Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

Forord

Emnet studiearbejdspladser er rykket frem på mange universiteters dagsorden. Institutionerne møder krav – også fra udlandet – om at kunne tilbyde attraktive og konkurrencedygtige studiemiljøer. En fysisk studiearbejdsplads på institutionen, kan være med til at skabe et bedre studiemiljø, som understøtter moderne læringsformer, skaber socialt og fagligt netværk og mindsker frafald.

Universitets- og Bygningsstyrelsen gennemførte tidligere i 2007 en essaykonkurrence om de fysiske rammer på landets universiteter. Her nævnte stort set alle 63 bidragydere behovet for flere og bedre studiearbejdspladser med længere åbningstider. Uanset studieårgang, studiemønster og fag, så peger alle, med vidt forskellig begrundelse på dette behov.

Kravet om studiearbejdspladser er også sat på dagsordenen, fordi private udbydere begynder at sælge arbejdspladser til f.eks. speciale-studerende uden for universitetet. Det fjerner naturligvis liv og viden fra universitetsområdet, ligesom det sætter spørgsmålstegn ved universitets forpligtigelse over for de studerede.

Udfordringerne i forbindelse med etablering, optimering og drift af både nye og allerede etablerede studiearbejdspladser synes at være vidt forskellige - økonomi, pladsmangel, åbningstider, sikkerhed, vedligehold og fremtidssikring er blot nogle af de udfordringer universiteterne står over for.

Denne undersøgelse, udarbejdet som en eksempelsamling, leverer konkrete eksempler på, hvordan disse udfordringer er overvundet med et godt resultat og videregiver gode ideer og erfaringer med hensyn til etableringen af studiearbejdspladser. Endelig peger undersøgelsen på tendenser for indretningen af fremtidens studiemiljø og hvilke udfordringer, der stadig står tilbage at overvinde.

Eksempelsamlingen er et led i et arbejde - Projekt Campus - der sætter fokus på de fysiske rammer for studiemiljøet og campusområder på landets universiteter og en opfølgning på et tilsvarende arbejde fra 2003 – ”Fremtidens Universitet”.

Universitets- og  Bygningsstyrelsen håber med dette materiale, at kunne levere inspiration til universiteter og rådgivere i udviklingen af fremtidige uddannelsesmiljøer i Danmark.

Undersøgelsen kan downloades på: www.ubst.dk / Projekt Campus

Kontorchef Klaus Kofod-Hansen og Mikala Holme Samsøe Arkitekter MAA, Universitets- og Bygningsstyrelsen Januar 2008

Denne side er kapitel 1 af 11 til publikationen "Strategisk brug af studiearbejdspladser - en aktuel dansk undersøgelse".
Version nr. 1.0 af 11-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.