AU
Aarhus Universitet
It-byen på Katrinebjerg
Kvantitet og funktionalitet som hovedstrategi
Fakta
Beliggenhed
Åbogade 34, Århus N, samt flere forskellige adresser på Katrinebjerg
Antal Studerende
Over 1500 studerende
Web www.au.dk/da/erhverv/itbyen.htm
Kontaktperson
Søren Christensen,
lektor i datalogi og formand for lokaleudvalget på Datalogi
It-byen er beliggende på Katrinebjerg, som er et nyt område for Århus Universitet. Der er over de sidste 10 år flyttet it-aktiviteter til Katrinebjerg, som før var et nedslidt industriområde og udflytningen er stadig i gang. I dag huser området Datalogisk Institut, Informationsvidenskab, en række større og mindre firmaer samt en it-forskerpark.
Strategien for etablering af studiearbejdspladser forholder sig overordnet til kvantitet og funktionalitet og der etableres løbende nye pladser i takt med udbygningen af området. Som hovedregel forsøger man at skabe fysisk sammenhæng mellem undervisningslokaler, studiearbejdspladser og uformelle miljøer i de enkelte bygninger, da erfaringen viser, at de enkelte funktioner udnyttes bedst, hvis de ligger i forbindelse med hinanden.
Ved overtagelse af bygninger nedsættes der typisk en ad hoc arbejdsgruppe med deltagelse af lokaleudvalgs-medlemmer, studerende og undervisere, med en speciel interesse for det pågældende område. Denne gruppe står for placering af funktioner og indretning. Inventaret er sammensat af både nye, gamle og et lille antal specialdesignede møbler. Ved etablering af undervisningslokaler købes, som en hovedregel, nyt inventar.
I forhold til en stor efterspørgsel, søger man for øjeblikket at øge antallet af individuelle studiearbejdspladser i It-byen. Forudsætningen for etablering af denne type pladser er klare. ”Vi vælger løsninger, hvor funktionaliteten er det primære - form og æstetik kommer i anden række,” fortæller Søren Christensen, lektor i datalogi på AU. En anden forudsætning er, at pladserne skal kunne etableres hurtigt og billigt. Ved at genanvende inventar, som man henter på forskellige inventarlagre på øvrige campus, skabes der nærmest et dag til dag etableringsgrundlag for studiearbejdspladser.
Gruppepladser i Shannon Bygningen
”Lounge området fungerer rigtig godt. Møblerne er behagelige at sidde i og her laver vi ofte gruppearbejde. Rummet fungerer ikke så godt, hvis man skal koncentrere sig, da der er for meget larm.”
Beskrivelse
Studiearbejdspladserne er etableret i et centralt halrum i Shannon Bygningen, med tilstødende undervisningslokaler. Rummet er indrettet med såvel individuelle pladser i gruppeformation, enkeltpladser, og et lounge område bløde specialdesignede møbler.
Brugere
Brugerne er studerende på forskellige studietrin. Studiearbejdspladserne bruges både til individuelt og gruppearbejde, formelt såvel som uformelt.
Inventar
Rummet er indrettet med 40 faste pc-pladser med standard pc-borde, samt indstillelige kontorstole. De specialdesignede møbler er skitseret af den lokale arbejdsgruppe og udført i samarbejde med en møbelpolstrer.
Adgang
Alle bygninger entreres med nøglekort og kode. Samtlige studerende har et nøglekort, der giver adgang til bygningerne 24 timer i døgnet.
Kommentar
Studiemiljø med gode varierede faciliteter og god plads, dog kunne de enkelte pladser indrettes bedre - evt med afskærmning - for at befordre ro og koncentration.
![]() |
Lokalet kan aflåses | ÷ |
![]() |
Pladsen kan reserveres | ÷ |
![]() |
Nærhed til cafè/automat | √ |
![]() |
Adgang til trådløst netværk | √ |
Multifunktionelt halrum
Halrummet i Shannon bygningen er et typisk eksempel på studiearbejdsmiljø i It-byen. Rummet indeholder både gammelt, nyt og genanvendt inventar, og på grund af rummets størrelse udnyttes det til såvel formelt som uformelt arbejde, individuelt og gruppearbejde. Bygningen er fredet, og udfordringen har været at stille en variation af faciliteter til rådighed for de studerende, uden at ændre på de fysiske rammer.
En af erfaringerne ved sammensætningen af mange funktioner er, at den enkelte plads ikke understøttes optimalt. Ved individuelt arbejde har man f.eks. brug for ro, hvilket ikke opnås, når pladsen ligger ved siden af en gruppearbejdsplads. Man kunne relativt let afhjælpe dette problem, ved at opstille skærmvægge i rummet, og på den måde både skabe visuel og fysisk adskillelse mellem de enkelte funktioner.
Sammenblandingen af både funktioner og inventar karakteriserer sig i det visuelle udtryk. De adspurgte studerende har umiddelbart ingen forbehold over for rummets visuelle udtryk, men påpeger at det vigtigste er, at det fungerer. Blandt andet er det godt, at der er så højt til loftet, da de mange computere afgiver en så stor mængde varme, at det ville være umuligt at have dem samlet i et mindre rum med lavt til loftet.