10. Konklusion

Overordnet tegner denne rapport et billede af Aalborg Universitet som et velfungerende universitet, der har opnået positive resultater det seneste år, og som har iværksat en række tiltag, inden for de emner, der er berørt i denne rapport.

Status for Aalborg Universitet er, at universitetet med et resultat på 117,7 mio. kr. i 2009, svarende til ca. 5 procent af indtægterne, har et væsentligt højere resultat end i 2008, hvor resultatet var på 8,4 mio. kr. Resultatet i 2009 svarer til ca. 6 procent af indtægterne.

Aalborg Universitets samlede institutionsbevilling fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er steget hvert år siden 2006, svarende til en stigning fra 2006 til 2009 på ca. 21 procent. Stigningen er sket inden for både basismidler til forskning og uddannelsestilskud. Aalborg Universitet har fra 2008-2009 haft en stigning i hjemtaget af eksterne forskningsmidler på 9 procent. Aalborg Universitet havde i 2009 som det eneste universitet et overskud på universitetets kommercialiseringsaktiviteter. Overskuddet udgjorde 1,9 mio. kr.

Andelen af adjunkter på Aalborg Universitet er med 18,4 procent langt under gennemsnittet for alle universiteter på 25,5 procent. Der er en lidt højere andel af lektorer på Aalborg Universitet og andelen af professorer på Aalborg Universitet er stort set gennemsnitlig sammenlignet med alle universiteterne.

Aalborg Universitet optræder på to af de mest internationale anerkendte ranglister. På QS-opgørelsen har Aalborg Universitet en placering som nr. 451-500, mens universitetet på THE er henholdsvis nr. 144 i Europa og nr. 338 i verden.

Inden for internationalisering af uddannelserne har antallet af ind- og udgående studerende på en udvekslingsaftale været svagt faldende på Aalborg Universitet. Aalborg Universitet har dog samtidigt udsendt studerende på udlandsstipendieordningen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Aalborg Universitet oplyste, at universitetet fremover vil sikre, at der er balance i antallet af ind- og udgående studerende ved kun at optage et antal internationale studerende der svarer til det antal Aalborg Universitet sender ud. Udfordringer for Aalborg Universitet er derfor at øge interessen og mulighederne for at få endnu flere danske studerende i udenlandske studie- og praktikophold. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Aalborg Universitets samarbejde med ECIU-netværket, samt Aalborg Universitets ambitioner om at starte uddannelser op i såvel Athen, som i Indien og Kina, da det er centralt, at balancen ender på det højest mulige niveau for antallet af udgående og indgående studerende.

Med hensyn til fremtidens optag og uddannelser der matcher samfundets behov finder Universitets- og Bygningsstyrelsen det positivt, at Aalborg Universitet oplyser, at universitetet som minimum forventer at fastholde niveauet for optaget i 2011, men at universitetet også forventer at kunne øge optaget i 2011.

Aalborg Universitet har inden for de seneste år haft fri adgang for kvalificerede ansøgere på hovedparten af universitetets uddannelser. Aalborg Universitet har ligeledes åbnet for muligheden for at blive optaget i anden runde efter den 30. juli på langt de fleste bacheloruddannelser. Det har bl.a. mange afviste ansøgere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet benyttet sig af. Aalborg Universitet har i 2010 udviklet en webbaseret Uddannelsestjekker, der giver potentielle og nuværende studerende et samlet overblik over alle adgangsveje og kombinationer mellem uddannelser på Aalborg Universitet, som et initiativ, der skal bidrage til at øge optaget..

Aalborg Universitet har en høj andel af uddannelser med høj beskæftigelsesfrekvens og høj optagelsessandssynlighed (grønne uddannelser). Med hensyn til dimittendernes beskæftigelsesfrekvens er udfordringen for Aalborg Universitet Engelsk, Humanistisk Informatik og Medialogi. Aalborg Universitet oplyste, at Humanistisk Informatik og Medialogi er ukendte på arbejdsmarkedet, og her kan man skabe bedre beskæftigelsesmuligheder ved at informere om uddannelserne. Engelsk (og samfundsfag) er fag, som der lige nu ikke er stor efterspørgsel efter i gymnasiet. Ved at tilbyde flere sidefag til de studerende, f.eks. tilbyder Aalborg Universitet nu idræt og biologi som sidefag, vil Aalborg Universitet styrke kandidaternes beskæftigelsesmuligheder. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen på disse uddannelser.

Udviklingen i ph.d.-optaget på Aalborg Universitet finder Universitets- og Bygningsstyrelsen positiv, idet Aalborg Universitet forventer at opfylde målet for ph.d.-optaget i 2010. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen inden for Aalborg Universitets kvalitetssikring og gennemførsel på ph.d.-området, der i dag varierer mellem Aalborg Universitets fakulteter. Ansvarsfordelingen for udbud af kurser varierer desuden på Aalborg Universitets fakulteter.

På samfundsfag og humaniora er gennemførelsestiden for Aalborg Universitets ph.d.- studerende over gennemsnittet for hovedområderne på universiteterne samlet set, på de øvrige hovedområder (tek, sund) er gennemførelsestiden dog lavere end gennemsnittet. På de respektive fakulteter er der iværksat forskellige initiativer, der skal bidrage til at forbedre gennemførslen for de ph.d.-studerende. Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer, at disse initiativer vil have en effekt på gennemførelsestiden.

Inden for den strategiske fysisk planlægning er det Aalborg Universitets strategi at samle sine uddannelser på færre lokaliteter. Aalborg Universitet har samlet sine 32 studienævn i 11 forskellige skoler. Skolerne på Aalborg Universitet omfatter et antal fagligt beslægtede uddannelser og ledes af en studieleder og et studieråd. Universitetet forsøger at samle skolerne fysisk. Dette understøttes af den investeringsplan Aalborg Universitet har udarbejdet for disponering af midlerne fra laboratoriemoderniseringspuljen, som pt. indeholder to nybyggerier til erstatning for Sohngårdsholmskomplekset samt modernisering af de resterende laboratorier. Et øget optag vil muligvis kræve yderligere bygningsmæssige tilpasninger på Aalborg Universitet.

Aalborg Universitet har et fint samarbejde med Aalborg Kommune. Kommunen er endvidere ved at lave et betydeligt antal ungdomsboliger både på hovedcampus og i centrum. Aalborg Universitet har med støtte fra Aalborg Kommune fået en ordning, hvor de studerende kan køre gratis med bussen internt på campus i Aalborg. Aalborg Universitet arbejder ligeledes på at udvikle et levende campusområde gennem et Campusmiljøudvalg nedsat af universitetet. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Aalborg Universitet arbejder med universitetets fysiske planlægning i et strategisk perspektiv. Styrelsen finder det ligeledes positivt, at universitet har et velfungerende samarbejde med Aalborg Kommune. Styrelsen ser frem til , at Aalborg Universitet bl.a. på baggrund af campuslovens muligheder sætter yderligere fokus på at udvikle attraktive campusmiljøer, der understøtter et aktivt studieliv - herunder gennem integration af nye funktioner på campus.

Aalborg Universitet prioriterer et positivt samspil med erhvervslivet om universitetets uddannelser. Der er vigtigt for Aalborg Universitet, at dette samspil dækker hele universitetets profil for både ’våde’ og ’tørre’ områder med fokus på anvendelsesorienteret forskning.

Aalborg Universitet har et tæt samarbejde med Region Nordjylland. Der er etableret en partnerskabsaftale med henblik på en regulering af samarbejdet. Samarbejdet mellem Aalborg Universitet og Region Nordjylland er af stor betydning for udviklingen og implementeringen af den nordjyske erhvervsudviklingsstrategi. Aalborg Universitet deltager således i ca. 65-75 procent af de projekter, som Region Nordjylland sætter i gang.

Aalborg Universitet vurderer, at innovation fremover vil ske i et samspil mellem adskillige innovationsplatforme, og Aalborg Universitet bestræber sig på at være aktiv på disse. Næste skridt i udviklingen af samarbejdet mellem universitetet og erhvervslivet vil være at få etableret nye ligeværdige partnerskabssystemer og innovationssystemer. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Aalborg Universitet inden for både forskning og uddannelse arbejder for et øget samspil med erhvervslivet og det omgivende samfund, herunder at universitetet spiller en særlig rolle i Region Nordjylland.

På Aalborg Universitet finansieres fælles administrative udgifter i et fast forhold til universitetets indtægter, hvilket sikrer, at administrationen ikke vil overstige de øvrige formål. Aalborg Universitet gennemførte efter universitetsreformen store administrative besparelser, der beløb sig til ca. 50 mio. kr. Aalborg Universitet arbejder pt. med at implementere en administrativ kvalitetshåndbog og Leanprojekter i forhold til administrative procedurer. Aalborg Universitet har særligt på det seneste satset på effektiviseringer igennem administrative IT-systemer. Her kan bl.a. nævnes ESDH, timeregistreringssystem i forhold til eksterne forskningsprojekter og et ITsystem til håndtering af studiestart. Aalborg Universitet er endvidere ved at undersøge rationaliseringsmulighederne ved implementering af et nyt budgetsystem.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Aalborg Universitet lægger vægt på at have en effektiv administration, herunder at universitetet har arbejdet systematisk med at sikre administrative rationaliseringer.

Universitets- og Bygningsstyrelsen vil fremover, ud over de steder hvor det er nævnt eksplicit oven for, følge udviklingen på de nedenstående områder, hvor Aalborg Universitet i øjeblikket oplever nogle udfordringer.

Ved 9 procent af ansættelserne af videnskabeligt personale på Aalborg Universitet 2007-2009 blev stillingen besat med en person, som umiddelbart før var ansat i udlandet. På universiteterne samlet set var det tilfældet i 21 procent af ansættelserne.

Aalborg Universitet har i perioden 2005-2009 inden for åben- og deltidsuddannelse haft et fald i antallet af betalende studerende, antal af årselever, antal færdiguddannede på master- og diplomuddannelser. Universitetet har et fald i antal færdiguddannede på master- og diplomuddannelser, mens sektoren som helhed har oplevet en markant stigning.

Denne side er kapitel 10 af 12 til publikationen "Rapport om Aalborg Universitet - Tilsynsmode den 3. december 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.