5. Kvalitet i uddannelserne

Universitets-og Bygningsstyrelsen har fokus på kvalitet i uddannelserne og udsendte i november 2009 en rapport om universiteternes kvalitetsarbejde. Rapporten er udarbejdet efter drøftelser med en arbejdsgruppe nedsat af universiteterne. I rapporten præsenterer Universitets-og Bygningsstyrelsen de centrale regler for universiteternes kvalitetsarbejde, og de otte universiteter præsenterer deres kvalitetspolitikker, rammerne for deres interne kvalitetsarbejde og konkrete eksempler på kvalitetsinitiativer.

Rapporten understøtter på denne måde universiteternes erfaringsudveksling i forhold til konkrete kvalitetsinitiativer. Set i dette perspektiv er det relevant at sætte fokus på, hvordan og i hvilket omfang IT-Universitetet arbejder systematisk med at udvikle kvaliteten i uddannelserne.

Et væsentligt parameter i forhold til kvalitetsarbejdet er at sikre undervisningskvaliteten. IT-Universitetet har på linje med andre universiteter oprettet læringsenheder, der skal være med til at udvikle undervisnings-og uddannelseskvaliteten.

5.1 Kvalitetsarbejdet på IT-Universitetet

IT-Universitetets overordnede politik for kvalitetssikring af uddannelserne er beskrevet i universitetets mission og strategi. Missionen er at levere internationalt førende undervisning og forskning, der gør Danmark usædvanligt dygtig til at skabe værdi med it.

I udviklingskontrakten opstilles følgende mål for kvalitet i uddannelserne:

Planerne for uddannelsesevalueringerne er systematisk at indsamle og følge op på information i forbindelse med følgende aktiviteter: akkreditering, dimittendundersøgelse, møder med aftagerpanel og evaluering af studiestarten.

Derudover er der i udviklingskontrakten opstillet følgende nye mål:

I den forbindelse vil der blive udviklet en metode til og et koncept for intern evaluering af hele uddannelser, og efter første gennemløb af bacheloruddannelsen i softwareudvikling i 2010 vil den første hele uddannelsesevaluering blive gennemført.

5.2 Universitetspædagogiske initiativer på IT-Universitetet

Universitet har etableret en læringsenhed, Interaction & Learning Unit, der har til formål at rådgive undervisere, forskere og studerende inden for tre hovedområder:

Universitetets læringsenhed arbejder med forskellige udviklingsprojekter, der fokuserer på at understøtte global interaktion gennem udvalgte pilotprojekter og understøtte brugen af ny teknologi i interaktions-og læringsaktiviteter.

5.2.1 Pædagogiske principper

De bagvedliggende pædagogiske principper tager udgangspunkt i en forståelse af, at studerende konstruerer egen læring på baggrund af det, de allerede ved og har erfaret i forvejen. Undervisningen tilrettelægges derfor, så den enkeltes læreproces er i centrum for de aktiviteter, der er rammen om undervisningen. IT-Universitetet lægger vægt på en høj grad af deltageraktivering og en lav grad af passiv "modtage-undervisning", fordi læring sker i relationer. Blandt andet i relationen mellem den studerende og stoffet, i dialogen mellem den studerende og underviseren og i dialogen mellem de studerende. De studerende forventes i høj grad at yde en indsats i egen læreproces i form af aktiv deltagelse i dialogen ved forelæsninger, hold- og gruppearbejde, portfolioarbejde samt projektarbejde.

Nedenstående eksempler giver et indblik i nogle af de kvalitetsudviklende initiativer, som IT-Universitetet arbejder med.

5.2.2 Global interaktion i uddannelse

Læringsenheden eksperimenterer løbende med at involvere global interaktion i flere af deres undervisningsforløb. Formålet er at blive klogere på, hvordan IT-Universitetet kan blive den bedst mulige globale medspiller - og dermed udnytte de fordele og muligheder som globaliseringen medfører. Eksempelvis er der i dette semester en underviser fra Gordon Institute of Business Science i Sydafrika, der er inviteret som gæsteunderviser via videokonference. Næste semester vil der være kurser, hvor studerende samarbejder med studerende fra Singapore, Kina og USA.

5.2.3 Didaktisk og pædagogisk kompetenceudvikling

Læringsenheden tilbyder løbende alle underviserne aktiviteter til udvikling af deres pædagogiske kompetencer. Dette kan både ske som følge af undervisernes efterspørgsel efter didaktisk, pædagogisk eller digital-teknisk sparring, når de ønsker at eksperimentere med nye læringsaktiviteter og eksamensformer. Det kan ligeledes ske som følge af universitetets strategiske satsninger som f.eks. digitaliseret undervisning og globalt samarbejde. Alle læringsaktiviteter revideres løbende med udgangspunkt i ny pædagogisk forskning og de evalueringsresultater, som studenterevalueringerne viser.

5.2.4 Udvikling af undervisningskvaliteten

Underviserne reviderer forud for hvert semester de enkelte kursusbeskrivelser på baggrund af blandt andet kursusevalueringen. Efterfølgende gennemgår universitetets læringsenhed og linjelederne kursusbeskrivelserne som en del af kvalitetssikringen af uddannelserne. Linjelederne og læringsenheden vurderer primært, om uddannelsernes obligatoriske kurser og specialiseringskurser opfylder udannelsernes samlede læringsmål, om kursernes målbeskrivelser danner et tilstrækkeligt grundlag for bedømmelse ved eksamen, og om tilrettelæggelses-og eksamensformer matcher kursernes beskrevne mål.

Procedurerne for denne halvårlige kursusgennemgang er fastlagt af IT-Universitetets ledelse og detaljeret beskrevet i IT-Universitetets Håndbog i kursusadministration.

5.3 Opfyldelse af informationsforpligtelse i henhold til Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne

Universitets-og Bygningsstyrelsens tilsyn med IT-Universitets implementering af Lov om gennemsigtighed og åbenhed følger op på det tilsyn, styrelsen gennemførte i 2007.

Ved statusopgørelsen i 2007 opfyldte IT-Universitetet fem punkter, mens to punkter var delvist opfyldte. Universitetet har efterfølgende rettet op på det ene af de delvist opfyldte punkter (værdigrundlag og pædagogisk udgangspunkt).

Punktet vedrørende karaktergennemsnit er stadig kun delvist opfyldt, idet IT-Universitetet kun offentliggør et samlet karaktergennemsnit for alle kandidatuddannelser samt for kandidatspecialer for alle IT-Universitetets uddannelser. Ifølge vejledningen til loven skal karaktergennemsnit for kandidatspecialer og for hele uddannelser offentliggøres for hver enkelt uddannelse.

Universitets-og Bygningsstyrelsen vurderer dermed, at fem punkter ud af seks nu er opfyldt, mens ét punkt er delvist opfyldt.

IT-Universitetet offentliggør i dag oplysninger på deres hjemmeside om:

IT-Universitetet har modtaget et notat fra Universitets-og Bygningsstyrelsen om tilsynet. Resultatet af tilsynet vil blive offentliggjort i en selvstændig rapport, når tilsynet er gennemført på alle otte universiteter.

5.4 Udvikling af en kvalitetsorganisation på IT-Universitetet

Af Universitets-og Bygningsstyrelsens rapport om universiteternes kvalitetsarbejde fra november 2009 fremgår det, at universitetet i deres strategi har sat fokus på kvalitetssikring i hele uddannelsesforløbet. Strategien omfatter følgende:

Politiken er konkretiseret i indsatsområder i IT-Universitetets udviklingskontrakt for 2009-2010, herunder gennemførelse og opfølgning på evaluering af uddannelserne, studiestart, kurser og specialer, globalisering af uddannelserne samt via diskussioner med og opfølgning på anbefalinger fra aftagerpanelet.

Kvalitetssikringen er forankret i de faglige uddannelsesmiljøer, som via uddannelseskoordinatorer fra 2008 har ekstra fokus på kvalitetsudvikling og -sikring for hvert uddannelsesområde. Kvalitetssikringen er systematiseret og præciseret via detaljerede procedurer for hvert af de igangværende kvalitetssikringsområder.

5.4.1 Kvalitetssikring gennem evaluering af undervisningen

I forbindelse med gennemførelsen af kurserne foretager de studerende hvert semester en evaluering af alle kurser. Evalueringen er dialogbaseret og finder sted ved hjælp af et netbaseret spørgeskemasystem.

De studerende bliver ti uger efter kursusstart bedt om at evaluere undervisningen og underviserne på det enkelte kursus samt om at give en generel vurdering af IT-Universitetet. Kursusevalueringen er inddelt i tre faser, som sikrer, at underviserne gennemgår de studerendes besvarelser, svarer de studerende og eventuelt foretager en justering af deres kurser. Desuden følger IT-Universitetets ledelse op på eventuelle problemer og ønsker, som er blevet synlige i forbindelse med evalueringen. Efter fire til seks måneder udarbejder universitetet en rapport om allerede iværksatte og planlagte opfølgningstiltag. Samtlige kursusevalueringer og opfølgningsrapporter er tilgængelige på IT-Universitetets hjemmeside.

5.5 Konklusion

IT-Universitetet fremhæver, at universitetet igennem hele sin levetid har haft stor fokus på kvaliteten af uddannelserne og på at levere synlig kvalitet og synlige resultater. Derfor har IT-Universitetet gennem alle årene arbejdet systematisk med kvaliteten af uddannelserne og undervisningen.

Kvalitetsarbejdet på IT-Universitetet falder inden for tre hovedområder:

Fremadrettet vil IT-Universitetet styrke kvalitetsarbejdet ved at systematisere og beskrive sammenhængen mellem alle delprocesserne i kvalitetsarbejdet yderligere herunder gennem formalisering og beskrivelse af kvalitetsorganisationen.

Hvad angår evaluering af hele uddannelser, har IT-Universitetet planlagt et særligt 360 graders evalueringsmøde i september for Bacheloruddannelsen i Softwareudvikling. Mødet er et kvalitativt tiltag, der skal omhandle alle aspekter af den første af universitetets bacheloruddannelser.

For eksisterende uddannelser er det planen at udvide IT-Universitetets kursusevaluerings-system til også at inddrage speciale-evaluering. I forbindelse med evaluering af specialet vil den studerende også skulle evaluere nøgle-aspekter (herunder kompetencemål) for uddannelsen.

Der afholdes aftagerpanelmøder hvert halve år. På baggrund af mødet udarbejdes en liste over ændringstiltag. På det efterfølgende møde i aftagerpanelet følges der op på listen over ændringstiltag. Dette arbejde drives af uddannelseskoordinatorerne og sker i samarbejde med de uddannelser, der er i fokus på det aktuelle møde. Processen er dermed forankret i de faglige miljøer.

IT-Universitetet gennemfører en dimittendundersøgelse hvert andet år, der på lignende vis gennemgås for at se, om der er nogle ting, der bør tages op til revision.

IT-Universitetets kvalitetsarbejde centrerer sig om at samle disse eksisterende tiltag til et samlet hele

Fra 2009 er kvalitetsarbejdet styrket gennem oprettelse af en intern læringsenhed. Læringsenheden yder støtte til pædagogisk udvikling, bl.a. gennem øget brug af digitale platforme og værktøjer i undervisningen men også gennem pædagogisk støtte til underviserne og løbende kvalitetssikring af undervisnings-og eksamensformer.

IT-Universitetet vil i løbet af sommeren 2010 gå i gang med implementeringen af en online læringsplatform, som kan håndtere både lokalt og globalt samarbejde. Der er oprettet en pædagogisk referencegruppe (teachIT) med videnskabelige medarbejdere fra alle faggrupper. Med udgangspunkt i feedback fra referencegruppen vil universitetet udbyde korte eftermiddagskurser i relevante emner.

I 2010 bliver der afholdt et større seminar for alle videnskabelige medarbejdere og eksterne lektorer om eksamensformer og sammenhængen til læringsmål og undervisningsaktiviteter. Før hvert semester tilbyder IT-Universitetet automatisk alle undervisere support til alle former for pilotprojekter omkring undervisningsmetoder og/eller brug af it i undervisningen. Universitetet forventer at køre ca. ti mindre pilotprojekter hvert semester.

Universitets-og Bygningsstyrelsen forventer, at IT-universitetets arbejde med at udvikle kvalitetsarbejdet vil medføre et positivt resultat. Styrelsen vil følge effekterne heraf.

Denne side er kapitel 5 af 12 til publikationen "Rapport om IT-Universitetet - Dialogmøde 25. marts 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.