6. Kvalitet i uddannelserne

Universitets- og Bygningsstyrelsen har fokus på kvalitet i uddannelserne og udsendte i november 2009 en rapport om universiteternes kvalitetsarbejde. Rapporten er udarbejdet efter drøftelser med en arbejdsgruppe nedsat af universiteterne. I rapporten præsenterer Universitets- og Bygningsstyrelsen de centrale regler for universiteternes kvalitetsarbejde, og de otte universiteter præsenterer deres kvalitetspolitikker, rammerne for deres interne kvalitetsarbejde og konkrete eksempler på kvalitetsinitiativer. Rapporten understøtter på denne måde universiteternes erfaringsudveksling i forhold til konkrete kvalitetsinitiativer. Set i dette perspektiv er det relevant at sætte fokus på, hvordan og i hvilket omfang universiteterne arbejder systematisk med at udvikle kvaliteten i uddannelserne.

En væsentlig parameter i kvalitetsarbejdet er at udvikle undervisningskvaliteten. Roskilde Universitet har, ligesom andre universiteter, oprettet et universitetspædagogisk center, UniPæd, som skal bidrage til at udvikle undervisningsog uddannelseskvaliteten.

6.1 Kvalitetsarbejdet på Roskilde Universitet

Arbejdet med at kvalitetssikre og udvikle uddannelsesområdet er overordnet forankret i universitetets strategiplan, Roskilde Universitet 2020, og i universitetets udviklingskontrakt for 2008-2010. Universitetet har således formuleret udviklingsmål for kvalitet i undervisningen. De overordnede målsætninger for 2008-2010 er følgende:

Roskilde Universitets overordnede formål er, at uddannelses- og forskningsaktiviteter skal være veldokumenterede, og at universitetets kvalitetssikringsmekanismer skal være enkle, effektive og udbredt til alle dele af universitetet.

Roskilde Universitets direktion nedsatte i august 2008 en task force, der skulle udvikle en samlet strategi for arbejdet med kvalitetsudvikling af Roskilde Universitets uddannelser. Task forcen kom i slutningen af januar 2009 med et udspil til en samlet strategi og en handlingsplan for implementeringen af strategien.

6.2 Universitetspædagogiske initiativer på Roskilde Universitet

6.2.1 UniPæd herunder efteruddannelse af undervisere

Formålet med at etablere UniPæd har været at styrke og samle den universitetspædagogiske forskning og udvikle efteruddannelsestilbud til nyansat og erfarent personale på universitetet. UniPæd er placeret ved "Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning" i forskningsenheden "Kompetenceudvikling og pædagogik på universiteterne", som udgør det primære forskningsgrundlag for UniPæd. UniPæd fungerer som koordinator og primus motor for den pædagogiske udvikling på Roskilde Universitet. UniPæd er blandt andet garant for adjunktuddannelsen og varetager efteruddannelse af undervisere inden for universitetspædagogik og didaktik.

For at sikre optimale rammer for adjunktuddannelsen og efteruddannelsesaktiviteterne samarbejder UniPæd med repræsentanter fra de enkelte institutter, der er udpeget til at være institutansvarlige for den pædagogiske efteruddannelse.

UniPæd skal samtidig være med til at styrke det internationale felt såvel internt som eksternt i forhold til Roskilde Universitet - gennem et internationalt forskningsnetværk omkring universitetspædagogik.

6.2.2 Center for sproglige og interkulturelle kompetencer

Roskilde Universitet har oprettet et Center for sproglige og interkulturelle kompetencer (Language and Intercultural Communication Services LICS), der skal bidrage til at sikre, at universitetet er et attraktivt internationalt universitet både fagligt, undervisningsmæssigt og socialt. LICS er forankret i "Institut for Kultur og Identitet" , men fungerer som en serviceenhed for hele universitetet. LICS er et fleksibelt læringscenter, der skal tilbyde kompetenceudvikling for studerende og medarbejdere inden for sprog, kultur og kommunikation. Centeret tilbyder målrettede læringsforløb for alle ansatte og studerende blandt andet kurser i interkulturel pædagogik, efteruddannelse i akademisk engelsk og danskkurser på forskellige niveauer.

6.2.3 Værdigrundlag og pædagogiske principper

De grundlæggende pædagogiske principper på Roskilde Universitet er tværfaglighed, problemorienteret projektarbejde og tæt forbindelse mellem forskning og undervisning.

Hovedprincippet er, at den bedste læring opnås gennem aktiv deltagelse i en problemorienteret erkendelsesproces. Dialogen mellem studerende og underviser er derfor fundamentet for universitetet således, at:

6.3. Opfyldelse af informationsforpligtelse i henhold til Lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne

Universitets- og Bygningsstyrelsens tilsyn med Roskilde Universitets implementering af Lov om gennemsigtighed og åbenhed følger op på det tilsyn styrelsen gennemførte i 2007. Roskilde Universitet har siden statusopgørelsen i 2007 fulgt op på flere af de elementer i loven, som universitetet på daværende tidspunkt ikke til fulde havde implementeret. Således har Roskilde Universitet i dag implementeret fem ud af seks punkter i loven jf. Universitets- og Bygningsstyrelsen vejledning herom.

Roskilde Universitet offentliggør i dag oplysninger på deres hjemmeside om:

Roskilde Universitet opfylder kun delvist kravet om offentliggørelse af information om gennemførte evalueringer.

Roskilde Universitet har modtaget et notat fra Universitets- og Bygningsstyrelsen om tilsynet. Resultatet af tilsynet vil blive offentliggjort i selvstændig rapport, når tilsynet er gennemført på alle otte universiteter.

6.4 Udvikling af en kvalitetsorganisation på Roskilde Universitet

Universitets- og Bygningsstyrelsen har i november 2009 udgivet en rapport om universiteternes kvalitetsarbejde. Af rapporten fremgår, at Roskilde Universitet i sin udviklingskontrakt har en målsætning om, at uddannelses- og forskningsaktiviteter skal være veldokumenterede, og at universitetets kvalitetsmekanismer skal være enkle, effektive og udbredt til alle dele af universitetet.

Principperne for Roskilde Universitets kvalitetsarbejde er, at det løbende arbejde skal foregå så tæt på uddannelserne som muligt, og at arbejdet forankres i den eksisterende organisation. En væsentlig del af kvalitetssikringsarbejdet på uddannelsesområdet er derfor forankret i de faglige miljøer og foregår decentralt med studielederne og studienævnene som drivkraft. Rektoratet holder hver måned møde med studielederne, hvor der er mulighed for løbende drøftelse af kvalitetsarbejdet og udveksling af "best practice". Institutterne har ansvaret for sikring af kvalitet og sammenhæng i institutternes forskning og undervisning.

Den centrale koordination af kvalitetsarbejdet i relation til eksterne dokumentationskrav, implementering af nye lovkrav, legalitetskontrol af studieordninger og fremme af intern videndeling i forhold til det decentrale kvalitetsarbejde på universitetet varetages af universitetets fælles Uddannelses- og Forskningsafdeling. Afdelingen sekretariatsbetjener desuden Uddannelsesudvalget, et rådgivende udvalg under Akademisk Råd, som blandt andet skal sikre en koordineret indsats på kvalitetsområdet.

6.4.1 Handlingsplan for kvalitetssikring

Roskilde Universitet opstiller i sin handlingsplan for kvalitetssikring af universitetets uddannelser en skitse for, hvordan strategien kan implementeres med angivelse af ressourcer og ansvar. Konkret er ansvaret for kvalitetsudviklingen af uddannelserne på Roskilde Universitet fordelt på følgende aktører:

  1. Bestyrelsen har til opgave at fastsætte retningslinjer for dokumentation af evalueringer og opfølgning herpå (jf. vedtægten for Roskilde Universitet, § 5, c. 4).
  2. Blandt rektors opgaver er sikring af kvalitet af uddannelse og undervisning samt tværgående kvalitetsudvikling af universitetets uddannelser og forskning (jf. vedtægten for Roskilde Universitet, § 12, stk. 2, 4).
  3. Institutlederen varetager sikring af kvalitet og sammenhæng i instituttets forskning og undervisning og skal med inddragelse af studienævn og studieleder følge op på evaluering af uddannelse og undervisning i de fag/uddannelser, som er tilknyttet instituttet (jf. vedtægten for Roskilde Universitet, § 25, 3).
  4. Studienævnet har til opgave at sikre tilrettelæggelse, gennemførelse og udvikling af uddannelse og undervisning, herunder kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af undervisning og uddannelsen i samarbejde med institutleder (jf. vedtægten for Roskilde Universitet, § 29, 6). Ifølge Universitetsloven skal studienævnet derudover påse opfølgning af uddannelses- og undervisningsevalueringer (§ 18, stk. 6).

I handlingsplanen opfordres studielederne til at være drivkraft i udviklingen af en kvalitetssikringskultur. Det understreges imidlertid, at ansvaret for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling ligger hos studienævn i samspil med institutledere, som det fremgår af Roskilde Universitets vedtægt og Universitetsloven.

I forbindelse med akkreditering af universitetets uddannelser fungerer Uddannelsesog Forskningsafdelingen som tovholder på akkrediteringsprocessen. Uddannelses- og Forskningsafdelingen afholder ligeledes opstartsmøder og lignende med de involverede fag. De involverede fag har ansvaret for at udarbejde en dokumentationsrapport, hvortil Uddannelses- og Forskningsafdelingen leverer forskellige dele og varetager den afsluttende legalitetskontrol.

6.5 Konklusion

Roskilde Universitet oplyser, at undervisningen bliver evalueret i alle faglige miljøer. Evalueringsformen varierer dog meget fra fag til fag. Mange fag bruger elektroniske evalueringsskemaer, mens nogle (især mindre) fag bruger mere uformelle evalueringsformer, der blander evalueringsskemaer med mundtlige drøftelser.

Universitetet peger på, at ikke alle fag offentliggør undervisningsevalueringer på internettet, samt at der ingen fælles retningslinjer er for, hvordan der skal følges op på evalueringerne. Derfor arbejder universitetet på en vis ensretning af evalueringerne og en fælles procedure for opfølgning på evalueringerne, som skal gælde hele Roskilde Universitet.

Omdrejningspunktet i kvalitetsorganisationen bliver en studielederrapport, som danner grundlag for en drøftelse mellem studieleder og institutleder om fagets status og udvikling. Rapporten behandles ligeledes i studienævnet. Efterfølgende er det studienævnet i samspil med institutlederen, der har ansvaret for at følge op på studielederens anbefalinger, jf. vedtægten.

Kvalitetsorganisationen på Roskilde Universitet er baseret på principperne om, at arbejdet skal være forankret i den eksisterende organisation og foregå så tæt på uddannelserne som muligt. Det løbende arbejde er derfor forankret i de faglige miljøer med studielederne og studienævnene som drivkraft. Den centrale koordination foregår i Uddannelses- og Forskningsafdelingen

Roskilde Universitet har deltaget i den arbejdsgruppe som Universitets- og Bygningsstyrelsen nedsatte i forbindelse med udarbejdelsen af rapport om Universiteternes kvalitetsarbejde. Af såvel rapporten som af drøftelserne på dialogmødet fremgår det, at Roskilde Universitet har en stor opgave foran sig i forhold til at udvikle og implementere en kvalitetspolitik for hele universitetet og en sammenhængende kvalitetsorganisation med respekt for de faglige miljøer. Samtidig er det også klart, at Roskilde Universitet har igangsat og forpligtet sig på kvalitetsarbejdet.

Roskilde Universitets tiltag på det universitetspædagogiske område omfatter:

Denne side er kapitel 6 af 10 til publikationen "Rapport om Roskilde Universitet - Dialogmøde den 18. november 2009".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.