Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

SDU
Syddansk Universitet Syddansk Universitet Odense

Rummet som strategisk redskab i etablering af studiemiljø

Fakta

Beliggenhed
Campusvej 55, Odense M

Antal studerende
Ca. 12.000

Web
www.sdu.dk

Kontaktperson
Søren Hesseldahl, bygningschef og arkitekt

SDU Syddansk Universitet Syddansk Universitet Odense

På SDU styres etableringen af studiearbejdspladser centralt. Den overordnede vision er at skabe funktionelle og levedygtige løsninger hvor de fysiske rammer prioriteres højt. For universitetet er et attraktivt og æstetisk studiemiljø og gode studiearbejdspladser et konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække nye studerende.

Udvælgelse og indkøb af inventar foregår i bygningsafdelingen gennem bygningschef Søren Hesseldahl, som løbende sørger for at optimere de fysiske rammer på universitetet. Rum og æstetik bruges som et strategisk redskab til at fremme relationer og understøtte funktioner. Søren Hesseldahl bevæger sig meget rundt på campus og igangsætter små og store forbedringer af det æstetiske miljø.

I byggeafdelingen har man nedsat en arbejdsgruppe, som udvælger inventar ud fra parametre som drift, økonomi, funktion, ergonomi og form. Afdelingen står selv for udførelse af mindre designkomponenter - i mere omfattende projekter bruger man de arkitekter, som er tilknyttet som universitets husarkitekt, indenfor en rammeaftale. De enkelte løsninger evalueres løbende og byggeafdelingen tester selv de forskellige inventarkomponenter, for at kunne tilbyde de bedste møbler til de studerende.

Gruppearbejdspladser i “Lysningen” på Humaniora

Gruppearbejdspladser i “Lysningen” på Humaniora

“Vi sidder tit i “Lysningen” og laver gruppearbejde. Sommetider kommer vi også herud selvom vi ikke har timer - det er hyggeligt at sidde her og så får man også set de andre fra holdet.
illustration

Beskrivelse

Studiearbejdspladserne er placeret i et åbent miljø, som ligger i forbindelse med et grupperum og pcarbejdspladser.

Brugere

Brugerne er primært studerende fra Humaniora. Pladserne bruges til gruppearbejde eller individuel læsning.

Inventar

Området er indrettet med bløde loungemøbler i et enkelt design. Sofaer og stole er polstret med et slidstærkt materiale i microfiber, som sikrer nem rengøring og lang levetid. Sofaen er valgt ud fra en enkel design linie og man har lagt vægt på at den udover at være komfortabel også skulle kunne anvendes til studie. Stolene er udstyret med hjul på forbenene for at sikre en større mobilitet.

Adgang

Der er fri adgang fra kl 07.00 - kl 17.00. Herefter har de studerende adgang med nøglekort.

Kommentar

Afslappet atmosfære som indbyder til uformelt arbejde. Området kunne potentielt indrettes med flere pladser og en kaffeautomat.

pictogram  Lokalet kan aflåses ÷ 
pictogram   Pladsen kan reserveres ÷ 
pictogram  Nærhed til cafè/automat ÷ 
pictogram  Adgang til trådløst netværk √ 

illustration

Lille indgreb med stor effekt

Initiativet til etableringen af “Lysningen” blev taget på grund af et stort frafald på humaniorastudiet hvor en tilfredshedsundersøgelse viste, at de studerende savnede et socialt fællesskab. I bygningsafdelingen foreslog man at løse problemet ved at inddrage
1. sal og lave et dobbelthøjt rum. Derved blev der skabt et samlingssted til de studerende, som skulle give dem et socialt og fysisk tilhørsforhold.

”Lysningen” er etableret som et torv, omgivet af forskellige studiefaciliteter og arbejdsmiljøer og hvor det er naturligt at mødes. Der er skabt visuel kontakt mellem de omkringliggende rum, hvilket sikrer at man kan have arbejdsro, men samtidigt have kontakt til andre studerende.

Indgrebet og omkostningerne er forholdsvis små – men effekten er stor. Løsningen har bevirket en markant ændring i frafaldsprocenten på Humaniora. Loungemøblerne bliver ikke brugt i lige så høj grad, som man kunne ønske sig og bygningschef Søren Hesseldahl har en intension om at indrette rummet med flere møbler, for at skabe et mere intimt miljø.

Individuelle studiepladser på Medicin

Individuelle studiepladser på Medicin

”Jeg bruger studiekuben når jeg skal koncentrere mig og har brug for fuldstændig ro. Det er rart at jeg har visuel kontakt til de andre fra mit hold uden vi behøver at forstyrre hinanden” .
illustration

Beskrivelse

En del af studiearbejdspladserne på Medicin er indrettet med ”studiekuben”, som er et fleksibelt møbel til individuelt studie. Dette rum er møbleret med 25 pladser.

Brugere

Brugerne af netop disse pladser, er studerende på Medicin, men studiekuben er opstillet forskellige steder på SDU hvor alle typer af studerende anvender den til koncentrationstungt arbejde.

Inventar

Studiekuben er specialdesign, og hertil har man indkøbt en lampe, som kan integreres, og en indstillelig kontorstol. Bordet kan indstilles i forskellige højder, så alle som udgangspunkt kan får en optimal arbejdsposition. Den samlede pris ligger på ca. 6000 kr. for samtlige inventardele.

Adgang

Der er fri adgang i bygningerne fra kl. 07.00-17.00. Herefter har de studerende adgang med nøglekort.

Kommentar

Optimalt til individuelt studie med visuel kontakt til andre studerende. Giver gode muligheder for fleksibel indretning.

pictogram  Lokalet kan aflåses ÷ 
pictogram   Pladsen kan reserveres ÷ 
pictogram  Nærhed til cafè/automat √ 
pictogram  Adgang til trådløst netværk √ 

illustration

Specialdesign optimerer funktionen

På SDU blev man introduceret til studiekuben af en arkitektstuderende, Stinne Bjerre, som havde udviklet møblet i forbindelse med sit afgangsprojekt. Udgangspunktet for projektet var at skabe et møbel til fordybelse og koncentration i åbne strukturer. Søren Hesseldahl, bygningschef på SDU, var åben overfor ideen, da man netop ønskede at optimere den individuelle studiearbejdsplads, og indgik et samarbejde med den studerende og et kendt møbelfirma for at få produktet færdigudviklet.

Studiekuben er en succes hos de studerende og på Medicin ønsker man flere af slagsen til erstatning for traditionelle læsepladser. Møblet er udviklet som følge af en lang behovsafdækning på netop individuelt studie og derfor er den optimalt afstemt til brugen
 - eksempelvis i forhold til maksimal benplads og rækkevidde. Ud over funktionen som studieplads fungerer studiekuben også som afskærmning, da der ikke er visuel kontakt kuberne i mellem. Kuben er modulopbygget og kan placeres i rumskabende formationer i mange typer lokaler, hvilket SDU aktuelt har gjort f.eks. Alsion i Sønderborg, hvor de møblerer et meget stort lokale.

Denne side er kapitel 7 af 11 til publikationen "Strategisk brug af studiearbejdspladser - en aktuel dansk undersøgelse".
Version nr. 1.0 af 11-08-2008
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2008. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.