9. Konklusion

Overordnet tegner sig et billede af et universitet med en veldrevet økonomi og et højt aktivitetsniveau. DTU opnåede i 2008 et lille overskud, som ventes at vokse til ca. 12 mio. kr. i 2009. DTU tiltrækker mange eksterne forskningsmidler og har blandt universiteterne en høj andel af EU-midler. Universitetet vil fortsætte indsatsen for at øge hjemtagning af eksterne forskningsmidler.

På uddannelsesområdet lever DTU op til målene i udviklingskontrakten for 2008, hvad angår tilgang til bacheloruddannelsen og diplomingeniøruddannelsen, mens tilgangen på kandidatuddannelsen er lidt lavere end målet.

DTU tiltrækker mange 1. prioritetsansøgninger til bacheloruddannelsen. Tilgangen steg på DTU i perioden 2007-2008, hvor universiteterne samlet set oplevede et fald i tilgangen. Samtidig er det positivt, at DTU fastholder diplomingeniøruddannelsen. Målet for ph.d.-optaget er opfyldt i perioden 2006-2008, og det ventes også at ske i 2009.

Indfusioneringen af sektorforskningen og DTU's forskningsbaserede myndighedsbetjening er et andet positivt resultat.

Samtidig oplever DTU, at der er udviklingsmuligheder på nogle områder.

Universitets- og Bygningsstyrelsen noterer sig, at DTU primært ønsker at bidrage til 50 % - målsætningen ved øget optag på diplomingeniøruddannelsen. Universitetet ønsker af kvalitets- og kapacitetshensyn ikke at udvide optaget på bacheloruddannelsen. Universitets- og Bygningsstyrelsen påpegede på mødet, at det er en central politisk målsætning, som universiteterne alle har ansvar for at bidrage til.

Det er positivt, at diplomingeniøruddannelsen bidrager til 50 % - målsætningen med et øget optag, men Universitets- og Bygningsstyrelsen så gerne, at DTU også bidrager på andre områder.

DTU har haft stor succes med at rekruttere udenlandske studerende, men det har medført en ubalance mellem antal indgående og udgående udvekslingsstuderende.

DTU vil arbejde for at øge antallet af udgående udvekslingsstuderende.

DTU ønsker at øge samarbejdet om diplomingeniøruddannelsen i hovedstadsområdet, men bestræbelserne har endnu ikke båret frugt. DTU mener, at universitetet indirekte vil kunne bidrage yderligere til 50 % - målsætningen, hvis et sådant samarbejde blev etableret.

Der er udviklingsmuligheder for DTU's andel af kvindelige adjunkter, lektorer og især professorer, som på DTU ligger under gennemsnittet for universiteterne. DTU venter, at antallet af kvindelige professorer og lektorer er på vej op.

På det personalejuridiske område, oplyser DTU, at man med opnormering på området vil kunne sikre en mere effektiv sagsbehandling.

DTU oplever udfordringer med at sikre finansiering til drift og videreudvikling af forskningsinfrastrukturen.

På nogle af DTU's centrale myndighedsbetjeningsområder har fagministeriernes bevillinger til forskningsbaseret rådgivning i form af aftalebevillinger været stærkt faldende. Det kan få betydning for forskningskvaliteten, som er grundlaget for at løse myndighedsbetjeningen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen på ovennævnte områder.

Denne side er kapitel 9 af 10 til publikationen "Rapport om Danmarks Tekniske Universitet - Dialogmøde den 30. november 2009".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.