Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

1. Beretning

1.1 Præsentation af Universitets- og Bygningsstyrelsen

Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST) hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (VTU). Universitets- og Bygningsstyrelsen blev etableret 1. maj 2006 som en fusion mellem Statens Forsknings- og Uddannelsesbygninger og en del af Mini steriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. UBST har til formål at varetage de statslige udviklings- og forvaltningsopgaver i forhold til de danske universiteter.

Pr. 1. januar 2007 har UBST som konsekvens af sektorforskningsinstitutionernes fusion med universiteterne overtaget ansvaret for en række af de statslige sektorforskningsinstitutioner. Endelig har styrelsen som konsekvens af kommunalreformen, på vegne af Undervisningsministeriet, fået til opgave at varetage det bygningsmæssige ansvar for de tidligere amtskommunale uddannelsesinstitutioner.

Styrelsen har i 2007 en samlet bevilling på 11.279,1 mio. kr. De 11.508,4 mio. kr. vedrører tilskud til universiteterne – bevillinger til forskning og uddannelse. De -284,1 mio. kr. vedrører ejendomsadministrationen af universiteter m.v. og er et overskudskrav. Herudover omfatter budgettet 54,8 mio. kr. til varetagelse af styrelsens politiske opgaver. Der er iværksat et udredningsarbejde som skal klarlægge, hvilke donationer og medfinansiering med tilhørende aktiver, som tilhører UBST, og hvilke der tilhører universiteterne. Arbejdet forventes afsluttet i august 2008.

UBST administrerer i alt et samlet bruttoareal på 3.717.091 m² fordelt på universiteter, sektorforskningsinstitutioner og gymnasier, og UBST har over 1000 lejemål til forsknings- og uddannelsesformål.

UBST politiske og ejendomsrelaterede opgaver løses af styrelsens 155 årsværk.

Mission, vision, værdier og hovedmålsætninger for Universitets- og Bygningsstyrelsen

Mission

Universitets- og Bygningsstyrelsen sikrer optimale – organisatoriske, juridiske, økonomiske og fysiske rammer for dansk forskning og danske uddannelser.

Vision

Menneskers viden og idèrigdom er grundlaget for Danmarks velfærd og sammenhængskraft. Derfor arbejder Universitets- og Bygningsstyrelsen for, at danske forske re og studerende skal være konkurrencedygtige med de bedste udenlandske.

Værdier

UBST har i 2007 fastsat tre værdier, der kendetegner arbejdet i UBST. Disse er: professionalisme, udvikling og dialog.

Hovedmålsætninger og strategi

UBST opstillede i 2006 fire eksterne hovedmålsætninger. Disse skal med styrelsens mission, vision og værdier være bærende for styrelsens arbejde og udvikling af i de kommende år.

1. Vi vil opnå og til stadighed fastholde, at dansk forskning og danske universitetsuddannelser er i verdensklasse, og at danske universiteter er attraktive for de bedste danske og udenlandske forskere og studerende.

2. Vi vil være en fremsynet og kompetent bygningsforvalter, der sikrer dansk forskning og danske uddannelser funktionelle, bæredygtige og smukke fysiske ram mer.

3. Vi vil opfattes som en professionel, international orienteret og konstruktiv samarbejdspartner, der viser respekt for helheden og andres opgaver.

4. Vi vil levere høj service med fokus på ministerens og kundernes behov og ud nytte vores ressourcer og forvalte vores regler effektivt.

UBST har ultimo 2007 iværksat en intern strategiproces med henblik på at styrelsens strategi for perioden 2008 – 2012 kan foreligge i første halvdel af 2008. Strategien skal dels omfatte styrelsens faglige opgaver og dels forhold vedrørende styrelsens interne organisering og sammenhængskraft.

Hovedopgaver for UBST

UBST er bevillings- og regnskabsmæssigt opdelt i en almindelig virksomhed og en indtægtsdækket virksomhed. Under den almindelige virksomhed udføres styrelsens universitetspolitiske opgaver samt styrelsens ordinære drift. Under den indtægtsdækkede virksomhed udføres alle opgaver vedrørende UBST’s ejen domme, samt administrationen af de tidligere amtskommunale uddannelsesinstitutioner. En opgave, som UBST har fået overdraget fra Undervisningsministe
riet.

Hovedopgaverne for UBST omfatter:
- Universitetspolitiske funktioner (§19.11.07)
- Ejendomsadministration/nybyggeri (§19.11.05-06 samt § 19.11.08)

For yderligere information om UBST henvises til www.ubst.dk

1.2 Årets faglige resultater.

I resultatkontrakt 2007 indgået mellem UBST og Videnskabsministeriets departement er der i alt opstillet 14 resultatkrav opdelt på 37 delmål. Heraf har UBST opfyldt 33 mål og delvist opfyldt to. To mål er udgået. Målopfyldelsen vurderes samlet set at være meget tilfredsstillende.

UBST har i årets løb haft fokus på en fortsat udmøntning af regeringens globaliseringsinitiativer fra april 2006 og velfærdsaftalen fra juni 2006. Som en del af Velfærdsaftalens implementering blev der i foråret udarbejdet en ny adgangsbekendtgørelse og foretaget ændring af eksamensbekendtgørelsen og uddannelsesbekendtgørelsen. Reglerne omfatter f.eks. bindende tidsbegrænsning for specialeskrivning og hurtigere omprøve. Ændringerne skal medvirke til, at de studerende i højere grad færdiggør uddannelsen på den normerede studietid.

På UBST område er følgende love vedtaget i 2007:

Som et led i oprettelsen af den uafhængige akkrediteringsinstitution (ACE Denmark) i efteråret 2007 har UBST udarbejdet en akkrediteringsbekendtgørelse. Bekendtgørelsen præciserer kriterier for universitetsuddannelsers relevans og kvalitet samt sagsgangen for godkendelse af universitetsuddannelser. Akkrediteringsinstitutionen skal sikre og dokumentere kvalitet og relevans af alle danske videregående uddannelser ved at akkreditere alle nye og eksisterende videregående uddannelser.

I samarbejde med SU Styrelsen har UBST i 2007 arbejdet på at give danske studerende bedre muligheder for at studere i udlandet. Dette arbejde har resulteret i en udlandsstipendieordning. Stipendier kan gives i op til to år, og kan frit anvendes til enten studieophold, som er en del af en dansk uddannelse, eller til en hel kandidatuddannelse i udlandet.

UBST har i 2007 fortsat arbejdet med at udforme en model for fordeling af basismidler baseret på præstation. Modellen skal bruges til fordeling af basismidler på finansloven for 2009. Arbejdet sker med inddragelse af universiteterne og andre interessenter.

Foranlediget af et spørgsmål fra Folketinget om Erasmus Mundus uddannelsen har UBST i de sidste måneder af 2007 arbejdet intensivt på at skabe klarhed over bl.a. de studerendes optagelsesmæssige status, samt hvorvidt danske universiteter har modtaget deltagerbetaling til aktiviteter, der udløser taxametertilskud. Arbejdet fortsætter i 2008. Der er blandt andet nedsat en arbejdsgruppe – med deltagelse af universiteterne – der skal komme med forslag til, hvordan det sikres, at universiteterne fortsat kan samarbejde internationalt - uden at give køb på princippet om gratis uddannelse i Danmark.

I 2007 er der indgået nye udviklingskontrakter med universiteterne gældende for perioden 2008-2010. Udviklingskontrakterne beskriver universitetets strategiske mål og indsatsområder med fokus på de fire kerneopgaver: uddannelse, forskning, videnspredning og forskningsbaseret myndighedsbetjening. Behovet for nye kontrakter er primært opstået som følge af sammenlægningerne af universiteter og af universiteter og sektorforskningsinstitutioner, som har haft virkning fra 1. januar 2007.

Som følge af sammenlægning med andre forskningsinstitutioner blev det i bekendtgørelse nr. 1463 af 13. december 2006 om ændring i styrelsesregler for en række universiteter fastsat, at Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet skulle udarbejde nye vedtægter. De nye vedtægter er i 2007 godkendt af videnskabsministeren i henhold til universitetslovens bestemmelser. Forud for ministerens godkendelse foretog Universitets- og Bygningsstyrelsen en gennemgang af vedtægterne. De øvrige universiteter har som følge af ændringer i universitetsloven ligeledes udarbejdet nye vedtægter eller er i færd hermed.

På bygningsområdet har UBST haft fokus på de fysiske rammer på landets campus områder, bl.a. i form af en række initiativer under ”Projekt Campus”: Hvordan kan fysisk planlægning af campus og studiemiljø bidrage til et optimalt forsknings- og undervisningsmiljø, og hvilke kvaliteter og faciliteter har det optimale campusområde. I november 2007 har UBST afholdt en konference om emnet med henblik på at inspirere universiteternes beslutningstagere, rådgivere og planlæggere til fortsat udvikling, således at danske forsknings- og uddannelsesmiljøer også fremover kan være attraktive på et globalt marked.

Nybyggeriet Alsion i Sønderborg er i år afsluttet, og taget i brug i sommeren 2007. Byggeriet er en succes, såvel for brugerne som for lokalmiljøet. Succesen skyldes byggeriets markante udformning, den unikke placering og kombinationen af universitet, forskerpark og kulturinstitution. Byggeriet har fået international opmærksomhed i form af flere udmærkelser. Byggeriet er dog i processen blevet et år forsinket, hvilket har medført tvister mellem byggeriets parter.

Pr. 1. januar 2007 har UBST på vegne af Undervisningsministeriet påtaget sig opgaver af teknisk/administrativ karakter vedrørende de bygninger, der benyttes af de tidligere amtskommunale uddannelser, i alt ca. 300 institutioner. Undervisningsministeriet har det fulde politiske ansvar for opgavens løsning. Efter forhandlinger med amterne blev der virksomhedsoverført 22 medarbejdere, som havde arbejdet med området.

I slutningen af året gik UBST i luften med en ny hjemmeside (www.ubst.dk). Hjemmesiden er styrelsens centrale kanal for formidling af information, viden og værktøjer om vores kerneopgaver (universiteter og bygninger) samt lovstof, statistik og internationalt samarbejde mv. Med den nye hjemmeside håber vi, at kunne betjene og servicere styrelsens brugere og interessenter på bedst mulig måde.

I 2006 og 2007 har styrelsen arbejdet med at fastlægge sine værdier. I 2007 er der afholdt en række debatarrangementer og primo 2008 et værdiseminar for samtlige medarbejdere. Resultatet af processen er tre værdier, som skal kendetegne arbejdet i UBST. Disse er: Professionalisme, udvikling og dialog. UBST værdier skal ses i sammenhæng med VTU-koncernens overordnede værdibaserede personalepolitik.

UBST har i forlængelse af værdiprocessen arbejdet på en strategi for UBST 2008-2012. Strategien skal være grundstenen i UBST’s faglige og organisatoriske arbejde i perioden. Der er i efteråret 2007 udarbejdet oplæg til faglige og organisatoriske strategier inden for områderne uddannelse, institutioner, byggeområdet og interne forhold. Strategien ventes færdig medio 2008.

UBST’s resultatkrav er nærmere opgjort og beskrevet i årsrapportens afsnit 2.

1.3 Årets økonomiske resultater

1.3.1 Årets økonomiske resultater for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Huslejeordningen er pr. 1. januar 2007 justeret. Det betyder bl.a., at gælden i ejendommene er reduceret til 80 % af værdien, og at Universitets- og Bygningsstyrelsen ikke længere afdrager på sin gæld. I stedet skal der fremover afleveres et overskud til

Finansministeriet. Overskudsniveauet fastsættes på den årlige finanslov. På finansloven fremstår overskudskravet således som en negativ bevilling på 19.11.05. Som konsekvens af denne omlægning er § 19.11.06. Ejendomsadministration nedlagt.

Figur 1: Indtægter og omkostninger § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 1: Indtægter og omkostninger § 19.11.05. Ejendomsadministration

Årets resultat udgør 391,1 mio. kr. Årets budgetterede resultat er 305,6 mio. kr. De
85,5 mio. kr. er en merindtægt. Af merindtægten vedrører 12,2 mio. kr. § 19.11.06.40. Medfinansiering, hvor der er foretaget rettelser til det negative videreførselsbeløb på 12,2 mio. kr. ultimo 2006. Videreførselsbeløbet er i 2007 overført til § 19.11.05. Ejendomsadministration fordi § 19.11.06. Ejendomsadministration blev nedlagt.

I forbindelse med omlægningen af huslejeordningen skal hovedkontoen delvist anvende principperne for omkostningsbevillinger. I forbindelse med årsafslutningen blev det konstateret, at der ikke var trukket 12-delsrater på 284,01 mio. kr. for 2007. Det skyldes, at kontoen ikke systemmæssigt var ændret til omkostningsbevilling. Beløbet blev bogført som udgiftsbevilling og anden kortfristet gæld. Der vil i forbindelse med betaling af beløbet i 2008 skulle betales renter for 2007 på ca. 3,7 mio. kr. Disse bliver konteret som en ekstraordinær omkostning.

Den reelle merindtægt i 2007 er derfor 69,6 mio. kr. (85,5 -12,2 -3,7) mio. kr.

Ved udarbejdelsen af årsrapporten for 2006 viste det sig, at der manglede låntagning for 10,5 mio. kr. på § 19.11.06. Ejendomsadministration. Dette skyldtes at, der i forbindelse med årsafslutningen for 2006 blev foretaget omposteringer, efter der var foretaget optagelse af lån for 2006. I forbindelse med låneomlægningen i 2007 indgår de 10,5 mio. kr.

De 10,5 mio. kr. var ultimo 2006 opført som et negativt videreførselsbeløb på § 19.11.06.20. Investeringer ved omlægning til den nye likviditetsordning er det negative videreførselsbeløb overført til § 19.11.05. Ejendomsadministration.

Omlægningen indebærer endvidere, at låntagning fremover registreres som balanceposter. Låntagning blev tidligere posteret på resultat/bevillingskonti. Der vil i den forbindelse ikke blive foretaget videre vedrørende det negative videreførselsbeløb.

Stigningen i overskuddet fra -0,7 mio. kr. i 2006 til 391,1 mio. kr. i 2007 skyldes primært, at de finansielle omkostninger er faldet med 544,9 mio. kr. fra 2006 til 2007. Grunden hertil er ændringen af husleje-ordningen i 2007. I 2008 forventes årets overskud at blive på 212,6 mio. kr.

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Grunde, arealer og bygninger udgør 86 % af alle aktiverne.

Værdien af grunde, arealer og bygninger er i 2007 opgjort til 17.630,1 mio.kr., hvilket svarer til 86 % af alle aktiverne. Ultimo 2007 er der endvidere en likvid beholdning på 1.047,6 mio. kr.

Den langfristede gæld er opgjort til 13.993,8 mio. kr., hvilket er en stigning på 1.556,7 mio. kr. i forhold til 2006. Egenkapital er ultimo 2007 opgjort til 4.141,3 mio. kr., hvilket er en stigning på 456,7 mio. kr.

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.05. Ejendomsadministration

Forskellen mellem værdi af grunde og bygninger og langfristet gæld udgør i alt en friværdi på 3.636,3 mio. kr. svarende til 20 % af aktivernes værdi.

1.3.2 Årets økonomiske resultater for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Tallene for 2006 kan ikke umiddelbart sammenlignes med 2007, da Universitets- og Bygningsstyrelsen først blev etableret i maj 2006. Dertil kommer, at styrelsen først i 2007 har fået overdraget opgaven vedr. gymnasiesektorens byggeri. Opgaven løses under den indtægsdækkede virksomhed.

Figur 1: Indtægter og omkostninger for § 19.11.07 Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 1: Indtægter og omkostninger for § 19.11.07 Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Den meget store stigning i 2007 i bevilling og øvrige omkostninger skyldes, fusionen mellem sektorforskningsinstitutionerne og universiteterne. Ved sektorforskningsinstitutionernes overgang til universiteterne er der på tillægsbevillingsloven for 2007 oprettet § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver. Her er driftsaktiver, der er overdraget til institutionerne i forbindelse med overgangen udgiftsført. Denne løsning blev valgt i forbindelse med afslutningen af tillægsbevillingsloven medio december. På grund af tidsnød var det ikke muligt at kontakte sektorforskningsinstitutionerne for at få bekræftet saldiene vedrørende driftsaktiver. I stedet blev der på baggrund af et udtræk fra SKS foretaget en vurdering af, omfanget af posteringer der kunne forekomme resten af året. I SKS-rapporten blev igangværende arbejder ikke medtaget, da det blev forudsat, at det hovedsagelig ville være bygninger. Forudsætningen var desværre ikke korrekt. Der blev ultimo december aktiveret 60,7 mio. kr. vedrørende produktionsanlæg i forbindelse med ibrugtagning af et stort anlæg. Differencen vil blive søgt optaget på tillægsbevillingsloven for 2008.

Årets resultat på -57,3 mio. kr. består af et merforbrug på 0,4 mio. kr. på § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, et merforbrug på 57,2 mio. kr. på § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver samt et mindreforbrug på -0,3 mio. kr. på § 19.25.15. Ph.d.-studerende.

Det realiserede resultat for Universitets- og Bygningsstyrelsen og Ph.-d. studerende i udlandet er i overensstemmelse med det budgetterede resultat.

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.07. Universitets-og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 2: Balancens sammensætning for § 19.11.07. Universitets-og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Balancens sammensætning i 2007 er påvirket af merforbruget 57,2 mio. kr. på § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver. Balancen påvirkes endvidere af, at modkontoen til merforbruget er mellemregning stat/selvejende, som er opført under aktiver.

Kortfristet gæld Omsætningsaktiver Langfristet gæld Finansielle anlægsaktiver Hensatte forpligtelser Materielle anlægsaktiver Egenkapital Immaterielle anlægsaktiver

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 3: Egenkapitalens sammensætning for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende og § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver

Figur 4: Låneramme og SKB-gæld for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet

Figur 4: Låneramme og SKB-gæld for § 19.11.07. Universitets- og Bygningsstyrelsen, § 19.25.15. Ph.d.-studerende i udlandet

Hovedkontoen § 19.27.09. Overdragelse af driftsaktiver indgår ikke i lånerammen og SKB-gæld.

For bygge- og IT-kredit er der ikke budgetteret med udviklingsprojekter under opførelse i 2008. Den langfristede gæld forventes at være faldende på grund af færre investeringer i 2008 og afskrivningerne for investeringer foretaget i 2007 vil være stigende, fordi de i 2008 påvirker med et helt år.

1.4 Universitets- og Bygningsstyrelsens forventninger til år 2008

Danmarks otte universiteter spiller en central rolle for Danmarks konkurrencekraft, vækst og velstand. UBST vil i 2008 derfor fortsat have fokus på udmøntning af regeringsgrundlaget fra november 2007 (VK III). Heri følges bl.a. op på regeringens Globaliseringsstrategi fra april 2006 og ”Velfærdsaftalen” fra juni 2006 om initiativer til sikring af fremtidens velstand og velfærd - og investeringer i fremtiden.

Et centralt element er en fortsat styrkelse af internationaliseringen af de danske universitetsinstitutioner og uddannelser. Vi skal sikre, at danske uddannelser er internationalt attraktive og lever op til høje internationale standarder. Kun herved er det attraktivt for højtkvalificerede udenlandske forskere, undervisere og studerende at søge til Danmark. I 2008 gennemføres derfor en udredning af rammerne for universiteternes internationale institutions- og uddannelsessamarbejde. Denne vil danne grundlag for en række initiativer på området.

I 2008 vil et særligt fokusområde være udvikling af eliteuddannelser. Udbudsprocessen blev påbegyndt i slutningen af 2007, og i løbet af foråret 2008 gennemføres en udvælgelsesproces med henblik på, at der kan udbydes en række eliteuddannelser på de danske universiteter fra 1. september 2008 henholdsvis 2009.

Arbejdet med at færdiggøre en model for fordelingen af basismidler baseret på præstation søges afsluttet i første halvdel af 2008. Den nærmere udformning af modellen drøftes fortsat med universiteterne. Målet er, at modellen kan iværksættes på finansloven for 2009 og fortsættes på finansloven for 2010.

Universitetsuddannelse og forskning af høj international standard fordrer ligeledes gode og moderne fysiske rammer. UBST ønsker at levere en kompetent, fleksibel og effektiv ejendomsforvaltning i forhold til den samlede ejendomsportefølje. Sigtet er at udvikle funktionelle, bæredygtige og æstetiske fysiske rammer og bygninger til hele sektoren. Et eksempel vil i 2008 være forsøg med CO2-neutrale bygninger.

De bedste resultater på ovennævnte områder får styrelsen i en konstruktiv og tæt dialog med vores interessenter. Dialog og videndeling vil derfor fortsat være i fokus i 2008.

UBST har i 2007 igangsat en intern strategiproces, der skal klarlægge de strategiske udfordringer både fagligt og organisatorisk i de næste ca. 4 år. Arbejdet med strategien forventes afsluttet medio 2008.

Denne side er kapitel 1 af 5 til publikationen "Årsrapport 2007".
Version nr. 1.0 af 21-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.