DPU
Danmarks Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Universitetsskole
Undervisning, studie, pause, frokost - èn og samme plads
Fakta
Beliggenhed
Tuborgvej 164, København NV
Antal Studerende
Ca. 3000
Web
www.dpu.dk
Kontaktperson
Thomas Møller Kristensen, chefkonsulent på DPU
På DPU er studiearbejdspladserne oprettet ud fra en overordnet og langsigtet strategi, som løbende evalueres i forhold til udviklingen inden for læringsmiljø og input fra de studerende. Dette udgangspunkt giver et ensartet og samlet udtryk over hele campus og et solidt grundlag at tage afsæt i, ved behov for specialløsninger.
I inventarprocessen har DPU valgt at samarbejde med de arkitektrådgivere, som også har stået for den øvrige ombygning. Resultatet er en nær sammenhæng mellem bygning, rum og møbel
- det, der skaber den visuelle identitet for DPU. Forudsætningerne for valg af inventar har været et krav om fleksible og mobile møbler. Til studiearbejdspladserne har man valgt relativt små borde, der både kan fungere som enkeltmandspladser og i gruppesammenhæng, og som de studerende let kan flytte rundt alt efter behov. Det valgte inventar er vægtet ud fra pris og kvalitet, men også ud fra en designmæssig vinkel, som både er klassisk og moderne.
DPU har valgt at indkøbe et ganske smalt og meget kort bord, som bruges på hele DPU i forskellige sammenhænge. De studerende klagede over at der i undervisningssituationer var for stor en afstand til underviseren og den nye bordtype, som er 60 cm bred har
mindsket den oplevede afstand mærkbart viser DPUs rundspørge. Bordet er 130 cm langt – hvilket giver plads til præcis to studerende. Det giver passende tæthed som de studerende ifølge Thomas Møller Kristensen synes godt om. Han pointerer at alle længder under 130 cm ville gøre bordet til et enkeltmandsbord.
Der er fra DPU´s side taget en principiel beslutning om, at samtlige individuelle pladser er placeret på biblioteket, mens gruppepladserne og grupperum fordeles i de øvrige bygninger. Ud over de formelt etablerede pladser, findes der på DPU et stort antal semietablerede pladser i form af lounge og cafémiljøer. Disse pladser er servicerede som fuldgode arbejdspladser, med trådløst net, adgang til el og kaffeautomat. Dette sikrer en optimal udnyttelse af funktionerne - af alle pladser - og et fleksibelt studiemiljø, der er meget populært hos de studerende. Studie, diskussion, samarbejde, frokost, pause - én og samme plads.
Individuelle studiearbejdspladser på biblioteket
”Jeg ville ønske, at jeg havde mit eget kontor til specialeskrivning, men bibliotekets pladser er udmærkede. Det er en stor fordel at der er skabe til opbevaring af mine bøger så jeg ikke skal have dem med frem og tilbage hver dag.”
Beskrivelse
De individuelle pladser på DPU findes udelukkende på biblioteket og er placeret langs facaden i henholdsvis stue og parterre.
Brugere
Det er primært specialestuderende som bruger pladserne til koncentrationstungt arbejde og opgaveskrivning i kombination med research.
Inventar
Studiearbejdspladserne er indrettede med standardinventar, med faste skriveborde og både almindelige stole og kontorstole. Ca. halvdelen af pladserne har faste pc´ere. De studerende ønsker at antallet af pc´ere øges, da mange ikke råder over en bærbar.
Adgang
Der er fri adgang på biblioteket fra kl. 9.00-19.00. Biblioteket har netop udvidet sin åbningstid med en time, efter stigende efterspørgsel fra de studerende.
Kommentar
Behagelige arbejdsforhold med god plads til hver enkelt studerende. De studerende udtrykker et behov for afskærmning af pladserne i forhold til gangzonen.
![]() |
Lokalet kan aflåses | ÷ |
![]() |
Pladsen kan reserveres | ÷ |
![]() |
Nærhed til cafè/automat | ÷ |
![]() |
Adgang til trådløst netværk | √ |
Læsepladser på biblioteket som rambuk for længere åbningstid
Biblioteket står i øjeblikket over for en massiv efterspørgsel om at udvide åbningstiden, da de studerende har behov for at kunne benytte specialepladserne om aftenen og i weekenden. DPU har en vision om, at biblioteket skal være døgnåbent og bruger placeringen af specialearbejdspladserne som et argument for at få dette gennemført.“Selvfølgelig må man medregne omkostninger ved at døgnåbne biblioteket, men dette vurderes som en mindre post i forhold til en løsning, hvor biblioteket kunne afspærres i enkelte sektioner. Det ville i øvrigt også være et forkert signal at sende til vores studerende, at de skulle læse bag et gitter,” fortæller chefkonsulent Thomas Møller Kristensen. Indtil videre har biblioteket udvidet åbningstiden med en ekstra time om morgenen, og DPB åbner nu på samme tidspunkt som resten af DPU, kl. 9. Denne udvidelse af åbningstiden klares med studentermedhjælpere og på årsbasis koster den ekstra time 150.000 kr. Denne løsning er en markant forbedring af de studerendes vilkår, da de kan gå i gang med deres studier fra morgenen.
En anden efterspørgsel på DPU drejer sig om flere specialearbejdspladser. Biblioteket har allerede udvidet antallet af speciale pladser i parterren ved at komprimere nogle bogsektioner i kompaktreoler. Denne løsning kombineret med en omstrukturering af bibliotekets arkiver kan være den umiddelbare løsning på at afhjælpe det akutte behov for flere pladser.
Uformelle gruppearbejdspladser på tagetagen
“Her er mulighed for at slænge den, nyde solen og ellers sidde i hyggelige møbler og arbejde sammen. Derudover er det et kæmpe plus, at der er adgang til automat med kaffe og lign.”
Beskrivelse
Gruppepladserne ligger på 3. sal i bygning A3, i forbindelse med en stor tagterrasse. Rummet har en afslappet atmosfære, med stemning af en opholdsstue, og indbyder både til studier og hygge.
Brugere
Det er primært studerende, der modtager undervisning i bygningen, som bruger rummet i forbindelse med gruppearbejde, som diskussionsforum, til hygge og socialt samvær.
Inventar
Rummet er indrettet med loungemøbler i et moderne enkelt design. Man har brugt indretningskonsulenter i forbindelse med farve - og møbelvalg.
Adgang
Der er fri adgang til rummet fra kl. 9.00-19.00. Herefter har de studerende adgang med nøglekort.
Kommentar
Attraktivt rum med godt lys, komfortable møbler og direkte adgang til uderum, hvilket de studerende påpeger, er godt for grupper med rygere.
![]() |
Lokalet kan aflåses | ÷ |
![]() |
Pladsen kan reserveres | ÷ |
![]() |
Nærhed til cafè/automat | √ |
![]() |
Adgang til trådløst netværk | √ |
Uformelle miljøer afhjælper pladsmangel
Grupperummet på 3. sal er et godt eksempel på uformelle studiepladser på DPU. Rummet ligger relativt afsides, men efter man har etableret en automat med kaffe og vand/snacks, er rummet blevet særligt attraktivt for de studerende. Kantinen vedligeholder og fylder automaten. Automaten er købt af DPU og koster ca. 5000-6000 kr.
De studerende beskriver især rummet som velfungerende, fordi det ligger i umiddelbar forbindelse med undervisningslokaler og etablerede grupperum og som et supplement til dette. Thomas Møller Kristensen omtaler denne fordeling af funktioner som “klyngeprincippet”. Funktionerne på DPU er fordelt i små miljøer hvor undervisningslokaler, grupperum og studiepladser, såvel formelle og uformelle, supplerer hinanden i et nærområde. På den måde er det let tilgængeligt for de studerende at vælge et miljø og en studieplads, der understøtter studieformen. .