Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

AAU
Aalborg Universitet

Fleksibilitet og transparens i moderne læringsrum

Fakta

Beliggenhed:
Fredrik Bajers Vej 5, 9100 Aalborg samt flere beliggenheder i Aalborg midtby

Web:
www.aau.dk

Antal Studerende:
ca. 14.000

Kontaktperson:  Lone Dirckinck-Holmfeldt,
professor på Institut for Kommunikation
Tom Nyvang,
Adjunkt på Institut for Kommunikation
Hans Kiib,
professor på Arkitektur & Design

Aalborg Universitet

På Aalborg Universitet, er det de enkelte institutter, som står for etableringen af studiearbejdspladser. Visionen for de fysiske rammer er at skabe fleksibilitet og transparens, med det formål at optimere et kreativt læringsmiljø. Det vil sige, at rummet indrettes, så det kan bruges i overensstemmelse med de behov, der er, hvad enten det drejer sig om undervisning, gruppearbejde, koncentrationsarbejde eller pause. Visionen kommer særligt til udtryk i de nye bygninger på AAU, hvor den har været integreret som en del af byggeprogrammet, men også i de ældre bygninger finder man eksempler på kreative løsninger i udnyttelsen af rum.

De enkelte institutter er tildelt midler til at finansiere indkøb af inventar, men bestilling og indkøb forgår centralt gennem den tekniske forvaltning, hvor en designkonsulent, anbefaler møbeltyper for at holde en ensartet designlinie på AAU.

Møblerne vælges ud fra en forudsætning om, at de skal være fleksible, mobile og praktiske. De skal kunne indgå i forskellige rumlige sammenhænge og bruges til såvel undervisning som studiearbejde. Derudover vælges inventaret efter god kvalitet og et enkelt klassisk design for at sikre en lang levetid.

Holdrum på Humanistisk Informatik

Holdrum på Humanistisk Informatik

”Vores holdrum fungerer lidt som et klasselokale. Det er rart at man har et sted at mødes - både fagligt og socialt - på første del af studiet. Vi har selv indrettet det med sofa og køleskab. Det gør rummet både hyggeligt og hjemligt”
illustration

Beskrivelse

Holdrummet på Humanistisk Informatik er et tidligere seminarrum, der nu fungerer som både gruppe og undervisningsrum. Rummet er indrettet som multirum, med flere funktioner, og man søger her at skabe glidende overgang mellem undervisning og gruppearbejde.

Brugere

Brugerne er studerende på 5.-10. semester. Holdrummet fungerer som et socialt og fagligt knudepunkt på tværs af årgangene.

Inventar

Rummet er indrettet med standardinventar i form af et centralt gruppebord og pc-pladser, som det er meningen, at studerende kan benytte to og to. Derudover har de studerende selv bidraget til indretningen, og udstyret rummet med et køleskab og en stor sofa.

Adgang

Rummet er aflåst. De ca. 20 - 25 studerende, der er tilknyttet rummet har nøglekort, så de kan lukke sig ind om aftenen og i weekenden.

Kommentar

Hyggeligt rum med et personligt præg og fagligt understøttende. Funktion og brug vinder over æstetikken.

pictogram  Lokalet kan aflåses √ 
pictogram   Pladsen kan reserveres ÷ 
pictogram  Nærhed til cafè/automat √ 
pictogram  Adgang til trådløst netværk √ 

illustration

Fra seminarrum til fleksibel base for et helt fag

Ideen til holdrummet på Humanistisk Informatik opstod som et lokalt initiativ, i forbindelse med, at man fra universitetets side besluttede at lave en nedskæring i kvadratmeterne pr studerende på kommunikation. Instituttet manglede plads til grupperum og derfor blev man nødt til at tænke kreativt. Løsningen bestod i at samle flere funktioner i ét tidligere seminarrum, som kunne udnyttes fleksibelt. Samtidigt så man en mulighed for at udnytte de fysiske rammer til at skabe et miljø, som kunne understøtte undervisningen og skabe faglig kontakt mellem de studerende.

Rummet giver de studerende et fysisk og socialt tilhørsforhold, som især er vigtigt for denne gruppe af studerende, der er nye på dette overbygningsfag. Det er en bevidst intention, at der i rummet efterlades spor fra studerende fra ældre årgange, i form af projektplakater og andet materiale, som nye studerende kan blive inspireret af.

Tom Nyvang, som er ankerlærer for nye studerende på Humanistisk Informatik, kunne godt ønske sig, at rummet i sit ydre gjorde mere opmærksom på sig selv, så funktionen blev eksponeret og så andre også kunne blive inspireret af den gode idé.

Specialepladser i E-learning lab

Specialepladser i E-learning lab

”Det gode forskningsmiljø er typisk fællesskabspræget snarere end ensomhedspræget, der er et positivt syn på forskelle og en høj grad af gensidig accept. Videre er det gode forskningsmiljø karakteriseret ved en positiv grundstemning.”

Bo Jacobsen m.fl.: ”Danske Forskningsmiljøer – En undersøgelse af universitetsforskningens aktuelle situation.”, Hans Reitzels Forlag, 2000.

Beskrivelse

E-learning lab er en forskningsenhed under Institut for Kommunikation. Her arbejder specialestuderende i samme rum som forskere og ph.d.-studerende for at fremme videndeling og for at udnytte hinandens kompetencer.

Brugere

Rummet er den daglige arbejdsplads for en eller flere specialestuderende, ph.d.-studerende, forskere, adjunkter og administrativt personale.

Inventar

Møblerne til rummet blev nyindkøbt i forbindelse med byggeprojektet og er standardinventar af god kvalitet. Loungemøblerne har instituttet selv finansieret via forskningsprojekter. Møblerne er mobile og de fleste er udstyret med hjul, for at give fuld fleksibilitet til forskellige indretningsscenarier.

Adgang

Der er fri adgang til bygningerne fra kl. 08.00 - 17.30. Herefter er der adgang med nøglekort. E-learning lab er dog altid aflåst.

Kommentar

Fleksibelt rum med mange muligheder. Fagligt inspirerende og nytænkende.

pictogram  Lokalet kan aflåses √ 
pictogram   Pladsen kan reserveres ÷ 
pictogram  Nærhed til cafè/automat √ 
pictogram  Adgang til trådløst netværk √ 

illustration

Studerende i mesterlære

Etableringen af specialearbejdspladser på E-learning lab giver de studerende helt særlige muligheder for faglig udvikling. En af fordelene er, at de studerende befinder sig i et professionelt miljø, hvor de har mulighed for at diskutere deres projekter med bl.a. forskere og ph.d. studerende, mens de samtidigt får et indblik i erhvervslivet. Professor på AAU, Lone Dirckinck-Holmfeldt, som har været ideudvikler til det tværfaglige miljø i E-learning lab, beskriver formen som et slags mesterlæreprincip. De studerende ansættes typisk til 10 timers job, samtidigt med at de skriver deres speciale, hvor de udfører opgaver for forskningsenhedens øvrige ansatte - man oplever på den måde en gensidig udnyttelse af kompetencer, som er med til at styrke det faglige miljø.

Indretningen af rummet, som et åbent arbejdsmiljø, understøtter den gensidige videnudveksling mellem ansatte og studerende. En særlig pointe er, at inventaret er ens for alle, da man har ønsket at nedbryde hierarkiet mellem de forskellige brugere af kontoret. Det mobile inventar giver mulighed for hurtigt at tilpasse rummet til arbejdsfunktionen. AAU har med god erfaring indført lignende kontorrum andre steder på campus, hvor grupper på 10-12 specialestuderende og ph.d´ere arbejder i samme rum.

Grupperum på Arkitektur & Design

Grupperum på Arkitektur & Design
Foto: Hans Kiib, Professor på Arkitektur & Design, AAu

“Det er fedt, at vi har mulighed for at sætte vores eget præg på rummet og indrette det efter vores behov . Her er et dynamisk arbejdsmiljø, som virker godt på arbejdsprocessen.”
illustration

Beskrivelse

Grupperummet er et eksempel på en rumtype, som man finder på alle årgange på Arkitektur & Design. Rummet har pladser til ca. 30 studerende og kan tilpasses til forskellige funktioner.

Brugere

Alle årgange af studerende på Arkitektur & Design. Pladserne bliver primært anvendt til gruppearbejde ved projektudvikling og vejledning.

Inventar

Møblerne er standardinventar af god kvalitet. En studiearbejdsplads består grundlæggende af et fast bord og en indstillelig kontorstol. De studerende står selv for indretningen af rummet og benytter sig af mobile opslagstavler/ whiteboards til at afskærme de enkelte arbejdsgrupper.

Adgang

Der er udelukkende adgang til bygningerne for studerende med adgangskort.

Kommentar

Dynamisk arbejdsmiljø med fleksible muligheder. Et bemærket støjniveau i større lokaler.

pictogram  Lokalet kan aflåses ÷ 
pictogram   Pladsen kan reserveres ÷ 
pictogram  Nærhed til cafè/automat √ 
pictogram  Adgang til trådløst netværk √ 

Nabostuderende får også gavn af vejledning “Grupperum” afgrænset af
skærm-vægge

illustration

Rumlig fleksibilitet understøtter videndeling

Da man oprettede Arkitektur og design var en af visionerne, at man ville skabe et transperant læringsmiljø, for at fremme videndeling og samtidig skabe en god grobund for gruppearbejde. Det har man blandt andet opnået, ved at gøre de fysiske rammer så fleksible som muligt. Som udgangspunkt for dette, har man bevidst valgt lejemål med store rum, eller også fjernet eksisterende vægge, hvor dette var muligt samt sørget for at der var plant gulv over alt. Dette har givet mulighed for, at de studerende på tegnesalene, frit har kunne indrette sig alt efter gruppestørrelse eller arbejdsform.

De studerende kan, med mobile skærmvægge, lave en slags grupperum i rummet, hvor det stadigt er muligt for andre grupper at følge med i f.eks vejledning. Begrænsningen i denne løsningsmodel er størrelsen på grupperummene, da for mange studerende samlet i ét rum giver et højt støjniveau. Ordningen fungerer efter sigende godt.

En af ideerne bag etableringen af denne rumtype var, at den, på grund af størrelsen, også kunne bruges som seminarrum, til forelæsning eller workshop - omvendt kunne man også inddrage rummet til tegnesal hvis antallet af studerende skulle stige.

Denne side er kapitel 3 af 11 til publikationen "Strategisk brug af studiearbejdspladser - en aktuel dansk undersøgelse".
Version nr. 1.0 af 11-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.