Rapport om Syddansk Universitet - Møde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011

Forside | | Bund |

Resumé

Universitets- og Bygningsstyrelsen har afholdt tilsynsmøde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011. Mødet var et led i Universitets- og Bygningsstyrelsen årlige runde af tilsynsmøder med universiteterne.

Indholdsfortegnelse

1. Indledning

2. Dagsorden

3. Status om Syddansk Universitet

4. Internationalisering af uddannelserne

5. Fremtidigt optag og uddannelser der matcher samfundets behov

6. Ph.d.-optag og kvaliteten af ph.d.-skolerne

7. Strategisk fysisk planlægning

8. Samspil mellem universitetet og erhvervslivet

9. Universiteternes udgifter til administration

10. Forskningsbaseret myndighedsbetjening

11. Konklusion

12. Henvisning til yderligere læsning om Syddansk Universitet

Bilag


Kolofon
Hele publikationen som PDF [4 MB]

Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bredgade 43
1260 København K
Tlf: 3395 1200
Fax: 3395 1300
ubst@ubst.dk
http://www.ubst.dk

1. Indledning

Universitets- og Bygningsstyrelsen afholder i perioden november 2010 til marts 2011 et tilsynsmøde med hvert af landets otte universiteter.

Afholdelsen af de årlige tilsynsmøder blev første gang gennemført i perioden november 2009 – juni 2010. Udgangspunktet for tilsynsmøderne er Universitets- og Bygningsstyrelsens tilsynsrapport ”Tilsynet med universiteterne” fra oktober 2008.

Nærværende rapport indeholder baggrundsinformation om Syddansk Universitet, beskrevet af Universitets- og Bygningsstyrelsen.

På baggrund af tilsynsmødet, der blev afholdt 9. februar 2011, er der tilføjet konklusioner til rapportens kapitler. Kapitel 3 blev dog kun sporadisk drøftet på mødet. Rapporten er skrevet på baggrund af bidrag fra Syddansk Universitet, og rapporten har været i høring på universitetet.

Talmaterialet i rapporten er godkendt af universitetet som værende retvisende under hensyntagen til de beskrevne definitioner. Læseren skal være opmærksom på de anvendte definitioner i tabellerne, da de kan afvige fra de definitioner, universitetet anvender i sin årsrapport.

Rapporten er offentliggjort på ubst.dk.

Rapporten er bygget op med en indledende status om Syddansk Universitet. Herefter følger syv emner, som Universitets- og Bygningsstyrelsen har drøftet med Syddansk Universitet. De seks emner tages op med alle universiteter, mens det syvende emne, forskningsbaseret myndighedsbetjening, drøftes med enkelte universiteter.

Emner vedrørende internationalisering, 50 procent målsætningen og ph.d. indgår i både sidste møderundes rapport og denne rapport. Der er i 2010 blevet tilføjet yderligere perspektiver til disse områder.

2. Dagsorden

Sted: Syddansk Universitet

Tid: Onsdag den 9. februar 2011 kl. 10-14

Dagsordenspunkt
1 Velkomst v. Syddansk Universitet
2 Introduktion v. Universitets- og Bygningsstyrelsen
3 Status for Syddansk Universitet
4 Internationalisering af uddannelserne
5 Fremtidigt optag og uddannelser der matcher samfundets behov
6 Kvalitet af ph.d.-skoler og ph.d.-optag
7 Strategisk fysisk planlægning
8 Samspil mellem universiteter og erhvervsliv
9 Administrationsudgifter
10 Det videre forløb
11 Eventuelt

3. Status for Syddansk Universitet

I dette kapitel redegøres for Syddansk Universitets status. Der følges op på konklusionerne i den rapport, der blev skrevet på baggrund af tilsynsmødet med Syddansk Universitet den 10. marts 2010, og der redegøres for universitetets status inden for økonomi og personale, uddannelse, forskning, videnspredning og fysiske rammer.

Afsnittet anvender forskellige kilder, der har været tilgængelige for Universitets- og Bygningsstyrelsen, herunder Syddansk Universitets årsrapport og udviklingskontrakt, Danmarks Statistik, Finansloven, Danske Universiteters statistiske beredskab med flere. Hensigten er at tegne et samlet og overordnet billede af Syddansk Universitet.

3.0 Opfølgning på sidste års rapport om Syddansk Universitet

Indledningsvis følges op på de emner, der blev behandlet i tilsynsrapporten om Syddansk Universitet fra 2010, og som ikke indgår i dette års rapport.

I status om Syddansk Universitet blev det i sidste møderundes rapport konstateret, at

Syddansk Universitet fortsætter en generelt positiv økonomisk udvikling. Syddansk Universitet havde i 2008 et merforbrug på 5,2 mio. kr., hvilket var meget tæt på de budgetterede 4,4 mio. kr. Syddansk Universitets regnskab for 2009 viste et overskud på 4,6 mio. kr., som var lidt lavere end forventet, og omsætningen udgjorde ca. 2,2 mia. kr. i 2009.

Det videnskabelige personale ved Syddansk Universitet var sammensat med færre adjunkter end gennemsnittet, mens der er flere medarbejdere under adjunktniveau, end gennemsnittet for universiteterne. Andelen af kvinder på adjunkt- og lektorniveau var lavere end gennemsnittet for universiteterne. Der var dog en højere andel af kvindelige professorer ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet havde specielt på det naturvidenskabelige område gjort en indsats for flere kvindelige forskere, men alligevel har der været et fald i antallet af kvindelige forskere på fakultetet. Syddansk Universitet oplyser, at universitetet nu har udarbejdet og vedtaget en handlingsplan for ligestilling ”Toppen af talentmassen. Handlingsplan for ligestilling 2011 – 2013”. I den forbindelse er der nedsat et ligestillingsudvalg, der skal holde fokus på ligestillingsarbejdet, for at fastholde de gode initiativer som er taget, samt for at etablere en systematik der sikrer, at Syddansk Universitet opfylder sine forpligtelser.

Udviklingen i Syddansk Universitets økonomi og videnskabelige personale er beskrevet i afsnit 3.2 om økonomi og personale.

Syddansk Universitet havde fra 2007 til 2008 en fremgang i eksterne midler fra alle kilder på 35 procent. EU-midlerne var det eneste område, hvor Syddansk Universitet oplevede en nedgang i midlerne fra 2007 til 2008. Syddansk Universitet havde både centralt og på fakulteterne etableret forskerstøttefunktioner til ansøgning om eksterne midler og afrapportering. Universitetet forventede, at forskerstøttefunktionerne vil resultere i øgede eksterne forskningsmidler. Især forventede Syddansk Universitet at gøre en særlig indsats over for ERC-midler (European Research Council), og Syddansk Universitet har i 2010 modtaget to ERC bevillinger. Udviklingen i Syddansk Universitets hjemtag af forskningsmidler er beskrevet i afsnit 3.4 om forskning.

Syddansk Universitet havde fra 2006-2007 en positiv udvikling inden for åben uddannelse og deltidsuddannelse blandet andet som følge af fusionen med Handelshøjskolen i Slagelse. Syddansk Universitet samarbejder med tre professionshøjskoler. I samarbejdet lægger Syddansk Universitet stor vægt på at sikre smidighed i kontaktfladerne mellem forskellige uddannelser. Status for Syddansk Universitets arbejde med videnspredning er beskrevet i afsnit 3.5 om videnspredning.

I sidste års rapport konstaterede Universitets- og Bygningsstyrelsen, at Syddansk Universitets arbejde med kvalitetssikring var omfattende og grundigt. Kvalitetsarbejdet er ledelsesmæssigt forankret i Syddansk Universitets direktion, mens den egentlige realisering af kvalitetsarbejdet finder sted så tæt på undervisningsaktiviteterne som muligt. Syddansk Universitet har etableret et kvalitetssikringsråd og en studieadministrativ koordineringsgruppe. Universitetet har udarbejdet et sæt af mål, blandt andet på baggrund af det internationale arbejde i regi af European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) og European Standards and Guidelines (ESG), som universitetet i dag arbejder på at realisere. Endelig sikrer Syddansk Universitet dokumentation af kvalitetsarbejdet.

Af sidste møderundes rapport fremgik det i kapitlet om regional tilstedeværelse, at stigningen i antallet af studerende især var sket på campusserne uden for Odense i Esbjerg, Kolding, Sønderborg og Slagelse. Det fremgik af afsnittet om universitetets strategi for regional tilstedeværelse, at Syddansk Universitet lagde vægt på den betydning, den regionale forankring har for at kunne øge rekrutteringen fra hele Syddanmark. Syddansk Universitet tilkendegav, at universitetet er meget optaget af at bidrage til at højne uddannelsesniveauet i Danmark i almindelighed og i Syddanmark i særdeleshed. Syddansk Universitetet ser sig selv som et internationalt orienteret universitet med en klar strategi om en solid regional tilstedeværelse. Samtidig fremhævede universitetet, at den regionale tilstedeværelse ikke må betyde, at uddannelser bliver dubleret med uddannelser fra andre uddannelsesinstitutioner i det enkelte område.

3.1 Profil og strategiske mål

Syddansk Universitet blev etableret i 1998 gennem en fusion af Odense Universitet, Handelshøjskole Syd/Ingeniørhøjskole Syd og Sydjysk Universitetscenter. Senere har Syddansk Universitet gennemført flere fusionerer med Institut for Grænseregionsforskning (2004), Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter (2006), Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum (2006), Forskningsenheden for Maritim Medicin (2007), Handelshøjskolecentret i Slagelse (2007) og Statens Institut for Folkesundhed, der blev fusioneret med Syddansk Universitet i 2007 som en del af den store universitetsfusion.

Syddansk Universitet er det universitet, der gennem længst tid har haft aktiviteter, herunder uddannelsesaktiviteter, på flere geografiske lokaliteter. Universitetet udbyder i dag uddannelser i byerne: Odense, Esbjerg, Kolding, Slagelse og Sønderborg. Derudover er Statens Institut for Folkesundhed placeret i København.

Syddansk Universitet er kendetegnet ved et omfattende flerfagligt samarbejde inden for forskning og uddannelser. Syddansk Universitet ser sine væsentlige styrker i evnen og viljen til – i kraft af sin faglige bredde – at udvikle forskning og uddannelse i grænsefelterne mellem de traditionelle fagligheder.

Syddansk Universitet er i sit videre strategiske arbejde meget opmærksom på styrken i at fastholde denne særlige profil. Den flerfaglige profil i kombination med universitetets tradition for et tæt samarbejde med det omgivende samfund, dvs. offentlige og private erhvervsliv, giver universitetet en tilstedeværende profil såvel regionalt som nationalt og internationalt.

Den regionale forankring har stor betydning for Syddansk Universitets aktiviteter. Med sin decentrale campusstruktur har Syddansk Universitet yderligere en vigtig mission i form af en særlig regional forpligtelse, der sikrer tilstedeværelsen af uddannelse og forskning i områder af Danmark, hvor der er behov for, at flere unge tager en længere videregående uddannelse.

Samtidig er Syddansk Universitet bevidst om at sikre tilstedeværelsen af forskning i international klasse og uddannelser på eliteniveau. Derfor er udgangspunktet for aktiviteterne på alle campusser et krav om høj kvalitet. På de mindre campusser udenfor Odense satses derfor på et udvalgt antal områder med en særlig profil i international klasse og med en kritisk masse inden for forskning.

3.2 Økonomi og personale

3.2.1 Universitetets økonomi

Tabel 3.2.1.1: 2009-regnskabstal for Syddansk Universitet, mio. kr.
(mio. kr.) 2007 2008 2009
Indtægter i alt 1.835,9 2.058,9 2.236,3
Årets resultat 0,3 -5,2 4,6
Resultatets andel af indtægter i alt 0 % 0 % 0 %
Egenkapital pr. 31/12* 435,5 435,8 440,4
Soliditetsgrad pr. 31/12 32 % 32 % 29 %
Likviditetsbeholdning pr. 31/12 634,6 539,5 649,0
Likviditetsgrad pr. 31/12 1,2 1,1 1,1
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2007, 2008 og 2009. Fra 2008 inkl. Statens Institut for Folkesundhed.
* Egenkapitalen er fra 2007 inkl. statsforskrivning og overdragelsessummer for Slagelse og Maritim Medicin.


Tabel 3.2.1.2: Indtægter i alt for alle universiteter i 2009, mio. kr. og procent
(mio. kr.) KU AU SDU RUC AAU HHK DTU ITU I ALT
Indtægter i alt 7.034 5.270 2.236 705 1.891 1.125 3.746 190 22.197
Andel af samlede indtægter i sektoren, pct. 32 % 24 % 10 % 3 % 9 % 5 % 17 % 1 % 100 %
Kilde: Universiteternes årsrapporter 2009

Syddansk Universitet havde et overskud på 0,3 mio. kr. i 2007, et underskud på 5,2 mio. kr. i 2008 og et overskud på 4,6 mio. kr. i 2009. Syddansk Universitet genererede således tilnærmelsesvist i hvert af årene i perioden 2007-2009 et nul-resultat, idet resultatets andel af indtægterne udgjorde ca. 0 procent, jf. tabel 3.2.1.1 ovenfor.

Syddansk Universitets egenkapital udgjorde 435,8 mio. kr. pr. 31. december 2008 og 440,4 mio. kr. pr. 31. december 2009. Heraf udgjorde en statsforskrivning 121 mio. kr. i begge år. Soliditetsgraden inklusive statsforskrivning udgjorde 32 procent pr. 31. december 2008 og 29 procent pr. 31. december 2009.

Syddansk Universitet havde likvide beholdninger på 539,5 mio. kr. pr. 31. december 2008 og 649,0 mio. kr. pr. 31. december 2009. Likviditetsgraden var begge år på 1,1, hvilket formelt betyder, at universitetets omsætningsaktiver kunne dække ca. 110 procent af de kortfristede gældsforpligtelser. Der var således ikke umiddelbart risiko for, at universitetet ikke ville kunne indfri sine forpligtelser.

3.2.2 Opfølgning på universitetets årsrapport og udviklingskontrakt

Universitets- og Bygningsstyrelsen har den 30. juni 2010 sendt et brev til Syddansk Universitet som opfølgning på universitetets årsrapport for 2009. Det er sket på grundlag af styrelsens gennemgang af Syddansk Universitets årsrapport for 2009, institutionsrevisors protokollat samt Rigsrevisionens erklæring og beretning til bestyrelsen om årsrevision af 16. april 2010.

Opfølgningen på disse områder kører som en selvstændig proces, hvor universitetet i lighed med tidligere år har indsendt en redegørelse som svar på styrelsens brev. Syddansk Universitet fremsendte en sådan redegørelse af 13. september 2010.

Det er styrelsens vurdering, at den fremsendte redegørelse fra Syddansk Universitet er tilfredsstillende og ikke giver anledning til yderligere opfølgning fra styrelsens side.

Styrelsens brev og Syddansk Universitets brev er vedlagt som bilag 1 og 2 til denne rapport.

Målopfyldelsen

Syddansk Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 indeholder i alt 19 mål. Heraf opfyldte Syddansk Universitet de 14 i 2009, jf. tabel 3.2.2.1.

Tabel 3.2.2.1: Status for opfyldelsen af mål i Syddansk Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010
Status for målopfyldelsen Antal mål 2008 Antal mål 2009
Opfyldt 10 14
Delvis opfyldt 4 2
Ikke opfyldt 3 2
Kan først vurderes i 2010 2 1
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2008 og 2009 samt Syddansk Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010.

3.2.3 Nøgletal for Syddansk Universitet

Syddansk Universitets bevillinger til forskning og uddannelse fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er opført på finanslovens § 19.22.11. Desuden modtager Syddansk Universitet eksterne midler fra den tilskudsfinansierede forskning mv. samt indtægter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til forskningsbaseret myndighedsbetjening. Se yderligere om tilskudsfinansieret forskning i afsnit 3.4 om forskning. Se kapitel 10 vedrørende forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Syddansk Universitets samlede institutionsbevilling er steget hvert år siden 2005, således at den i alt er steget med 25 procent i perioden 2005-2011, jf. tabel 3.2.3.1. Det samlede uddannelsestilskud er steget med 30 procent, mens basismidler til forskning er steget med 38 procent i denne periode (2005-2011), øvrige tilskud mv. er faldet med 33 procent.

Tabel 3.2.3.1: Nøgletal vedr. bevillinger for Syddansk Universitet 2005-2011, mio. kr. (2011-priser)
2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011
Uddannelsestilskud i alt 511 528 582 610 615 645 663
Basismidler til forskning 564 561 594 628 704 719 781
Øvrige tilskud mv. 173 174 152 142 144 126 116
I alt institutionsbevilling fra UBST 1.248 1.263 1.328 1.380 1.463 1.489 1.560
Indeks institutionsbevilling fra UBST 100 101 106 111 117 119 125
Tilskudsfinansieret forskning* 322 333 377 434 453 467 484
Indeks tilskudsfinansieret forskning 100 103 117 135 141 145 150
Kilde: FFL 2011 og foreløbig TB 2010 pr. 3/11 2010.
* Tilskudsfinansieret forskning omfatter tilskud fra forskningsrådssystemet, Grundforskningsfonden, EU private fonde og private virksomheder m.fl.

Syddansk Universitets samlede institutionsbevilling udgjorde i 2011 ca. 10 procent af Universitets- og Bygningsstyrelsens samlede institutionsbevilling til universiteterne, jf. tabel 3.2.3.2.

Tabel 3.2.3.2: Nøgletal vedr. bevillinger for alle universiteter i 2010, mio. kr. (2011-priser)
KU AU SDU RUC AUU HHK DTU ITU I alt
Uddannelsestilskud i alt 1.732 1.274 648 318 733 535 525 81 5.846
I alt institutionsbevilling
fra Universitets- og Bygningsstyrelsen
4.844 3.067 1.493 596 1.443 849 2.014 163 14.469
Andel af samlet institutionsbevilling
fra Universitets- og Bygningsstyrelsen
33% 21% 10% 4% 10% 6% 14% 1% 100%
Tilskudsfinansieret forskning* 1.670 1.556 467 102 365 106 1.171 19 5.456
Andel af samlet tilskudsfinansieret forskning 31% 29% 9% 2% 7% 2% 21% 0% 100%
Kilde: FL 2011 og foreløbig TB 2010 pr. 9/12-10.
* Tilskudsfinansieret forskning omfatter tilskud fra forskningsrådssystemet, Grundforskningsfonden, EU, private fonde og private virksomheder m.fl.

3.2.4 Videnskabeligt personale

Det samlede antal ansatte i videnskabelige stillinger ved Syddansk Universitet er steget fra 2009 til 2010, hvilket svarer til det samlede billede for universiteterne. Der er en mindre andel på adjunktniveau ved Syddansk Universitet sammenlignet med det samlede billede for universiteterne. Andelen af adjunkter er 21,3 procent på Syddansk Universitet i 2010, mens andelen i gennemsnit er 25,5 procent for alle universiteter. Andelen af stillinger under adjunktniveauet samt stillinger på lektorniveau på Syddansk Universitet er 3 procentpoint højere end gennemsnittet for universiteterne, jf. tabel 3.2.4.1.

Tabel 3.2.4.1: Videnskabeligt personale for 2. kvartal i 2008, 2009 og 2010 opgjort efter stillingskategori, antal årsværk og procent
2008 2009 2010 Andel 2010, procent
Syddansk
Universitet
Stillinger under adjunktniveau, på nær ph.d.-stipendiater 221,7 225,6 226,3 18,8 %
   heraf videnskabelige assistenter 104,3 129,3 132,4
   heraf undervisningsassistenter 47,0 38,1 31,5
   heraf eksterne lektorer 53,3 55,1 56,1
Adjunktniveau 185,8 226,2 257,3 21,3 %
Lektorniveau 486,2 506,7 523,7 43,4 %
Professorniveau 143,8 169,9 179,3 14,9 %
   heraf professor MSO 20,4 33,6 36,1
Særlige stillinger 25,7 23,7 20,1 1,7 %
   heraf studielektorer 3,0 5,0 5,0
I alt 1063,2 1152,8 1.206,8 100 %
Alle
Universiteter
Stillinger under adjunktniveau, på nær ph.d.-stipendiater 1.583,8 1.627,8 1.649,1 15,7
   heraf videnskabelige assistenter 788,4 877,8 906,9
   heraf undervisningsassistenter 265,8 258,0 232,5
   heraf eksterne lektorer 454,5 468,6 471,4
Adjunktniveau 2.082,2 2.343,5 2.658,0 25,3
Lektorniveau 4.135,4 4.259,9 4.293,5 40,8
Professorniveau 1.353,6 1.435,9 1.546,2 14,7
   heraf professor MSO 211,4 272,0 313,5
Særlige stillinger 340,9 329,9 325,2 3,1
   heraf studielektorer 73,7 77,4 88,1
I alt 9.495,9 9.957,7 10.512,7 100 %
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen ud fra tal fra Finansministeriet (ISOLA)

Andelen af kvindelige adjunkter, lektorer og professorer ved Syddansk Universitet svarer til gennemsnittet for de øvrige universiteter. Andel af kvindelige professorer ved Syddansk Universitet er faldet fra 2009 til 2010, jf. tabel 3.2.4.2.

Tabel 3.2.4.2: Procentvis andel af kvinder i det videnskabelige personale for 2. kvartal i 2009 og 2010, opgjort ud fra årsværk fordelt på stillingsniveau
2009 2010
Syddansk Univeristet
Adjunktniveau 36,0 37,1
Lektorniveau 27,0 28,7
Professorniveau 16,0 15,2
Alle Universiteter
Adjunktniveau 36,6 37,7
Lektorniveau 27,9 28,3
Professorniveau 14,4 15,5
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen ud fra tal fra Finansministeriet (ISOLA)

3.2.5 Konklusion

Syddansk Universitet har tilnærmelsesvist i hvert af årene 2007-2009 genereret et nul-resultat, da resultatets andel af indtægterne udgjorde ca. 0 procent.

Syddansk Universitet havde pr. 31. december 2009 en egenkapital på 440,4 mio. kr. Heraf udgjorde en statsforskrivning 121 mio. kr.

Syddansk Universitets samlede institutionsbevilling fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er steget med ca. 25 procent i perioden 2005-2011. Det samlede uddannelsestilskud er steget med 30 procent i denne periode, mens basismidler til forskning er steget med 38 procent, og øvrige tilskud mv. er faldet med 33 procent.

Det samlede antal ansatte i videnskabelige stillinger ved Syddansk Universitet er steget fra 2009 til 2010, hvilket svarer til det samlede billede for universiteterne. Der er en mindre andel af stillinger på adjunktniveau på Syddansk Universitet end på universiteterne samlet set.

Andelen af kvindelige adjunkter, lektorer og professorer ved Syddansk Universitet svarer til gennemsnittet for de øvrige universiteter.

3.3 Uddannelse

3.3.1 Antal studerende

I 2009 var der 13.299 bachelor- og kandidatstuderende på Syddansk Universitet (samt 1.194 studerende på uddannelser, der ikke ligger under VTU’s ressort). Syddansk Universitet er dermed det tredjestørste universitet blandt de otte danske universiteter, når man ser på antal studerende, jf. tabel 3.3.1.1 nedenfor.

Størstedelen af de studerende på Syddansk Universitet findes på humaniora og samfundsvidenskab jf. tabel 3.3.1.2. nedenfor. Antallet af studerende på Syddansk Universitet er steget med tre procent i perioden 2007-2009, svarende til udviklingen for alle universiteter samlet. Stigningen i antal studerende på Syddansk Universitet har primært været på samfundsvidenskab, men der har også været en mindre stigning på teknisk videnskab.

Tabel 3.3.1.1: Antal studerende på universiteterne i 2009 fordelt på universiteter og universiteternes andel af universitetsstuderende
KU AU SDU RUC AAU HHK DTU ITU I alt
Universitetsstuderende 35.319 29.069 13.299 7.512 10.067 13.057 4.560 1.046 113.929
Andel af
universitetsstuderende
procent
31 26 12 7 9 11 4 1 100 %
Øvrige videregående
uddannelser
354 575 1.194 668 1.778 4.569
I alt 35.673 29.644 14.493 7.512 10.735 13.057 6.338 1.046 118.498
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik
Anm: Antal studerende er pr. 1. oktober. Universitetsstuderende omfatter kun uddannelser, der er under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Tabel 3.3.1.2: Antal studerende på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder, 2007- 2009
2007 2008 2009
Humaniora 4.794 4.568 4.762
Naturvidenskab 1.723 1.623 1.667
Samfundsvidenskab 4.047 4.128 4.458
Sundhedsvidenskab 2.087 2.055 2.088
Teknisk videnskab 310 312 324
I alt 12.961 12.686 13.299
Indeks 100 98 103
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 1.289 1.241 1.194
Alle universiteter (kun uddannelser under VTU) 110.990 111.717 113.929
Indeks 100 101 103
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Anm: Antal studerende er pr. 1. oktober. Tallet for alle universiteter omfatter uddannelser, der hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

3.3.2 Tilgang

Tilgangen til bacheloruddannelserne på Syddansk Universitet var i 2009 på 2.765 studerende. Dette er et fald på seks procent i forhold til 2007. Faldet er særligt sket på humaniora. Tilgangen til bacheloruddannelserne for alle universiteter var i samme periode uændret, jf. tabel 3.3.2.1.

Tabel 3.3.2.1: Tilgang til bacheloruddannelser på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder 2007-2009, antal studerende
2007 2008 2009
Humaniora 1.204 779 1.061
Naturvidenskab 331 246 351
Samfundsvidenskab 937 734 949
Sundhedsvidenskab 401 308 349
Teknisk videnskab 62 61 55
I alt 2.935 2.128 2.765
Indeks 100 73 94
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 425 370 326
Alle Universiteter (kun uddannelser under VTU) 19.790 17.477 19.699
Indeks 100 88 100
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Tallene viser antal studerende indskrevet på uddannelsen 1. oktober året før til 30. september i det pågældende år.
Tallene for ”Alle universiteter” omfatter uddannelser under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

3.3.3 Frafald og gennemførsel

Andelen af studerende på Syddansk Universitet, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse, er faldet fra 20 procent i 2007 til 15 procent i 2009, jf. tabel 3.3.3.1 nedenfor. Syddansk Universitet har derved bevæget sig fra at have et højere frafald på første studieår end gennemsnittet, til at have et lidt lavere frafald end gennemsnittet for alle universiteter i 2009. Faldet i antallet af studerende, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse på Syddansk Universitet, har særligt fundet sted på humaniora, hvor andelen er faldet med ti procentpoint i perioden 2007-2009.

Tabel 3.3.3.1: Procent frafaldne på første år for bachelorstuderende på Syddansk Universitet, 2007-2009
2007 2008 2009
Syddansk Univeristet
Humaniora 28 23 18
Samfundsvidenskab 16 15 17
Teknisk /naturvidenskab 18 15 15
Sundhedsvidenskab 11 6 4
I alt 20 18 15
Alle Universiteter
Humaniora 23 21 17
Samfundsvidenskab 20 17 17
Teknisk /naturvidenskab 18 16 15
Sundhedsvidenskab 7 8 6
I alt 19 17 19
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter

52 procent af bachelorerne på Syddansk Universitet gennemfører på normeret tid plus et år i 2009. Det er seks procentpoint lavere end gennemsnittet for alle universiteterne, som er på 58 procent, jf. tabel 3.3.3.2. Syddansk Universitet har i perioden 2007-2009 haft en stigning på tre procentpoint i andelen af bachelorer, der gennemfører på normeret tid plus et år, hvilket svarer til udviklingen for universiteterne samlet. Stigningen på Syddansk Universitet findes på humaniora, teknisk/naturvidenskab samt sundhedsvidenskab, mens der har været et fald på samfundsvidenskab. Humaniora og samfundsvidenskab på Syddansk Universitet har i 2009 en lavere andel af bachelorer, der gennemfører på normeret tid plus et år end gennemsnittet, mens andelen på teknisk/naturvidenskab og sundhedsvidenskab på Syddansk Universitet svarer til gennemsnittet for alle universiteter.

Tabel 3.3.3.2 Procent gennemførte på normeret tid plus et år for bachelorstuderende på Syddansk Universitet, 2007-2009
2007 2008 2009
Syddansk Univeristet
Humaniora 41 45 44
Samfundsvidenskab 58 54 56
Teknisk /naturvidenskab 51 56 55
Sundhedsvidenskab 64 68 70
I alt 49 52 52
Alle Universiteter
Humaniora 51 51 53
Samfundsvidenskab 62 63 62
Teknisk /naturvidenskab 45 53 55
Sundhedsvidenskab 61 68 71
I alt 55 57 58
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter.

Andelen af kandidater, der gennemfører på normeret tid plus et år på Syddansk Universitet, er faldet fra 59 procent i 2007 til 56 procent i 2009. I samme periode er andelen for universiteterne samlet steget fra 51 procent i 2007 til 58 procent i 2009, jf. tabel 3.3.3.3. Syddansk Universitet har dermed bevæget sig fra at have en højere andel af kandidater, der gennemfører på normeret tid plus et år end universiteterne samlet set, til at have en lidt lavere andel end universiteterne samlet set.

På humaniora og teknisk/naturvidenskab er andelen af kandidater, der gennemfører på normeret tid plus et år højere på Syddansk Universitet end gennemsnittet for universiteterne samlet, mens det modsatte er tilfældet for samfundsvidenskab og sundhedsvidenskab.

Tabel 3.3.3.3: Procent gennemførte på normeret tid plus et år for kandidatstuderende på Syddansk Universitet, 2007-2009
2007 2008 2009
Syddansk Univeristet
Humaniora 42 46 49
Samfundsvidenskab 49 48 53
Teknisk /naturvidenskab 75 78 70
Sundhedsvidenskab 66 66 63
I alt 59 58 56
Alle Universiteter
Humaniora 39 37 47
Samfundsvidenskab 54 55 62
Teknisk /naturvidenskab 63 63 63
Sundhedsvidenskab 69 72 78
I alt 51 51 58
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter

3.3.4 Fuldførelsesalder

I 2009 var medianalderen for fuldførte kandidater 28,2 år på Syddansk Universitet, hvilket svarer til den gennemsnitlige medianalder for fuldførte kandidater for alle universiteter, som er på 28,1 år, jf. tabel 3.3.4.1 nedenfor.

Medianalderen ved fuldførelse har været stabil på Syddansk Universitet i perioden 2007-2009, hvilket også er tilfældet for universiteterne samlet set.

Tabel 3.3.4.1: Medianfuldførelsesalder for kandidater på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder, 2007-2009, år
2007 2008 2009
Syddansk Univeristet
Humaniora 29,5 28,9 28,9
Naturvidenskab 28,1 28,5 28,2
Samfundsvidenskab 28 28,1 27,5
Sundhedsvidenskab 28,3 28,4 28,4
Teknisk /naturvidenskab 25,8 26,9 26,3
I alt 28,4 28,4 28,2
Alle Universiteter
Humaniora 29,4 29,5 29,3
Naturvidenskab 28,3 28,5 28,2
Samfundsvidenskab 28 27,9 27,9
Sundhedsvidenskab 28,2 28,3 28,2
Teknisk /naturvidenskab 26,4 26,5 26,4
I alt 28,2 28,2 28,1
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik

3.3.5 Studietid og studieeffektivitet

Den gennemsnitlige studietid for et universitetsforløb var i 2009 6,4 år på Syddansk Universitet, mens den gennemsnitlige studietid for alle universiteterne var 6,5 år, jf. tabel 3.3.5.1.

Tabel 3.3.5.1: Gennemsnitlig studietid for et universitetsforløb (bachelor + kandidat), 2007-2009
2007 2008 2009
Syddansk Univeristet
Humaniora 7,1 6,6 6,8
Naturvidenskab 6,2 6,2 6,6
Samfundsvidenskab 5,9 6,1 5,8
Sundhedsvidenskab 6,8 6,7 6,5
Teknisk videnskab 6,3 5,8 6,2
I alt 6,5 6,4 6,4
Alle Universiteter
Humaniora 7,2 7,1 7,0
Naturvidenskab 6,6 6,6 6,6
Samfundsvidenskab 6,3 6,3 6,3
Sundhedsvidenskab 6,8 6,6 6,5
Teknisk /naturvidenskab 5,7 5,7 5,5
I alt 6,6 6,5 6,5
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Studieeffektiviteten kan vurderes ud fra, hvor mange ECTS de studerende udløser om året. Antallet af ECTS pr. ressourceudløsende studerende er i 2009 44,2 på Syddansk Universitet, hvilket svarer til det samlede gennemsnit for alle universiteter på 42,0, jf. tabel 3.3.5.2.

En studerende tæller med i antal ressourceudløsende studerende, uanset om vedkommende er indskrevet hele året. Der vil være personer, som påbegynder uddannelsen i løbet af året, og derfor ikke kan nå at optjene 60 ECTS, selv om vedkommende følger uddannelsen på normeret tid. På samme måde er der nogle, som afslutter uddannelsen i løbet af året. Derfor kan det gennemsnitlige antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende ikke blive 60, selvom alle studerende gennemfører deres studier på normeret tid. Et stort antal udvekslingsstuderende eller andre enkeltfagsstuderende, som ikke påtænker at tage 60 ECTS, vil også påvirke det gennemsnitlige antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende negativt, selvom alle studerende måtte følge deres studier på normeret tid.

Tabel 3.3.5.2: Gennemsnitligt antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende, 2006-2009
2006 2007 2008 2009
Syddansk Universitet 43,0 43,1 42,0 44,2
Alle universiteter 41,7 41,7 40,4 42,0
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter

3.3.6 Antal klagesager

Universitets- og Bygningsstyrelsen modtog i 2009 i alt 15 klagesager fra Syddansk Universitet. Universitets- og Bygningsstyrelsen har pr. 10. december 2010 modtaget 17 sager fra Syddansk Universitet og sammenlagt fra alle universiteter til dato 196 klagesager.

Tabel 3.3.6.1 Antal klagesager (herunder tilsynssager og dispensationssager)
2006 2007 2008 2009
Syddansk Universitet 9 25 16 15
Alle universiteter 104 157 171 158
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af egne data for indkomne sager.

Over den målte periode udgør klagesagerne fra Syddansk Universitet 11 procent. I 2009 udgjorde klagesagerne fra Syddansk Universitet 9 procent. Ved udgangen af december 2010 udgør klagesagerne fra Syddansk Universitet 9 procent. De studerende på Syddansk Universitet udgør 11 procent af de universitetsstuderende.

3.3.7 Konklusion

Antallet af studerende på Syddansk Universitet er steget med tre procent i perioden 2007 – 2009. Der er flest studerende på humaniora og samfundsvidenskab.

Tilgangen til bacheloruddannelserne på Syddansk Universitet er faldet seks procent i perioden 2007-2009.

Andelen af studerende på Syddansk Universitet, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse, er reduceret fra 20 procent i 2007 til 15 procent i 2009. Syddansk Universitet har derved bevæget sig fra at have et højere frafald på første år end gennemsnittet til at have et lidt lavere frafald end gennemsnittet for alle universiteter.

I perioden 2007 – 2009 er der færre bachelorstuderende på Syddansk Universitet, der gennemfører på normeret tid plus et år end gennemsnitligt for alle universiteter. Syddansk Universitet har også en lavere andel kandidatstuderende, der gennemfører på normeret tid plus et år end universiteterne samlet set, men her er forskellen mindre.

I forbindelse med kapitel 3 om 50 procent målsætningen behandles uddannelsesområdet yderligere.

3.4 Forskning

3.4.1 Midler til forskning

10 procent af de samlede basismidler til forskning går til Syddansk Universitet. Syddansk Universitet har i perioden 2005 og 2011 oplevet en stigning i basismidler til forskning på 38 procent. I samme periode steg basismidlerne for alle universiteterne samlet med 31 procent, jf. tabel 3.4.1.1.

Tabel 3.4.1.1: Udvikling i universiteternes basismidler til forskning, mio. kr. (2011-priser) og pct.
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Mio. kr. Pct.
Københavns Universitet 2.073 2.109 2.263 2.345 2.517 2.554 34
Aarhus Universitet 1.326 1.309 1.391 1.472 1.635 1.663 22
Syddansk Universitet 564 561 594 628 704 719 10
Roskilde Universitet 213 209 215 549 612 239 3
Aalborg Universitet 477 474 507 549 612 634 8
Handelshøjskolen i København 231 219 208 219 240 241 3
Danmarks Tekniske Universitet 1.068 1.113 1.167 1.256 1.364 1.404 19
IT-Universitetet i København 81 82 75 78 93 82 1
I alt 6.033 6.076 6.420 6.764 7.400 7.535 100
Indeks (Aalbog Universitet) 100 99 106 115 128 133
Indeks (alle universiteter) 100 101 106 112 123 125
Kilde: FFL 2011 og foreløbig TB10 pr. 3/11-2010.

Syddansk Universitet modtog i 2009 9 procent af de samlede eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed på universiteterne i Danmark, jf. tabel 3.4.1.2. Syddansk Universitet fik samme år 7 procent af midlerne fra danske offentlige kilder, 14 procent af midlerne fra de danske private kilder, 8 procent af EU-midlerne og 9 procent af øvrige midler fra udlandet.

Tabel 3.4.1.2: Eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed, 2009, tusind kr. og pct.
Danske
offentlige
kilder
Danske
private
Kilder
EU-
midler
Øvrige
midler
fra
udlandet
I alt
Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct.
Københavns Universitet 814.144 29 498.196 40 107.446 22 74.622 29 1.494.407 31
Aarhus Universitet 865.157 31 304.751 24 89.985 18 96.541 37 1.356.434 28
Syddansk Universitet 197.028 7 172.886 14 38.412 8 24.057 9 432.383 9
Roskilde Universitet 75.742 3 9.783 1 9.365 2 3.804 1 98.694 2
Aalborg Universitet 174.903 6 77.062 6 45.853 9 5.928 2 303.746 6
Danmarks Tekniske Universitet 567.641 21 151.430 12 198.506 40 54.657 21 972.234 30
Handelshøjskolen i København 58.489 2 29.461 2 5.872 1 422 0 94.243 2
IT-Universitetet 15.666 1 1.355 0 65 0 18 0 17.104 0
I alt 2.768.769 100 495.503 100 4.422.864 100 260.050 100 4.769.246 100
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab

I alt har Syddansk Universitet haft en stigning i de samlede eksterne midler fra 2008 til 2009 på 6 procent, hvilket er 2 procentpoint under stigningen for alle universiteter samlet set. Stigningen på Syddansk Universitet skyldes en stigning i midler fra danske private kilder på 24 procent, fra EU-midler på 12 procent og fra øvrige midler fra udlandet på 43 procent, jf. tabel 3.4.1.3.

Tabel 3.4.1.3: Eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed, 2007- 2009, løbende priser, tusind kr.
2007 2008 2009 Procentvis ændring 2008-2009
Syddansk Universitet Danske offentlige kilder 145.092 216.303 197.028 -9
Danske private kilder 101.524 139.575 172.886 24
EU-midler 38.976 34.293 38.412 12
Øvrige midler fra udlandet 15.964 16.872 24.057 43
I alt 301.556 407.043 432.383 6
Alle universiteter Danske offentlige kilder 2.108.562 2.579.689 2.768.769 7
Danske private kilder 842.778 1.121.144 1.244.923 11
EU-midler 468.102 439.643 495.503 13
Øvrige udenlandske kilder 252.280 282.388 260.050 -8
I alt 3.671.722 4.422.864 4.769.246 8
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab.

3.4.2 International rekruttering af personale

Ved 23 procent af ansættelserne af videnskabeligt personale på Syddansk Universitet i 2007-2009 blev stillingen besat med en person, som umiddelbart før var ansat i udlandet. På universiteterne samlet set var det tilfældet i 21 procent af ansættelserne, jf. tabel 3.4.2.1.

Tabel 3.4.2.1: Ansættelser af videnskabeligt personale 2007-2009, hvor den ansatte umiddelbart før ansættelsen var ansat i udlandet og andel af de samlede ansættelser
Professor Lektor Adjunkt I alt

Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct.
Syddansk Universitet 11 12 34 25 58 25 103 23
Alle universiteter 83 13 143 13 483 30 709 21
Kilde: Fornyelse i forskerstaben. Forskerpersonale og forskerrekruttering på danske universiteter 2007-2009, Bertel Ståhle, UNI-C

3.4.3 Internationale ranglister

Syddansk Universitet optræder på de mest anvendte og internationalt anerkendte ranglister. Syddansk Universitet er på QS, THE og ARWU placeret som fjerde bedste danske universitet, og lidt bedre placeret på Leiden, jf. tabel 3.4.3.1 nedenfor.

Tabel 3.3.6.1 Universiteternes placering på fire udvalgte ranglister, 2010
Quacquarelli Symonds (QS) 2010 Verden Times Higher Education (THE) 2010 Verden Times Higher Education (THE) 2010 Europa Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2010 Europa Leiden Ranking Crown Indicator 2010 Europa (100 største) Leiden Ranking Crown Indicator 2010 Europa (250 største) LeidenRanking Crown indicator 2010 Verden (500 største)
Københavns Universitet 45 177 70 7 27 39 140
Aarhus Universitet 84 167 62 32 29 44 149
Danmarks Tekniske Universitet 141 122 36 57-75 36 12 77
Syddansk Universitet 298 243 102 124-168 41 142
Aalborg Universitet 451-500 338 144
Roskilde Universitet
Handelshøjskolen i København
IT-Universitetet
Kilde: QS: www.topuniversities.com, THE: www.timeshighereducation.co.uk, ARWU: www.arwu.org og Leiden: www.socialsciences.leiden.edu/cwts/products-services/leiden-ranking-2010-cwts/

De forskellige ranglister benytter forskellige metoder til at måle og rangere universiteterne internationalt. Quacquarelli Symonds (tidligere THES) bygger i betydeligt omfang på fagfællebedømmelser, hvor forskerne hver især udpeger universiteter, der vurderes som værende førende. Også indikatorer som undervisning, international orientering og citationer indgår i QS. THE-opgørelsen bygger på nogenlunde samme indikatorer som QS, men indeholder flere indikatorer, og ikke mindst flere faktuelle indikatorer, end QS. ARWU-opgørelsen, som udarbejdes af Shanghai Jiao Tong University, har fokus på nobelpriser, Fields-medaljer og artikler på det naturvidenskabelige hovedområde. Leiden-opgørelsen bygger på bibliometriske data, dvs. antal publikationer og citationer. Alle eksisterende ranglister kan kritiseres for at indeholde forskellige former for metodiske uhensigtsmæssigheder i opgørelsen og for ikke altid at give en tilstrækkelig gennemsigtig og meningsfuld sammenligning af uddannelsesinstitutioner.

3.4.4 Konklusion

Basismidlerne til forskning er mellem 2005 og 2010 steget med 38 procent på Syddansk Universitet. I samme periode steg basismidlerne for alle universiteterne samlet med 31 procent.

I alt har Syddansk Universitet fra 2008-2009 haft en stigning hjemtaget af eksterne forskningsmidler på 6 procent, hvilket er mindre end stigningen for alle universiteter, som samlet set er på 8 procent. Syddansk Universitet oplevede i 2009 en stigning i midler fra danske private kilder, EU-midler og øvrige midler fra udlandet.

Ved 23 procent af ansættelserne af videnskabeligt personale på Syddansk Universitet i 2007-2009 blev stillingen besat med en person, som umiddelbart før var ansat i udlandet. På universiteterne samlet set var det tilfældet i 21 procent af ansættelserne.

Syddansk Universitet optræder på de mest anerkendte internationale ranglister.

3.5 Videnspredning

3.5.1 Åben uddannelse og deltidsuddannelse

Syddansk Universitets aktiviteter inden for åben- og deltidsuddannelse bestod i 2009 af 3.774 betalende studerende, 1.251 årselever1 og 583 færdiguddannede med en afsluttet master- eller diplomuddannelse, jf. tabel 3.5.1.1.

Syddansk Universitet har oplevet en stigning i antallet af betalende studerende på 35 procent fra 2005 til 2009. Danske Universiteter opgør ikke antallet af betalende studerende for 2009, så det har ikke været muligt at beskrive udviklingen for universitetssektoren som helhed.

I perioden fra 2005 til 2009 har Syddansk Universitet haft en stigning i antallet af årselever på 46 procent, mens sektoren som helhed har oplevet et fald på 5 procent. I forhold til udviklingen i antal studerende, der har færdiggjort en master- eller diplomuddannelse, har Syddansk Universitet haft en stigning på 32 procent, der er på niveau med sektoren som helhed, som har haft en stigning på 31 procent, jf. tabel 3.5.1.1.

1 På deltidsuddannelserne bruges begrebet årselever i steder for studenterårsværk (STÅ). Årsagen er en forskel i måden, som tallet opgøres på. Årselever er betalende studerende vægtet efter omfang af uddannelsen.

Tabel 3.5.1.1: Antal studerende på deltids- og åben uddannelse 2005-2009
2005 2006 2007 2008 2009 Udv. 2005-
2009
Syddansk Universitet Antal betalende studerende 2792 2754 4026 3519 3774
Antal årselever 858 883 1360 1035 1.251 46
Antal færdiguddannede på hele
uddannelser (master og diplom)
443 377 362 646 583 32
Alle Universiteter Antal betalende studerende 18.276 21.048 22.420 23.724 - -
Antal årselever 6.339 5.629 6.022 5.715 6.051 -5
Antal færdiguddannede på hele
uddannelser (master og diplom-
uddannelser)
2.426 2.420 2.501 2.690 3.171 31
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab – tabel F.6.1-F.6.3. ”Betalende studerende” for 2009 stammer fra Syddansk Universitet, da nøgletallet er udgået af Danske Universiteters statistiske beredskab.

Syddansk Universitet havde på åben- og deltidsuddannelser i 2009 en andel på 20,7 procent af universiteternes samlede antal årselever og 18,4 procent af de færdiguddannede på hele master- og diplomuddannelser, jf. tabel 3.5.1.2.

Tabel 3.5.1.2: Syddansk Universitets andel af danske universiteters samlede antal studerende på åben- og deltidsuddannelser 2005-2009 (procent)
2005 2006 2007 2008 2009
Antal betalende studerende 15,3 13,1 18,0 14,8 -
Antal årselever 13,5 15,7 22,6 18,1 20,7
Antal færdiguddannede på hele uddannelser (master og diplom) 18,3 15,6 14,5 24,0 18,4
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data i tabel 3.5.1.1.

Syddansk Universitets andel af de danske universiteters samlede deltidsuddannelsesaktiviteter målt ved deltagerbetalingen var i 2009 på ca. 18 procent, hvilket er et svagt fald siden 2007, jf. tabel 3.5.1.3. Universitetets deltagerbetaling steg med ca. 2,6 mio. kr. fra ca. 57,6 mio. kr. i 2008 til ca. 60,2 mio. kr. i 2009.

Tabel 3.5.1.3: Syddansk Universitets samlede deltagerbetaling ved deltidsuddannelser, tusind kr. og procent
2005 2006 2007 2008 2009
Syddansk Universitet
Deltagerbetaling, 1.000 kr. 23.858 34.801 63.043 57.643 60.232
Deltagerbetaling, universitets andel af danske universiteters samlede deltagerbetaling, procent 11 14 21 19 18
Alle universiteter
Deltagerbetaling, 1.000 kr. 215.822 248.910 300.819 309.747 341.029
Kilde: Danske Universiteters Statistike beredskab – tabel A.1.2.B.

3.5.2 Efter- og videreuddannelse

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet et mål for efter- og videreuddannelse målt ved deltagerbetalingen, jf. tabel 3.5.2.1. Syddansk Universitet har haft en stigning i deltagerbetalingen fra 2008 til 2009, og har opfyldt målene vedrørende deltagerbetalingen for begge år.

Tabel 3.5.2.1: Syddansk Universitets mål for efter- og videreuddannelse 2008-2010, antal betalende deltagere og mio. kr.
2008 2009 2010
Deltagerbetaling, mio. kr.
Mål 38,4 40,3 42,3
Resultat 57,9 60,7 -
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2009.

3.5.3 Samarbejde med omverdenen

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet mål for den samlede kontraktsum for eksterne kontraktsamarbejder og antallet af indberettede opfindelser. For den samlede kontraktsum har universitetet ikke opfyldt sin målsætning for 2008, men har opfyldt den for 2009. Hvad angår den andel patenter, der fører til indtægtsskabende aktivitet, har universitet opfyldt de opstillede mål for både 2008 og 2009, jf. tabel 3.5.3.1.

Tabel 3.5.3.1: Syddansk Universitets mål for eksterne kontraktsamarbejder og patenter, som fører til indtægtsskabende aktivitet, mio. kr. og procent
2008 2009 2010
Samlet kontraktsum for eksterne kontraktsamarbejder Mål 175 192 212
Resultat 169 333 -
Andel patenter, som fører til indtægtsskabende aktivitet Mål 50% 50% 6,0
Resultat 67% 59% -
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2009.

Syddansk Universitet havde i 2009 et underskud på ca. 2,1 mio. kr. på kommercialiseringsaktiviteter. I 2009 havde Syddansk Universitet 20 indberettede opfindelser, én licens og etableret én spinout-virksomhed, jf. tabel 3.5.3.2.

Tabel 3.5.3.2: Universiteternes kommercialisering 2009
Indberettede opfindelser Patentansøgninger indgivet Udstedte patenter Antal licensaftaler indgået (inkl. software) Samlet licensportefølje (ekskl. software) Spinout virksomheder etableret Personale til teknologioverførsel (fuldtids årsværk) Udgifter til kommercialisering (i 1000 kr.) Indtægter fra kommercialisering (i 1000 kr.)
Aalborg Universitet 42 9 1 21 6 1 4,3 1.652 3.545
Aarhus Universitet 48 29 0 9 18 2 12,96 9.789 5.134
Danmarks Tekniske Universitet 73 44 12 21 9 2 14,5 14.615 14.243
IT-Universitetet i København 3 0 0 0 0 0 0,8 25 0
Københavns Universitet 45 17 2 15 50 0 8 7.616 6.124
Roskilde Universitet 0 0 0 0 0 0 0,25 528 0
Syddansk Universitet 20 10 0 3 5 1 5 2.280 136
Kommercialisering af forskningsresultater Statistik 2009, Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Anm.: Forsknings- og Innovationsstyrelsens årlige kommercialiseringsstatisik indeholder data for patentaktive offentlige forskningsinstitutioner. Det vil sige institutioner, som er omfattet af lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner, og som i praksis udfører aktiviteter efter denne lov. Institutioner, som alene driver forskning inden for humaniora eller samfundsvidenskab, er hermed ikke omfattet af statistikken. Derfor er Handelshøjskolen i København ikke medtaget i tabellen.

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet et mål for samarbejdet med professionshøjskoler. Det er målt ved, at Syddansk Universitet i kontraktperioden er den foretrukne universitetssamarbejdspartner for professionshøjskoler og erhvervsakademier i Region Syddanmark og i Vestsjælland målt på antal samarbejdsaftaler, jf. tabel 3.5.3.3. Syddansk Universitet har opfyldt målet i 2008 og 2009.

Tabel 3.5.3.3: Syddansk Universitets mål for samarbejde med professionshøjskolerne 2008-2010
2008 2009 2010
Mål Være den foretrukne universitetssamarbejdspartner for professionshøjskoler og erhvervsakademier i den syddanske region og i Vestsjælland målt på antal samarbejdsaftaler. Være den foretrukne universitetssamarbejdspartner for professionshøjskoler og erhvervsakademier i den syddanske region og i Vestsjælland målt på antal samarbejdsaftaler. -
Resultat Der er indgået samarbejdsaftaler med 4 professionshøjskoler. Flere aftaler forventes i 2009. De tidligere samarbejdsaftaler er annulleret, og i 2009 er der indgået nye rammeaftaler, der udstikker de økonomiske og administrative rammer for samarbejdet. Aftalerne definerer således rammerne indenfor kerneområderne; undervisning, undervisningsudvikling, kompetenceudvikling, forsknings- og udviklingssamarbejde og infrastruktur. -

3.5.4 Konklusion

Syddansk Universitet har i perioden 2005-2009 oplevet en stigning i antallet af betalende studerende på 35 procent, en stigning i antallet af årselever på 46 procent og en stigning i antal færdiguddannede på 32 procent. Syddansk Universitet har haft en stigning i deltagerbetalingen i perioden 2005-2009.

I 2009 har Syddansk Universitet etableret en spinout-virksomhed og haft underskud på ca. 2,2 mio. kr. på kommercialiseringsaktiviteter.

Universitets- og Bygningsstyrelsen vurderer, at universitetet har opfyldt sit mål i udviklingskontrakten for 2008-2009 for samarbejde med professionshøjskolerne.

3.6 Fysiske rammer

3.6.1 Bygningsmasse

Syddansk Universitets bygninger lejet af Universitets- og Bygningsstyrelsen udgør i 2010 ca. 217.000 m² eller ca. 82 procent af Syddansk Universitets samlede bygningsareal.

Tabel 3.6.1.1 nedenfor viser Syddansk Universitets eksisterende bygningsmasse opgjort i brutto-m2.

Tabel 3.6.1.1: Eksisterende bygningsmasse på Syddansk Universitet, antal m2
2006 2007 2008 2009 2010
Lejet af UBST(m2)* 204.497 212.221 213.331 216.610 216.697
Heraf m2 laboratorier, jf. Unilab. 66.000 66.000
*: Jf. UBST’s tabsoversigt.

3.6.2 Status på nybyggeri

Baseret på Syddansk Universitets udbygningsplan fra 2007 for Campus Odense er der igangsat eller planlagt igangsat byggerier i størrelsesordenen 38.000 m² brutto. Det største af de endnu ikke opførte byggerier udgøres af nybyggeriet til brug for Teknisk Fakultet, der i dag har til huse på Niels Bohrs Allé uden for Campus. Byggeriet indgår som led i den såkaldte Odenserokade, hvis realisering i øjeblikket er under afklaring.

Herudover er udbygningerne af bygning 37 og 38 under realisering. Udbygningen af bygning 37 skal huse Institut for Biokemi og Molekylær Biologi BMB.

Byggeafsnit 38 II skal sikre undervisningslokaler i form af grupperum, holdlokaler samt multirum.

Nybyggeriet til brug for Samfundsvidenskab, bygning 40, medfører en samling af Samfundsvidenskab.

Bygning 39 kommer til at rumme funktioner for idrætsfaciliteter på universitetet. Institut for Idræt og Biomekanik, Forskningscentret Research in Childhood Health, Klinisk Biomekanik, Forskningsinitiativ for Fysioterapi og Fysisk Aktivitet samt Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik er enheder, der skal samles i bygningen.

Ud over byggerierne på Campus Odense indeholdt i udbygningsplanen, har Syddansk Universitets behov for flere centralt placerede holdlokaler medført en bestilling af en omfattende ombygning af samt en mindre tilbygning til universitetets hovedkompleks.

I sammenhæng med den planlagte opførelse af nyt universitetshospital syd for Campus Odense, ønskes Sundhedsvidenskabeligt Fakultet i Winsløwparken flyttet til et planlagt nybyggeri i tilknytning til det nye universitetshospital. Syddansk Universitets nuværende Sundhedsvidenskabelige Fakultet bor i dag side om side med det eksisterende universitetshospital. Flytningen til nybyggeriet på Campus sker med henblik på at bibeholde og udbygge synergien ved samplaceringen.

Der gennemføres i øjeblikket en projektkonkurrence for det samlede byggeri i samarbejde med Region Syddanmark. Syddansk Universitet lejer i dag ca. 40.000 m² af Universitets- og Bygningsstyrelsen i Winsløwparken. Disse forventes opsagt i forbindelse med udflytningen. Erstatningsbyggeriet til Sundhedsvidenskabeligt Fakultet forventes at få en tilsvarende størrelse. Opførelsen af nybyggeriet til det Sundhedsvidenskabelige Fakultet finansieres delvist via midler afsat til laboratoriegenopretninger, jf. nedenfor under pkt. 3.6.4.

Syddansk Universitets Campus i Kolding er i dag placeret i et privat lejemål. Universitetet har bestilt opførelse af et SEA-erstatningsbyggeri på ca. 14.000 m². Der er gennemført en konkurrence for SEA-erstatningsbyggeriet.

Syddansk Universitets vision er at bygge et universitet, der bliver en synlig og aktiv aktør i regionens udvikling med international horisont, og som med en placering tæt på Designskolen og Kolding Uddannelses Center skal være med til at skabe et dynamisk uddannelsesmiljø.

Syddansk Universitets aktiviteter på Campus i Slagelse er stigende. Det har medført, at det kniber med pladsen i de hidtidige SEA-bygninger på Willemoesvej i Skolefirkanten. Der er ikke i området mulighed for yderligere udvidelse. Derfor har universitetet besluttet pr. 1. januar 2011 at flytte Campus til et større privat lejemål, der ligger nært ved Slagelse Station.

3.6.3 Vedligehold

Der er ikke foretaget bygningssyn siden 2008, jf. tabel 3.6.3.1 nedenfor.

Tabel 3.6.3.1: Tilstandskarakter vedligehold
1-God 2-Over middel 3-Middel 4-Under middel 5-Dårlig 9-Ikke bedømt
2008 0,02 % 14,27 % 49,94 % 35,23 % 0,52 % 0,00 %
2006 3,15 % 8,97 % 50,42 % 37,46 % 0,00 % 0,00 %
2005 17,71 % 18,64 % 14,96 % 48,45 % 0,24 % 0,00 %
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens bygningssyn.

Tilstandskarakteren fra bygningssynet viser, at Syddansk Universitets bygningsmasse har en middel god/under middel stand.

Der er i 2010 gennemført en meget stor mængde mindre vedligeholdelsesprojekter. Syddansk Universitet har ydet en stor og aktiv indsats dels i forhold til at få så mange projekter gennemført som muligt, og dels gennem en god og sikker økonomistyring både i forhold til leverandører og i forhold til regnskabet til Universitets- og Bygningsstyrelsen. Det er lykkedes Syddansk Universitet at lukke statusarkene for vedligehold for år 2005, 2006 og 2007-2008 i indeværende år. Syddansk Universitet er således det eneste universitet, der er så langt med gennemførelsen af vedligeholdelsesprojekter. Universitets- og Bygningsstyrelsen har været meget tilfredse med indsatsen og samarbejdet.

Der er i efteråret 2010 påbegyndt energimærkning samt ventilationseftersyn af Universitets- og Bygningsstyrelsens bygninger.

3.6.4 Laboratorieundersøgelsen

I forlængelse af den gennemførte laboratorieundersøgelse har Syddansk Universitet i samarbejde med Universitets- og Bygningsstyrelsen udarbejdet en investeringsplan, der samlet redegør for disponeringen af de afsatte laboratoriemidler til genopretning af universitetets laboratorielokaler.

I år 2010 er den overordnede planlægning af laboratoriemoderniseringer sat igang på baggrund af den udarbejdede investeringsplan.

Winsløwparken:

Syddansk Universitets udflytningsplan fra Winsløwparken finder sted som led i opførelsen af nybyggeri i tilknytning til det nye universitetshospital. Dette indebærer, at de afsatte midler til modernisering af laboratorier i Winsløwparken overføres til nybyggeriet.

Campus, Østsiden:

Første del af laboratoriemoderniseringen på Campusvej 55 er “Østsiden” på Institut for Fysik og Kemi. I perioden 2010-2014 skal der gennemføres modernisering i 5 etaper (Ø1, Ø2, Ø3, Ø4A og Ø4B). I øjeblikket er der ved at blive udarbejdet et byggeprogram for etape Ø1 og Ø2. Selve udførelsen forventes at starte i september 2011. Der arbejdes på at få tidsplanen tilpasset instituttets ønsker i forhold til undervisning/forskning mv. i lokalerne. Både bygningsområdet samt brugerne har ydet en meget stor og aktiv indsats i forbindelse med laboratoriemoderniseringen.

Campus, Vestsiden:

Anden del af laboratoriemoderniseringen på Campusvej 55 er “Vestsiden”, som omfatter forskellige institutter. Forudsætningen for at opstarte laboratoriemoderniseringen på Vestsiden er opførelsen af bygning 41, som skal anvendes til ”swing space”. Tidsplanen på anden del af laboratoriemoderniseringen bliver derfor afhængig af afleveringen af denne bygning. Programmering af bygning 41 er igangsat og aktstykke forventes forelagt Finansudvalget medio 2011. I aktstykket orienteres der om nybyggeriet til brug for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Bygningen vil efter modernisering af Vestsiden skulle bruges af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som en del af udflytningsplanerne fra Winsløwparken.

Af tabel 3.6.4.1 og 3.6.4.2 fremgår Syddansk Universitets andel i Unilab-puljen samt fordelingen og status på erstatningsbyggeri og genopretninger.

Tabel 3.6.4.1: Laboratorieundersøgelsen
Areal m2 %-fordeling Moderniseringsudgift %-fordeling Udgift/areal
SDU 63.926 11 622,9 11 10.400 kr./m2
Ialt 556.000 100 5.856.000.000 100 10.500 kr./m2
Kilde: Unilab-undersøgelsen.
Tabel 3.6.4.2: Laboratoriemoderniseringer, mio. kr.
Moderniseringer iht. Investeringsplan Igangsatte projekter
Erstatningsbyggeri 222,9 2,7
Igangsatte projekter** 400,0 88,0
Kilde: Syddansk Universitets investeringsplan samt aftale om teknologisk løft af laboratorielokaler mellem Syddansk Universitet og Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling af 28. januar 2010.

3.6.5 Konklusion

Syddansk Universitet står overfor en vækst, der aktuelt og i de kommende år resulterer i et stigende lokalebehov. Det forventes således, at Syddansk Universitets bygningsmasse, herunder SEA-areal, i den kommende årrække vil stige markant.

Det senest gennemførte tilstandssyn af Syddansk Universitets bygningsmasse viser, at bygningerne har en middel/under middel god stand.

Gennemførelsen af laboratoriemoderniseringerne vil løfte standarden for Syddansk Universitets laboratoriemasse, især ved opførelsen af nybyggeri til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet som erstatning for lokalerne i Winsløwparken.

4. Internationalisering af uddannelserne

Danske universiteter samarbejder i dag med udenlandske universiteter om uddannelse og forskning. Universiteterne indgår aftaler om udveksling af studerende og samarbejder med udenlandske universiteter om uddannelsesforløb.

Universiteterne har som led i debatten om regelforenkling givet udtryk for, at de gældende regler på området ikke virker efter hensigten, at reglerne er uoverskuelige og hæmmer internationaliseringen samt danske studerendes muligheder for at læse i udlandet.

For yderligere at forbedre rammerne for internationalt samarbejde ændrede Folketinget i juli 2010 universitetsloven. Universiteterne kan nu også udbyde hele uddannelser eller dele af danske uddannelser som udlagt undervisning i udlandet. Endvidere er mulighederne for dansk deltagelse i Erasmus Mundus-kandidat-uddannelser forbedret, idet danske studerende kan få udlandsstipendium til ophold i udlandet, og der ikke stilles krav om gensidig udveksling.

Forligspartierne bag universitetsloven aftalte i forbindelse med lovændringen, at der skulle foretages en samlet vurdering af de forskellige typer af internationale uddannelsessamarbejder, som danske universiteter kan indgå i. Som opfølgning herpå har Videnskabsministeriet den 25. november 2010 sendt et udkast til lovændring i høring. Det som forenkler og ensretter reglerne om internationale uddannelsessamarbejder.

I det følgende fokuseres på Syddansk Universitets aktuelle arbejde med at internationalisere universitetets uddannelser inden for de gældende rammer herunder universitetets indsats for, at alle dimittender opnår globale kompetencer.

4.1 Ud- og indgående studerende på udvekslingsophold

I studieåret 2009/2010 tog 298 studerende fra Syddansk Universitet på udveksling i udlandet. Niveauet for studerende, der tog på udveksling i udlandet, er uændret fra studieåret 2008 til 2010, dog med et mindre fald i 2009. Syddansk Universitets andel af universitetssektorens samlede antal udgående studerende udgør mellem 7-8 procent i perioden 2008-2010, jf. tabel 4.1.1.

Tabel 4.1.1: Udvekslingsstuderende fra danske universiteter, der tager på udveksling i udlandet i perioden 2008-2010 opdelt på universitet, antal og procent
Udgående 2007/2008 Udgående 2008/2009
Antal Procent Antal Procent
Københavns Universitet 984 27 1040 27
Aarhus Universitet 780 21 778 20
Syddansk Universitet 296 8 265 7
Roskilde Universitet 171 5 234 6
Aalborg Universitet 353 10 323 8
Handelshøjskolen i København 920 25 983 26
Danmarks Tekniske Universitet 191 5 201 5
IT-Universitetet 5 0 6 0
I alt 3700 100 3830 100
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen.
Anm: Tabellen viser antal udvekslingsstuderende, der udløser internationaliseringstilskud fra VTU. UVM-studerende på internationale studieophold medtages ikke.

Tilsvarende er niveauet for indgående udvekslingsstuderende uændret fra studieåret 2008 til 2010, dog med et mindre fald i 2009. Syddansk Universitets andel af universitetssektorens samlede antal indgående studerende udgør 5-6 procent i perioden 2008-2010, jf. tabel 4.1.2.

Tabel 4.1.2: Internationale udvekslingsstuderende der tager på udveksling på danske universiteter i perioden 2007/08-2008/09 opdelt på universitet, antal og pct.
Indgående 2007/2008 Indgående 2008/2009
Antal Procent Antal Procent
Københavns Universitet 1471 29 1690 33
Aarhus Universitet 950 19 990 19
Syddansk Universitet 304 6 260 5
Roskilde Universitet 182 4 207 4
Aalborg Universitet 500 10 464 9
Handelshøjskolen i København 1036 21 1029 20
Danmarks Tekniske Universitet 584 12 502 10
IT-Universitetet 10 0 10 0
I alt 5037 100 5152 100
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen.
Anm: Tabellen viser antal udvekslingsstuderende, der udløser internationaliseringstilskud fra Videnskabsministeriet.

Jf. tabel 4.1.1 og 4.1.2 havde Syddansk Universitet i 2010 298 udgående udvekslingsstuderende og 305 indgående udvekslingsstuderende. Syddansk Universitet havde dermed balance i antallet af udvekslingsstuderende.

Syddansk Universitet er meget opmærksom på balancen mellem antallet af ind- og udrejsende studerende. Der har været balance mellem indgående og udgående udvekslingsstuderende i perioden 2008-2010.

Der sker en løbende kvalitetssikring af Syddansk Universitets samarbejdsaftaler om studenterudveksling. Syddansk Universitet vil iværksætte et analysearbejde med henblik på at vurdere, hvilke samarbejdsaftaler universitetet ønsker at bevare og hvilke, der påtænkes opsagt. Denne proces vil ud over forskellige kvalitative parametre også have fokus på, hvorvidt der over en årrække har været balance i udvekslingen.

Syddansk Universitet mener, at det er vigtigt, at balancespørgsmålet ikke anskues for snævert, da mobilitetsvolumenet varierer fra år til år afhængig af, hvilke aftaler der er i spil ved både udrejsende og indrejsende studerende.

Syddansk Universitet har i universitetets udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet mål for udviklingen i antallet af ind- og udrejsende studerende. Målet for såvel indrejsende som udrejsende studerende er, at antallet øges med 10 procent om året i forhold til niveauet i 2007. I 2007 havde Syddansk Universitet 678 indrejsende studerende og 359 udrejsende studerende. Målene for indrejsende studerende er i hele perioden højere end målene for udrejsende studerende. Målene tilstræber således ikke i sig selv balance mellem antallet af ind- og udrejsende studerende.

Syddansk Universitet har kun i 2008 opfyldt målet for antallet af udrejsende studerende. De resterende mål er ikke opfyldt, jf. tabel 4.1.3. Der har i perioden 2008- 2009 været et mindre fald i antallet af ind- og udrejsende studerende. Syddansk

Universitet anfører i årsrapport 2009, at der på baggrund af det bedre optag i efteråret 2009 forventes en stigning i antallet af indgående studerende i 2010, men det forventes dog ikke at være muligt at nå målet i 2010. Fakulteterne er meget opmærksomme på problemstillingen, og der arbejdes med tiltag, der skal øge antallet af udgående studerende.

Tabel 4.1.3: Syddansk Universitets mål for ind- og udrejsende studerende, 2008-2010, antal personer
2008 2009 2010
Indrejsende studerende Mål 746 820 902
Resultat 689 651 -
Udrejsende studerende Mål 395 434 477
Resultat 406 350 -
Kilde: Syddansk Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 (omregnet til antal personer) og Syddansk Universitets årsrapport 2008 og 2009. Som målemetode anvendes Danske Universiteters statistiske beredskab nøgletal H1.1-1.2.

Syddansk Universitet har opbygget gode relationer og indgået en lang række udvekslingsaftaler med udenlandske universiteter. De er ifølge Syddansk Universitet med til at styrke antallet af ind- og udgående udvekslingsstuderende. Blandt andet har Syddansk Universitet sikret en mobilitet af studerende begge veje mellem Syddansk Universitet og kinesiske partner-universiteteter og en stigende forskningsaktivitet mellem Syddansk Universitets forskere og forskere fra kinesiske partner-universiteter.

Syddansk Universitets administrative og vejledningsmæssige understøttelse af studentermobiliteten har undergået en omorganisering i perioden fra 2006 -2008 med centralisering og dannelse af en egentlig selvstændig international afdeling, etablering af en international service desk og hermed en overordnet indgang til vejledning omkring bl.a. udveksling, ensretning af nogle administrative procedurer og endelig i 2009/2010 en udvidet informationsindsats gennem RUC Nyt, informationsmøder samt i oktober 2010 etablering af en ny hjemmeside (www.ruc.dk/udveksling).Syddansk Universitet vil fra 2011 arbejde med elektronisk afrapportering fra studieophold som en indgang til en bedre vejledning.

4.2 Internationale studerende på en hel uddannelse

I 2009 var der på Syddansk Universitet 1.387 internationale studerende på en hel bachelor- eller kandidatuddannelse. Det er en stigning siden 2007, hvor der var 1.256 internationale studerende på en hel uddannelse. 10,4 procent af de studerende, der læser en bachelor- eller kandidatuddannelse på Syddansk Universitet, er internationale studerende. På universiteterne samlet set er det godt 6 procent. Syddansk Universitet ligger dermed noget over niveauet på universiteternes samlede andel, jf. tabel 4.2.1 nedenfor.
Tabel 4.2.1: Internationale bachelor- og kandidatstuderende på en hel uddannelse på Syddansk Universitet, antal og procent
2007 2008 2009
antal pct. af alle studerende antal pct. af alle studerende antal pct. af alle studerende
Syddansk Universitet Humaniora 294 6,1 370 8,1 379 8,0
Naturvidenskab 65 3,8 51 3,1 65 3,9
Samfundsvidenskab 321 7,9 363 8,8 398 8,9
Sundhedsvidenskab 517 24,8 503 24,5 485 23,2
Teknisk videnskab 59 19,0 57 18,3 60 18,5
I alt 428 5,9 347 4,6 314 4,2
Alle universiteter Humaniora 974 2,6 1.160 3,2 1.342 3,7
Naturvidenskab 1.127 6,9 1.216 7,4 1.275 7,5
Samfundsvidenskab 2.786 7,0 2.973 7,3 3.568 8,5
Sundhedsvidenskab 1.368 13,5 1.382 13,4 1.428 13,6
Teknisk videnskab 916 12,0 901 11,8 1.036 12,8
I alt 7.171 6,5 7.632 6,8 8.649 7,6
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Syddansk Universitetet har fokus på at få mange internationale studerende på hel uddannelse til Syddansk Universitet, og har også en højere andel internationale studerende end universiteterne samlet set.

Syddansk Universitet oplyste, at universitetet satser på at tiltrække internationale studerende på en hel uddannelse frem for på udvekslingsophold. Det skyldes, at universitetet kan have glæde af de studerende på længere sigt. Syddansk Universitet fremhævede ligeledes, at der er større sandsynlighed for, at internationale studerende på en hel uddannelse bliver i Danmark, da de studerende har mulighed for at søge jobs efter endt studium.

Faktaboks: Ændret opgørelsesmetode over internationale studerende på en hel uddannelse

I samarbejde med Danmarks Statistik har Universitets- og Bygningsstyrelsen ændret opgørelsesmetoden til at beregne internationale studerende på en hel uddannelse. I opgørelsen indgår nu studerende, der ikke har en ungdomsuddannelse fra Danmark, og som er kommet til Danmark senest ét år inden uddannelsen er påbegyndt. Alene studerende, der ikke er danske statsborgere, tælles med som internationale studerende. Internationale studerende er altså kun en delmængde af antallet af studerende med ikke-dansk statsborgerskab. Blandt andet fordi personer med ugyldige cpr-numre ikke er talt med som internationale studerende i tidligere opgørelser, er antallet af internationale studerende højere med den nye opgørelsesmetode.

Til forskel fra tidligere opgørelser, medtager den nye opgørelsesmetode personer, som ikke har et gyldigt cpr-nummer, som internationale studerende. Nærmere undersøgelser af disse har påvist, at disse er internationale studerende.

Optaget af internationale studerende, og som konsekvens heraf antallet af internationale studerende, er overestimeret i det nyeste år (2009). Det skyldes, at en del af de internationale studerende, der bliver indskrevet på universiteterne, aldrig kommer i gang med studiet. Disse kan først fjernes fra registrene året efter.

4.3 Syddansk Universitets internationaliseringsarbejde

Af Syddansk Universitets ”Strategi- og ledelsesgrundlag 2008-2010” fremgår det, at universitetet vil søge at styrke internationaliseringen. Syddansk Universitet vil styrke området udgående studerende, blandt andet ved at styrke informations- og vejledningsindsatsen for de studerende, at udbygge antallet af samarbejdsaftaler med universiteter om studenterudveksling i lande, hvor undervisningen foregår på engelsk og ved at modtage studerende fra gode samarbejdspartnere i engelsktalende lande, således at Syddansk Universitet fortsat kan sende studerende på studieophold til attraktive studiesteder i udlandet.

Eksempler på Syddansk Universitets udvekslingssamarbejder er:

2. Samarbejde om parallelforløb:

3. Erasmus Mundus:

4. Samarbejde over den dansk-tyske grænse:

Syddansk Universitet lærer løbende af sine erfaringer med internationalt samarbejde – både generelt og i forhold til specifikke aftaler og særlige forløb.

Universitetet vil benytte international markedsføring i form af messedeltagelse, deltagelse i konferencer og lignede – kombineret med udarbejdelse af engelsksproget informationsmateriale.

Området for indkommende udvekslingsstuderende vil Syddansk Universitet styrke gennem styrket vejledning (før og under opholdet på Syddansk Universitet) og ved at styrke modtagelsen og integrationen af de udenlandske studerende. Syddansk Universitet har desuden en hjemmeside på engelsk, som samler de oplysninger, mulige nye udenlandske studerende har brug for.

Syddansk Universitet oplyste ved sidste rundes tilsynsmøde, at det er universitetets målsætning at være et internationalt orienteret universitet, som kan gøre sig gældende i den internationale konkurrence om at tiltrække dygtige internationale studerende. Universitetet arbejder derfor med internationalisering af uddannelser som fokusområde og vil i 2010 og 2011 gøre en ekstra indsats for at sende flere studerende på meritgivende studie- og/eller praktikophold i udlandet.

Syddansk Universitet oplyste videre, at universitetet forventer nogenlunde status quo i antallet af indkommende udvekslingsstuderende og en fortsat – men dog begrænset – stigning i antallet af internationale studerende på en hel uddannelse til engelsksprogede uddannelsesforløb. Det stemmer overens med udviklingen i 2010.

4.3.1 Best practice eksempler på internationaliseringssamarbejder

Syddansk Universitet har under Studiekontoret oprettet et internationalt kontor, som varetager koordinering, rådgivning og udvikling i forhold til Syddansk Universitets internationaliseringsaktiviteter på uddannelsesområdet. Enheden varetager i den forbindelse vejledning og information om studie- og praktikophold i udlandet, optagelse og vejledning af udvekslingsstuderende og internationale studerende til ordinære uddannelser udbudt på engelsk samt etableringen af bilaterale udvekslingsaftaler.

Styrken ved en central enhed er bl.a., at der her kan ske en erfaringsopsamling til gavn for alle fakulteter og for universitetet som helhed. En central enhed er tillige med til at sikre de studerendes retssikkerhed, idet det sikres, at studerende håndteres ens på tværs af fakulteter og campusser.

En central enhed er tillige vigtig og nødvendig i forhold til håndtering af uddannelsesprogrammer som Erasmus, Nordplus og Kulturaftaleprogrammet. I forhold til indgåelse af samarbejdsaftaler om studenterudveksling er en central enhed en styrke, idet kontoret har viden om aftaler ved samtlige fakulteter og kan derfor inddrage nyttig viden i forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftaler. Der sker samtidig også en legalitetskontrol her. Endvidere kan en central enhed tænke udvikling og strategi på tværs af fakulteterne, hvilket giver høj grad af synergi og sammenhængskraft, til gavn for hele universitetet.

I forbindelse med det seneste tilsynsmøde oplyste Syddansk Universitet, at der er iværksat en revision af samtlige studieordninger for at sikre, at et semester er friholdt til mulighed for et udvekslingsophold. Syddansk Universitet vil desuden sikre en smidigere godkendelsesprocedure og bidrager med faste udvekslingsaftaler til at forhåndsgodkende de studerendes merit for udlandsopholdene.

Universitetet var ved sidste års tilsynsmøde endvidere i gang med en revidering af den samlede aftalepakke med udenlandske universiteter, så der skabes bedre muligheder for udlandsophold.

Syddansk Universitet oplyser, at man er godt i gang med processen med en revidering af universitetets samlede portefølje af udvekslingsaftaler på uddannelsesområdet. Status er, at der på alle fem fakulteter er sket og stadig pågår en løbende evaluering af eksisterende partnere samt opbygning af nye aftaler. Dette sker med henblik på at sikre gode og attraktive muligheder for udlandsophold – både i forhold til det nødvendige antal studiepladser og i forhold til den nødvendige kvalitet i samarbejdet. Evalueringen sker ligeledes med henblik på at sikre den nødvendige kvalitet i forhold til tilrejsende studerende.

Det er en længere proces, som kommer til at strække sig over nogle år. Aftalepakken er omfattende, og det kræver et grundigt analysearbejde, inden man kan tage beslutning om at reducere i antallet af samarbejdsaftaler. Samtidig er det tidskrævende at etablere nye og attraktive samarbejdsaftaler med gode universiteter i engelsktalende lande, som er de lande, de studerende primært efterspørger.

4.4 Konklusion

Syddansk Universitet havde i 2010 298 udgående udvekslingsstuderende og 305 indgående udvekslingsstuderende. Syddansk Universitet er meget opmærksom på balancen mellem antallet af ind- og udrejsende studerende. Der er balance mellem indgående og udgående udvekslingsstuderende i perioden 2008-2010.

Syddansk Universitetet har fokus på at få mange internationale studerende på hel uddannelse til Syddansk Universitet, og har også en højere andel internationale studerende end universiteterne samlet set.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets arbejder for at fastholde balance mellem indgående og udgående udvekslingsstuderende. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser gerne, at Syddansk Universitet opfylder målene for antallet af udvekslingsstuderende i udviklingskontrakten og vil følge udviklingen på området. Universitets- og Bygningsstyrelsen har bemærket, at Syddansk Universitet fokuserer på at tiltrække internationale studerende på en hel uddannelse frem for på korte studieophold.

5. Fremtidigt optag og uddannelser der matcher samfundets behov

Det er regeringens målsætning, at 50 procent af en ungdomsårgang i 2015 skal have en videregående uddannelse. Søgning, optag og fastholdelse er centrale parametre i forhold til at opnå denne målsætning. Gennemførsel, studieeffektivitet mv. kan også være relevante parametre. De er beskrevet i afsnit 3.3 om uddannelse ovenfor. Optaget på videregående uddannelser sommeren 2010 var det højeste nogensinde. Der var samtidig fortsat mange afviste ansøgere, hvilket har ført til en offentlig debat om flere studiepladser. Videnskabsministeren har i dialog med universiteterne udformet et forståelsespapir om et øget optag til universiteternes uddannelser i 2011. Dialogen er gennemført med henblik på at opfylde 50 procent målsætningen, herunder særligt i forhold til øget optag på uddannelser med gode beskæftigelsesperspektiver. Regeringens vækstdagsorden har samtidig sat fokus på, at stærke uddannelser skal drive væksten i samfundet. Stærke uddannelser skal sikre, at dimittenderne har et højt kompetenceniveau, der matcher virksomhedernes efterspørgsel, ligesom de skal sikre det størst mulige afkast af de offentlige investeringer i uddannelse. Det peger samlet på et større behov for at undersøge, om der er match mellem uddannelsesudbuddet og arbejdsmarkedets behov.

5.1 Studieaktivitet

5.1.1 Søgning og optag

I 2010 var der det højeste antal 1. prioritetsansøgere og optagne på Syddansk Univer- sitet i perioden 2007-2010. Samme tendens ses for universiteterne samlet set. På Syd- dansk Universitet er den procentuelle vækst i 1. prioritetsansøgninger fra 2007 til 2010 dog mindre end gennemsnittet for alle universiteterne, hvilket også er tilfældet for den procentuelle vækst i optaget på Syddansk Universitet, jf. tabel 5.1.1.1 og 5.1.1.2.

Tabel 5.1.1.1: 1. prioritetsansøgninger gennem KOT til universitetsuddannelser, 2007-2010, antal
2007 2008 2009 2010
Syddansk Universitet
Humaniora 877 627 738 747
Naturvidenskab 326 260 294 283
Samfundsvidenskab 1.201 905 1.109 1.534
Sundhedsvidenskab 705 511 568 774
Teknisk videnskab 100 102 115 175
Teologi 0 0 0 0
I alt 3.209 2.405 2.824 3.513
Indeks 100 75 88 109
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 288 354 363 321
Alle universiteter
Humaniora 7.654 6.296 7.876 8.823
Naturvidenskab 3.422 2.934 3.519 4.174
Samfundsvidenskab 10.397 9.168 11.902 12.631
Sundhedsvidenskab 4.072 2707 4.285 4.786
Teknisk videnskab 1.627 1.667 1.792 1.983
Teologi 123 102 133 128
I alt 27.295 22.874 29.507 32.525
Indeks 100 84 108 119
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Den Koordinerede Tilmelding. Tallene er opgjort pr. 5. juli det pågældende år.
Tabel 5.1.1.2: Tilbudt optag på universitetsuddannelser den 30. juli gennem KOT, 2007-2010, antal
2007 2008 2009 2010
Syddansk Universitet
Humaniora 909 592 700 844
Naturvidenskab 339 265 333 341
Samfundsvidenskab 1.097 795 978 1.188
Sundhedsvidenskab 366 330 405 482
Teknisk videnskab 85 95 108 161
Teologi 0 0 0 0
I alt 2.796 2.077 2.524 3.016
Indeks 100 74 90 108
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 288 349 305 309
Alle universiteter
Humaniora 6.370 5.242 5.963 6.645
Naturvidenskab 3.096 2.547 3.100 3.652
Samfundsvidenskab 7.785 6.952 7.544 8.607
Sundhedsvidenskab 1.748 1.666 1.960 2.113
Teknisk videnskab 1.504 1.589 1.662 1.863
Teologi 146 97 147 150
I alt 20.649 18.093 20.376 23.030
Indeks 100 83 99 112
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Den Koordinerede Tilmelding.
Anm: Opgørelsen er lavet eksklusiv standby.

Hvert år er der en gruppe studerende, som har søgt en bacheloruddannelse, som ikke bliver optaget. Denne gruppe kan opdeles i to. Den ene gruppe består af ansøgere, som af forskellige årsager ikke opfylder adgangskravene for optagelse. Den anden gruppe er ansøgere, som opfylder adgangskravene, men som afvises på grund af stor søgning til de pågældende uddannelser og dermed høje adgangskvotienter. Syddansk Universitet afviste i 2010 528 kvalificerede ansøgere, hvilket er 67 procent flere end i 2009. I modsætning hertil faldt det samlede antal afviste kvalificerede ansøgere på alle universiteter med 4 procent svarende 175 personer fra 2009 til 2010. Fordelt på hovedområder er langt den største gruppe af afviste kvalificerede ansøgere fra Syddansk Universitet fra sundhedsvidenskab og samfundsvidenskab, jf. tabel 5.1.1.3.

Tabel 5.1.1.3: Afviste kvalificerede ansøgere på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder, 2007-2010, antal og pct.
2007 2008 2009 2010 Ændring 2009-2010
Antal Pct.
Syddansk Universitet
Humaniora 93 198 46 48 2 4
Naturvidenskab 24 31 5 5 0 0
Samfundsvidenskab 76 177 101 220 119 118
Sundhedsvidenskab 268 85 165 255 90 55
Teknisk videnskab 4 7 0 0 0 0
I alt 465 498 317 528 211 67
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 5 32 3 5 2 67
Alle universiteter
Humaniora 1.141 439 1.193 1.346 153 13
Naturvidenskab 341 107 276 331 55 20
Samfundsvidenskab 1.344 831 2.219 1.699 -520 -23
Sundhedsvidenskab 1.397 290 1.188 1.369 181 15
Teknisk videnskab 47 39 108 66 -42 -39
Teologi 2 2 2 0 -2 -100
I alt 4.272 1.708 4.986 4.811 -175 -4
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Den Koordinerede Tilmelding.
Tabel 5.1.1.4: Optagne pr. 1/10 på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder, 2007- 2010, antal og procent (optagelsens 2. runde)
2007 2008 2009 2010 Ændring 2009-2010
Antal Pct.
Syddansk Universitet
Humaniora 1.062 593 969 1.046 77 8
Naturvidenskab 348 253 355 355 0 0
Samfundsvidenskab 1.187 793 1.097 1.304 207 19
Sundhedsvidenskab 369 318 385 494 109 28
Teknisk videnskab 85 89 112 171 59 53
I alt 3.051 2.046 2.918 3.370 452 15
Videregående uddannelser på Syddansk Universitet, der ikke er under VTU 289 333 323 334 11 3
Alle universiteter
Humaniora 6.491 5.311 6.389 6.915 526 8
Naturvidenskab 3.104 2.550 3.335 3.815 480 14
Samfundsvidenskab 7.819 6.904 7.855 8.773 918 12
Sundhedsvidenskab 1.717 1.641 1.925 2.125 200 10
Teknisk videnskab 1.491 1.573 1.732 1.887 155 9
Teologi 180 106 170 189 19 11
I alt 20.802 18.085 21.406 23.704 2.298 11
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Den Koordinerede Tilmelding.
Anm: Opgørelsen er lavet eksklusiv standby.

Det fremgår af tabel 5.1.1.4, at Syddansk Universitet fra 2009 til 2010 har haft en vækst i antal optagne pr. 1/10 på 452 personer svarende til 15 procent. Det er 4 procentpoint højere end væksten på universiteterne set under et.

Ved at sammenligne optagelsestallene i tabel 5.1.1.2 ovenfor (tilbudt optag pr. 30/7) og optagelsestallet pr. 1/10 efter optagelsens 2. runde (tabel 5.1.1.4 ovenfor) fremgår det, at Syddansk Universitets 2. runde optagelsestal er højere end det antal studerende, der tilbydes optag pr. 30/7. Dette svarer til situationen for universiteterne samlet set, hvor optagelsestallet pr. 1/10 (efter 2. runde) de senere år også har været højere end optaget efter 1. runde (tilbudt optag).

5.1.2 Fuldførte

I 2009 fuldførte 1.246 studerende en kandidatuddannelse på Syddansk Universitet. Dette er en stigning på syv procent i forhold til 2007. I perioden 2007 til 2009 steg antallet af nyuddannede kandidater fra universiteterne samlet set med 1 procent, jf. tabel 5.1.2.1 nedenfor.

Tabel 5.1.2.1: Fuldførte kandidater på Syddansk Universitet fordelt på hovedområder, 2007-2009, antal
2007 2008 2009
Humaniora 302 325 361
Naturvidenskab 215 182 160
Samfundsvidenskab 291 283 355
Sundhedsvidenskab 254 283 299
Teknisk videnskab 99 106 71
I alt 1.161 1.179 1.246
Indeks 100 102 107
Alle universiteter 12.898 12.341 13.018
Indeks 100 96 101
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Anm: Fuldførte er fra 1. oktober året før til 30. september det pågældende år. Tallene omfatter uddannelser under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

5.2 Bidraget til opnåelse af 50 procent målsætningen

Udviklingen i forhold til 50 procent målsætningen vurderes via Undervisningsministeriets profilmodel, der beregner det uddannelsesniveau, som en ungdomsårgang forventes at opnå i løbet af deres uddannelseskarriere (der estimeres i 25 år). Beregningerne antager, at uddannelsessystemet de kommende 25 år vil blive ved med at fungere som på beregningstidspunktet. Beregningerne er baseret på data fra Danmarks Statistik, og de er baseret på et gennemsnit af aktiviteten i to år. Grundlaget er de nyeste profilresultater for 2009, som er baseret på 2008 og 2009 data. Derfor slår et meget højt eller lavt optag i et enkelt år ikke fuldt igennem i profilberegningerne.

Antal optagne på de videregående uddannelser er én af flere faktorer, der påvirker 50 procent målsætningen. Alt andet lige vil flere optagne føre til, at flere også forventes at fuldføre en videregående uddannelse. Men optaget er langt fra den eneste betydende faktor. Hvis en højere andel af de unge påbegynder en ungdomsuddannelse, eller fuldførelsesprocenterne stiger, vil det også alt andet lige føre til flere fuldførte.

For at kunne vurdere det fremtidige optag på universiteterne har Universitets- og Bygningsstyrelsen estimeret hvilket optag, der skal til på universiteterne i 2015, hvis 50 procent målsætningen skal opfyldes, og frafaldet ikke reduceres fra det nuværende niveau. Det er optagelsestallet pr. 1/10 eksklusive standby opgjort af den Koordinerede Tilmelding, der anvendes i beregningerne. Der er altså tale om optagelsestallet efter optagelsens 2. runde. Universiteternes optag på uddannelser, der ikke hører under Videnskabsministeriet, er også indregnet i måltallet for optaget.

Dette optagelsestal påvirkes naturligvis betydeligt af, at antallet af unge mellem 19 og 25 år ifølge Danmarks Statistiks befolkningsprognose forventes at stige med 14 procent i perioden fra 2010 til 2015. Antallet af unge vil i øvrigt stige til og med 2018, hvorefter det begynder at falde igen.

Beregningerne viser, at hvis universiteterne i 2015 skal fylde lige så meget i forhold til de øvrige videregående uddannelsesinstitutioner, som de gør i 2010, skal optaget på universiteterne i 2015 være ca. 26.202. Det er ca. 1.200 flere end 2010-optaget, svarende til en stigning på ca. fem procent.

Det meget høje optag i 2010 har, såfremt dette niveau fastholdes i de kommende år, reduceret den nødvendige optagelsesvækst ganske betydeligt. Således var udfordringen efter 2009-optaget en vækst i optaget på universiteterne frem til 2015 på ca. 3.200, svarende til en stigning på ca. 15 procent.

Hvis Syddansk Universitet skal fastholde sin andel af universitetsoptaget, skal niveauet i 2010 ikke blot fastholdes, men optaget i 2015 skal være ca. fem procent højere end optaget i 2010. Det svarer til en optagelsesvækst på Syddansk Universitet på 173 studerende fra 2011 til 2015, svarende til et 2015-optag på 3.877 studerende. De 173 studerende svarer til, at Syddansk Universitet skal øge optaget med 35 studerende hvert år frem mod 2015.

Profilmodellen fra 2009 viser, at 57,6 procent af en ungdomsårgang optages på en videregående uddannelse. 49,4 procent ender med at færdiggøre en videregående uddannelse, heraf forventes 20,7 procent at fuldføre en kandidatuddannelse. Det betyder, at 86 procent af dem, der påbegynder en videregående uddannelse i Danmark, også senere fuldfører en videregående uddannelse.

Hvis det ikke lykkes at øge optaget i de kommende år, således at optaget i 2015 ikke vil være større end optaget i 2010, så vil det – som følge af de voksende ungdomsårgange i perioden – betyde, at optaget i 2015 kun vil være på ca. 56 procent af den estimerede ungdomsårgang. Det betyder samtidig, at ca. 90 procent af dem, der påbegynder en videregående uddannelse, senere skal fuldføre, hvis 50 procent målsætningen skal nås uden et øget optag i forhold til 2010 optaget.

5.2.1 Mål for optag i udviklingskontrakten

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 samt i sin udviklingskontrakt for 2011 opstillet mål for universitetets optag på bacheloruddannelsen. Universitetet levede i 2009 og 2010 op til målet i udviklingskontrakten, jf. tabel 5.2.1.1.

Tabel 5.2.1.1: Syddansk Universitets mål for optag på bacheloruddannelserne, antal studerende
2008 2009 2010 2011
Mål 2.839 2.896 2.954 3.763
Resultat 2.519 3.216 3.728 -
Kilde: Syddansk Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 og Syddansk Universitets årsrapport 2008 og 2009.

Syddansk Universitet indsats for et øget optag

Syddansk Universitet optager gerne flere studerende, også gerne flere end de 173 frem mod 2015. Det vil Syddansk Universitet blandt andet gøre gennem kontakt til de unge i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner på alle niveauer. Syddansk Universitets markedsføring foregår særligt med fokus på de medier, hvor de unge er til stede, dvs. de sociale medier og hjemmesider.

Det er en integreret del i en række af Syddansk Universitets generelle rekrutterings- og markedsføringstiltag, at universitetet henvender sig til målgrupper af studerende (og forældre) i den syddanske region, der traditionelt går efter kortere uddannelser. Syddansk Universitet ønsker i videst muligt omfang at sikre, at alle gymnasieelever i den syddanske region også har en universitetsuddannelse inde i deres overvejelser.

Syddansk Universitet har en rekrutteringsstrategi, der fremhæver, at mødet med universitetet bedst sker ved et personligt møde mellem en nuværende studerende og den potentielle mønsterbryder. Syddansk Universitet har mange forskellige tilbud til kommende studerende, f.eks. at man kan blive ”studerende for en dag”, Åbent Hus, studiepraktik med studenterbroen i uge 43 for gymnasieelever og erhvervspraktik for grundskoleelever i uge 44. Humaniora har udviklet begrebet Base Camp, der er et tilbud om, over en weekend, at deltage i crash courses i f.eks. tysk arrangeret af studerende. Samfundsvidenskab har opbygget et koncept ”lån en studerende”, hvor en studerende kommer ud i gymnasiet. Syddansk Universitet har desuden et samarbejde med undervisningsministeriet samt arbejde med institutioner fra alle tre gymnasieretninger stx, htx og hhx.

Fastholdelse

Syddansk Universitet gør en ihærdig indsats for at fastholde de studerende, samt for at sikre, at de studerende træffer kvalificerede valg undervejs i uddannelsen. Kvalificeringen af de studerendes valg undervejs i uddannelsen handler bl.a. om grundig information om mulighederne (f.eks. DIVA),,men også om den individuelle og kollektive vejledning vedrørende den personlige afklaring.

Syddansk Universitets VejledningsCenter er oprettet til det formål at støtte de studerende i at gennemføre deres uddannelse. Fokus er studietvivl og motivation, grundlæggende studiekompetencer og personlige forhindringer. I 2010 vejledte centret omtrent 2.000 studerende.

Der pågår et omfattende arbejde med at uddanne administrative medarbejdere, med kontakt til studerende, i kommunikation og service (jf. EVA Rapport fra 2005), ligesom studievejlederne har fået kompetencer, der er markant bedre end tidligere (V ejledningsStrategierne).

Syddansk Universitet vil i den kommende periode have et særligt fokus på, hvordan frafaldet blandt mønsterbryderne kan mindskes.

5.2.2 Opfølgning på sidste møderundes rapport

Syddansk Universitet oplyste ved sidste års tilsynsmøde, at det er en væsentlig udfordring for både universitetet og regionen at få flere unge fra ”universitetsfremmede” miljøer i gang med en universitetsuddannelse. Syddansk Universitet peger på, at denne opgave kun kan løftes, hvis overgangsfrekvensen fra grundskole til de gymnasiale, adgangsgivende uddannelser hæves. Herudover skal overgangsfrekvensen fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse hæves.

Der er et stort vækstpotentiale i den syddanske region, som Syddansk Universitet forsøger at realisere i tæt samarbejde med en række andre aktører (ungdomsuddannelserne, erhvervsakademierne, professionshøjskolerne, regionerne og kommunerne, Studievalg med flere).

5.3 Uddannelser der matcher samfundets behov

Universiteterne har i dag det primære ansvar for, at de kandidater, der uddannes, har kompetencer, der efterspørges på arbejdsmarkedet, samt at der ikke uddannes flere, end der er akademiske jobs til. De uddannede kandidater skal altså så vidt muligt matche arbejdsmarkedets efterspørgsel. Samtidig har universiteterne også ansvar for at sikre, at antallet af uddannelsespladser tilpasses den kapacitet, der er på den enkelte uddannelse, så kvaliteten ikke svækkes. Antallet af nye studerende skal passe til undervisnings- og bygningsressourcerne, så de kan tilbydes forsvarlig forskningsbaseret undervisning.

Ved at sammenligne optagelsessandsynligheden – det vil sige antallet af pladser i forhold til antallet af ansøgere – med de nyuddannedes beskæftigelsesfrekvens får man et billede af, hvor godt matchet er mellem antallet af studiepladser og arbejdsmarkedets aktuelle efterspørgsel efter kandidater fra de enkelte uddannelser.

5.3.1 Optagelsessandsynlighed og beskæftigelsesfrekvens for uddannelserne på Syddansk Universitet

Figur 5.3.1.1 viser det samlede billede af optagelsessandsynligheden og beskæftigelsesfrekvensen for hver af Syddansk Universitets kandidatuddannelser. Syddansk Universitets uddannelser er placeret i diagrammet for optagelsessandsynlighed og beskæftigelsesfrekvens.

Diagrammet viser, at Syddansk Universitet har 7 uddannelser, der både har høj beskæftigelsesfrekvens for de nyuddannede og en høj optagelsessandsynlighed. De er placeret i det grønne felt. Skillelinjen mellem felterne udgøres af landsgennemsnittet for hhv. optagelsessandsynligheden og beskæftigelsesfrekvensen. De sorte pile i diagrammet illustrerer, hvilke bevægelser, der kan styrke matchet mellem kapaciteten på uddannelserne og arbejdsmarkedets efterspørgsel.

De ”orange” og ”røde” uddannelser er uddannelser, hvor de nyuddannede har en relativt lav beskæftigelsesfrekvens. Syddansk Universitet har på nuværende tidspunkt fem røde og to orange uddannelser. Det kan give anledning til at overveje, om og hvordan disse uddannelser kan sikre de studerende kompetencer, som matcher arbejdsmarkedets behov bedre, og derved forbedre beskæftigelsen for dimittenderne. Det vil kunne bevæge dem opad i figuren, så de bliver grønne eller gule.

De ”gule” og ”røde” uddannelser er uddannelser, hvor optagelsessandsynligheden ikke matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel. De røde uddannelser (hvor beskæftigelsen er lav) optager for mange, mens de gule uddannelser (hvor beskæftigelsen er høj) optager for få. Der er tre gule uddannelser og fem røde uddannelser. Det kan give anledning til at overveje, hvordan universiteterne kan få større fokus på og bedre viden om, hvad samfundet efterspørger, når de tilrettelægger uddannelsernes kapacitet.

Et bedre match vil kunne bevæge uddannelserne horisontalt i figuren. De gule uddannelser kunne blive grønne og de røde kunne blive orange. De grønne uddannelser er uddannelser, hvor både beskæftigelsesfrekvensen og optagelsessandsynligheden er høj.

Syddansk Universitets uddannelser er således på nuværende tidspunkt placeret i alle fire felter. Nogle af uddannelserne i det grønne felt har en optagelsessandsynlighed på 1, hvilket vil sige, at alle 1. prioritetsansøgerne blev optaget. Da samfundet har brug for flere kandidater fra denne uddannelse, mens der ikke er nok ansøgere, giver denne situation anledning til at genoverveje, om man kan øge søgningen til disse uddannelser.

Figur 5.3.1.1: Placering af uddannelserne på Syddansk Universitet (2009)
Placering af uddannelserne på Syddansk Universitet
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Den Koordinerede Tilmelding.
Anm. Der kan godt ligge flere uddannelser i ét punkt.


Faktaboks: Beskrivelse af ON-indikatoren

ON-indikatoren illustrerer forholdet mellem optagelsessandsynligheden for en uddannelse i 2009 og de nyuddannedes beskæftigelsesfrekvens (4 til 19 måneder efter dimittering) i 2008.

Uddannelserne opdeles i fire kvadranter på baggrund af landsgennemsnittet for universitetsuddannelsers beskæftigelsesfrekvens og optagelsessandsynlighed. Koordinatsystemet skærer (90, 85), som er det nuværende landsgennemsnit.

Beregning af optagelsessandsynligheden ON-indikatoren måler optagelsessandsynligheden ved antallet af personer, som er påbegyndt en bacheloruddannelse pr.1/10 eksklusiv standby, delt med antallet af personer, der har søgt om optagelse på en uddannelse som 1. prioritetsansøger via

Den Koordinerede Tilmelding. Alene optagelsesområder, der har mere end ni optagne pr. 1/10, medtages, da det er med til at sikre valid statistik. Hvis der optages flere på uddannelsen end der er 1. prioritetsansøgere til uddannelsen, sættes optagelsessandsynligheden til 1.

Optagelsessandsynligheden beregnes på hovedområde og enkeltuddannelse. Hvis mere end én bacheloruddannelse leverer optagne til en kandidatuddannelse, vægtes optagelsessandsynligheden efter, hvor meget de enkelte bacheloruddannelser fylder i optaget på kandidatuddannelserne. Alene bacheloruddannelser på det enkelte universitet medtages i beregningen. Alene bacheloruddannelser, der leverer mere end ni optagne til en kandidatuddannelse medtages.

Beregning af nyuddannedes beskæftigelse

Hvorvidt en person er i beskæftigelse, ledig eller uden for arbejdsstyrken er baseret på oplysninger fra den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik (RAS), som er en årlig individbaseret opgørelse af befolkningens tilknytning til arbejdsmarkedet på den sidste arbejdsdag i november året før. Desuden ses der på, om personen er overgået til ph.d.-uddannelsen ved hjælp af det integrerede elevregister (INTE) samt om personen er udvandret. Nyuddannedes beskæftigelse findes ved at beregne, hvor stor en andel af de nyuddannede, der er i beskæftigede, under ph.d.-uddannelse eller udvandrede. Beregningerne af nyuddannedes beskæftigelse for samtlige universitetsuddannelser findes på ubst.dk.

5.3.2 Indikatorer for uddannelsernes tilpasning til samfundets behov

Beskæftigelsesfrekvensen for nyuddannede fra Syddansk Universitet er højere end gennemsnittet for alle universiteterne. Beskæftigelsesfrekvensen for hovedområderne samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab og teknisk videnskab er ligeledes højere end landsgennemsnittet for de respektive hovedområder, jf. tabel 5.3.2.1.

Syddansk Universitet har generelt en højere optagelsessandsynlighed end universiteterne samlet set. Det er kun på humaniora, at ansøgere til Syddansk Universitet har en lavere optagelsessandsynlighed end landsgennemsnittet.

Af tabel 5.3.2.2 fremgår det endvidere, at 7 af 17 kandidatuddannelser på Syddansk Universitet er uddannelser, hvor beskæftigelsen er høj, og hvor en meget stor del af eller alle ansøgerne optages (dvs. grønne uddannelser). Konkret havde 34 procent af dimittenderne fra Syddansk Universitet læst på en grøn uddannelse, mod en landstotal på 18 procent, jf. tabel 5.3.2.1.

Tabel 5.3.2.1: Optagelsessandsynlighed og de nyuddannedes beskæftigelsesfrekvens opgjort på hovedområde, antal og procent
Hovedområde 2008 2009 Optagelsessandsynlighed Procent nyuddannede Procent nyuddannede
Nyuddannede Beskæftigelsesfrekvens Grøn Gul Orange Rød I alt Grøn Gul Orange Rød I alt
SDU Alle uni SDU Alle uni SDU Alle uni Syddansk Universitet Alle universiteter
Hum 211 2.818 83,9 84,3 80,3 89,7 19 0 34 47 100 11 5 25 59 100
Nat 101 1.541 89 90,3 100,0 91,6 56 0 31 13 100 43 11 1 46 100
Samf 274 4.409 94,9 93,2 93,4 77,1 58 5 0 38 100 15 75 2 9 100
Sund 231 1.295 99,6 97,5 72,1 71,4 0 100 0 0 100 16 84 0 0 100
Tek 36 308 97,2 90,6 100,0 96,0 100 0 0 0 100 29 0 71 0 100
I alt 853 10.371 92,8 90,8 90,3 85,0 34 29 12 25 100 18 45 10 27 100
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Den Koordinerede Tilmelding.
Anm. Beskæftigelsesfrekvensen, optagelsessandsynligheden og antallet af nyuddannede fordelt på hovedområde er beregnet for alle uddannelser, mens antallet af uddannelser og procent studerende kun er beregnet for uddannelser med flere end 9 uddannede. Bemærk, at ikke alle fuldførte ingeniører pt. kan opdeles på uddannelse/specialisering, derfor angives alene totalen af nyuddannede på hovedområde. Tallene dækker over uddannelser, der hører under Videnskabsministeriets ressort.
Tabel 5.3.2.2: Antal uddannelser i de fire kvadranter opgjort på hovedområde
Grøn Gul Orange Rød alt Grøn Gul Orange Rød alt
Hovedområde Syddansk Universitet Alle universiteter
Hum 1 0 1 3 5 6 3 8 24 41
Nat 2 0 1 1 4 11 2 1 9 23
Samf 3 1 0 1 5 6 6 3 5 20
Sund 0 2 0 0 2 2 5 0 0 7
Tek 1 0 0 0 1 7 1 1 0 9
I alt 7 3 2 5 17 32 17 13 38 100
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Den Koordinerede Tilmelding.
Anm.: For uddannelser med færre end 10 uddannede er det ikke beregnet, hvilke kvadrant uddannelsen bør ligge i for at sikre valid statistik. Tallene dækker over kandidatuddannelser, som hører under Videnskabsministeriets ressort.

I nedenstående tabel ses, hvilke uddannelser der befinder sig i de fire kvadranter i ON- indikatoren.

Tabel 5.3.2.3: Uddannelser på Syddansk Universitet fordelt på optagelsessandsynlighed og beskæftigelsesfrekvens
Hovedområde Uddannelse Antal nyuddannede Beskæftigelsesfrekvens Optagelsessandsynlighed Farve
Hum Engelsk, c.negot. 38 0,92 1,00 Grøn
Nat Biokemi 13 0,92 1,00 Grøn
Nat Idræt 44 1,00 1,00 Grøn
Samf Økonomi 31 0,97 1,00 Grøn
Samf Samfundsvidenskab 36 1,00 1,00 Grøn
Samf Revisor 83 0,98 1,00 Grøn
Tek Datateknik, civ. ing. 36 0,97 1,00 Grøn
Samf Jura 12 1,00 0,52 Gul
Sund Biomekanik 31 1,00 0,74 Gul
Sund Lægevidenskab 200 1,00 0,72 Gul
Hum Informatik 69 0,83 0,72 Orange
Nat Biologi 31 0,81 0,85 Orange
Hum Historie 32 0,75 1,00 Rød
Hum Dansk 29 0,83 1,00 Rød
Hum Historie 32 0,75 1,00 Rød
Hum Engelsk 35 0,83 1,00 Rød
Nat Molekylær biologi 13 0,69 1,00 Rød
Samf Cand.merc. 98 0,90 1,00 Rød
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Den Koordinerede Tilmelding.
Anm.: For uddannelser med færre end 10 uddannede er det for at sikre valid statistik ikke beregnet, hvilken kvadrant uddannelsen bør ligge i. Tallene dækker over kandidatuddannelser, som hører under Videnskabsministeriets ressort. Uddannelserne er de kandidatuddannelser med tilgang i 2009, som Syddansk Universitet har indberettet til Danmark Statistik.

Syddansk Universitet mener, man skal være varsom med alene at konkludere noget om samfundets behov for uddannelserne ud fra ON-indikatoren. Syddansk Universitet vurderer løbende, om de udbudte uddannelser er relevante, og om de opfylder arbejdsmarkedets behov. Aktuelt er der iværksat en proces på Det Humanistiske Fakultet. Endvidere er der i vejledningsindsatsen fokus på, at de studerende vælger tilvalgsfag, som gør uddannelsen mere relevant i forhold til det, der efterspørges.

Tabel 5.3.2.4 angiver beskæftigelsesfrekvensen for alle 16-66-årige uddannet på Syddansk Universitet og de nyuddannedes beskæftigelsesfrekvens. 27 af uddannelserne på Syddansk Universitet har en beskæftigelsesfrekvens, der ligger over gennemsnittet for alle uddannelserne på landsplan, som er 92 procent. I alt er der beregnet beskæftigelsesfrekvens for 53 uddannelser.

Tabel 5.3.2.4: Generel beskæftigelsesfrekvens og de nyuddannedes beskæftigelsesfrekvens for uddannelser på Syddansk Universitet
Hovedområde Uddannelse Beskæftigelsesfrekvens De nyuddannedes Beskæftigelsesfrekvens
Humaniora
Arabisk, c.negot. 88 -
Dansk 88 82,8
Engelsk 86 82,9
Engelsk, c.ling.merc. 100 -
Engelsk, c.negot. 95 92,1
Filosofi 78 -
Fransk 88 -
Fransk, c.negot. 95 -
Historie 88 75,0
Informatik 80 82,6
Klassisk filologi 86 -
Kulturformidling 91 -
Litteraturvidenskab 86 -
Multimedia arts 93 -
Religionsvidenskab 80 -
Slavisk 90 -
Spansk 96 -
Spansk, c.negot. 83 -
Spr.inform., c.li.merc. 92 -
Tysk 92 -
Tysk, c.negot. 95 -
Naturvidenskab
Biokemi 85 92,3
Biologi 93 80,6
Datalogi 95 -
Fysik 95 -
IT 90 -
IT tværfaglig informationsteknologi 94 -
IT-software 73 -
Idræt 97 100,00
Kemi 94 -
Legemsøvelser 98 -
Matematik 96 -
Matematik-økonomi 95 -
Matmatisk-fysisk faggruppe 95 -
Molekylær biologi 85 69,2
Naturvidenskab u.n.a. 97 -
Samfundsvidenskab
Cand.merc. 95 89,8
Erhvervsret,c.merc. 73 -
Journalistik 89 -
Jura 100 100,0
Revisor 98 97,6
Samf.forvalt.stats. 92 -
Samfundsvidenskab 96 100,0
Socialvidenskab 91 -
Økonomi 96 96,8
Naturvidenskab
Biomekanik 97 100,0
Folkesundhed 91 -
Lægevidenskab 96 99,5
Sundhedsfaglig 91 -
Teknisk videnskab
Civiling., civ.ing. 85 -
Civilingeniør u.n.a. 84 -
Datateknik, civ.ing. 96 97,2
Kemi, civ.ing. 82 -
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Den Koordinerede Tilmelding.
Note: Ingen udfyldning i 3. kolonne angiver, at beskæftigelsesfrekvensen er over 92 procent, som er gennemsnittet for alle uddannelser på landsplan. Grå udfyldning angiver, at beskæftigelsesfrekvensen er under 92 procent.

5.4 Konklusion

Syddansk Universitet oplyser, at universitetet gerne vil optage flere studerende. Også gerne flere end de 173 studerende, som udgør den vækst i optaget, Syddansk Universitet skal have, for at Syddansk Universitet har leveret sit forholdsmæssige bidrag til at nå 50 procentmålsætningen i 2015.

Syddansk Universitet arbejder for at øge optaget blandt andet gennem kontakt til de unge i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner på alle niveauer. Syddansk Universitets markedsføring foregår særligt med fokus på de medier, hvor de unge er til stede, dvs. de sociale medier og hjemmesider.

En høj andel af Syddansk Universitets studerende (34 procent) læser på en uddannelse, der er kategoriseret som ’grøn’. Grønne uddannelser har en høj beskæftigelsesfrekvens og en høj andel optagne ansøgere. På universiteterne samlet set læser 18 procent af de studerende på ‘grønne’ uddannelser.

Syddansk Universitet vurderer løbende, om de udbudte uddannelser er relevante, og om de opfylder arbejdsmarkedets behov. Aktuelt er der iværksat en proces på Det Humanistiske Fakultet. Endvidere er der i vejledningsindsatsen fokus på, at de studerende vælger tilvalgsfag, som gør uddannelsen mere relevant i forhold til det, der efterspørges.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tilkendegivelse om at øge optaget frem mod 2015. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser ligeledes positivt på Syddansk Universitets initiativer til at styrke rekrutteringen af studerende og øge optaget af studerende i regionen, der traditionelt går efter kortere uddannelser. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at der er en stor del af Syddansk Universitets uddannelser, der har en høj beskæftigelsesfrekvens for dimittender. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge de forventeligt positive resultater af Syddansk Universitets iværksatte proces på Det Humanistiske Fakultet og arbejdet med at vejlede de studerende angående tilvalgsfag.

6. Ph.d.-optag og kvaliteten af ph.d.-skolerne

Ph.d. uddannelsen udgør fundamentet for universiteternes forskning. Optaget til ph.d. uddannelsen under ét forventes at stige til godt 2.400 optagne i 2010. Det øgede optag er med til at sikre et generationsskifte på universiteterne, og samtidig uddannes der et væsentligt antal ph.d.er, som kan besætte forskerstillinger i den private sektor.

Som opfølgning på ph.d. evalueringen ”A public Good – PhD Education in Denmark” (2006), blev der med universitetslovsændringen af 6. juni 2007 indført regler om ph.d.-skoler for alle ph.d.-studerende. Formålet med ændringerne var at etablere rammer for forskeruddannelser af høj kvalitet gennem en klar og entydig opgave og ansvarsfordeling.

For at følge op på stigningen i ph.d.-optaget og ændringerne af universitetsloven har Rigsrevisionen igangsat en undersøgelse af universiteternes uddannelse af ph.d.er. Hensigten er at ”undersøge, hvordan universiteterne og videnskabsministeriet arbejder med at tilrettelægge ph.d.-uddannelsen, så de politiske mål og de nye regler på området følges”.

Som led i undersøgelsen gennemfører Rigsrevisionen blandt andet desk research, spørgeskemaundersøgelser og besøg og interview med universiteterne, Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Universitets- og Bygningsstyrelsen. Følgende ph.d.-skoler ved Syddansk Universitet indgår i undersøgelsen:

6.1 Organisering af ph.d.-uddannelsen på Syddansk Universitet

Det fremgår af bemærkningerne til universitetsloven, at:

”En ph.d.-skole er en organisatorisk enhed med en leder, der har det overordnede ansvar for uddannelse af ph.d.-studerende inden for et fagligt afgrænset og sammenhængende område. Ph.d.-skolen har ansvaret for, at de indskrevne ph.d.-studerende gennemgår et struktureret og sammenhængende uddannelsesforløb på højeste internationale niveau med undervisning og vejledning, det lever op til fastsatte krav om kvalitet.”

”Det er lederen af ph.d.-skolen, der er ansvarlig for ph.d.-skolens uddannelse. Lederens planlægning af uddannelsen sker med inddragelse af ph.d.-udvalget… Det er endvidere ph.d.-skolelederens ansvar at sikre et tilfredsstillende kvalitetsniveau i ph.d.-afhandlingerne, herunder sikre relevante kvalitetssikringsprocedurer.”

Syddansk Universitet har, som anført i universitetets udviklingskontrakt, organiseret forskeruddannelsen i fem fakultære ph.d.-skoler:

Samtidig udbydes en række forskeruddannelsesprogrammer, og universitetet indgår i en række tværinstitutionelle forskeruddannelsesprogrammer.

På Syddansk Universitet er der på alle fakulteter forskellig praksis og ansvarsfordeling mellem ph.d.-skolen og forskeruddannelsesprogrammerne for udpegning af vejledere.

Ansvarsfordeling for godkendelse af ph.d.-planer mellem ph.d.-skolen og forskeruddannelsesprogrammerne beskrives således på de respektive fakulteter:

Ansvarsfordelingen for udbud af kurser mellem ph.d.-skolen og forskeruddannelsesprogrammerne er på Syddansk Universitet således:

Kvalitetssikring

Arbejdet med kvalitetssikring i ph.d.-skolen og forskeruddannelsesprogrammerne varetages på fakulterne således:

Der er ikke gennemført internationale evalueringer af ph.d.-skolerne ved Det Tekniske Fakultet, Det Humanistiske Fakultet og ved Det Naturvidenskabelige Fakultet. På det Samfundsvidenskabelige Fakultet arbejder Syddansk Universitet på forslag til principper for den internationale evaluering af ph.d.-skolerne, og fælles rammer for ph.d.-skolernes fremtidige udvikling. Det Samfundsvidenskabelig Fakultet har indført evaluering af ph.d.-afhandlingernes kvalitet. Bedømmelsesudvalget bliver, efter afhandlingen er bedømt, og forsvaret er afviklet, bedt om at udfylde et spørgeskema med afkrydsningsmuligheder omhandlende det generelle indtryk af afhandlingens faglige niveau sammenlignet med internationale standarder.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har ikke gennemført egentlige internationale evalueringer, men ph.d.skolen deltager i organisationen ORPHEUS – Organization for PhD Education in Biomedicine and Health Sciences in the European System, hvis formål bl.a. er at udvikle internationale kvalitetsmål for ph.d.-uddannelsen. Ph.d. skolen bidrager aktivt til organisationens arbejde med formulering af kvalitetsmål og med udarbejdelse af objektive og håndterbare metoder til kvalitetsmåling.

6.2 Udviklingen i antallet af ph.d.-studerende

Ph.d.-optaget på Syddansk Universitet er steget siden 2006. Syddansk Universitet har for den viste periode mere end opfyldt sine mål for ph.d.-optag opstillet i universitetets udviklingskontrakter, jf. tabel 6.2.1 nedenfor.

Tabel 6.2.1: Optag på ph.d.-uddannelsen jf. Syddansk Universitets udviklingskontrakt, 2006-2010, antal
2006 20073 20083 2009 2010
Mål1 115 142 174 193 210
Realiseret optag2 140 152 212 222 246
1: Kilde: Syddansk Universitets udviklingskontrakter 2006-2008 og 2008-2010. 2: Kilde: Kalenderårsopgørelse foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.-registeret). 2010-optaget er oplyst af Syddansk Universitetet og dækker perioden 1. okt. 2009 - 30. sep. 2010

På landsplan har der også været en stigende tilgang til ph.d.-uddannelsen fra 2007 til 2009, jf. tabel 6.2.2 nedenfor.

Tabel 6.2.2: Tilgangen til ph.d.-uddannelsen, 2007-2009, antal
2007 2008 2009
Syddansk Universitet
Humaniora 25 25 16
Naturvidenskab 37 44 45
Samfundsvidenskab 20 17 26
Sundhedsvidenskab 47 90 107
Teknisk videnskab 23 36 28
I alt 152 212 222
Alle universiteter
Humaniora 206 200 179
Naturvidenskab 501 545 630
Samfundsvidenskab 229 230 261
Sundhedsvidenskab 463 546 585
Teknisk videnskab 448 536 555
I alt 1.847 2.057 2.210
Note: * Angiver af diskretionshensyn, at der er under 3 forekomster i den pågældende celle.
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.- registeret).
Anm.: Tallene viser antal ph.d. -studerende, der er blevet indskrevet på uddannelsen i kalenderåret.

Antallet af ph.d.-studerende er både steget på Syddansk Universitet og på de øvrige universiteter, jf. tabel 6.2.3. Dette gælder inden for alle hovedområder.

Tabel 6.2.3: Antal ph.d.-studerende
2007 2008 2009
Syddansk Universitet
Humaniora 115 109 100
Naturvidenskab 144 157 170
Samfundsvidenskab 67 72 80
Sundhedsvidenskab 204 249 316
Teknisk videnskab 53 70 88
I alt 583 657 754
Alle universiteter
Humaniora 879 919 918
Naturvidenskab 1.770 2.020 2.288
Samfundsvidenskab 1.057 1.137 1.242
Sundhedsvidenskab 1.830 2.015 2201
Teknisk videnskab 1405 1613 1853
I alt 6.941 7.704 8.502
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.-registeret).

Tallene i tabel 6.2.3 overvurderer formentlig antallet af igangværende ph.d.- studerende, fordi der i tabellen medtælles en del studerende, som endnu ikke har færdiggjort deres ph.d.-afhandling, selvom deres indskrivningsperiode er overskredet. Dette understøttes ved sammenligning med opgørelsen i Danske Universiteters statistiske beredskab. Her er den samlede bestand i 2009 opgjort til godt 7.000, hvoraf de 724 ph.d.-studerende er indskrevet på Syddansk Universitet, mod de oven for angivne 754 ph.d.-studerende. Dog medtages ph.d.-studerende på orlov ikke i Danske Universiteters opgørelse af antal ph.d.-studerende.

Antal tildelte ph.d.-grader er steget på Syddansk Universitet med 29 procent i perioden 2007-2009, mens antal tildelte ph.d.-grader på universiteterne samlet set er steget med 15 procent i samme periode, jf. tabel 6.2.4.

Tabel 6.2.4: Tildelte ph.d.-grader, 2007-2009
2007 2008 2009
Syddansk Universitet
Humaniora 17 16 20
Naturvidenskab 18 26 27
Samfundsvidenskab 14 9 17
Sundhedsvidenskab 29 42 36
Teknisk videnskab 4 14 6
I alt 82 107 106
Alle universiteter
Humaniora 123 131 142
Naturvidenskab 278 264 313
Samfundsvidenskab 144 126 142
Sundhedsvidenskab 274 330 370
Teknisk videnskab 243 276 252
I alt 1.062 1.127 1.219
* Angiver af diskretionshensyn, at der er under 3 forekomster i den pågældende celle. Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.-registeret).

I 2009 var der 122 internationale studerende på en hel ph.d.-uddannelse på Syddansk Universitet. Det er en kraftig stigning fra 2007, hvor der var 71. De internationale ph.d.-studerende udgør samlet set 16,2 pct. af det samlede antal ph.d.-studerende på Syddansk Universitet, mens de udgør 17,2 pct. på samtlige universiteter, jf. tabel

6.2.5. Bedømt i forhold til andele på landsplan 2007 til 2009 adskiller Syddansk sig ikke væsentligt.

Tabel 6.2.5: Internationale studerende på hele ph.d.-uddannelser i Danmark, 2007-2009, antal og procent
2007 2008 2009
Antal Pct. af alle studerende Antal Pct. af alle studerende Antal Pct. af alle studerende
Syddansk Universitet
Humaniora 10 8,7 13 11,9 13 13,0
Naturvidenskab 24 16,7 35 22,3 40 23,5
Samfundsvidenskab 7 10,4 10 13,9 15 18,8
Sundhedsvidenskab 17 8,3 20 8,0 23 7,3
Teknisk videnskab 13 24,5 20 28,6 31 35,2
I alt 71 12,2 98 14,9 122 16,2
Alle universiteter
Humaniora 64 7,3 78 8,5 88 9,6
Naturvidenskab 275 15,5 350 17,3 467 20,4
Samfundsvidenskab 84 7,9 112 9,9 142 11,4
Sundhedsvidenskab 108 5,9 131 6,5 144 6,5
Teknisk videnskab 365 26,0 519 32,2 621 33,5
I alt 896 12,9 1.190 15,4 1.462 17,2
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

66 procent af dem, der begyndte på en ph.d.-uddannelse på Syddansk Universitet i 2004 havde fuldført inden for 5 år, jf. tabel 6.2.6 nedenfor. Dette er nogenlunde på niveau med andelen på universiteterne samlet set, som var på 65 procent. Heller ikke i denne henseende adskiller Syddansk Universitet sig væsentligt fra landsgennemsnittet. Hovedområdemæssigt kan det dog bemærkes, at en større andel fuldfører på samfundsvidenskab på Syddansk Universitet end på alle landets samfundsvidenskabelige ph.d.-forløb. Forskellen er på 18 procentpoint. Samtidig er andelen, der afbryder, 2 procentpoint lavere på Syddansk Universitet. Med til bedømmelsen hører dog, at antallet af ph.d.-studerende på samfundsvidenskab påbegyndt 2004 på Syddansk Universitet blot udgør 19, hvorfor ovenstående konklusioner skal tages med forbehold for de udsving et så lille antal observationer kan give.

Forløb, der i tabellen står anført som værende ”i gang”, dækker over de personer, der hverken er meldt fuldført med grad eller afbrudt uden grad. Der kan være tale om forløb, hvor indskrivningsperioden er overskredet, uden at den pågældende ph.d.- studerende har færdiggjort sin ph.d.-afhandling. Men der kan også være tale om forløb, hvor afhandlingen er afleveret og bedømmelsen heraf endnu ikke har fundet sted eller forløb, hvor indskrivningsperioden er forlænget f.eks. som følge af sygdom eller orlov.

Tabel 6.2.6 Andel fuldførte ph.d.-forløb med grad og andel afbrudte forløb angivet i procent af påbegyndte forløb i år 2004 (Forløbenes udfald er målt 5 år efter de er påbegyndt)
Hovedområde Syddansk Universitet, procent Alle universiteter, procent
Humaniora
Afbrudt uden grad 15 12
Fuldført med grad 48 51
I gang 37 36
I alt 100 100
Naturvidenskab
Afbrudt uden grad . 4
Fuldført med grad 65 65
I gang 35 31
I alt 100 100
Samfundsvidenskab
Afbrudt uden grad 5 7
Fuldført med grad 68 50
I gang 26 43
I alt 100 100
Sundhedsvidenskab
Afbrudt uden grad 17 6
Fuldført med grad 74 72
I gang 9 22
I alt . 100
Teknisk videnskab
Afbrudt uden grad 11 11
Fuldført med grad 78 72
I gang 11 17
I alt . 100
I alt
Afbrudt uden grad 10 8
Fuldført med grad 66 65
I gang 24 27
I alt 100 100
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.-registeret).

Den gennemsnitlige fuldførelsestid angivet i hele år for de fuldførte i 2009 er på Syddansk Universitet på niveau med landet som helhed, jf. tabel 6.2.7.

Indregnet i fuldførelsestiderne er de perioder, hvor de ph.d. studerende har måttet tage orlov (herunder sygdoms og barselsorlov). I 2009 udgjorde omfanget af orlov (målt som et gennemsnit for alle de fuldførte ph.d.-studerende på Syddansk Universitet) ca. 3 måneder. Dette er på niveau med det tilsvarende orlovsomfang for alle universiteter taget under et.

Tabel 6.2.7: Gennemsnitlig fuldførelsestid fra start til opnået ph.d.-grad 2007-2009, antal studieår
Fuldførelsesår 2007 2008 2009
Syddansk Universitet
Humaniora 4,1 4,1 3,7
Naturvidenskab 3,8 4,1 3,8
Samfundsvidenskab 3,4 3,8 4,0
Sundhedsvidenskab 4,2 4,2 4,4
Teknisk videnskab 4,0 4,1 3,8
I alt 3,9 4,1 4,0
Alle universiteter
Humaniora 4,4 4,3 4,5
Naturvidenskab 4,1 4,1 4,1
Samfundsvidenskab 3,5 4,2 4,5
Sundhedsvidenskab 4,0 4,0 4,1
Teknisk videnskab 3,9 3,8 3,7
I alt 4,0 4,0 4,1
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik (ph.d.-registeret).

På Syddansk Universitet har de fem fakulteter forskellig grad af fokus på at forbedre gennemførelsen på ph.d.-uddannelsen.

6.3 Konklusion

Syddansk Universitet har opfyldt målet i udviklingskontrakten for ph.d.-optaget i 2008-2010.

Den gennemsnitlige gennemførelsestid for de fuldførte i 2009 er på Syddansk Universitet på niveau med landet som helhed. Syddansk Universitets fakulteter arbejder i varierende grad på at forbedre gennemførelsestiden og gennemførelsesprocenten ved bl.a. at tilbyde de studerende regelmæssige samtaler og tilbyde eller pålægge vejlederne kurser.

Syddansk Universitet har organiseret forskeruddannelsen i fem ph.d.-skoler. De fem ph.d.-skoler er uafhængige og har forskellig ansvarsfordeling samt principper for kvalitetssikring og sikring af gennemførelse.

Det Samfundsvidenskabelige Fakultet arbejder med forslag til principper for en international evaluering af ph.d.-skolerne, og med fælles rammer for ph.d.-skolernes fremtidige udvikling.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at Syddansk Universitet i 2010 opfylder målet for ph.d. optaget. Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne af arbejdet med gennemførelsestid og gennemførelsesprocent på Syddansk Universitets forskellige ph.d. skoler. Universitets og Bygningsstyrelsen forventer, at Syddansk Universitets arbejde med kvalitetssikringen af ph.d.- uddannelserne og med internationale evalueringer vil blive videreudviklet og gennemført på alle Syddansk Universitets ph.d. skoler og Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne heraf.

7. Strategisk fysisk planlægning

Universiteternes fysiske rammer er et centralt element i udviklingen af universiteternes aktiviteter inden for forskning, uddannelse og videnspredning. Universiteterne skal have undervisnings- og forskningsfaciliteter på det højeste internationale niveau, og universiteternes campusser skal udvikle sig til attraktive centre for viden, der understøtter regional udvikling og vækst. Universiteterne skal bygningsmæssigt understøtte det øgede optag, der i kraft af 50 procent-målsætningen forventes på universiteterne i de kommende år.

Vejen mod dette mål går gennem investering i og udbygning af universiteternes laboratoriefaciliteter, åbning af universiteterne mod omverdenen gennem integration af nye funktioner og faciliteter i campus-områderne og en øget samtænkning af universiteternes fysiske udvikling og deres overordnede strategiske udvikling og positionering.

7.1 Fysisk planlægning i forhold til strategi

7.1.1 Fysisk planlægning i forhold til institutionel strategi

Syddansk Universitet har flere campusområder fordelt i hele landet. Det største campus er i Odense. Syddansk Universitet lægger vægt på, at alle campusområder fremstår som noget attraktivt både i en akademisk kontekst i det lokalmiljø, de indgår i.

Konkret har Syddansk Universitet flere byggesager i gang, som understøtter dette, og flytter Syddansk Universitets aktiviteter fra tidligere hospitaler eller folkeskoler ind i moderne og mere attraktive arealer. F.eks. Syddansk Universitet Koldings byggeprojektet, som forventes genoptaget i begyndelsen af 2011.

Syddansk Universitet arbejder også på at skabe et campusmiljø i Esbjerg bl.a. i samarbejde med Aalborg Universitet. Campus i Odense står foran en massiv udbygning under temaet vidensbydel, som vil knytte området tættere til Odense by. Konkret skal der bygges et nyt Odense Universitetshospital og en forsker/videnspark. Her handler det om at åbne faciliteter op til fælles brug mellem institutionerne samt at skabe flerfunktionalitet, f.eks. boliger og servicetilbud i området. Det har i den forbindelse vist sig at være vanskeligt at forene samtlige interesser.

Det er formuleret som en mission for fællesområdets bygningsområde, at området har ansvaret for at tilvejebringe egnede og fremtidssikrede rammer for universitets aktiviteter. Der sker en løbende opgradering af bygningsrammer og inventar, så universitet altid fremtræder velfungerende og smukt. I den forbindelse kan nævnes studenterbar, studieområder, holdlokaler, studentergrupperum og kantiner.

Syddansk Universitet indgår med rektor i en arbejdsgruppe med kommunaldirektør, regionsdirektør, hospitalsdirektør, direktør for Freja Ejendomme og direktør for Forskerparken i en fælles arbejdsgruppe angående Vidensbydelsprojektet. Gruppen udformer fælles strategi, og samarbejdet herom er velfungerende.

Syddansk Universitet vil bygningsmæssigt kunne håndtere et øget optag ved, at universitetet har fokus på, at der skal være tilstrækkeligt antal undervisningslokaler. Syddansk Universitet vil desuden løbende udvide bygningsmassen, og Syddansk Universitet vil etablere en central lokaleplanlægning understøttet af elektronisk lokalestyring samt eventuelt udvide åbningstiden for at sikre en høj udnyttelse af lokalerne.

Status for aktiviteter i Syddansk Universitets campusbyer

Syddansk Universitet arbejder målbevidst på at øge aktiviteterne i campusbyerne. Det sker gennem etablering af nye uddannelser og opbygning af understøttende forskningsmiljøer.

Esbjerg: Kolding: Sønderborg: Slagelse: København: Udbygningsplaner i. Odense:

Det er Syddansk Universitets overbevisning, at rekrutteringen vil blive styrket gennem udbygningen af Campus Odense. Med nyt teknisk fakultet, nyt sundhedsvidenskabeligt fakultet, Nyt Odense Universitethospital og en forsker- videnspark vil området fremstå som en ny bydel summende af aktivitet, ny viden, nye uddannelser og nye jobs. Herigennem vil Syddansk Universitets visioner om at være det foretrukne universitet i Danmark for studerende, medarbejdere og samarbejdspartnere i ind- og udland blive styrket.

Syddansk Universitet udbyder et begrænset antal uddannelser i campusbyerne. For alle uddannelser gælder, at der er tilhørende forskningsmiljøer, der sikrer den nødvendige forskningsbasering. Der er dermed relativt smalle faglige profiler på campusserne. Med de tildelte ressourcer er der sikret kritisk masse i hvert af de videnskabelige miljøer. I enkelte tilfælde er der etableret samarbejde med andre uddannelsesmiljøer om uddannelser. Det gælder f.eks. i Esbjerg, hvor der udbydes en uddannelse i miljøplanlægning i fællesskab med Aalborg Universitet. I Sønderborg er der et uddannelsessamarbejde med Flensborg Universitet om et antal uddannelser.

På forskningsområdet er der en række samarbejdsrelationer til andre uddannelsesinstitutioner. I mange tilfælde er de knyttet gennem personlige kontakter, mens de i andre er institutions- eller institutbaserede.

Syddansk Universitet forsøger at sikre sammenhængen og integrationen af forskere og studerende imellem sine forskellige lokaliteter ved at sørge for gratis transport mellem campusserne ved arrangementer, hvor Syddansk Universitet er arrangør. Herudover er der et fagligt fællesskab i forskningsmiljøerne og en fælles betjening af fællesområdet (de tværgående områder).

7.2 Laboratoriemidler

Planlægningen af to erstatningsbyggerier til brug for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er igangsat. 2/3 af UNI-lab midlerne på Syddansk Universitet bruges på genopretning af eksisterende laboratorielokaler. Gennemførelsen af laboratoriemoderniseringerne vil løfte standarden for Syddansk Universitets laboratoriemasse. Standarden vil især blive hævet med opførelsen af et nybyggeri til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet som erstatning for lokalerne i Winsløwparken. Universitetets laboratoriemidler bruges desuden på genopretning af eksisterende laboratorielokaler.

I forbindelse med den omfattende renovering af laboratorier har universitetet benyttet muligheden for at finde løsninger, der optimerer energieffektivitet, og løsninger, der samler faglige miljøer, som kan drage fælles nytte af udstyr og viden.

7.3 Synergi og flere funktioner

Attraktivt miljø og mødesteder

Syddansk Universitet opgraderer løbende det fysiske studiemiljø og har generelt et højt niveau mht. kunst og møbler i alle bygninger. Pt. fokuserer de på at ombygge gangarealer og biblioteker til at understøtte gruppe- og studiearbejde.

I det løbende arbejde med at tilpasse eksisterende og planlægge nye bygninger indgår overvejelser om det pågældende bygningsanlægs fremtidssikring. I dette planlægningsarbejde inddrages brugere, Universitets- og Bygningsstyrelsens udviklingsafdeling såvel som eksterne eksperter.

Campus lov – flere funktioner

Institut for Idræt og Biomekanik er nationalt førende inden for begrebet, Active living, dvs. integration af kropslig udfoldelse i dagligdagen. Syddansk Universitet har projekteret en bygning dedikeret til dette emne, ligesom der planlægges anlæg af en større offentlig park, hvor active living vil blive demonstreret. Det er planen, at andre af universitets fagområder vil blive illustreret i form af park- og haveanlæg. Således apotekerhaven, amfiscenen til koncerter og poetry slam, naturvidenskabelige og religiøse fænomener. Nyt OUH er allerede involveret i overvejelserne omkring active living med henblik på genoptræning af patienter. Der er på Campus overvejelser om integration af nye funktioner som cykelsmed, pizzabar, vuggestue, børnehave og boliger.

På Alsion i Sønderborg er bygningsmæssige udearealer anlagt, så de indgår i kommunens park- og promenadearealer langs Alssund. Selve bygningen tilbyder flere tilbud til byen, herunder DSB-butik, cafeteria og koncertsal. Desuden rummer bygningsanlægget en velfungerende forskerpark.

I Kolding er planlagt et nyt hus til Syddansk Universitets afdeling. Med opførelsen af dette vil universitetet have forbedrede muligheder for samarbejde med de øvrige uddannelsesinstitutioner i området. Bygningen vil desuden have større nærhed til banegården og de rekreative kvaliteter, der ligger ved åen, havnen og bymidten.

I Slagelse har Syddansk Universitet netop indrettet en ny afdeling på banegården. Derved er opnået stor synlighed, bedre lokaler og høj tilgængelighed for hele regionen.

7.4 Universitetets position i by og region

Syddansk Universitet har netop aftalt med Universitets- og Bygningsstyrelsen at lave en ”designmanual” for Odense Campus. Det skal ses som en forpligtende aftale med kommunen, der kan gøre det lettere at lave længerevarende planløsninger. Konkret bruges den til at regulere den fysiske udformning af campus, og er den første af slagsen for et dansk universitet.

Odense Kommunes Kommuneplan beskriver, at Odense fortsat skal være en attraktiv uddannelsesby, som er internationalt kendt for at tilbyde individuelle uddannelsesløsninger, et attraktivt bymiljø og gode beskæftigelsesmuligheder for studerende og færdiguddannede. De ser sig selv som en legende by, hvor leg og læring er et gennemgående tema, der kan aflæses konkret i de aktiviteter, der finder sted blandt andet på uddannelsesinstitutionerne.

Kommunen ønsker samtidig at etablere flere uddannelsesinstitutioner, forskningsinstitutioner og lign. i bymidten. I Odense virker universitet sammen med Nyt Odense Universitetshospital, forskerpark og Odense Kommune som en betydelig vidensgenerator. Beliggenheden med to busruter og nær motorvejen gør stedet velforbundet med resten af Danmark. Der er planlagt etablering af en letbane fra centrum til området. Letbanen vil have sin rute ned midt gennem universitetsområdet.

Universitets afdelinger i den Syddanske Region har en vigtig lokal funktion som udbyder af videregående uddannelser. Det betyder, at flere unge i en årgang påbegynder en videregående uddannelse. De tre af fem afdelinger ligger umiddelbart ved jernbanen og overordnet vejnet.

7.5 Bæredygtighed

Syddansk Universitet gennemfører en energimærkning i 2010/2011. Mærkningen er lovpligtig og udføres af energikonsulenter under Energimærkningsordningen (EMO).

ESCO-projekt er ligeledes igangsat. ESCO-partnerskaber er energipartnerskaber med private ESCO-partnere (Energy Service COmpanies). Det særlige ved ESCO ordningen er, at ESCO-firmaerne garanterer for de fundne energibesparelser, og at de fundne energibesparelser finansierer gennemførelsen af projektet.

Syddansk Universitet deltager i Universitets- og Bygningsstyrelsens arbejde om energieffektivisering. Universitet har gennemført en Klimadag med fokus på, hvorledes universitets ansatte og studerende kan inddrages i arbejdet med energioptimering.

Universitets fokus på energioptimering har betydet, at der er realiseret et fald i det samlede energiforbrug samtidig med, at arealerne er vokset.

7.6 Konklusion

Syddansk Universitet har aktiviteter i Esbjerg, Kolding, Sønderborg, Slagelse, København og Odense. Campus i Odense står foran en massiv udbygning under temaet vidensbydel, som vil knytte området tættere til Odense. Der skal her bygges et nyt Odense Universitetshospital og en forsker/videnspark. I Slagelse er Syddansk Universitet flyttet til Sdr. Stationsvej ved jernbanen. Syddansk Universitet arbejder på at øge aktiviteterne i campusbyerne gennem etablering af nye uddannelser og opbygning af understøttende forskningsmiljøer.

Syddansk Universitet vil bygningsmæssigt kunne håndtere et øget optag, ved at universitetet har fokus på, at der skal være tilstrækkeligt antal undervisningslokaler. Syddansk Universitet vil desuden løbende udvide bygningsmassen, og Syddansk Universitet vil etablere en central lokaleplanlægning understøttet af elektronisk lokalestyring samt eventuelt udvide åbningstiden, for at sikre en høj udnyttelse af lokalerne.

Syddansk Universitet arbejder med integration af problemorienteret projektarbejde (PBL) i byggeriet. I nogle bygningsafsnit er indrettet projektrum for hold, studiezoner for individuel eller gruppevis fordybelse i nærmiljøet samt studiezoner placeret centralt på bibliotek, læsesale mv.

Syddansk Universitet har på Campus i Odense overvejelser om integration af nye funktioner som cykelsmed, pizzabar, vuggestue, børnehave og boliger. På Alsion i Sønderborg er bygningsmæssige udearealer anlagt, så de indgår i kommunens park- og promenadearealer langs Alssund, og selve bygningen tilbyder flere tilbud til byen, herunder DSB-butik, cafeteria og koncertsal. I Kolding er planlagt et nyt hus til Syddansk Universitets afdeling, der vil have forbedrede muligheder for samarbejde med de øvrige uddannelsesinstitutioner i området. I Slagelse har Syddansk Universitet indrettet en ny afdeling ved banegården, der derved har opnået stor synlighed og høj tilgængelighed for hele regionen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder, at Syddansk Universitets strategi i forhold til regional tilstedeværelse på det fysiske område og integration med bymiljøerne er sammenhængende og gennemført på et højt kvalitetsniveau. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil se frem til at se de forventede positive konsekvenser af disse tiltag. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge Syddansk Universitets arbejde med at sikre et bygningsmæssigt fundament for et øget optag ved at øge bygningsmassen samt sikre en høj udnyttelse af lokalerne. Universitets- og Bygningsstyrelsen har et særdeles godt samarbejde med Syddansk Universitet om alle aspekter af den fysiske planlægning.

8. Samspil mellem universitetet og erhvervslivet

Uddannelse og viden er i stigende grad blevet en global konkurrencefaktor, og det er højt politisk prioriteret, at dimittender fra de danske universiteter er forberedte på at udfylde højproduktive jobs i samfundet.

En måde at sikre, at universitetsuddannelserne giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet, er, at der eksisterer en mangfoldighed af samarbejdsrelationer mellem universiteterne og virksomhederne på uddannelsesområdet.

Det er vigtigt, at mødet mellem universiteter og erhvervsliv respekterer den autonomi og frihed, som kendetegner universiteterne i dag. Tilrettelæggelsen og indholdet af uddannelserne er udelukkende universiteternes ansvar.

De enkelte universiteter har forskellige samarbejdsrelationer – både i forhold til områder, fokus og ”intensitet”. Her sættes fokus på universitetets strategiske planer om samspil inden for uddannelsesområdet, understøttelse af iværksætteri, konkrete eksempler, samarbejdet i de regionale vækstfora samt samarbejdet med videns- og forskerparker.

På den baggrund ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen at drøfte styrkepositioner og erfaringer, output, potentialer og barrierer for Syddansk Universitets samspil med erhvervslivet.

8.1 Tiltag rettet mod uddannelsesområdet

8.1.1 Syddansk Universitets strategiske tilgang til samarbejdet med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Syddansk Universitet har ikke en fælles strategi, men derimod strategier for hvert fakultet. Fælles gælder dog, at Syddansk Universitet har en række initiativer rettet mod erhvervslivet, herunder initiativer inden for ”højtuddannet arbejdskraft,” ”entreprenørskab” og ”partnerskab.” Hvert initiativ indeholder en række aktiviteter, der har til hensigt at styrke samarbejdet mellem Syddansk Universitet og erhvervslivet på uddannelsesområdet, herunder Jobbank, Videnpilot-programmet, Forskerkontakten m.m.

Opsøgende og systematisk virksomhedskontakt er centralt for Syddansk Universitets kontakt med erhvervslivet. Universitetet har gennem en årrække haft egne virksomhedskonsulenter ansat. Virksomhedskonsulenterne håndterer dels indkomne henvendelser fra virksomheder, der ønsker at komme i kontakt med universitetet og de studerende eller dimittenderne, men den primære opgave er opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV), der ikke kender til muligheden af at samarbejde med studerende (projektskrivning, praktiksamarbejde eller relevante studiejob) eller som med fordel ville kunne ansætte en dimittend eller ErhvervsPhD.

Igennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA sættes fokus på iværksætteri og entreprenørskab hos de studerende, som dels har mulighed for at deltage i den landsdækkende forretningsplanskonkurrence og samtidig adgang til en række ressourcepersoner fra erhvervslivet (som coaches mv.).

8.1.2 Mål i udviklingskontrakten for uddannelse og iværksætteri

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for perioden 2008-2010 opstillet et mål for iværksætteri målt dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels ved at supplere med nye iværksætterrelaterede initiativer. Universitets- og Bygningsstyrelsen vurderer, at universitet har opfyldt målet i både 2008 og 2009, jf. tabel 8.1.2.1.

Tabel 8.1.2.1: Mål for iværksætteri på Syddansk Universitet 2008-2010
2008 2009 2010
Mål Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer
Resultat På alle fakulteter er der taget initiativer til at udforske mulighederne i at etablere egen virksomhed På alle fakulteter er der taget initiativer til at integrere iværksætteri i undervisningen under en eller an den form -
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2009

8.1.3 Eksempler på samspil med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Et eksempel på Syddansk Universitets arbejde for at styrke den studerendes muligheder for at få et godt arbejdsliv er oprettelse af karrierecenteret, som skal hjælpe de studerende med at finde det rigtige job, både under og efter uddannelsesforløbet.

Syddansk Universitets karrierecenter

Karrierecentret inviterer løbende virksomheder til karrierearrangementer, der giver mulighed for at møde de studerende på Syddansk Universitet. Som eksempel på disse arrangementer kan nævnes praktikdating, netværksdag og karrieredagene, hvor virksomheder får mulighed for at stifte bekendtskab med de studerendes kvalifikationer samt præsentere dem selv som virksomhed.

Syddansk Universitets karrierecenter tilbyder desuden virksomheder muligheden for at blive erhvervspartner. Herigennem kan virksomhederne synliggøre sig selv gennem blandt andet job- og praktikopslag i Syddansk Universitets jobbank. I jobbanken kan den studerende stifte bekendtskab med 175 offentlige og private virksomheder, og virksomhederne kan målrette deres søgning efter nye medarbejdere.

Derudover har kandidatstuderende mulighed for at få tilknyttet en karrierementor, som blandt andet kan hjælpe den studerende med at synliggøre jobmuligheder samt stille skarpt på den studerendes egne kvalifikationer.

IDEA Entrepreneurship Centre i Kolding

Centeret fokuserer på tiltag rettet mod studerende, undervisere, erhvervsliv og alumni’s. Igennem kurser arbejder IDEA med at forbedre den studerendes evne til at anvende viden i praksis og at inspirere undervisere til at være mere entreprenørielle og innovative i deres undervisningsmetoder samt at blive bedre til at facilitere de studerendes læring. Til undervisere og iværksætterrådgivere er der udviklet en international masteruddannelse i entreprenørskab. Til Erhverv og Alumni tilbydes intraprenørskabsprisen og aktiviteter direkte rettet mod Business alumner. IDEA arbejder derfor både med de personer, der gerne vil vide mere om entreprenørskab i bred forstand, og de der går med en iværksætter i maven.

8.2 Tiltag rettet mod erhvervslivet

8.2.1 Vækstforum for Syddanmark

Syddansk Vækstforum er et partnerskab mellem kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner og regionen.

Vækstforums opgaver er:

Syddansk Universitet er repræsenteret ved rektor Jens Oddershede. Derudover er uddannelsesområdet repræsenteret ved rektor ved University College Syddanmark, Søren Vang Rasmussen.

Vækstforum har dels egne midler og har dels til opgave at indstille ansøgninger til regionale, statslige og europæiske puljer. Vækstforum har i sit udkast til regional partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling defineret en række indsatsområder, der efterfølgende konkretiseres i projekter og initiativer.

I Syddansk Vækstforums handlingsplan for 2011 ”Omstilling til højere vækst”, angives det, at uddannelsesniveauet i regionen generelt skal hæves, og at der udestår en særlig udfordring inden for oplevelseserhvervene, hvor uddannelsesniveauet er lavt sammenlignet med andre brancher.

Syddansk Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi for 2007-2012, skal:

Syddansk Universitet deltager i at understøtte et samlet miljø for innovation og nyttiggørelse af viden fra universitetet og Region Syddanmarks sygehuse, bestående af følgende aktører, der samarbejder på operationelt niveau:

Forskerkontakten samarbejder tæt med Region Syddanmark, herunder udbydes et støtteprogram der med 3 mio. kr. understøtter etablering og drift af netværk inden for vækstforum og regionens primære indsatsområder:

TEK – Momentum består af en videns- og ingeniørbank, som trækker på ingeniør- og forskningskompetencer fordelt på Det Tekniske Fakultet. Målet er at skabe et stærkt bindeled mellem virksomhedernes behov for udvikling og innovation på den ene side og universitetets viden på den anden. TEK – Momentum afdækker innovationspotentiale i virksomheder, identificerer indsatsområder og hjælper dem videre med innovation ved at etablere et samarbejde med forskermiljøet.

På Syddansk Universitet er etableret Link.SDU, som er en del af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og har til formål at oversætte videnskabelige resultater og undersøgelser til sprog og handlinger, der giver mening i virksomheders verden. Link.SDU er en serviceorganisation, som formidler forskning med udgangspunkt i brugernes behov. Link.SDU og TEK – Momentum har ikke fokus på studerende, men primært på forskningsmiljøet.

Syddansk Universitet fremhæver følgende eksempel på etablering af et fælles forskningscenter i samspil med erhvervslivet Lundbækfondens Center of Excellence NanoCAN, hvori forskere fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige – og naturvidenskabelige fakulteter samarbejder med forskere fra Lundbæk.

8.2.2 Videns- og forskerparker

Syddanske Forskerparker dækker over forskerparker i Odense og Sønderborg. I forskerparkerne afprøver forskere og udviklere, om deres idéer og projekter er stærke nok til at danne grundlag for en egentlig produktion og virksomhed. Der tilbydes lejemål, service og rådgivning i et innovativt og dynamisk miljø.

Syddanske Forskerparker drives af en fond i samarbejde med Syddansk Universitet

8.3. Konklusion

Syddansk Universitets samarbejde med erhvervslivet og kontakt med virksomheder finder sted gennem virksomhedskonsulenter, som universitetet har ansat. Virksomhedskonsulenterne håndterer indkomne henvendelser fra virksomheder samt tager opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV), og orienterer om mulighederne for at samarbejde med studerende (projektskrivning, praktiksamarbejde eller relevante studiejob), ErhvervsPhD mv.

Igennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA Entrepenuership Centre sættes fokus på iværksætteri og entrepreneurskab hos de studerende. Syddansk Universitets karrierecenter har desuden en række tilbud til studerende og virksomheder.

På forskningsområdet deltager Syddansk Universitet i at understøtte et samlet miljø for innovation og nyttiggørelse af viden fra universitetet og Region Syddanmarks sygehuse, bestående af en lang række aktører. Herudover findes der på Syddansk Universitet TEK – Momentum, som består af en videns- og ingeniørbank, og som afdækker innovationspotentiale i virksomheder. På Syddansk Universitet er etableret Link.SDU, som er en del af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og har til formål at oversætte videnskabelige resultater og undersøgelser til virksomheders verden.

Et eksempel på etablering af et fælles forskningscenter i samspil med erhvervslivet er Lundbækfondens Center of Excellence NanoCAN, hvori forskere fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige – og naturvidenskabelige fakulteter samarbejder med forskere fra Lundbæk.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tiltag til at tage kontakt til SMV’er i Region Syddanmark samt Syddansk Universitets tiltag til at give de studerende mulighed for at styrke deres kompetencer i entreprenørskab. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder derudover, at Syddansk Universitets samarbejde med andre aktører om innovation er meget positivt, og Universitets- og Bygningsstyrelsen ser frem til at se forventede positive resultater af dette samarbejde.

9. Universiteternes udgifter til administration

Regeringen har fokus på at effektivisere de offentlige institutioners administration, herunder også universiteterne, jf. regeringens arbejdsprogram ”Danmark 2020”, hvori det er formuleret som en målsætning, at ”den [danske] offentlige sektor skal være blandt de mest effektive og mindst bureaukratiske i verden”.

Universiteternes administrative udgifter afgrænses i det følgende til den ”klassiske” administration, dvs. udgifter til generel ledelse og administration samt servicefunktioner.

9.1. Baggrund

Universiteternes udgifter til administration opgøres årligt i Danske Universiteters statistiske beredskab. Derudover har området også været underlagt en analyse foretaget af McKinsey og Co. i 2009 (Universitetsanalysen). Opgørelserne viser følgende:

De to opgørelser når således frem til meget forskellige størrelser på universiteternes udgifter til administration, hvilket er en af årsagerne til, at Videnskabsministeriet har fundet det nødvendigt at iværksætte en supplerende analyse af universiteternes udgifter til administration.

9.2. Ny analyse af universiteternes udgifter til administration

Videnskabsministeriet igangsatte i foråret 2010 en undersøgelse af universiteternes udgifter til administration. Regeringens fokus på effektivisering af de administrative udgifter betyder, at det er væsentligt, at der eksisterer et solidt grundlag for at opgøre og følge udviklingen i universiteternes udgifter til administration.

Den nye opgørelse af universiteternes udgifter til administration er udarbejdet i samarbejde med universiteterne og med faglig bistand fra PriceWaterhouseCoopers (PWC). Resultatet af opgørelsen og analysen fremgår af PWC’s udkast til rapport (PWC-rapporten). Nedenfor er gengivet en række hovedkonklusioner fra rapporten.

PWC-rapporten er baseret på universiteternes regnskabsoplysninger, som fremgår af universiteternes årsrapporter, og som også anvendes i DU’s statistiske beredskab (pkt. 5). Disse udgifter er i PWC-rapporten suppleret med administrationsudgifter i tilknytning til:

Der findes ikke regnskabsoplysninger for universiteternes udgifter til administration i tilknytning til bygningsforvaltning og på det decentrale niveau. VTU har derfor i samarbejde med universiteterne og med inddragelse af PWC opstillet retningslinjer for de pågældende opgørelser. Afgrænsningen af administrationsudgifter, er med tilføjelse af ovenstående elementer, herved bredere end den, der hidtil er blevet anvendt i DU’s statistiske beredskab.

Derudover er universiteterne blevet bedt om at opdele de samlede udgifter til administration på seks hovedopgaver (generel ledelse, økonomiforvaltning, personaleforvaltning, bygningsforvaltning, administrativ it og øvrige administrative opgaver).

Af tabel 9.2.1 fremgår det, at Danske Universiteters opgørelse af administrationsudgifterne udgør 1.548 mio. kr. i 2009. Disse administrationsudgifter suppleres i PWC-rapporten med udgifter til administration i tilknytning til bygningsforvaltning, svarende til ca. 238 mio. kr. og udgifter til administration på decentralt niveau, svarende til ca. 459 mio. kr. Herved udgør de samlede udgifter til administration i alt 2.245 mio. kr.

Tabel 9.2.1: Universiteternes udgifter til administration i 2009 opgjort på kilder og hovedopgaver, mio. kr. (2009-priser)
Generel ledelse og admini-
stration i alt
Generel ledelse Økonomi-
forvaltning
Personale-
forvaltning
Bygnings-
forvalt-
ning
Admini-
strativ it
Øvrige admini-
strative opgaver
Generel ledelse og administration (DU, pkt. 5) 1.548 449 289 238 77 237 256
Bygnings-
omkostninger Institutniveau, centre mv.
238 58 60 27 9 38 47
Institutniveau, centre mv. 459 140 117 50 5 55 93
I alt 2.245 647 466 315 91 330 396
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab og PWC-rapporten.

I tabel 9.2.1 er de samlede administrationsudgifter også fordelt på hovedopgaver. Det fremgår, at de fleste midler anvendes til generel ledelse, svarende til ca. 647 mio. kr. eller 29 procent af de samlede administrationsudgifter. Herefter følger udgifter til økonomiforvaltning og administrationsudgifter i tilknytning til øvrige administrative opgaver.

Tabel 9.2.2: Universiteternes udgifter til administration i 2009, mio. kr. og procent.
Udgifter til administration, mio. kr. Udgifter til administration, procent af omsætningen
Københavns Universitet 726 10,2
Aarhus Universitet 529 10,0
Syddansk Universitet 250 11,1
Roskilde Universitet 85 12,3
Aalborg Universitet 179 10,0
Handelshøjskolen i København 139 13,5
Danmarks Tekniske Universitet 311 8,4
IT-Universitetet i København 26 13,3
I alt 2.245 10,2

PWC konkluderer også, at administrationsprocenten på maksimalt 12 procent umiddelbart skal sammenlignes med de 17 procent i Universitetsanalysen, men at forskellen bl.a. skyldes, at det i Universitetsanalysen er forudsat, at VIP-medarbejdere anvender tid på generel administration, hvilket ikke er forudsat i PWC-analysen. Derudover er datagrundlaget i Universitetsanalysen bl.a. baseret på en spørgeskemaundersøgelse, hvilket giver anledning til en vis usikkerhed. F.eks. blev alle VIP-medarbejdere i forbindelse med spørgeskemaundersøgelsen bedt om at angive den tid, som de bruger på administrative opgaver. Det er PWC’s opfattelse, at forskellige metoder maksimalt kan forklare 2,5 procentpoint af afvigelsen. Herefter er der fortsat 2,5 procentpoint, som ikke kan forklares.

Syddansk Universitet ligger en smule over gennemsnittet med for de øvrige universiteter med en administrationsprocent på 11,1 procent.

9.3. Konklusion

Den nye administrationsopgørelse peger på – som Universitetsanalysen – at de enkelte universiteter anvender forskelligt omfang af ressourcer på administration.

Syddansk Universitet har igangsat en række initiativer med henblik på administrative effektiviseringer:

Syddansk Universitet finder, at datagrundlaget for administrationsudgifterne kan forbedres ved, at alle data opgøres på samme måde på tværs af universiteterne, hvilket arbejdet med Danske Universiteters statistiske beredskab ifølge Syddansk Universitet imidlertid viser er meget vanskeligt:

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har iværksat en række initiativer til forenkling og digitalisering af de administrative sagsgange, som vil bidrage til at begrænse udgifterne til administration.

10. Forskningsbaseret myndighedsbetjening

De fleste sektorforskningsinstitutioner blev i forbindelse med universitetssammenlægningerne sammenlagt med universiteter. Siden sammenlægningerne har universiteterne leveret forskningsbaseret myndighedsbetjening til fagministerierne på baggrund af fireårsaftaler, hvor parterne fastsætter ydelser og priser.

Den forskningsbaserede myndighedsbetjening udføres af Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet. Handelshøjskolen i København, Roskilde Universitet og IT-Universitetet udfører pt. ikke forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Bevillingerne til forskningsbaseret myndighedsbetjening ligger som hidtil hos fagministerierne.

10.1. Forskningsbaseret myndighedsbetjening på Syddansk Universitet

Tabel 10.1.1 viser bevillingsudviklingen i totale tal, og hvor 2008 er sat til indeks 100. Tabellen viser, at de samlede bevillinger er faldende i perioden 2008-2011 og derefter stabile.

Tabel 10.1.1: Udvikling i nettoudgiftsbevilling til forskningsbaseret myndighedsbetjening på SDU (mio. kr. og indeks 100), 2008-2014
R2008 R2009 R2010 F2011 BO2012 BO2013 BO2014
SDU 23,0 22,0 21,0 20,0 20,0 20,0 20,0
Indeks 100 100 96 91 87 87 87 87
Kilde: FFL2011 og UBST.

Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet gennemfører myndighedsbetjening for Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Opgaverne består bl.a. i udredninger, besvarelser af ad hoc spørgsmål inden for folkesundhedsområdet og udarbejdelse af nationale sundhedsprofiler. Samarbejdet håndteres i en overordnet, generel rammeaftale, som er fireårig, suppleret af en etårig formulering af mål og resultatkrav.

Syddansk Universitet udfører forskningsbaseret myndighedsbetjening for Indenrigs- og Sundhedsministeriet vedrørende opgaver for Statens Institut for Folkesundhed svarende til 12,5 mio. kr. i 2011, jf. figur 10.1.2.

Figur 10.1.2: Tilskudsbevillinger til SDU til forskningsbaseret myndighedsbetjening fordelt på fagministerier (mio.kr.), 2008-2014 Figur 10.1.2

10.2. Præsentation og drøftelse af uddybning af retningslinjer for forskningsbaseret myndighedsbetjening

Retningslinjerne om forskningsbaseret myndighedsbetjening, der blev udarbejdet i samarbejde mellem ministerierne og under inddragelse af universiteterne, har været anvendt aktivt af parterne i det daglige arbejde.

Videnskabsministeriet er blevet gjort bekendt med nogle områder af retningslinjerne, som med fordel kunne uddybes og udfoldes for derved at undgå misforståelser mellem parterne. Videnskabsministeriet har udarbejdet en uddybning af afsnit 5, 6, 9 og 10 i notat om aftaler mellem universiteter og ministerier om myndighedsbetjening.

Uddybningerne vedrører primært følgende fem problemstillinger:

  1. Fireårsaftaleprincippet
  2. Anvendelsen af varsler
  3. Proceduren for valg af ny leverandør
  4. Overflytning af bevillinger til andre myndighedsbetjeningsaktiviteter
  5. Konkurrenceudsættelse og overflytning af bevillinger i løbet af aftaleperioden

Der er afholdt møder om de uddybende retningslinjer med universiteterne og fagministerierne. Der er ikke væsentlige uenigheder om indholdet. De endelige retningslinjer forventes godkendt af parterne i begyndelsen af 2011.

Syddansk Universitet fremhæver, at relationen til fagministeriet hidtil har været baseret på udstrakt fleksibilitet og tillid og mindre på detailstyring af konkrete opgaver og ressourceflow. Syddansk Universitet har intention om fremover at blive en smule mere præcis i samspillet om opgavernes vilkår.

De uddybende retningslinjer for forskningsbaseret myndighedsbetjening har været en god støtte i rammeaftalens præcisering af de kommende års aktiviteter som udgangspunkt for intentionerne om en mere detaljeret dialog.

Det er Syddansk Universitets erfaring, at fagministeriet i nogle faser af dialogen med Syddansk Universitet ikke har opfattet retningslinjerne som særligt bindende. I forbindelse med udformningen af rammeaftalen for de kommende år har Syddansk Universitet fået væsentlig og værdifuld bistand fra Universitets- og Bygningsstyrelsen.

Retningslinjerne er et godt grundlag for præciseringen af rammer for leveringen af myndighedsbetjeningen. Men det er Syddansk Universitets opfattelse, at der stadig resterer en del arbejde med at konkretisere definitionen af myndighedsbetjeningens indhold, med dokumentation af arbejdet og med ressourceflowet til og i opgaverne, herunder fordelingen af midler på grundlagsforskning, rådgivning, beredskab og administration.

Der resterer efter Syddansk Universitets opfattelse samtidig væsentlige diskussioner og beslutninger om generel synliggørelse af arbejdet med myndighedsbetjening, så der f.eks. ved mere tydelige karriereveje skabes bedre grundlag for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.

10.3. Drøftelse af status for fireårsaftaler med fagministerier

Syddansk Universitet skal forhandle aftaler om forskningsbaseret myndighedsbetjening for 2011-2014 i løbet af efteråret. Syddansk Universitet har aftaler med Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Rigsrevisionen har i sin beretning om revisionen af statsregnskabet for 2009 vurderet, at aftalerne mellem fagministerier og universiteter generelt administreres betryggende.

Den rammeaftale, der blev indgået mellem Sundhedsministeriet og Syddansk Universitet med indfusioneringen af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) i Syddansk Universitet i 2007 er ikke blevet revideret i de fire år, den var gældende. Aftalen udløb dermed 31. december 2010. Det har betydet, at der med udgangen af 2010 er udarbejdet en helt ny rammeaftale for perioden 2011-2014. Fremover vil aftalen blive ”udrullet” som det fremgår af retningslinjerne for forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Syddansk Universitet har den 10. februar 2011 modtaget en underskrevet aftale fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til underskrift.

10.4. Udviklingskontrakt 2008-2010

I Syddansk Universitets udviklingskontrakt 2008-2010 er angivet et mål for området forskningsbaseret myndighedsbetjening. Målet er opfyldt for både 2008 og 2009.

Tabel 10.4.1: Syddansk Universitets mål for forskningsbaseret myndighedsbetjening 2008-2010, bidrag for forskningsbaseret myndighedsbetjening til uddannelser og eksterne midler
2008 2009 2010
Mål Universitetet vil redegøre for, hvilket bidrag opgaven med forskningsbaseret myndighedsbetjening skønnes at levere til universitetets uddannelser og til universitetets tiltrækning af eksterne midler
Resultat Instituttet har i et beskedent omfang været inddraget i uddannelsesaktiviteter, fra 2009 kommer der et øget fokus på dette. Bevillingen fra TRYG-fonden "lægger sig op af" KRAMundersøgelsen, som instituttet gennemførte for Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Instituttet og Fakultetet er i fortsat dialog omkring inddragelse af SIFs særlige kompetencer inden for registerforskning i Fakultetets uddannelser. På forskningssiden har Statens Institut for Folkesundhed i 2009 tiltrukket en række eksterne bevillinger på baggrund af langvarig og vedholdende kontakt med og faglig bistand til kommuner, regioner og stat, som er opnået gennem myndighedsbetjening. -
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2009.

Af målet for myndighedsbetjening i Syddansk Universitets udviklingskontrakt fremgår bl.a., at:

Målet må anses for at være opfyldt.

SIF har i 2010 indgået og opfyldt en aftale med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om 12 konkrete resultatkrav. Den største opgave har bestået i indsamling og analyse af data til en national sundhedsprofil, som offentliggøres primo 2011. SIF har herudover produceret en række andre analyser til brug for myndigheders beslutninger på folkesundhedsområdet.

SIF har i løbet af 2010 været i tæt dialog med Kræftens Bekæmpelse om en større donation til supplement af forskningsaktiviteterne i TrygFondens Forebyggelsescenter. En kontrakt indgås i 2011.

SIF har i 2010 fået godkendt forslaget til en ny kandidatuddannelse i registerforskning i Syddansk Universitets direktion. En ansøgning om akkreditering af uddannelsen er under udarbejdelse. Herudover har instituttet i 2010 nedsat et internt undervisningsudvalg, som skal udarbejde oplæg til en mere samlet undervisningsindsats indenfor SIF’s område.

10.5. Konklusion

Syddansk Universitet oplyser, at samarbejdet mellem fagministeriet og Syddansk Universitet er funderet i dialogmøder, der afholdes nogle gange om året med deltagelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets departement. Sundhedsstyrelsen deltager samtidig i møderne, da departementets aktiviteter inden for den borgerrettede forebyggelse er placeret i Sundhedsstyrelsen.

Syddansk Universitet oplyser, at det løbende konkrete samarbejde er godt, konstruktivt og fleksibelt. Der opleves udstrakt tillid mellem parterne, og der forekommer en række konkrete kontakter på medarbejderniveau. Den relativt bredt formulerede rammeaftale har hidtil været et godt grundlag for denne relation.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har et godt samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, samt at Syddansk Universitet finder, at de uddybende retningslinjer medvirker til at afklare en række væsentlige forhold.

11. Konklusion

Denne rapport tegner et billede af Syddansk Universitet som et velfungerende universitet, der på universitetets mange lokaliteter er inde i en god udvikling inden for såvel uddannelserne som de fysiske og administrative rammer. Syddansk Universitet er et universitet, der generelt opfylder de krav og følger regler og retningslinjer, der er på universitetsområdet.

Status for Syddansk Universitet: Universitetet har tilnærmelsesvist i hvert af årene 2007-2009 genereret et nul-resultat, da resultatets andel af indtægterne udgjorde ca. 0 procent. Syddansk Universitet havde pr. 31. december 2009 en egenkapital på 440,4 mio. kr. Heraf udgjorde en statsforskrivning 121 mio. kr.

Det samlede antal ansatte i videnskabelige stillinger ved Syddansk Universitet er steget fra 2009 til 2010. Der er en mindre andel af stillinger på adjunktniveau på Syddansk Universitet end på universiteterne samlet set.

I alt har Syddansk Universitet fra 2008-2009 haft en stigning hjemtaget af eksterne forskningsmidler på 6 procent. Syddansk Universitet oplevede i 2009 en stigning i midler fra danske private kilder, EU-midler og øvrige midler fra udlandet, men et fald i hjemtaget af midler fra danske offentlige kilder.

Syddansk Universitet optræder på de mest anerkendte internationale ranglister.

Inden for deltidsuddannelse har Syddansk Universitet i perioden 2005-2009 oplevet en stigning i antallet af betalende studerende, antallet af årselever og antal færdiguddannede på deltidsuddannelser. Syddansk Universitet har ligeledes haft en stigning i deltagerbetalingen i perioden 2005-2009.

Med hensyn til kommercialisering har Syddansk Universitet i 2009 etableret en spinout-virksomhed og haft et underskud på ca. 2,2 mio. kr. på kommercialiseringsaktiviteter.

I forbindelse med Internationalisering af uddannelserne havde Syddansk Universitet i 2010 balance i antallet af udvekslingsstuderende. Syddansk Universitet forventer en stigning i antallet af indgående studerende i 2010, men Syddansk Universitet forventer dog ikke, at det er muligt at nå målet i udviklingskontrakten for 2010.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets arbejde for at skabe balance mellem indgående og udgående udvekslingsstuderende. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser gerne, at Syddansk Universitet opfylder målene for antallet af udvekslingsstuderende i udviklingskontrakten og vil følge udviklingen på området. Universitets- og Bygningsstyrelsen har bemærket, at Syddansk Universitet fokuserer på at tiltrække internationale studerende på en hel uddannelse frem for på korte studieophold.

I forhold til Fremtidens optag og uddannelser der matcher samfundets behov, har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet gerne vil optage flere studerende, også gerne flere end de 173, der skal optages frem mod 2015, hvis Syddansk Universitet skal bidrage med sin nuværende andel af studerende til opfyldelsen af 50 procent målsætningen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tilkendegivelse om at øge optaget frem mod 2015. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser ligeledes positivt på Syddansk Universitets initiativer til at styrke rekrutteringen af studerende og øge optaget af studerende i regionen, der traditionelt går efter kortere uddannelser. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at der er en stor del af Syddansk Universitets uddannelser, der har en høj beskæftigelsesfrekvens for dimittender. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge de forventeligt positive resultater af Syddansk Universitets iværksatte proces på Det Humanistiske Fakultet og arbejdet med at vejlede de studerende angående tilvalgsfag.

Vedrørende ph.d.-optaget og kvaliteten af ph.d.-skoler har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet vil opfylde målet i udviklingskontrakten for ph.d.-optaget i 2010. Syddansk Universitets fakulteter arbejder i forskellig grad på at forbedre gennemførelsestiden og gennemførelsesprocenten ved bl.a. at tilbyde de studerende regelmæssige samtaler og tilbyde eller pålægge vejlederne kurser.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på, at Syddansk Universitet i 2010 opfylder målet for ph.d.optaget. Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne af arbejdet med gennemførelsestid og gennemførelsesprocent på Syddansk Universitets forskellige ph.d.skoler. Universitets og Bygningsstyrelsen forventer, at Syddansk Universitets arbejde med kvalitetssikringen af ph.d.uddannelserne og med internationale evalueringer vil blive videreudviklet på alle Syddansk Universitets ph.d.-skoler og Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge resultaterne heraf.

Strategisk fysisk planlægning: Syddansk Universitet har aktiviteter i Esbjerg, Kolding, Sønderborg, Slagelse, København og Odense. Campus i Odense står foran en massiv udbygning under temaet vidensbydel, som vil knytte området tættere til Odense. Der skal her bygges et nyt Odense Universitetshospital og en forsker/videnspark. I Slagelse er Syddansk Universitet flyttet til Sdr. Stationsvej, der ligger tæt på stationen. Syddansk Universitet arbejder på at øge aktiviteterne i campusbyerne gennem etablering af nye uddannelser og opbygning af understøttende forskningsmiljøer.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder, at Syddansk Universitets strategi i forhold til regional tilstedeværelse på det fysiske område og integration med bymiljøerne er velformuleret og kvalificeret. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil se frem til at se de forventede positive forventninger af disse tiltag. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge Syddansk Universitets arbejde med at sikre et bygningsmæssigt fundament for et øget optag ved at øge bygningsmassen samt sikre en høj udnyttelse af lokalerne. Universitets- og Bygningsstyrelsen har et særdeles godt samarbejde med Syddansk Universitet omkring alle aspekter af den fysiske planlægning.

Samspil med erhvervslivet: Syddansk Universitets har en række initiativer til at styrke samarbejdet med erhvervslivet på både uddannelses- og forskningsområdet. Syddansk Universitet har blandt andet ansat virksomhedskonsulenter, som håndterer indkomne henvendelser fra virksomheder samt tager opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV). Syddansk Universitet sætter fokus på iværksætteri og entrepeneurskab gennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA Entrepenuership Centre. Syddansk Universitets karrierecenter har desuden en række tilbud til studerende og virksomheder. Herudover findes der på Syddansk Universitet blandt andet TEK – Momentum, som består af en videns- og ingeniørbank, der afdækker innovationspotentiale i virksomheder.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tiltag til at tage kontakt til SMV’er i Region Syddanmark samt Syddansk Universitets tiltag til at give de studerende mulighed for at styrke deres kompetencer i entreprenørskab. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder derudover, at Syddansk Universitets samarbejde med andre aktører om innovation er meget positivt, og Universitets- og Bygningsstyrelsen ser frem til de forventede positive resultater af dette samarbejde.

I forbindelse med afsnittet om Administrationsudgifter har Syddansk Universitet oplyst, at universitetet har igangsat en række initiativer med henblik på administrative effektiviseringer. Initiativerne har fokus på at forbedre arbejdsgange og forbedre digitaliseringen af områder som fakturering og rekruttering. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har iværksat en række initiativer til forenkling og digitalisering af de administrative sagsgange, som vil bidrage til at begrænse udgifterne til administration.

Vedrørende den Forskningsbaserede Myndighedsbetjening har Syddansk Universitet oplyst, at det løbende konkrete samarbejde er godt, konstruktivt og fleksibelt, og at den relativt bredt formulerede rammeaftale har været et godt grundlag for denne relation.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Syddansk Universitet har et godt samarbejde med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, samt at Syddansk Universitet finder, at de uddybende retningslinjer medvirker til at afklare en række væsentlige forhold.

12. Henvisning til yderligere læsning om Syddansk Universitet

Mission og vision:

http://www.sdu.dk/Om_SDU/Organisationen/Indholdsside_Mission_og_vision

Værdier:

http://www.sdu.dk/Om_SDU/Organisationen/Indholdsside_Vaerdier

Udviklingskontrakt:

http://www.sdu.dk/Om_SDU/Organisationen/Indholdsside_Udviklingskontrakt

Årsrapporter:

http://www.sdu.dk/Om_SDU/Dokumentation_tal/Aarsrapporter

Syddansk Universitets hjemmeside:

www.sdu.dk

Bilag

Bilag 1: Universitets- og Bygningsstyrelsens opfølgningsbrev på Syddansk Universitets årsrapport af 30. juni 2010

Bilag 1 Bilag 1 Bilag 1 Bilag 1 Bilag 1

Bilag 2: Syddansk Universitets svarbrev af 13. september 2010

Bilag 2 Bilag 2 Bilag 2 Bilag 2 Bilag 2 Bilag 2 Bilag 2

Kolofon

Titel:
Rapport om Syddansk Universitet - Møde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011

Emneord:
Syddansk Universitet

Resumé:

Universitets- og Bygningsstyrelsen har afholdt tilsynsmøde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011. Mødet var et led i Universitets- og Bygningsstyrelsen årlige runde af tilsynsmøder med universiteterne.

Udgiver:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Ansvarlig institution:
Universitets- og Bygningsstyrelsen, feb 2011

Copyright:
Universitets- og Bygningsstyrelsen

Sprog:
Dansk

URL:
http://www.ubst.dk/

Formater:
html, gif, jpg, png, pdf, css

Udgiverkategori:
Statslig

Forside | | Top |

Denne side er hele publikationen i HTML til publikationen "Rapport om Syddansk Universitet - Møde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011".

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2011. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.