ved akkreditering og godkendelse Bekendtgørelsen udstedt med ikrafttræden 1. september 2007 Målet er opfyldt
1.b Der oprettes - under forudsætning af nedsættelse af et akkrediteringsråd senest 1. maj 2007 – en akkrediteringsinstitution for de videregående uddannelser.
Akkrediteringsinstitutionen skal kunne godkende nye uddannelser fra og med ultimo 2007
Institutionen er etableret. Rådet nedsat. Ledelsen og personale er ansat.
Rådet har godkendt nye uddannelser i 2007
Målet er opfyldt
1.c
For at bidrage til etableringen af eliteuddannelser i verdensklasse skal uddannelser i udbud inden udgangen af 2007 Der er udviklet modeller for 2-årige elitekandidatuddannelser og erhvervsorienterede eliteforløb samt iværksat et udbud. UBST har modtaget 57 ansøgninger ved fristens udløb februar 2008. Målet er opfyldt
1.d Der udarbejdes udkast til ny adgangsbekendtgørelse som en del af Velfærdsaftalens implementering Ændring af adgangsbekendtgørelse blev udarbejdet i forår 2007 (kvotientmodel). Ændringen trådte i kraft 1. marts 2007. Ændringsbekendtgørelsen omfatter:
- Omlægning af bonus A-ordningen
- Justering af optagelsessystemet med henblik på tidligere studiestart
- Overgang til 7-trinsskalaen fra optagelsen 2007
Målet er opfyldt
Resultatkrav 2: Internationalisering af uddannelsessystemet (vægt: 3 point)
2.a Der gennemføres et udvalgsarbejde i 2007 om nye regler for optagelse på lange videregående uddannelser med høje adgangskvotienter Videnskabsministeren nedsatte i marts 2007 udvalget om optagelse på lange videregående uddannelser med høje optagelseskvotienter. Udvalgets opgave var at udarbejde forslag til nye optagelsesregler, der skal træde i kraft senest for optaget 2010 for disse uddannelser. Udvalgsrapport er udarbejdet og forelagt ministeren december 2007. Målet er opfyldt
2.b Der skal ske en gennemgang af regelsættet for fællesuddannelser for at fjerne eventuelle barrierer - med henblik på eventuel optagelse på lovprogram 2007/08 Regelsættet er gennemgået. Ministeren ønskede imidlertid ikke optagelse på lovprogram 07/08. I forlængelse af Erasmus Mundus-sagen har UBST nedsat en arbejdsgruppe med universiteterne, der skal fremkomme med løsningsforslag med henblik på optagelse på lovprogram 08/09. Målet er opfyldt
2.c Der formuleres i 2007 krav til universiteterne om stati-stikberedskab vedrørende udlandsstipendier til danske studerende der tager en del af deres uddannelse i ud-landet. Dataindsamling sker første gang i 2008 Det er i maj 2007 aftalt, hvilke emner der skal belyses i evalueringen af udlandsstipendieordningen og hvilke data, der er behov for. Dataindsamlingen starter i 2008. Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra universiteterne og SU-styrelsen, der skal forberede evalueringen af udlandsstipendieordningen. Målet er opfyldt
Nr. Målepunkt Status Målopfyldelse
Resultatkrav 3: Sammenlægninger på universitetsområdet (vægt: 4 point)
3.a
De indlejrede sektorforskningsinstitutioner indarbejdes i SEA-ordningen inden udgangen af 2007 ved udarbejdelse af oplæg til lejekontrakter Der er forhandlet oplæg til kontraktgrundlag og de økonomiske rammer er næsten på plads. Dog udestår stadig enkelte forhandlinger med de ressortministerier, som beholder en bevilling til myndighedskrav. Målet er opfyldt
3.b
Der udarbejdes udkast til ny regnskabsbekendtgørelse i 2007 Bekendtgørelsen blev udstedt i efteråret 2007. Målet er opfyldt
3.c Der udarbejdes i 2007 en synopsis for evalueringsforlø-bet frem til 2009 af sammenlægningerne af universite-terne og sektorforskningsinstitutionerne, jf. motiveret dagsorden V9 (2006/07). Synopsis har en form, der gør det sandsynligt, at det i 2009 kan konstateres, at evalueringen sker på et fyldestgørende grundlag. Der tages initiativ til at igangsætte/gennemføre de analyser, der i henhold til synopsis skal igangsættes/gennemføres i 2007 Der foreligger en synopsis for evalueringen i 2009 af 24. januar 2007. UBST udarbejder inden udgangen af første kvartal 2008 en projektbeskrivelse med henblik på igangsættelse af evaluering. Målet er opfyldt
Resultatkrav 4: Styrket forskeruddannelse (vægt: 2 point)
4.a
Der udarbejdes i 2007 udkast til ny ph.d.-bekendtgørelse Udkast blev udarbejdet i 2007. Målet er opfyldt
4.b Plan for forøgelse af optag frem til 2010 indgår i tillægs-aftaler til universiteternes udviklingskontrakter, herunder at fordoblingen i ph.d.-optaget især skal ske inden for områderne naturvidenskab, teknik og sundhed Samtlige universiteter på nær ITU har indgået tillægsaftaler om forøgelse af ph.d.-optaget. 90 pct. af forøgelsen skal ske inden for naturvidenskab/teknik/sundhed. Lever universiteterne op til tillægsaftalerne, vil målet om et samlet ph.d.-optag i 2010 på 2400 blive nået. Indtil videre lever universiteterne op til aftalerne. Målet er opfyldt
Resultatkrav 5: Basismidler skal fordeles efter præstation (vægt: 3 point)
5.a Der udarbejdes en model for fordeling af basismidler baseret på præstation, som bruges til fordeling af basis-midler på FL08 Universiteterne har lagt vægt på, at modellen baseres på objektive og entydige indikatorer med udgangspunkt i valide data. Der er arbejdet med at udvikle indikatorer og datagrundlag, så modellen kan implementeres på FL09. Der har været et tæt samspil med departementet. Målet er opfyldt
5.b
Der skal udarbejdes forslag til, hvordan den nye finansieringsmodel kan indarbejdes i finansloven for 2008 Se pkt. 5.a Målet er udgået
5.c På baggrund af erfaringerne med FL08-forløbet omkring
fordeling af basismidler efter præstation, herunder de politiske forhandlinger herom – udarbejdes et oplæg til mulige forbedringer af modellen til brug for FL09, herunder i relation til indikatorer. Arbejdet sker med inddragelse af universiteterne og andre interessenter
Se pkt. 5.a Målet er udgået
Resultatkrav 6: Effektiv ejendomsforvaltning (vægt: 3 point)
6.a
Tomgang må højst udgøre 3 pct. af den samlede ejendomsportefølje De arealer, som UBST har haft stående ledige i 2007 har udgjort 2,02%. Målet er opfyldt
6.b
UBST’s SEA-administrations- og driftsudgifter (forsikring, administration og vedligehold) må ikke overstige 75 kr./m² i 2007-priser De samlede udgifter har udgjort 103.021.197 kr. svarende til i alt 64,0 kr. pr. m². i 2007 Målet er opfyldt
Nr. Målepunkt Status Målopfyldelse
6.c
Et gennemsnitligt realiseret salgsprovenu pr. m² skal overstige den gennemsnitligt bogførte værdi pr. m² af de solgte ejendomme inkl. salgs- og liggeomkostninger Det gennemsnitligt realiserede salgsprovenu pr. m2 for de fire ejendomssalg, som i UBST regi er gennemført i 2007 udgjorde
15.842 kr. Den gennemsnitligt bogførte værdi pr. m² af disse ejendomme inkl. salgs- og liggeomkostninger er 8.654 kr.
Målet er opfyldt
Resultatkrav 7: God økonomistyring i byggesager (vægt: 3 point)
7.a
Ingen byggerier må kræve forelæggelse for Finansudvalget på grund af, at den tidligere godkendte udgiftsramme forventes overskredet med mere end 10 %, med mindre dette helt kan henføres til udefrakommende årsager Ingen byggerier er forelagt Finansudvalget grundet overskridelser på mere end 10 % i 2007. Målet er opfyldt
Resultatkrav 8: Bedre studieforhold og moderne laboratorier (vægt: 2 point)
8.a Projekt Campus, som peger på nye udviklingspotentialer for danske Campusområder, iværksættes i dialog med et eller flere universiteter. Med bistand af rådgiver udarbejdes et ideoplæg til fremtidig udformning af universiteternes campusser. Arbejdet resulterer konkret i en strategi og en række anbefalinger for videreudvikling samt opkvalificering af universiteternes campusområder. Projektets resultater danner basis for en konference som afholdes i efteråret 2007. I 2008 publiceres projek-tets resultater Projektet er forløbet planmæssigt i 2007. Som en del af projektet er der i foråret afholdt en essaykonkurrence med deltagelse af danske studerende, og med præmieoverrækkelse den 6. juni.

Den 8. november er der afholdt en konference om campusmiljø på Københavns Universitet KUA med deltagelse af medarbejdere fra universiteterne, arkitektfirmaer med videre.

Ultimo 2007 er tre delrapporter om henholdsvis studiemiljø og campusmiljø færdiggjort.
Målet er opfyldt
8.b Med baggrund i den rejste kritik af laboratoriestandarden på landets universiteter gennemføres en undersøgelse af standarden på landets universitetslaboratorier. Undersøgelsen afrapporteres i 2008 Projektet er påbegyndt i eftersommeren 2007 med indgåelse af kontrakt med de rådgivere der skal bistå med undersøgelsen. Der er endvidere etableret en arbejdsgruppe med deltagelse af universiteterne samt Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Den endelige afrapportering forventes i 2008. Målet er opfyldt
8.c
Som et delelement af campusprojektet, udarbejdes et idékatalog for fremtidens laboratoriestandard - såvel forsknings- som undervisningslaboratorier. Resultatet afrapporteres som en del af campusrapporteringen Projektet er startet, og medtager input fra aktive forskningsmiljøer. Der vil blive udarbejdet et idekatalog over fremtidens laboratorieindretning.
Afrapportering vil ske ultimo 2008.
Målet er opfyldt.
Resultatkrav 9: Tæt dialog med samarbejdsparter (vægt: 2 point)
9.a Der afholdes i 2007 et dialogforum med de vigtigste samarbejdsparter Dialogforum blev afholdt den 14. og 15. marts 2007 i Middelfart. Målet er opfyldt
9.b Der igangsættes i samarbejde med Undervisningsministeriet og organisationerne en bred imagekampagne for ingeniørfaget- Der gennemføres en udbudsrunde i 2007- Indgåelse af kontrakt med leverandør og igangsættelse af kampagne inden udgangen af 2007 Der er gennemført et EU-udbud for en imageskabende ingeniørkampagne og efterfølgende indgået kontrakt med et reklamebureau. Kampagnen (omfattende bl.a. annoncering og udvikling af spil) foregår som planlagt. Ligeledes er der igangsat en holdningsanalyse med henblik på en afsluttende evaluering af kampagnen. Målet er opfyldt
9.c Der gennemføres i 2007 en undersøgelse af kundetilfredsheden i forhold til SEA-ordningen Det er aftalt med Finansministeriet, at kundetilfredshedsundersøgelsen udskydes til 2008. Baggrunden er dels implementering af fusionerne mellem sektorforskningsinstitutionerne og universiteterne og dels Finansministeriets igangværende analyse af selvejeområdet. Målet er delvist opfyldt
Nr. Målepunkt Status Målopfyldelse
9.d Procedurerne på byggeområdet revideres og indarbej-des i styrelsens kvalitetssikringssystem. Procedurerne skal indeholde en beskrivelse af de forhold, herunder universitets- og uddannelsespolitiske, der skal være belyst, for at byggeønsker kan imødekommes Der er i styrelsens kvalitetssikringssystem implementeret en rutinemæssig indhentning af universiteternes forventninger til fremtidige indtægter, som udfyldes ved underskrivelse af proce-saftale. Målet er opfyldt
Resultatkrav 10: Internationalt samarbejde (vægt: 2 point)
10.a Som opfølgning på OECD-review af de danske universiteter udarbejdes der en statusredegørelse til brug for OECD-eksamination i 2007 Statusredegørelse er udarbejdet og sendt til OECD i foråret 2007. Redegørelsen er drøftet på OECD-møde i Paris den 27. april 2007. OECD’s uddannelsespolitiske komité var imponeret over antallet og omfanget af de initiativer, Danmark har gennemført på universitetsområdet de senere år. Målet er opfyldt
10.b Bologna samarbejdet: Danmark vil afslutte revisionen af den danske kvalifikationsnøgle i 2007 Revisionen er gennemført i dialog med Kulturministeriet, Undervisningsministeriet og øvrige relevante interessenter og forelagt ministeren. Målet er opfyldt
10.c
Bologna samarbejdet: Der igangsættes en international certificering af den danske kvalifikationsnøgle i 2007 Certificeringen er planlagt, men bør afvente nøglens implementering i dansk lovgivning, herunder vedtagelse af UVMs nye lovgivning på det videregående uddannelsesområde. Målet er opfyldt
Resultatkrav 11: Samarbejde med Undervisningsministeriet og Fødevareministeriet om bygninger (vægt: 1 point)
11.a UBST er af Undervisningsministeriet bemyndiget til at varetage administration af bygninger fra tidligere amt-sopgaver. I overensstemmelse med driftsaftalen herom foretages i sommeren 2007 en vurdering af nævnte virksomhed UBST og Undervisningsministeriet afholder to møder om året hvor samarbejdet evalueres. Undervisningsministeriet udtrykte ved seneste evaluering stor tilfredshed med samarbejdet, og der er indgået kontrakt for 2008. Målet er opfyldt
11.b Der indgås driftsaftale med Fødevareministeriet om varetagelse af bygningsmæssige opgaver for en række af Fødevareministeriets ejendomme Der har været drøftelser med Fødevareministeriet om – i stedet for en driftsaftale – at lade de relevante ejendomme indgå i SEA-ordningen. Afklaring heraf afventer FL09. Sideløbende pågår en afdækning af opgavevaretagelsen i overgangsfasen. Målet er delvist opfyldt
Resultatkrav 12: Fokus på sagsbehandlingstider og god forvaltningsskik (vægt: 2 point)
12.a
Der udsendes kvitteringsskrivelse inden 14 dage for alle klager og dispensationsansøgninger modtaget i UBST Der er i 2007 ført statistik over, om der udsendes kvitteringsskrivelse inden 14 dage fra modtagelsen af henvendelsen (såfremt henvendelsen ikke besvares inden for de første 14 dage). Målet er opfyldt
12.b Der foretages i 2007 en kortlægning af sagsbehandlings-tider for studerendes klagesager og dispensationssager. På baggrund heraf opstilles der mål for sagsbehand-lingstider som er gældende fra 1. oktober 2007 UBST fører løbende statistik over de nuværende sagsbehand-lingstider.Mål:
- Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for klagesager frem til 1. juli 2008 nedbringes fra 26 uger til 22 uger.
- Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for dispensationssager fastlægges på det aktuelle niveau på 6 uger.
Målet er opfyldt
Resultatkrav 13: Forbedring og udvikling af UBST’s hjemmeside (vægt: 1 point)
13.a UBST offentliggør ny hjemmeside i 3. kvartal 2007 UBST lancerede en ny hjemmeside i november 2007, en måned senere end ønsket. Ændringen er drøftet med departementet i sommeren 2007. Ændringen skyldes den eksterne leverandør og det forhold, at der alene er lavet rammekontrakt med én open source leverandør. Målet er delvist opfyldt
13.b
Der skal i 4. kvartal 2007 udarbejdes en køreplan for igangsættelse af en brugerundersøgelse af den nye hjemmeside. Selve brugerundersøgelsen skal ske i 2008 UBST har indgået aftale med ”Bedst på nettet” om en årlig brugerundersøgelse, med anvendelse af det brugervurderingsværktøj som ”Bedst på nettet” stiller til rådighed. Brugerundersøgelsen forventes gennemført i 2008. Målet er opfyldt
Nr. Målepunkt Status Målopfyldelse
Resultatkrav 14: Tilsyn med universiteterne (vægt: 3 point)
14.a
Der udarbejdes - med henblik på etablering af en handleplan - en rapport som kortlægger nuværende tilsynsforpligtigelser Der er udarbejdet et udkast til kortlægningsrapport. Den endelige rapport forventes offentliggjort i april 2008. Målet er opfyldt
14.b
UBST udarbejder kvartalsvise opgørelser med nøgletal for lønudviklingen på chefniveauet på universitetsområdet Opgørelserne uarbejdes ved udgangen af hvert kvartal. Opgørelser for de tre første kvartaler i 2007 er derfor udarbejdet i 2007, mens opgørelse for fjerde kvartal 2007 er udarbejdet i januar 2008. Målet er opfyldt

Af de 37 delmål i resultatkontrakten er de 33 opfyldt, to er delvist opfyldt, mens to mål er udgået. Opgørelsen af resultatkontrakten findes i afsnit 5.2 ”Årets resultatopfyldelse”.

2.2 Uddybende analyse og vurdering af udvalgte resultatmål

Regler for optagelse på lange videregående uddannelser med høje adgangskvotienter (Resultatkrav 2.a.)

I marts 2007 nedsatte videnskabsministeren ”Udvalget om optagelse på lange videregående uddannelser med høje optagelseskvotienter” med henblik på at etablere et optagelsessystem, der lægger vægt på andet end rent eksamensgennemsnit. I udvalget sad repræsentanter fra en række uddannelsesinstitutioner: Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og de to arkitektskoler i Århus og København. Kulturministeriet og Undervisningsministeriet var ligeledes repræsenteret. Direktør Jens Peter Jacobsen, (UBST), var formand for udvalget.

Udvalget afleverede i december 2007 sin rapport til ministeren med anbefalinger om etablering af et nyt optagelsessystem til følgende fem uddannelser med høje optagelseskvotienter: medicin, dyrlæge, arkitekt, tandlæge og psykologi. I anbefalingen peges på et system, hvor eksamensgennemsnit og præstation i et interview udgør optagelsesgrundlaget.

Regeringen ventes at tage stilling til forslaget om etablering af et nyt optagelsessystem i foråret 2008. Derefter skal UBST foretage en ændring af den nuværende adgangsbekendtgørelse. Ændringer i optagelsessystemet af så omfattende karakter skal varsles mindst 2 år forud for ikrafttrædelse. En ny adgangsbekendtgørelse udstedes derfor senest 1. marts 2009, hvorefter den kan træde i kraft for optagelsen 2011.

Statistikbehov i medfør af udlandsstipendieordningen (Resultatkrav 2.c)

I 2007 har UBST i samarbejde med Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte (SU-Styrelsen) arbejdet med at implementere udlandsstipendieordningen. Arbejdet er foregået i tæt dialog med Danske Universiteter. Udlandsstipendieordningen giver adgang til udbetaling af udlandsstipendier til både studieophold og hele uddannelser på kandidatniveau på udenlandske universiteter. Udlandsstipendieordningens positivliste indeholder de udenlandske uddannelser, hvor der er adgang til at få udlandsstipendium til en hel uddannelse på kandidatniveau. Positivlisten indeholder fire dele. UBST har bidraget til to af delene. For det første toplisten, der består af en række universiteter udvalgt efter internationale rankinglister. For det andet samarbejdslisten. Samarbejdslisten inkluderer de eksisterende samarbejdsaftaler mellem et dansk og et udenlandsk universitet, der giver mulighed for udveksling på kandidatniveau. Udlandsstipendieordningen skal evalueres efter tre år, og der skal 15 måneder efter ordningens ikrafttræden udarbejdes en status for ordningen. UBST har nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af repræsentanter fra universiteterne og SU-Styrelsen til at forberede evalueringen og statusmålingen efter 15 måneder. Arbejdet i gruppen pågår stadig.

Sektorforskningsinstitutioners bygninger overføres til SEA-ordningen (Resutaltkrav 3a)

Alle statsejendomme, der huser de fusionerede sektorforskningsinstitutioner, er i 2007 identificeret, besigtiget og værdiansat med henblik på lejefastsættelse for den enkelte bygning. Ejendommenes formelle og praktiske overgang er sideløbende drøftet på møder med de universiteter, som sektorforskningsinstitutionerne er fusioneret med. Universiteterne har på baggrund heraf modtaget udkast til lejekontrakter for alle bygninger, der overtages af UBST. Underskrivning af lejekontrakterne afventer, at de økonomiske og bevillingsmæssige forudsætninger for de berørte universiteters overtagelse af sektorforskningsinstitutionerne er endeligt afhandlet.

UBST har endvidere påbegyndt initiativer, hvor der for den indfusionerede bygningsmasse har været behov for enten at afvikle eller at integrere bygninger, eksempelvis kan nævnes Bygholm, eller for nydisponeringer eksempelvis Aarhus Universitet og Risø.

Udkast til ny ph.d.-bekendtgørelse (Resultatkrav 4a)

Udkast blev udarbejdet i 2007. Den nye ph.d.-bekendtgørelse tager højde for de ændringer, der er sket i forbindelse med universitetsloven af 2003 og lov nr. 567 af 6. juni 2007, eksempelvis indførelsen af ph.d.-skoler. I arbejdet med bekendtgørelsen er en række af de anbefalinger, som blev præsenteret i evalueringsrapporten ”A Public Good” fra 2006, blevet inddraget. Bekendtgørelsen deregulerer på områder som eksempelvis vejledning, ligesom det er tilstræbt at gøre bekendtgørelsen mere læsevenlig bl.a. ved at modernisere sproget.

Basismidler skal fordeles efter præstation (Resultatkrav 5)

Regeringen besluttede i Globaliseringsstrategien, at universiteternes basismidler fra og med 2008 skal fordeles med udgangspunkt i universiteternes præstationer indenfor forskning, uddannelse og videnspredning. De universiteter, der præsterer bedst, skal tilføres flest basismidler relativt til deres størrelse. Vurderingen skal foretages af et panel af internationale eksperter.

I sommeren 2007 besluttede regeringen efter opfordring fra universiteterne, at modellen i stedet skal baseres på objektive databaserede indikatorer. For at få tid til at etablere et solidt datagrundlag besluttede regeringen samtidig, at implementeringen skydes til finansloven for 2009.

Der har gennem 2007 været tæt dialog med universiteterne om udvikling af model og datagrundlag, bl.a. via en række indikatorarbejdsgrupper. Modellen forventes implementeret på finansloven for 2009.

Resultatkrav 5a vurderes på den baggrund at være opfyldt mens 5b og 5c, efter aftale med departementet, er udgået grundet udskydelsen af implementeringen.

Projekt Campus (Resultatkrav 8a)

UBST har i 2007 gennemført en række delinitiativer, der sætter fokus på de fysiske rammers potentiale for at udvikle de danske universiteter. Undersøgelser af 16 danske studiearbejdspladser, seks internationale IKT-støttede læringsmiljøer samt seks internationale og nationale campusområder har leveret aktuel best practice materiale og viden, som implementeres i universitetsbyggeri og planlægning fremover. Herudover er der afholdt en studenterkonkurrence med deltagelse af 64 danske studerende, som gav omtale og debat. Alle undersøgelser er lavet med deltagelse af UBST’s egne medarbejdere - dette har sikret, at viden er fastholdt i organisationen.

Tre tema- og debatmøder har fungeret som konstruktiv platform for faglig inspiration for universiteternes tekniske og administrative personale hen over forår og sommer.

I 2008 skal projektets specialviden implementeres. Det sker bl.a. i konkurrenceprogrammer for nybyggeri samt visionsgrundlag og projektopstart for udvalgte universiteters campusudvikling.

2.3 Redegørelse for reservation

Tabel 4: Reservation, § 19.11.07. Universitets og Bygningsstyrelsen
mio. kr. Reserveret  år Reservation  primo Forbrug  i året Reservation  ultimo Forventet afslutning
Færdigindretning og mindre ombygninger
2007 1,5 0,7 0,8 2008
Hensættelse til fratrædelses- godtgørelse
2007 0,3 0,3 0 -

- 1,8 1,0 0,8 -

Der blev i 2007 reserveret 1,5 mio. kr. til færdigindretning af Universitets- og Bygningsstyrelsens nye lejemål i Middelfart og Århus samt mindre ombygninger af lejemålet i Bredgade. På grund af pladsmangel i Bredgade er det hensigtsmæssigt at foretage mindre ombygninger for at få en mere optimal indretning. På grund af den store aktivitet i bygningsbranchen i 2007 har det været nødvendigt at udskyde nogle af de mindre ombygninger til 2008.


3. Regnskab

3.1. Anvendt regnskabspraksis

Regnskabspraksis for Årsrapport 2007 er i overensstemmelse med de regler og principper, der fremgår af regnskabsbekendtgørelsen nr. 1693 om statens regnskabsvæsen af 19. december 2006 og ØAV.

Der redegøres nærmere for anvendt regnskabspraksis i bilag pkt. 5.9

3.2 Resultatopgørelsen

Tabel 5: Resultatopgørelse for § 19.11.05. Ejendomsadministration
mio. kr.   2006 2007 B2008
Note        
  Ordinære driftsindtægter      
  Indtægtsført bevilling       

Bevilling 0 284,1 277,3
  Indtægtsført bevilling i alt 0,0 284,1 0

Salg af varer og tjenesteydelser -1.461,9 -1.582,9 -1.629,8
  Ordinære driftsindtægter i alt -1.461,9 -1.298,8 -1.352,5
  Ordinære driftsomkostninger      
  Forbrugsomkostninger       
1
Husleje 1,3 0 300,1
  Forbrugsomkostninger i alt 1,3 0 300,1
  Personale omkostninger       
  Lønninger 6,6 0 0
  Pension 1,6 0 0
  Lønrefusion -0,5 0 0
  Personale omkostninger i alt 7,7 0 0

Andre ordinære driftsomkostninger 184,4 271,8 26,9
  Af- og nedskrivninger 0 0 0
  Ordinære driftsomkostninger i alt 193,4 271,8 327,0
         
  Resultat af ordinær drift -1.268,5 -1.027,0 -1.025,5
  Andre driftsposter      

Andre driftsindtægter -4,0 -116,0 0

Andre driftsomkostninger 23,2 45,3 40,9
  Resultat før finansielle indtægter -1.249,3 -1.097,7 -984,6
  Finansielle poster      

Finansielle indtægter -14,1 -30,1 0
2
Finansielle omkostninger 1.292,9 748,0 772,0
  Resultat før ekstraordinære poster 29,5 -379,8 -212,6
  Ekstraordinære poster      
3
Ekstraordinære indtægter -28,8 -12,2 0
4
Ekstraordinære omkostninger   0,9 0
5 Årets resultat 0,7 -391,1 -212,6

Tabel 6: Resultatdisponering for § 19.11.05. Ejendomsadministration
mio. kr. 2006 2007
Disponeret til overført overskud, ultimo
0,0 -391,1

Tabel 5: Resultatopgørelse for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen,
§ 19.25.15. Ph.d.-stipendier i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
mio. kr.   2006 2007 B2008
Note        
  Ordinære driftsindtægter      
  Indtægtsført bevilling        

Bevilling -37,7 -318,5 -59,4

Anvendt af tidligere års reserverede bevillinger 0 -1,0 0
  Indtægtsført bevilling i alt -37,7 -319,5 -59,4

Salg af varer og tjenesteydelser -4,3 -26,7 -28,3
  Ordinære driftsindtægter i alt -42,0 -346,2 -87,7
  Ordinære driftsomkostninger      

Husleje 7,1 9,3 12,5
  Forbrugsomkostninger i alt 7,1 9,3 12,5
   Personaleomkostninger      

Lønninger 34,3 67,6 0

Pension 4,1 10,8 0

Lønrefusion -0,3 -1,8 0

Andre personaleomkostninger 0 0,2 0
1 Personaleomkostninger i alt 38,1 76,8 83,7

Andre ordinære driftsomkostninger 14,1 31,2 22,8
2
Af- og nedskrivninger 1,0 2,2 1,0
  Ordinære driftsomkostninger i alt 60,3 119,5 120,0
  Resultat af ordinær drift 18,3 -226,7 32,3
  Andre driftsposter      

Andre driftsindtægter -23,2 -40,2 -40,9

Andre driftsomkostninger 0 1,8 8,5
  Resultat før finansielle indtægter -4,9 -265,1 -0,1
  Finansielle poster      

Finansielle indtægter 0 -0,7 -0,2

Finansielle omkostninger 0 0,4 0,3
  Resultat før ekstraordinære poster -4,9 -265,4 0,0
  Ekstraordinære poster      
3
Ekstraordinære indtægter 0 -0,4 0
4
Ekstraordinære omkostninger 0 323,1 0
  Årets resultat -4,9 57,3 0

§ 19.11.07. UBST’s Driftsbevilling
På underkonto 19.11.07.40 er der et merforbrug på 0,6 mio. kr. som, skyldes at hensættelser til feriepenge og merarbejde burde være konteret på underkonto 19.11.07.90.

På underkonto 19.11.07.90 er der et merforbrug. Stigningen skyldes, at de opgaver der udføres for Undervisningsministeriet ikke var budgetteret. Merforbruget modsvares af tilsvarende stigninger i indtægterne.

Tabel 6: Resultatdisponering for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen,
§ 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
mio. kr. 2007
Disponeret til overført overskud
57,3

3.3 Balancen

Tabel 7: Balancen for § 19.11.05. Ejendomsadministration
  Aktiver (mio. kr.) 2006 2007     Passiver (mio. kr.) 2006 2007
Note         Note      
  Anlægsaktiver         Egenkapital    
6 Immaterielle anlægsaktiver         Opskrivninger
6,3 26,7
  Erhvervede koncessioner m.v. 434,7 474,8     Overført overskud 3.789,1 4.183,6
  Immaterielle anlægsaktiver i alt 434,7 474,8     Reguleret egenkapital -110,8 -69,0
  Materielle anlægsaktiver         Egenkapital i alt 3.684,6 4.141,3
  Grunde, arealer og bygninger 17.618,6 17.630,1          
  Igangværende arbejder for fremmed regning 1.130,0 1.442,5   8 Hensatte forpligtelser 331,7 330,2
7 Materielle anlægsaktiver i alt 18.748,6 19.072,6     FF4 Langfristet gæld 12.359,4 13.687,9
            FF6 Bygge- og IT-kredit 0,0 162,3
  Anlægsaktiver i alt 19.183,3 19.547,4   9 Donationer 77,0 87,1
          10 Prioritetsgæld 0,0 55,8
  Omsætningsaktiver         Anden langfristet gæld 0,7 0,7
  Tilgodehavender 88,9 21,3     Langfristet gæld i alt 12.437,1 13.993,8
  Likvide beholdninger         Leverandører af varer og tjenesteydelser 573,7 160,9
  FF7 finansieringskonto 0,0 831,0     Anden kortfristet gæld 1.637,8 1.990,0
  Andre likvider -594,8 216,5     Igangværende arbejder for 12,5 0,0
            fremmede regning, forpligtelser    
  Likvide beholdninger i alt -594,8 1.047,5     Kortfristet gæld i alt 2.224,0 2.150,9
  Omsætningsaktiver i alt -505,9 1.068,8     Gæld i alt 14.661,1 16.144,7
  Aktiver i alt 18.677,4 20.616,2     Passiver i alt 18.677,4 20.616,2

Tabel 7: Balancen for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d. stipendier i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
Note Aktiver (mio. kr.) 2006 2007   Note Passiver (mio. kr. kr.) 2006 2007
                 
  Anlægsaktiver         Egenkapital    
5 Immaterielle anlægsaktiver      
Startkapital 2,7 2,7
  Færdiggjorte udviklingsprojekter 3,8 4,7  
Overført overskud 1,0 -56,6
  Udviklingsprojekter under opførelse 1,4 0,1     Egenkapital i alt 3,7 -53,9
  Immaterielle anlægsaktiver i alt 5,2 4,8          
6 Materielle anlægsaktiver        7 Hensatte forpligtelser 0,0 0,9

Inventar og IT-udstyr 1,1 1 ,5          
  Materielle anlægsaktiver i alt 1,1 1,5          
  Finansielle anlægsaktiver          Langfristede gældsposter    
  Statsforskrivning 2,7 2,7  
FF4 Langfristet gæld 4,9 5,7
  Finansielle anlægsaktiver i alt 2,7 2,7  
FF6 Bygge- og IT-kredit 2,1 0,0
  Anlægsaktiver i alt 9,0 9,0     Langfristet gæld i alt 7,0 5,7
            Kortfristede gældsposter     
  Omsætningsaktiver         Leverandører af varer og tjenesteydelser 7,8 9,3

Tilgodehavender 10,6 -50,5  
Anden kortfristet gæld -2,6 7,3
  Likvide beholdninger       
Skyldige feriepenge 13,8 10,6

FF5 Uforrentet konto 5,4 4,4     Igangværende arbejder for fremmede 0,0 7,2

FF7 Finansieringskonto 6,5 25,0  
Reserveret bevilling 1,8 0,8
  Likvide beholdninger i alt 11,9 29,4     Kortfristet gæld i alt 20,8 35,2
  Omsætningsaktiver i alt 22,5 -21,1     Gæld i alt 27,8 40,9
  Aktiver i alt 31,5 -12,1     Passiver i alt 31,5 -12,1

3.4 Egenkapitalforklaring

Tabel 8: Egenkapitalforklaring for § 19.11.05. Ejendomsadministration
mio. kr.  
Egenkapital primo 2007 3.684,6
Startkapital primo
0,0
Ændringer i startkapital
0
Startkapital ultimo 0,0
Opskrivninger primo
6,4
+ ændring i opskrivninger
20,3
Opskrivninger 26,7
   
Overført overskud primo
3.789,1
Primoregulering/flytning mellem bogføringskredse
0,0
Reguleret egenkapital
-69,0
Regulering af det overførte overskud
3,4
Overført fra årets resultat
391,1
Bortfald af årets resultat
0
Overført overskud ultimo 4.114,6
Egenkapital ultimo 2007 4.141,3

Tabel 8: Egenkapitalforklaring for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.05. Ph.d.-studerende i udlandet og
§ 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
mio. kr.  
Egenkapital primo 2007 3,7
Startkapital primo
2,7
Ændringer i startkapital
0,0
Startkapital ultimo 2,7
Overført overskud primo
1,0
Primoregulering/flytning mellem bogføringskredse
0,0
Regulering af det overførte overskud
-0,3
Overført fra årets resultat
-57,3
Bortfald af årets resultat  
Overført overskud ultimo
-56,6
Egenkapital ultimo 2007 -53,9

Som tidligere beskrevet skyldes den negative egenkapital et ”merforbrug” på 57,3 mio. kr. på § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver. De 57,3 mio. kr. søges, som tidligere anført, på tillægsbevillingsloven for 2008. Endvidere vil 0,8 mio. kr. blive korrigeret på åbningsbalancen for 2008. Beløbet vedrører et videreførselsbeløb, som blev overført fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i forbindelse med overflytning af Byggesektionen. Beløbet blev ikke medtaget på åbningsbalancen for 2007.

3.5 Opfølgning på likviditetsordningen hen over året

Der er en forskel mellem FF4 kontoen og anlægsaktiverne på 0,5 mio. kr., hvilket skyldes, at der er i supplementsperioden er posteret omkostninger i forbindelse med Universitets- og Bygningsstyrelsens hjemmeside. Beløbet er reguleret på FF4 i 2008.

3.6 Opfølgning på lønsumsloft

Tabel 9: Opgørelse af lønsumsforbrug for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet
mio. kr. Akkumuleret opsparing ultimo 2006 Ultimo 2007
Lønsumsloft
  41,9
Lønforbrug *
  41,3
Difference 1,8 0,6

* Ved opgørelsen af lønforbrug ultimo 2007 er der korrigeret for en nedskrivning af feriepenge vedrørende 2006 og en postering vedrørende feriepengeregulering, som blev bogført på et forkert delregnskab i 2007 i alt 5,2 mio. kr.

3.7 Bevillingsregnskabet

Tabel 10: Bevillingsregnskab for § 19.11.05. Ejendomsadministration
  Regnskab 2006 Budget 2007 Regnskab 2007 Difference Budget 2008
Nettoudgiftsbevilling
0 -284,1 -284,1 0 -277,3
Nettoforbrug af reservation 0 0 0 0 0
Indtægter
1.508,8 1.855,4 1.741,3 114,1 1.629,8
Udgifter
1.509,5 1.265,7 1.066,1 199,6 1.139,9
Årets resultat 0,7 -305,6 -391,1 -85,5 -212,6

Der henvises til pkt. 1.3.1 Årets økonomiske resultater for § 19.11.05. Ejendomsadministration.

Tabel 10: Bevillingsregnskab for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
  Regnskab 2006 Budget 2007 Regnskab 2007 Difference Budget 2008
Nettoudgiftsbevilling
37,7 318,5 318,5 0 63,0
Nettoforbrug af reservation
0 0 1,0 -1,0 0,0
Indtægter
27,5 42,0 68,1 -26,1 69,4
Udgifter
60,3 360,5 444,9 84,4 132,4
Årets resultat -4,9 0,0 57,3 57,3 0,0

Der henvises til pkt. 1.3.2 Årets økonomiske resultat for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver.


4. Påtegning

Universitets- og Bygningsstyrelsens årsrapport for 2007 er aflagt i henhold til Bekendtgørelse nr. 1693 om statens regnskabsvæsen af 19. december 2006.

Årsrapporten dækker de regnskabsmæssige forklaringer for
§ 19.11.05. Ejendomsadministration
§ 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen
§ 19.11.08. Bygherreforpligtelser
§ 19.22.01.- § 19.22.49. Universiteter
§ 19.27.01.- § 19.27.07. Universiteter/sektorforskningsinstitutioner § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
§ 19.25.01. Særlige tilskud
§ 19.25.05. Fælles bevillinger
§ 19.25.07. Det europæiske Universitetsinstitut
§ 19.25.13. Internationalt samarbejde
§ 19.25.14. Denmark’s International Study Program
§ 19.25.15. Ph.d.-stipendier i udlandet

som skal tilgå Rigsrevisionen i forbindelse med bevillingskontrollen for finansåret 2007.

Påtegning

Det tilkendegives hermed:
1. at årsrapporten er rigtig, dvs. at årsrapporten ikke indeholder væsentlige fejlinformationer eller udeladelser, herunder at målopstillingen og målrapporteringen i årsrapporten er fyldestgørende,
2. at de dispositioner, som er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt med indgåede aftaler og sædvanlig praksis, og
3. at der er etableret forretningsgange, der sikrer en økonomisk hensigtsmæssig forvaltning af de midler og ved driften af de institutioner, der er omfattet af årsrapporten.

København, den 14. april 2008
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Jens Peter Jacobsens signatur
Jens Peter Jacobsen
Direktør

København, den 14. april 2008
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling
Niels R. Korsbys signatur
Niels R. Korsby
Kontorchef


5. Bilag til årsrapporten

5.1 Noter til resultatopgørelsen og balancen

5.1.1 Noter til resultatopgørelse

§ 19.11.05. Ejendomsadministration

Note 1 Forbrugsomkostninger

Det budgetterede beløb er på finansloven opført på konto 16. husleje. De faktiske omkostninger vedrører vedligeholdelse og bogføres i regnskabet på konto 22. Andre ordinære driftsomkostninger. Posten vil på finansloven for finansåret 2009 blive flyttet til denne konto.

Note 2 Personaleomkostninger

Der er ingen tal i 2007 og 2008, da alle administrationsopgaver er flyttet fra §
19.11.05. Ejendomsadministration til § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen i forbindelse med en organisationsændring.

Note 3 Ekstraordinære indtægter

Af de ekstraordinære indtægter på 12,2 mio. kr. vedrører 8,4 mio. kr. refusion og nedsættelse af ejendomsskatter og afgifter. 3,8 mio. kr. vedrører aktivering (flytning fra drift til anlæg) af byggeprojekter startet i 2005 og 2006.

Note 4 Ekstraordinære omkostninger

Beløbet 0,9 mio. kr. vedrører renter for 2005 og 2006, som blev fejltilskrevet en byggesag.

Note 5 Årets resultat

Årets resultat 2006 og 2007 kan ikke sammenlignes bl.a. fordi huslejeordningen er omlagt fra et nul resultatkrav til et overskudskrav.

§ 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Note 1: Personaleomkostninger
  2004 2005 2006 2007 B 2008
Antal årsværk 60 56 95 155 169
Tilgang af medarbejdere 2 8 29 72 36
Afgang af medarbejdere 3 8 21 32 25

Stigningen fra 2005 til 2006 skyldes en organisationsændring pr. 1. maj 2006, hvor der blev overført medarbejdere fra departementet. Stigningen fra 2006 til 2007 skyldes bl.a., at der fra 1. januar 2007 udføres indtægtsdækket virksomhed for Undervisningsministeriet.

Note 2 Af- og nedskrivninger

Af de samlede af- og nedskrivninger på 2,2 mio. kr. vedrører 0,4 mio. kr. en nedskrivning i forbindelse med i brugtagning af en ny hjemmeside.

Note 3 Ekstraordinære indtægter

Af de ekstraordinære indtægter på 0,4 mio. kr. vedrører 0,3 mio. kr. arbejdsmarkedsbidrag som i 2006 var blevet bogført på en udgiftskonto i forbindelse med en viderefakturering. (Jf. årsrapporten for 2006). 0,1 mio. kr. vedrører en faktura, som i 2006 blev betalt af Universitets- og Bygningsstyrelsen, hvor det i 2007 blev konstateret at det rettelig var Undervisningsministeriet, som var modtager.

Note 4 Ekstraordinære omkostninger

Af de ekstraordinære omkostninger på 323,1 mio. kr. vedrører 4,5 mio. kr. lønudgifter for 2006 (jf. årsrapporten for 2006), 0,9 mio. kr. vedrører istandsættelse af fraflyttede lokaler i Nørre Voldgade. 0,3 mio. kr. vedrører lønrefusion til Roskilde amt, 0,3 mio. kr. vedrører betaling til GEUS vedrørende løn og 317,2 mio. kr. vedrører § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver som er bogført på konto 46.54. Engangstilskud. Beløbet vedrører en vederlagsfri overdragelse af sektorforskningsinstitutionernes driftsaktiver til universiteterne.

5.1.2 Noter til balancen

§ 19.11.05. Ejendomsadministration

Note 6: Immaterielle anlægsaktiver
mio. kr. Erhvervede koncessioner, patenter licenser mv.
Kostpris
434,7
Primokorrektioner og flytning mellem bogføringskredse  
Tilgang
73,4
Afgang
-33,3
Kostpris pr. 31.12.2007
474,8
Akkumulerede afskrivninger
0
Akkumulerede opskrivninger
0
Akkumulerede af- og nedskrivninger pr. 31.12.2007
0
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2007
474,8
Årets afskrivninger  
Årets opskrivninger  
Årets af- og nedskrivninger  
Der foretages ikke afskrivninger, er underlagt huslejeordningens særlige regler  

Note 7: Materielle anlægsaktiver
mio. kr. Grunde, arealer og bygninger
Kostpris
17.732,1
Primokorrektioner og flytning mellem bogføringskredse 0,0
Tilgang
101,1
Afgang
-121,6
Kostpris pr. 31.12.2007 17.711,6
Akkumulerede opskrivninger 20,3
Akkumulerede nedskrivninger -80,8
Akkumulerede op- og nedskrivninger pr. 31.12.2007 -60,5
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2007 17.651,1
Årets afskrivninger  
Årets nedskrivninger  
Årets af- og nedskrivninger  
Der foretages ikke afskrivninger, er underlagt huslejeordningens særlige regler  
mio. kr. Igangværende arbejder for fremmed regning
Primo saldo pr. 1. januar 2007
1.130,0
Tilgang
312,5
Nedskrivninger  
Overført til færdige materielle anlægsaktiver  
Kostpris pr. 31.12.2007
1.442,5

Se endvidere note 9.

Note 8 Hensatte forpligtelser

Der er i alt hensat 330,2 mio. kr., hvor af de 138,4 mio. kr. er hensat til udbetaling af statslån i forbindelse med køb af Fuglesangs Allé 4 i Århus. Det resterende beløb på i alt 191,8 mio. kr. er hensat til vedligeholdelse til universiteterne.

Note 9 Donationer

Der er iværksat et udredningsarbejde, som skal klarlægge, hvilke donationer og medfinansiering med tilhørende aktiver, som tilhører UBST, og hvilke der tilhører universiteterne. Arbejdet forventes afsluttet i august 2008.

Note 10 Prioritetsgæld

Beløbet 55,8 mio. kr. vedrører to kreditforeningslån vedrørende Fuglesangs Allé 4, Århus, der begge forfalder den 31.12.2035.

§ 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Note 5: Immaterielle anlægsaktiver
mio. kr. Færdiggjorte udviklingsprojekter
Kostpris
5,0
Primokorrektioner og flytning mellem bogføringskredse 0,0
Tilgang
4,9
Afgang
0,0
Kostpris pr. 31.12.2007
9,9
Akkumulerede afskrivninger
-4,7
Akkumulerede nedskrivninger
-0,4
Akkumulerede af- og nedskrivninger pr. 31.12.2007 -5,1
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2007 4,8
Årets afskrivninger -1,0
Årets nedskrivninger -0,4
Årets af- og nedskrivninger -1,4
Afskrivningsperiode/år 8
mio. kr. Udviklings projekter under udførelse
Primo saldo pr. 1. januar 2007
1,4
Tilgang
0,5
Nedskrivninger
0
Overført til færdiggjorte udviklingsprojekter
1,8

Udviklingsprojekter under udførelse har en saldo ultimo 2007 på 0,1 mio. kr., hvilket skyldes en fejlkontering. Beløbet er medtaget i opgørelse vedrørende færdiggjorte udviklingsprojekter ovenfor.

Note 6: Materielle anlægsaktiver (mio. kr.)
mio. kr. Inventar og IT-udstyr
Kostpris
1,6
Primokorrektioner og flytning mellem bogføringskredse  
Tilgang
1,2
Afgang  
Kostpris pr. 31.12.2007
2,8
Akkumulerede afskrivninger
-0,9
Akkumulerede nedskrivninger
-0,4
Akkumulerede af- og nedskrivninger pr. 31.12.2007
-1,3
Regnskabsmæssig værdi pr. 31.12.2007
1,5
Årets afskrivninger
-0,8
Årets nedskrivninger  
Årets af- og nedskrivninger
-0,8
Afskrivningsperiode/år
3

Note 7 Hensatte forpligtelser

Hensættelsen på 0,9 mio. kr. vedrører hensættelser vedrørende åremålsansættelser.

5.2 Årets resultatopfyldelse

UBST’s vurdering af opfyldelsen af resultatkontrakt 2007:

Nr. Resultatkrav Vægt (max. Point)
(A)
Antal målepunkter
(B)
Maksimal score for målepunkter (C= B*2) Score for opfyldelse af målepunkter
(D)
Point I alt
(E=A*D/C)
1 Universitetsuddannelser i verdensklasse 5 4 8 8 5
2 Internationalisering af uddannelsessystemet 3 3 6 6 3
3 Sammenlægninger på universitetsområdet 4 3 6 6 4
4 Styrket forskeruddannelse 2 2 4 4 2
5 Basismidler skal fordeles efter præstation (5b og 5c er udgået) 3 1 2 2 3
6 Effektiv ejendomsforvaltning 3 3 6 6 3
7 God økonomistyring i byggesager 3 1 2 2 3
8 Bedre studieforhold og moderne laboratorier 2 3 6 6 2
9 Tæt dialog med samarbejdsparter 2 4 8 7 1,8
10 Internationalt samarbejde 2 3 6 6 2
11 Samarbejde med Undervisningsministeriet og Fødevareministeriet om bygninger 1 2 4 3 0,75
12 Fokus på sagsbehandlingstider og god forvaltningsskik 2 2 4 4 2
13 Forbedring og udvikling af UBST’s hjemmeside 1 2 4 3 0,75
14 Tilsyn med universiteterne 3 2 4 4 3
I alt Eksterne mål 36 35 70 Resultat: 67 Max. 70
I alt: 96 %
Resultat: 35,3 Max. 36
I alt: 98 %

5.3 Indtægtsdækket virksomhed

Tabel 11: Oversigt over akkumuleret resultat for indtægtsdækket virksomhed
1000 kr. 2006 2007
Sekretariatsbetjening for ejendomsvirksomheden
-4.311 182
Uddannelsesinstitutioner for Undervisningsministeriet
- 0

I forbindelse med den indtægtsdækkede virksomhed er der foretaget fordeling af fællesomkostninger, og der vil normalt fremkomme et nul resultat. I 2006 blev lønposteringer vedrørende august/september på 4,5 mio. kr. ikke posteret på § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen. Beløbet er bogført i 2007 som ekstraordinære udgifter (jævnfør årsberetningen for 2006).

5.4 Tilskudsfinansierede aktiviteter

Den tilskudsfinansierede aktivitet under § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen vedrører en ingeniørkampagne, hvor der ydes tilskud fra Dansk Industri, Ingeniørforeningen Danmark, Undervisningsministeriet samt medfinansiering fra Universitetsog Bygningsstyrelsen.

Tabel 12: Oversigt over tilskudsfinansierede aktiviteter
1000 kr. Overført overskud  fra tidligere år Årets tilskud Årets udgifter Årets resultat Overskud til videreførelse
Ingeniørkampagne
0
-2.733 2.127 -606 -606

5.5 Administrerede tilskudsordninger og lovbundne ordninger

Tabel 13: Tilskudsregnskab
mio. kr. 2007   2008
  Videreførsel primo Bevilling Disponibel ramme Regnskab Resultat Bortfald Videreførsel ultimo Hensættelser, ultimo Videreførsel primo Bevilling Disponibel ramme
19.11.08. Bygherreforpligtelser 11,8 7,8 19,6 22,8 -15,0 0,0 -3,2 0,0 -3,2 7,9 4,7
19.22.01. Københavns Universitet 0,0 3.081,4 3.081,4 3.081,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2.857,5 2.857,5
19.22.05. Aarhus Universitet 0,0 1.868,5 1.868,5 1.868,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1.749,3 1.749,3
19.22.11. Syddansk Universitet 0,0 1.203,1 1.203,1 1.203,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1.148,4 1.148,4
19.22.15. Roskilde Universitetscenter 0,0 487,6 487,6 487,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 528,1 528,1
19.22.17. Aalborg Universitet 0,0 1.114,2 1.114,2 1.114,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1.080,7 1.080,7
19.22.21. Handelshøjskolen i København 0,0 670,7 670,7 670,7 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 632,7 632,7
19.22.25. Handelshøjskolen i Århus 0,0 297,6 297,6 297,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 281,8 281,8
19.22.29. Danmarks Farmaceutiske 0,0 217,1 217,1 217,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 216,4 216,4
19.22.33. Kgl. Veterinær- og
Landbohøjskole
0,0 824,2 824,2 824,2 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 771,2 771,2
19.22.37. Danmarks Tekniske Universitet 0,0 1.305,6 1.305,6 1.305,6 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1.232,0 1.232,0
19.22.41. Danmarks Pædagogiske Universitet 0,0 219,5 219,5 219,5 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 221,5 221,5
19.22.45. IT-Universitetet i København 0,0 127,4 127,4 127,4 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 124,3 124,3
19.22.49. IT-Vest 0,0 20,9 20,9 20,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 20,5 20,5
19.25.01. Særlige tilskud 0,9 11,7 12,6 12,4 0,2 0,0 0,2 0,0 0,0 11,7 11,7
19.25.05. Fælles bevillinger 60,9 12,6 73,5 4,9 7,7 2,6 68,6 0,0 68,6 1.099,3 1.167,9
19.25.07. Det europæiske Universitetsinstitut 0,0 3,8 3,8 3,7 0,1 0,0 0,0 0,0 0,0 3,8 3,8
19.25.13. Internationalt samarbejde 9,2 29,6 38,8 26,6 3,0 0,0 12,2 0,0 12,2 38,7 50,9
19.25.14. Denmark’s International Study Program 0,4 5,1 5,5 5,1 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 1,1 1,1

Tabel 14: Udestående tilsagn
mio. kr.        
Hovedkonto Primo beholdning Tilgang i året Afgang i året Ultimobeholdning
19.11.08 0 10,2 0,0 10,2

§ 19.11.08. Bygherreforpligtelser

På finansloven for 2006 blev der indarbejdet et salgskrav af uudnyttede arealer på 37,4 mio. kr. på § 19.11.08.30. Salg af arealer. En af afhændelserne vedrørte salg af et grundareal til Roskilde Universitets Internationale Boligfond (RUIB). Salget kunne ikke færdiggøres i 2006, idet tinglysningen ikke var færdigbehandlet, hvilket er en forudsætning for frigivelsen af salgssummen. Bevillingsafregningen ultimo 2006 blev derfor negativ på 4,1 mio. kr.

I 2007 blev salget bogført på de delregnskaber, hvor statusværdierne (jord og erhvervede rettigheder) var opført. Delregnskaberne havde reference til § 19.11.05. Ejendomsadministration.

Salgssummen blev ved en fejl ikke flyttet til § 19.11.08.30. Salg af arealer til udligning af den negative videreførelsessaldo fra 2006. Beløbet vil i 2008 blive overført fra § 19.11.05. Ejendomsadministration til § 19.11.08. Bygherreforpligtelser.

Som følge af omkostningsreformen blev hovedkontoen i 2007 ændret fra anlægsbevilling til reservationsbevilling. Imidlertid blev de udgifter, der ved en fejl var bogført på konto 51. Igangværende arbejder ikke omposteret til konto 22. Andre ordinære driftsomkostninger. Endvidere blev de akkumulerede saldi på konto 51. ikke neutraliseret. Ovennævnte vil blive rettet i 2008.

§ 19.22. Universiteter

Ultimo 2007 er der på konto 61.74. Mellemregning mellem staten og selvejende institutioner en debetsaldo på 54,5 mio. kr., som vedrører huslejedeposita, hvor universiteterne betaler og herved nedbringer gælden, når et af de pågældende lejemål opsiges. Endvidere er der på konto 99.16. Afgivne garantier og 99.17. Disponerede garantier bogført 770,0 mio. kr. vedrørende statsforskrivning ved universiteterne. Statsforskrivningen vedrører en garanti, som gælder under særlige forhold, og som kun kan udbetales i forbindelse med rekonstruktion under en betalingsstandsning.

På § 19.25.01. Forskellige tilskud er der et merforbrug på 0,7 mio. kr., der er finansieret ved forbrug af videreførte beholdninger. Opsparingen på 0,2 mio. kr. disponeres til overført overskud.

På § 19.25.05. Fællesbevillinger er der et samlet mindreforbrug på 7,7 mio. kr. Mindreforbruget dækker over følgende bevægelser: På underkonto 10. Udvikling m.v. er der et merforbrug på 1,8 mio. kr. og på underkonto 40. Huslejeregulering er der et merforbrug på 33,9 mio. kr., der finansieres ved forbrug af videreførte beholdninger. På underkonto 55. Basisbevilling til forskeruddannelse er der et mindreforbrug på 0,4 mio. kr., der skyldes, at bevillingen til IT-Universitetet ikke er udbetalt. På underkonto
59. Ordinære basismidler til universiteterne er der et mindreforbrug på 25,3 mio. kr., vedrørende bygningsoverhead. På underkonto 63. Eliteuddannelser er der et mindreforbrug på 1,0 mio. kr., der skyldes, at bevillingen først udmøntes i 2008. På underkonto 66. Akkrediteringsinstitution er der et mindreforbrug på 16,8 mio. kr., der skyldes, at institutionen først gradvist er etableret i 2007t. Af opsparingen på i alt 66,0 mio. kr. er 64,9 mio. kr. reserveret til følgende aktiviteter: § 19.25.05.40. Huslejeregulering, 46,7 mio. kr. vedrørende bygningsoverhead, der vil blive udbetalt til universiteterne i forhold til universitetets hidtidige tilskud til bygningsoverhead, § 19.25.05.55. Basisbevilling til forskeruddannelse på 0,4 mio. kr., § 19.25.05.63. Eliteuddannelser, på 1,0 mio. kr. og § 19.25.05.66. Akkrediteringsinstitution på 16,8 mio. kr. Den resterende opsparing på 1,1 mio. kr. disponeres til overført overskud.

På § 19.25.13. Internationalt samarbejde er der et samlet mindreforbrug på 3,0 mio. kr. Mindreforbruget dækker over følgende bevægelser: På underkonto 20. Lektoratsordningen er der et merforbrug på 1,1 mio. kr. og på underkonto 70. Stipendier til udenlandske studerende er der et merforbrug på 0,2 mio. kr., der finansieres ved forbrug af videreførte beholdninger. På underkonto 10. Internationalt samarbejde er der et mindreforbrug på 1,1 mio. kr. der skyldes, at der er givet færre bevillinger til internationalt samarbejde. På underkonto 15. Tilskud til modernisering af Det Danske Studenterhus i Paris er der et mindreforbrug på 1,0 mio. kr., der skyldes, at endeligt byggeregnskab endnu ikke afleveret. På underkonto 60. Kulturaftalemidler er der et mindreforbrug på 2,1 mio. kr. der skyldes, at der er givet færre bevillinger til kulturaftaler. Af opsparingen på i alt 12,1 mio. kr. er 3,1 mio. kr. reserveret til følgende aktiviteter: § 19.25.13.15. Tilskud til modernisering af Det Danske Studenterhus i Paris og § 19.25.13.70. Stipendier til udenlandske studerende.

5.6 Forelagte investeringer

Tabel 16: Oversigt over afsluttede projekter
  Byggestart Forventet afslutning v. byggestart i mio. kr. Faktisk afslutnings- tidspunkt i mio. kr. Oprindelig budgetteret
totaludgift (opindeks til
afslutningstidspunktet) i mio. kr.
Totaludgift i mio. kr. Årets udgifter i mio. kr.
Københavns Universitet            
Bioteknologisk Forskningscenter 2000 2006 2007 609,7 597,5 75,1
Syddansk Universitet            
Byggeafsnit 37 - Campus
2002 2006 2007 76,1  73,5 -
Roskilde Universitetscenter            
Ombygning af afledt af RUC-syd 2001 2005 2007 35,9 34,9 -
Ombygning af bygning 02
2003 2006 2007 13,9  12,8 0,0
Kunstakademiets Arkitektskole            
Ombygning af Kunstakademiets Arkitektskole 2003 2006 2007 31,1  33,2 0,5
Århus Universitet            
DPU 1. etape
2003 2006 2007 89,0  95,8 0,0
Afsluttede projekter Investeringer i alt           75,6

Bioteknologisk Forskningscenter: Nybyggeriet på Tagensvej, der udover at huse Københavns Universitet, også rummer BRIC og Hovedstadens Sygehusfællesskab, blev afleveret indenfor den oprindelige tids- og økonomiramme. Projektet udgør i alt 30.000 m² nybyggeri, hvor hovedparten er laboratoriearealer. Nybyggeriet lever op til brugernes forventninger og anvendes efter hensigten.

Byggeafsnit 37 – Campus: Om- og tilbygningen til SDU på 4.328 m² til undervisningsformål forløb uden problemer. Byggeriet som på en vis måde har dannet forbillede for Campus bygninger, blev gennemført efter den oprindelige tidsplan og afsluttet med et mindreforbrug på 3,35 % i forhold til det budgettet. Byggeriet er med robuste materialer, er forholdsvis nemt at vedligeholde og fungerer yderst tilfredsstillende.

Ombygning af afledt af RUC-syd: Om- og tilbygning af RUC-syd blev gennemført inden for hovedtidsplanen og med et mindreforbrug på ca. 2 % i forhold til det oprindelige budget. RUC har taget lokalerne i brug, og de påtænkte funktioner fungerer efter hensigten. Projektet forløb uden problemer.

Ombygning af bygning 02 RUC: Denne mindre ombygning på RUC blev gennemført inden for den forventede tid og pris, og til brugernes tilfredshed.

Ombygning af Kunstakademiets Arkitektskole: I forbindelse med Kunstskolernes etablering på Holmen i København, har UBST gennemført en række ombygninger på arkitektskolen, på flere forskellige lokaliteter, bl.a. en istandsættelse af administrationsbygningen og kantinen. På trods af det beskedne budget, i den stramme tidsplan over 3 år, på grund af, at bygninger var i brug, mens der blev ombygget, blev byggeriet gennemført uden budgetoverskridelser og i henhold til tidsplanen, som dog blev justeret flere gange efter aftale med brugerne.

DTU 1. etape: Om- og tilbygningen af DPU blev gennemført med en uhyre stram og krævende tidsplan. Det var et vilkår, at byggeriet ikke tog længere tid end 2 år at gennemføre. I den anledning udviklede UBST en særlig udbudsmodel, som medførte, at byggeriet blev gennemført i total entreprise med en forventet targetpris. Byggeriet blev gennemført planmæssigt og det vurderes, at DPU har opnået den samling af aktiviteter, som ikke var tilstede før. Mangelafhjælpningen var en smule problematisk, men ibrugtagningen fandt sted i henhold til hovedtidsplanen. Byggeriet blev gennemført indenfor den økonomiske ramme.

Tabel 17a: Oversigt over igangværende anlægsprojekter
  Byggestart Forventet afslutning Årets udgifter i mio. kr.
Københavns Universitet
KUA, Udbygning (inkl. grund) 1996 2014 2,8
Indretning af foton center
2006 2009  0,7
Ombygning af Teilumbygningen 2007 2009 0,6
Ombygning af Øster Farimagsgade 2007 2009 3,5
Modernisering og nyindretning på Panum Instituttet
2007 2011 -
Hospital for produktionsdyr
2004 2008  56,0
Kursusfaciliteter
2004 2008  0,1
Mindre husdyr
2004 2011  2,3
Skov & Land - Nybyggeri på FRB1
2005 2011  3,2
Marinebiologisk Laboratorium
2007 2007  3,3
Lundbeck Fond Auditorium
2005 2008  5,1
Biotek. Bygningsintegreret arbejder
2004 2008  0,2
Aarhus Universitet
Center for idrætsuddannelse 2005 2008 49,6
Køb og ombygning til Geologi (Kunstmuseet)
2004 2009  1,6
Tilbygning til Frederikshus
2004 2008  0,7
Tilbygning til Steno Museet
2004 2009  0,7
Nano Center – Renrum1
2005 2009  12,8
Nano Center - Laboratoriekompleks
2007 2011  2,3
Nybyggeri til Handelshøjskolen 2007 2011 0,2
2. Etape - køb og ombygning af Emdrupborgkollegiet1
2004 2010  0,3
Aalborg Universitet
Musikkens Hus i Nordjylland
2006 2009  2,4
Danmarks Biblioteksskole 2004 2008 15,8
Nybyggeri til Biotek
2002 2008  0,3
Botanisk Have Palmehus
2007 2010  0,0
Syddanske Universitet
Undervisningsbygninger U38 - hold og grupperum
2006 2009  20,1
Biomedicinsk Laboratorium 2004 2008 0,2
Udvidelse i Sønderborg
2002 2008  63,4
Rentrumslaboratorium
2004 2008  0,1
Roskilde Universitetscenter
Roskilde Universitetscenter 3+4 etape 2001 2008 0,1
Opførelse af port
2006 2008  3,0
IT Universitetet
Nybyggeri til IT Universitetet
1999 2008  0,3
Kulturministeret
Ombygning af Kunstakademiets Arkitektskole1
2007 2010  2,7
Ombygning af toiletter, DJM
2007 2008  0,3
Investeringer i alt     254,6

Note: Der er i 2007 blevet aktiveret følgende byggesager for i alt kr. 4.952.021,00. (Skov og Land kr. 1.269.031,78) (2. Etape - køb og ombygning af Emdrupborgkollegiet kr. 140.000,00) (Nano Center kr. 836.255,59) (Ombygning af Kunstakademiets Arkitektskole kr. 2.706.733,63)

Tabel 17b: Oversigt over medfinansiering
Bilag 3 - Medfinansiering Årets udgifter
Københavns Universitet
Lundbeck Fond Aud., KU -5,0
KU biotek. Bygningintegrerede arbejder -0,2
Roskilde Universitetscenter
Opførelse af port -4,1
Aarhus Universitet
Tilbygning til Steno Museet
2,1
Syddanske Universitet
Rentrumslaboratorium, SDU
1,9
Ålborg Universitet
Nybyggeri biotek 1.etape
-0,1
Medfinansiering i alt -5,4

5.7 Bilag vedrørende metode til omkostningsfordeling

I forbindelse med udførelse af indtægtsdækket virksomhed vedrørende sekretariatsopgaver for ejendomsvirksomheden (§ 19.11.05.) og ejendomsvirksomhed for Undervisningsministeriet, foretages en omkostningsfordeling af fællesomkostninger ud fra antallet af årsværk bortset fra de omkostninger som betales direkte af enheden f.eks. husleje.

5.8 Bilag vedrørende nøgletal

Tabel 18: Oversigt over nøgletal § 19.11.05. Ejendomsadministration
Nøgletal 2006 2007
Akkumuleret overskudsgrad
0,0% 33,4%
Overskudsgrad
0,0% 30,1%
Bevillingsandel
0,0% -21,9%
Ekstraordinære indtægter
1,9% 0,7%
Ekstraordinære udgifter
0,0% 0,1%
Kapitalandel
53,1% 55,3%
Soliditetsgrad
19,7% 20,1%

Tabel 18: Oversigt over nøgletal § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og
§ 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver
Nøgletal 2006 2007
Negativ udsvingsrate
37,0% -2.096,3%
Akkumuleret overskudsgrad
1,7% -58,5%
Udnyttelsesgrad af låneramme
0,0% 73,1%
Overskudsgrad
11,7% -16,6%
Bevillingsandel
89,9% 92,3%
Ekstraordinære udgifter
0,0% 72,6%
Ekstraordinære indtægter
0,0% 0,7%
Tab på debitorer
Kapitalandel 2,4% 0,5%
Afskrivningsrate
20,6% 51,0%
Nedskrivningsratio - -
Opretholdelsesgrad
0,0% 3,6%
Gennemsnitlig årsværkspris
400.983 495.669
Soliditetsgrad
11,7% 445,5%
Reservationsflow - -
Reservationsandel - -
Akkumuleret reservationsandel
3,1% 0,9%

5.9 Anvendt regnskabspraksis

Resultatopgørelsen og balancen er delt i § 19.11.05. Ejendomsadministration og § 19.11.07 Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver.

§ 19.11.05. Ejendomsadministration blev i 2007 omlagt fra genudlån til statens nye likviditetsordning og belåningsgraden blev i ejendomsporteføljen nedsat til ca. 80 pct. af ejendomsporteføljens værdi.

Endvidere bortfaldt kravet om, at der skal afdrages 2 pct. på den langfristede gæld.

Til tabeller og noter vedrørende § 19.11.05. Ejendomsadministration er der for balancetal anvendt Navision SKS balance bogføringskreds 29101., hvilket skyldes at delregnskaber 13, 15, 19, 83 og 84 i nummerstrukturen henviser til § 19.11.08. Bygherreforpligtelser. Henvisningen er i 2008 rettet til § 19.11.05. Ejendomsadministration.

Omlægningen indebærer at § 19.11.06. Ejendomsadministration (anlæg) er blevet integreret i § 19.11.05. Ejendomsadministration og resultatet for 2006 og 2007 er derfor ikke umiddelbart sammenlignelige.


Kolofon

Titel:
Årsrapport 2007

Emneord:
Årsrapport, regnskab

Resumé:
I årsrapport 2007 beskriver og vurderer Universitets- og Bygningsstyrelsen den faglige opgaveløsning i relation til primært eksternt fastsatte mål, ligesom der redegøres for de regnskabsmæssige resultater. Med årsrapporten formidler Universitets- og Bygningsstyrelsen således de resultater, der er opnået med de bevilgede ressourcer.

Udgiver:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Ansvarlig institution:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Copyright:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Forfatter:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Anden bidragyder:
Schultz Grafisk (web)

Sprog:
dan

URL:
http://www.ubst.dk/

ISBN nr. Elektronisk version:
978-87-90797-28-7

Version:
1.0

Versionsdato:
2008-08-21

Publikationsstandard nr.:
2.0

Formater:
html, gif, jpg, pdf, css

Udgiverkategori:
Statslig

Forside | | Top |

Denne side er hele publikationen i HTML til publikationen "Årsrapport 2007".
Version nr. 1.0 af 21-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.