10. Konklusion

Roskilde Universitet er et universitet, som er i en positiv proces med en studiereform, og som netop har udviklet en ny strategi 2015. Roskilde Universitet oplever udfordringer på en række områder, og universitetet gør en stor indsats for at imødegå disse udfordringer.

Status for Roskilde Universitet er, at årets resultat i 2009 var på 25 mio. kr., svarende til ca. fire procent af indtægterne. Egenkapitalen er steget fra ca. 36 mio. kr. i 2008 til ca. 61 mio. kr. i 2009. Den samlede institutionsbevilling til Roskilde Universitet er steget med ca. 14 procent fra 2005 til 2010. Både uddannelsestilskuddet og basismidler til forskning til Roskilde Universitet er steget i perioden. Basismidlerne til forskning til Roskilde Universitet er mellem 2005 og 2010 steget med 12 procent, hvilket er lavere end stigningen i basismidler for universiteterne samlet set, som var på 25 procent.

Roskilde Universitet har oplevet en stigning i den tilskudsfinansierede forskning på 89 procent fra 2005 til 2010. Roskilde Universitet oplevede i 2009 en stigning i midler fra danske private kilder og øvrige midler fra udlandet, mens der var en mindre tilbagegang i danske offentlige kilder og EU-midler.

Der er en høj andel af lektorer på Roskilde Universitet sammenlignet med det samlede billede for universiteterne. Andelen af adjunkter er derimod lavere på Roskilde Universitet end for universiteterne samlet set.

Roskilde Universitet har i perioden 2005-2009 haft en stigning i antallet af betalende studerende inden for efter- og videreuddannelse, der var større end for sektoren som helhed, men samtidig har Roskilde Universitet oplevet et fald i antallet af årselever og antallet af færdiguddannede på hele uddannelser, der var større end for sektoren som helhed. Roskilde Universitet vil forsøge at redefinere uddannelser og titler for at tiltrække flere studerende på deltidsuddannelser.

Inden for den strategiske fysiske planlægning finder Roskilde Universitet, at laboratoriemidlerne giver mulighed for at skabe fleksible laboratoriefaciliteter, som udover at medføre forbedrede laboratorielokaler også frigiver areal til den ”tørre” undervisning. Dette medfører igen forbedrede muligheder for at øge optaget af bachelorstuderende inden for de fag, der er størst efterspørgsel efter.

Roskilde Universitet overvejer konkrete initiativer, der kan iværksættes i lyset af den nye campuslov. I relation til Roskilde Universitets planer om byudvikling i Trekroner, herunder oprettelsen af et studenterhus, har Roskilde Universitet tidligere indgået i et samarbejde med Roskilde Kommune, som imidlertid blev henlagt. Dette samarbejde ser ud til at blive genoptaget.

Roskilde Universitet prioriterer tiltag, der direkte og indirekte understøtter GRØN RUC, dvs. forbedringer af de tekniske installationer og etablering af målere. Det er Universitets- og Bygningsstyrelsens vurdering, at det vil medføre en positiv udvikling i energiforbruget på Roskilde Universitet.

I relation til samarbejdet med UC Sjælland finder Roskilde Universitet, at det ud fra en administrativ vinkel er vigtigt, at de to institutioner fungerer individuelt og helt uafhængigt af hinanden. Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer, at Roskilde Universitet vil etablere et fortsat positivt samarbejde med UC Sjælland fremover.

Indenfor internationalisering af uddannelserne havde Roskilde Universitet i 2009/2010 237 udrejsende studerende og 207 indrejsende studerende. Den positive balance er opnået gennem Roskilde Universitets opbygning af en lang række udvekslingsaftaler med udenlandske universiteter. Blandt andet har Roskilde Universitet sikret en mobilitet af studerende begge veje mellem Roskilde Universitet og kinesiske partner-universiteter og en stigende forskningsaktivitet mellem Roskilde Universitets forskere og forskere fra kinesiske partner-universiteter.

Roskilde Universitet har i løbet af 2009 arbejdet på at få implementeret en ny Erasmus Mundus uddannelse (EM Global Studies, som er et samarbejde imellem Roskilde Universitet – Institut for Samfund og Globalisering, universitetet i Wroclaw, Wien Universitet, Leipzig Universitet og London School of Economics). Roskilde Universitets internationaliseringsstrategi gælder for 2009 – 2015. Roskilde Universitet vil igennem det næste år udvikle strategien i forhold til Roskilde Universitets overordnede strategi og den nye studiereform.

Inden for fremtidens optag og uddannelser der matcher samfundets behov oplyser Roskilde Universitet, at universitetet vil arbejde for at øge optaget på Nat-bas og Hum-tek, således at det samlede optag på Roskilde Universitet øges.

Roskilde Universitets uddannelsesreform vil i første omgang især være rettet mod bacheloruddannelsen. Roskilde Universitet forventer, at reformen vil bidrage til at fastholde og styrke de områder, som har positiv indflydelse på de studerendes gennemførsel, herunder godt studiemiljø og udskudt studievalg. Roskilde Universitet arbejder desuden med at reducere antallet af afviste ansøgere, blandt andet gennem vejledningsaktiviteter rettet mod potentielle studerende.

Roskilde Universitet oprettede i 2010 ekstra pladser på Hum-tek for at imødekomme et stigende antal ansøgere. Roskilde Universitet øger ikke optaget på det humanistiske og samfundsvidenskabelige område. På det naturvidenskabelige område har Roskilde Universitet ledige pladser og Roskilde Universitet har en særlig arbejdsgruppe, som arbejder for at øge optaget på dette hovedområde.

Beskæftigelsen for Roskilde Universitets dimittender (efter 4-19 måneder) er med undtagelse af to uddannelser under gennemsnittet. Ser man på den generelle beskæftigelse hos kandidaterne fra Roskilde Universitet, er 12 uddannelser placeret over gennemsnittet. Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer, at Roskilde Universitet vil tage initiativer, der har særligt fokus på at reducere tiden fra uddannelse til job for Roskilde Universitets dimittender. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen i beskæftigelsen for Roskilde Universitets dimittender.

Med hensyn til universitetets samspil med erhvervslivet skal det fremhæves, at Roskilde Universitet har god kontakt til regionen og bl.a. har afholdt fokusmøder om f.eks. sundhedsområdet samt inddrager mulige aftagere for nye uddannelser meget tidligt i processen om udvikling af de nye uddannelser. Roskilde Universitet er igennem RUC Innovation engageret i at generere videnoverførsel fra universitetet til Region Sjælland og omvendt.

Samspillet mellem universitetets uddannelser og erhvervslivet sker blandt andet via projektarbejde og praktikforløb i direkte samarbejde med offentlige og private virksomheder. I studentervæksthuset (SHEIK, en del af RUC Innovation) er der fokus på praktisk iværksætteri og innovation for kandidatstuderende og færdiguddannede arbejdsløse akademikere. Der arbejdes aktivt for at udbyde studentervæksthusets uddannelsesaktiviteter til erhvervslivet.

Roskilde Universitet har desuden forpligtet sig på at spille en aktiv rolle i implementeringen af Vækstforum Sjællands Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2010 og 2011-2014. Roskilde Universitet har ligeledes etableret tætte samarbejdsrelationer til CAT. Både organisatorisk gennem bestyrelsesposter i CAT Fonden, og CAT Ejendomsselskab a/s men også gennem konkrete aktiviteter.

På området for administrationsudgifter oplyser Roskilde Universitet, at universitetets økonomistyringsfokus ikke entydigt retter sig mod administration, idet fokus i højere grad er på økonomien for uddannelse, forskning og vidensformidling. Roskilde Universitet oplyser, at universitetet har fokus på at anvende universitetets ressourcer optimalt.

Roskilde Universitet har gennemført en undersøgelse af de administrative omkostninger ved universitetets uddannelser, der viser, at der er betydelige forskelle mellem de enkelte institutter med hensyn til administration af uddannelser og eksaminer. Roskilde Universitet finder, at denne undersøgelse kan bruges som grundlag for detaljerede analyser, der kan afdække effektiv og mindre effektiv administration på uddannelsesområdet, således at god praksis kan indføres på alle fag og institutter.

Efter PWC’s færdiggørelse af sin rapport til Universitets- og Bygningsstyrelsen har Roskilde Universitet oplyst, at universitetet efter en ny gennemgang af sine opgørelser finder, at opgørelsen for Roskilde Universitet bør justeres, så en række udgifter der i den oprindelige opgørelse indgik som “generel ledelse og administration” trækkes ud og fordeles på de relevante uddannelses- og forskningsområder. Det gælder for eksempel en del af feriepengeforpligtelsen. Roskilde Universitet har selv beregnet, at såfremt Roskilde Universitets reviderede tal lægges til grund, vil administrationsprocenten på Roskilde Universitet komme ned på 10,5 procent. Roskilde Universitet har ultimo januar 2011 bedt sin institutionsrevisor gennemgå disse tal.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det utilfredsstillende, at Roskilde Universitet således tilkendegiver, at de data, der blev leveret og konsolideret med inddragelse af det enkelte universitet og PWC, ikke skulle være retvisende, og at Roskilde Universitet hermed ikke har leveret korrekte data til tiden. Universitets- og Bygningsstyrelsen kan ikke imødekomme Roskilde Universitets ønske om at justere universitetets opgørelse.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder, at det er nødvendigt, at Roskilde Universitet har fokus på at anvende universitetets ressourcer optimalt, idet styrelsen konstaterer, at Roskilde Universitet bruger en relativt høj andel af universitetets omsætning på administration, sammenlignet med de øvrige universiteter.

Universitets- og Bygningsstyrelsen vil fremover, ud over de steder hvor det er nævnt eksplicit ovenfor, følge udviklingen på de nedenstående områder, hvor Roskilde Universitet i øjeblikket oplever nogle udfordringer.

Vedr. ph.d.-optaget har Roskilde Universitet oplyst, at universitetet har optaget 58 ph.d.er i 2010, og at Roskilde Universitet derfor er temmelig langt fra at nå målet for ph.d.-optaget i 2010, som er 79. Roskilde Universitet oplyser, at indsatsen på ph.d.-området vil blive intensiveret, således at Roskilde Universitet opfylder målene for ph.d.-optaget.

Roskilde Universitet vil se nærmere på mulighederne for en mere enkel og effektiv organisering af ph.d.-strukturen. Desuden vil Roskilde Universitet styrke selve ph.d.-administrationen og økonomistyringen bl.a. med henblik på at kunne øge ph.d.-optaget.

Roskilde Universitet vil i 2011 arbejde på at sikre kvaliteten af ph.d.-uddannelsen ved at iværksætte internationale evalueringer af universitetets ph.d.-skoler. Dette arbejde pågår uafhængigt af uddannelsesreformen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det utilfredsstillende, at Roskilde Universitet ikke har nået det aftalte mål for optag af ph.d.er i 2010. Efter styrelsens opfattelse var aftalen om dette mål en forudsætning for bevillingen af Roskilde Universitets andel af globaliseringsmidlerne til ekstra ph.d.-optag. Styrelsen finder det afgørende, at Roskilde Universitet hurtigt iværksætter planer for et kompenserende ekstraoptag af ph.d.er i de kommende år.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Roskilde Universitets indsats for at sikre kvaliteten af ph.d.-skolerne. Efter styrelsens opfattelse skal denne nødvendige indsats suppleres af, at der samlet sker et øget optag af ph.d.er for at udvikle kvaliteten af ph.d.-uddannelserne på Roskilde Universitet.

Denne side er kapitel 10 af 12 til publikationen "Rapport om Roskilde Universitet - Tilsynsmøde den 22. november 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.