7. Strategisk fysisk planlægning

Universiteternes fysiske rammer er et centralt element i udviklingen af universiteternes aktiviteter inden for forskning, uddannelse og videnspredning. Universiteterne skal have undervisnings- og forskningsfaciliteter på det højeste internationale niveau, og universiteternes campusser skal udvikle sig til attraktive centre for viden, der understøtter regional udvikling og vækst. Universiteterne skal bygningsmæssigt understøtte det øgede optag, der i kraft af 50 procent målsætningen forventes på universiteterne i de kommende år.

Vejen mod dette mål går gennem investering i og udbygning af universiteternes laboratoriefaciliteter, åbning af universiteterne mod omverdenen gennem integration af nye funktioner og faciliteter i campus-områderne og en øget sammentænkning af universiteternes fysiske udvikling og deres overordnede strategiske udvikling og positionering.

7.1 Samspillet mellem Aalborg Universitets strategi for universitetets fysiske udvikling og universitetets generelle institutionelle strategi

7.1.1 Fysisk planlægning i forhold til institutionel strategi

Aalborg Universitets hovedcampus ligger seks kilometer fra Aalborg centrum. Det blev oprindeligt opført med henblik på at integrere universitet og by, blandt andet gennem opførsel af boliger i umiddelbar nærhed til campus.

Aalborg Universitet har i dag etableret aktiviteter flere steder uden for sit hovedcampus. Aalborg Universitet ønsker på det grundlag at videreudbygge universitetet som et netværksuniversitet med et hovedcampus i Aalborg og udbyggede campus i Esbjerg og omkring Ingeniørhøjskolen i Ballerup. Aalborg Universitet ønsker endvidere at udbygge sin tilstedeværelse uden for Danmark.

I Ballerup og Esbjerg er aktiviteterne placeret samlet med udgangspunkt i henholdsvis Niels Bohrs Vej i Esbjerg og lejemål på Ingeniørhøjskolen i Ballerup med tillæggende lejemål. I Aalborg er aktiviteterne spredt på dels Universitets- og Bygningsstyrelsens bygninger i Sdr. Tranders og på Sohngårdsholmsvej og dels på lejemål i indre by.

Aalborg Universitet oplyser, at der foreligger planer for den fysiske udbygning for alle tre campusser. Campus Esbjerg udvikles i samarbejde med Syddansk Universitet samt Esbjerg Kommune og erhvervsliv. Campus Ballerup udbygges i samarbejde med Universitets- og Bygningsstyrelsen, idet planen er at flytte Statens Byggeforskningsinstituts (SBi) aktiviteter ind på Aalborg Universitet, København Campus. Aktiviteterne i Aalborg vil blive samlet på to lokaliteter i byen, dels hovedcampus i Aalborg Øst og dels et større samlet lejemål i indre by. Sidstnævnte er pt. ved at blive udbudt.

I Aalborg samles uddannelser med et musisk/designmæssigt præg i et nyt samlet lejemål i indre by, mens øvrige aktiviteter samles på hovedcampus. Aalborg Universitet vurderer, at dette vil medføre en øget synergi mellem de integrerede aktiviteter.

Aalborg Universitet har samlet sine 32 studienævn i 11 forskellige skoler, som universitetet også forøger at samle fysisk. Skolerne på Aalborg Universitet omfatter et antal fagligt beslægtede uddannelser og ledes af en studieleder og et studieråd. Formålet med etableringen af skolestrukturen er at samle beslægtede fagområder i større enheder, samt at forenkle arbejdsgangene og belastningen inden for administration og drift af uddannelsesområdet.

I forhold til at sikre sammenhængen mellem aktiviteterne på Aalborg Universitets forskellige lokaliteter, kan Aalborg Universitet oplyse, at der sker en koncentration af aktiviteterne i Aalborg, og at universitetet er ved at udbygge videokonferencefaciliteter for at sikre god kontakt på tværs af lokaliteterne.

Aalborg Universitet oplyser, at et af resultaterne af at Aalborg Universitet koncentrerer flere aktiviteter på hovedcampus i Aalborg er, at det skaber grundlag for etablering af private serviceaktiviteter som f.eks. cafĂ©er og motionscentre på campus. Med campusudbygningen på de tre lokaliteter tilsigtes det, at Aalborg Universitet får et attraktivt studie- og forskningsmiljø på internationalt niveau, som kan understøtte det stigende optag på universitetet.

7.1.2 Anvendelse af laboratoriemidler

Aalborg forventes primært at bruge laboratoriebevillingerne til erstatningsbyggerier på campus i Aalborg. De resterende midler anvendes til genopretning af eksisterende laboratorier dels på campus i Aalborg og dels på campus i Esbjerg, jf. afsnit 3.6 om fysiske rammer.

Aalborg Universitet oplyser, at laboratoriebevillingerne dels anvendes til understøttelse af udbygningsplanen i Esbjerg, jf. ovenfor, og dels til styrkelse af højt prioriterede forsknings- og uddannelsesområder i Aalborg. Her vil der ske en koncentration på Campus i Aalborg Øst ved at flytte de aktiviteter, der pt. ligger på Sohngårdsholmsvej, ud i renoverede bygninger og nyt byggeri. Der bliver opført nye bygninger til Bioteknologi samt til Byggeri og Anlæg, og der vil ske en renovering af laboratorier til Maskinteknik og Produktion samt Energiteknik. Desuden vil der blive foretaget et antal renoveringsarbejder af ældre laboratorier indenfor hovedcampus.

Byggeri og renovering finansieres dels af laboratoriemidlerne, dels af SEA husleje, og er nøje afstemt med universitetets strategi for udvikling af teknisk-naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige uddannelser og forskning.

Universitetet ønsker at samle aktiviteterne inden for Life-science i den østlige ende af hovedcampus, og benytter midlerne til renovering af bioteknologilaboratorierne på Sohngårdsholmsvej som delfinansiering af et nyt bioteknologibyggeri. På lignende måde ønskes aktiviteterne inden for Science and Engineering placeret i den vestlige ende af hovedcampus, hvor der planlægges et nyt domicil til Byggeri og Anlæg, hvor laboratorierne finansieres af renoveringsmidlerne fra Sohngårdsholmsvej.

7.1.3 Universitetets position i by og region

Aalborg Universitets hovedcampus er placeret i et landskabeligt område seks kilometer udenfor bycentrum. Tanken er at samle alle Aalborg Universitets aktiviteter i Aalborg her, bl.a. så forskellige fag kan drage nytte af hinanden.

En række kreative og musiske fag flytter imidlertid aktuelt væk fra hovedcampus og ind på Aalborgs miljøer i Nordkraft, Musikkens Hus og Utzon Center. Her er et nyt havnecampus under opførsel. Det sker som led i et samarbejde bl.a. med Aalborg Kommune om Musikkens Hus.

7.1.4 Synergi og flere funktioner

De studerende på Aalborg Universitets sociale liv udenfor studiet foregår primært udenfor campus, da Aalborg Universitets hovedcampus primært består af undervisnings- og forskningsfaciliteter.

Aalborg Universitet har siden 1994 arbejdet tæt sammen med Forskerparken Novi, som ligger bygningsmæssigt integreret med universitetet på campus i Aalborg Øst. Forskerparken er hjemsted for spin-off virksomheder fra universitetet og rummer forskellige universitetsaktiviteter via lejemål.

Aalborg Universitet har med deltagelse af repræsentanter for Aalborg Kommune nedsat et udvalg til analyse af mulighederne for at skabe et mere attraktivt studiemiljø på hovedcampus.

Aalborg Universitet er ved at overveje de muligheder for etablering af gæsteboliger og boliger til studerende, som Campusloven giver. Ledelsen har igangsat et forberedende arbejde med etablering af en eller flere fonde, som kan varetage de opgaver, der er beskrevet i den nye lov.

7.1.5 Bæredygtighed

Der er gennemført energimærkning af Aalborg Universitets bygninger. Derudover er miljøledelse efter ISO 14001 på Aalborg Universitets Aalborg campus under udvikling.

På campus Aalborg er alle bygninger, bortset fra de to nyeste UBST-bygninger, energimærket. På campus Esbjerg er energimærkningen af UBST-bygninger under udførelse. Bygninger under andre udlejere planlægges energimærket i 2011. På grundlag af energimærkningen gennemføres rentable investeringer, dels som selvstændige projekter, dels i forbindelse med ombygnings- og renoveringsarbejder. I samarbejde med UBST udbygges energiregistreringen i alle bygninger.

I universitetets strategiplan 2010-2015 indgår som et punkt, at der skal udarbejdes en samlet bæredygtighedsstrategi for den fysiske udbygning, samt tages konkrete initiativer til miljøforbedringer. Dette arbejde foregår i regi af universitetets miljøudvalg og direktionen.

Aalborg Universitet er medlem af et internationalt samarbejde i ECIU (European Consortium of Innovative Universities), hvor universitetet deltager i en arbejdsgruppe angående bæredygtighed.

7.2 Konklusion

Aalborg Universitets fysiske planlægning, herunder anvendelsen af laboratoriemidlerne, er baseret på universitetets strategi for udvikling af de faglige aktiviteter, herunder et styrket sundhedsvidenskabeligt område i strategiperioden 2010-2015.

Den fysiske plan indebærer en koncentration af universitetets uddannelsesaktiviteter på de ovennævnte campusser, og der vil ske en løbende justering af udbygningsplanerne for de enkelte campusser i lyset af optaget. Aalborg Universitet arbejder på at udvikle et levende campusområde gennem samarbejde med henholdsvis Aalborg, Esbjerg og Ballerup kommuner og gennem et Campusmiljøudvalg nedsat af universitetet. Desuden er universitetet ved at iværksætte en bred Undervisningsmiljøvurdering med henblik på fuldt ud at opfylde gældende regler.

Aalborg Universitet vurderer, at udbygningen af de tre campusser vil styrke universitetets position som regionalt centrum i Nordjylland og som regional driver i Esbjerg og Ballerup. Universitetet vurderer endvidere, at planer om udbygning af Aalborg Sygehus ved siden af universitetet i Aalborg Øst vil få en væsentlig effekt for forskningen og uddannelserne i Nordjylland.

Aalborg Universitet oplyser, at reglerne i Campusloven er så nye, at Aalborg Universitets udnyttelse af dem endnu er i støbeskeen, men universitetet forventer at få gavn af loven i de kommende år. Hidtil har universitetet opfyldt boligbehov for gæstelærere og –studerende gennem sit eget internationale boligkontor.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Aalborg Universitet arbejder med universitetets fysiske planlægning i et strategisk perspektiv. Styrelsen finder det ligeledes positivt, at universitet har et velfungerende samarbejde med Aalborg Kommune. Styrelsen ser frem til, at Aalborg Universitet bl.a. på baggrund af campuslovens muligheder sætter yderligere fokus på at udvikle attraktive campusmiljøer, der understøtter et aktivt studieliv - herunder gennem integration af nye funktioner på campus.

Denne side er kapitel 7 af 12 til publikationen "Rapport om Aalborg Universitet - Tilsynsmode den 3. december 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.