7. Sagsbehandlingstid i klagesager om eksamenssnyd

7.1 Baggrund

I oktober 2007 modtog Universitets- og Bygningsstyrelsen ekstraordinært en klynge af otte sager vedrørende midlertidig bortvisning på grund af eksamenssnyd. Det store antal sager var tilsyneladende et engangsfænomen.

I forbindelse med behandlingen af sagerne om eksamenssnyd kritiserede Universitets- og Bygningsstyrelsen sagsbehandlingstiderne på Roskilde Universitet. Siden 2007 har Universitets- og Bygningsstyrelsen kun modtaget ganske få sager vedrørende eksamenssnyd. I den senest modtagne sag (oktober 2009) må det desværre konstateres, at sagsbehandlingstiden stadig ikke er tilfredsstillende.

7.2 Disciplinære foranstaltninger over for studerende

Roskilde Universitet har fastsat regler om disciplinære foranstaltninger i tilfælde af eksamenssnyd og forstyrrende adfærd ved eksamen i "Roskilde Universitetscenters regler om disciplinære foranstaltninger over for studerende ved Roskilde Universitetscenter"" (Regel nr. 510/1 af 14. november 1994).

Af regelsættet fremgår:

7.3 Sagsbehandlingstider

I forbindelse med behandlingen af ovennævnte sager kritiserede Universitets- og Bygningsstyrelsen tre forhold.

For det første nævnte Universitets- og Bygningsstyrelsen, at universitetets reaktionstid fra partshøringsfristens udløb til der forelå en endelig afgørelse var i strid med god forvaltningsskik og efter Universitets- og Bygningsstyrelsens opfattelse uacceptabel, når der henses til, at der er tale om en for den enkelte studerende særdeles indgribende afgørelse om bortvisning. Reaktionstiden har været op til fire måneder.

For det andet nævnte Universitets- og Bygningsstyrelsen, at Roskilde Universitet ikke undervejs i sagsforløbene havde orienteret klagerne om, hvorpå sagen beroede, og hvornår der kunne forventes en afgørelse.

For det tredje nævnte Universitets- og Bygningsstyrelsen, at der er forløbet op mod tre måneder, fra den studerende har indgivet klage over den disciplinære foranstaltning, til Roskilde Universitet har oversendt sagen til Universitets- og Bygningsstyrelsen.

I forbindelse med indsendelse af sagerne til Universitets- og Bygningsstyrelsen beklagede Roskilde Universitet sagsbehandlingstiden og oplyste, at man arbejdede på at nedbringe sagsbehandlingstiden i sager af denne art.

Der er ikke fastsat generelle regler om sagsbehandlingstider. Generelt kan det dog siges, at en sag skal behandles, så hurtigt det er muligt og forsvarligt.

Sager som disse, hvor der er tale om særdeles indgribende afgørelser for de involverede parter, tilsiger, at sagernes behandling fremmes så meget som muligt. Det skal naturligvis tages i betragtning, at universitetet er forpligtet til at oplyse sagen korrekt, inden der træffes en afgørelse.

Hvis sagsbehandlingstiden overstiger, hvad der normalt kan forventes, skal parten have en orientering om den forventede sagsbehandlingstid.

7.4 Konklusion

Roskilde Universitet arbejder på at nedbringe sagsbehandlingstiden ved at forsøge at nedbringe antallet af sager. Det sker ved forebyggelse f.eks. ved offentliggørelse af artikler samt ved særligt at prioritere sager vedrørende eksamenssnyd.

Roskilde Universitet har i alt behandlet 33 sager om eksamenssnyd i studieåret 2007 2008. Det er ikke alle sager, der indbringes for Universitets- og Bygningsstyrelsen. Det er lykkedes Roskilde Universitet at nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for sager vedrørende eksamenssnyd.

Denne side er kapitel 7 af 10 til publikationen "Rapport om Roskilde Universitet - Dialogmøde den 18. november 2009".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.