Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning, november 2004, omfatter kort beskrivelse af miljøvejledningen og en egentlig procedurebeskrivelse inkl. Miljøkoordinatorens aktiviteter i forbindelse med udvælgelse, dokumentation og opfølgning på den valgte miljøindsats. De projekteringsmæssige foranstaltninger, der iværksættes som konsekvens af den valgte miljøindsats, er omfattet af de sædvanlige ydelsesbeskrivelser.
Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning
Kolofon
Hele publikationen som PDF [384 kB]
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Bredgade 43
1260 København K
Tlf: 3395 1200
Fax: 3395 1300
ubst@ubst.dk
http://www.ubst.dk
Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning, november 2004, omfatter kort beskrivelse af miljøvejledningen og en egentlig procedurebeskrivelse inkl. Miljøkoordinatorens aktiviteter i forbindelse med udvælgelse, dokumentation og opfølgning på den valgte miljøindsats. De projekteringsmæssige foranstaltninger, der iværksættes som konsekvens af den valgte miljøindsats, er omfattet af de sædvanlige ydelsesbeskrivelser.
Miljøvejledningen erstatter S-FoUs tidligere publikation ”Byggedirektoratets krav til Miljørigtigt byggeri, februar 2000”. Vejledningen udgør S-FoUs miljøprogram, der er formuleret i en række miljømålsætninger og miljøkrav, som skal inddrages i forbindelse med gennemførelse af S-FoUs byggeprojekter. Disse er suppleret med et idékatalog med forslag til virkemidler, der kan anvendes til opfyldelse af de opstillede miljøkrav.
Miljøkravene er opdelt i 4 fokusområder, som i nogle tilfælde ligger ud over gældende lovgivning. Kravene skal indgå i en afbalanceret prioritering med andre hensyn. For at processen vedr. miljøindsatsen er miljømålsætninger, miljøkrav og idékatalog/virkemidler opstillet i en række ”checklister” i vejledningen, der benyttes som udgangspunkt for valg af miljøløsninger i et byggeprojekt.
Checklisterne er udformet i elektroniske skemaer omfattende:
Skema 1. Det eksterne miljø
Skema 2. Materialer
Skema 3. Indeklima
Skema 4. Energi
Skemaerne ligger på S-FoUs hjemmeside under ”Miljøskemaer”. Skemaerne med tilhørende database og hjælpefunktioner udgør det centrale element i sags-gang og dokumentation vedr. miljøindsatsen.
Skemaerne omfatter ca. 100 forslag til virkemidler. I de enkelte byggeprojekter udvælges de i checklisterne opstillede miljøkrav og tilhørende virkemidler, hvor man vil gennemføre en særlig indsats vedr. miljøet. Det vil normalt omfatte 2 –3 krav pr. sag. Som noget nyt forudsætter S-FoU, at miljøindsatsen skal dokumenteres i form af en evaluering, der normalt skal ske 1 år efter aflevering af byggeriet – med mindre andet er aftalt.
S-FoU lægger vægt på, at der er stor frihed for brugere og projekterende til at finde de bedste løsninger vedr. virkemidler i de konkrete projekter, hvorfor der kan vælges yderligere eller alternative virkemidler, blot de har samme eller bedre effekt end de i checklisterne anførte.
Ud for de enkelte miljøkrav anføres i yderste højre søjle af checklisterne under ”Bemærkninger” hvilke tiltag, der vælges gennemført i et aktuelt byggeprojekt samt evt. begrundelse herfor. Endvidere angives, hvorledes evaluering/kontrol vedr. de opstillede krav skal gennemføres. Dette udfyldes af Miljøkoordinatoren (normalt Projekteringslederen) og godkendes af underskriftsberettiget rådgiver, bruger og bygherre på tre tidspunkter i faseforløbet af en byggeproces, jfr. nedenstående fasebeskrivelse.
Ved at gennemføre denne proces i tre faser i forbindelse med et byggeri, kan man justere/tilføje nye krav eller kontrollere, om man har opfyldt de i tidligere faser opstillede miljøkrav samt begrunde de gennemførte ændringer.
Ved hjælp af checklisterne er det endvidere muligt at vælge mellem forskellige virkemidler og vurdere, om de totaløkonomisk set er dyrere eller billigere end andre løsninger. De totaløkonomiske vurderinger er nogle steder indarbejdet i oversigten over virkemidler.
Der er endvidere udarbejdet et simpelt regneark med tilhørende vejledning til totaløkonomiske beregninger til brug for dokumentation af effekten på totaløkonomien i forbindelse med valg af virkemidler, der ikke er indeholdt i checklisten. Regnearket og vejledning findes under de elektroniske checklister på hjemmesiden.
Vejledning i udarbejdelse af totaløkonomiske beregninger med eksempler er endvidere vedlagt som bilag B i den pdfudgaven af Miljøvejledningen, der ligeledes ligger på S-FoUs hjemmeside under ”Publikationer”.
Miljøkoordinatoren har en kernefunktion i den digitale sagsgang, og er den eneste, der har redigeringsrettighed i forbindelse med formuleringer om miljøkrav, der indskrives i feltet ”Bemærkninger” i checklisterne. Disse formuleringer udgør den endelige dokumentation for miljøindsatsen.
Ved opstart af en sag tildeles Miljøkoordinatoren af S-FoU et brugernavn samt et password og bliver underskriftsberettiget. Dette meddeles via mail fra S-FoU.
Adgang til den digitale udgave sker via S-FoUs hjemmeside, s-fou.dk under ”Miljøskemaer”.
Miljøkoordinatoren opstarter en ny sag med at indtaste de oplysninger, der er modtaget fra S-FoU. Endvidere skal Miljøkoordinatoren oprette de øvrige parter (brugere, øvrige rådgivere og bygherrerepræsentanter), der indgår i miljøbehandlingen vedr. det aktuelle projekt, som brugere af systemet. Herunder markeres, hvem der er underskriftsberettiget.
I faseforløbet kommunikerer partnerne på de sædvanlige møder, der indgår i forbindelse med en byggesag, men de endelige formuleringer vedr. miljøforholdene og accept heraf udveksles digitalt via et internt mailsystem, der er indbygget i den digitale miljøvejledning. Seneste version af en formulering i bemærkningsfeltet indskrives af Miljøkoordinatoren.
Når alle involverede parter har tilsluttet sig de opstillede krav og tilhørende formuleringer i en af faserne, markerer Miljøkoordinatoren dette i et underskriftsfelt, hvorefter skemaet fastlåses. Disse beslutningerne udgør herefter grundlaget for sagsbehandlingen i de efterfølgende faser.
De faser, der er godkendt af alle parter dvs. de underskriftsberettigede, vises på et oversigtsbillede for den pågældende sag med fed skrift og datoangivelse for godkendelse.
Hvis der ikke foreligger godkendelse af et faseforløb, fremtræder fasen med almindelig skrift og angivelse af dato for seneste ændring af formuleringerne.
Dette sker i den indledende fase af et byggeprojekt. Når der er enighed mellem kunde, projekterende og S-FoU om miljøkrav ”fastlåses” disse; dvs. de særlige miljøforanstaltninger inkl. evt. tilhørende dokumentation, der skal gennemføres i en byggesag er indskrevet i bemærkningsfeltet. Dette sker inden byggeriet går i produktion – normalt før der gennemføres udbud af entreprenørydelser.
Hvis der forud for udbud af et byggeprojekt er truffet beslutning om særlige miljøforanstaltninger, fremgår dette af udbudsmaterialet. Der kan endvidere forekomme situationer, hvor der på baggrund af byggesagens særlige forhold, må vælges en miljøindsats, der ligger uden for de 4 fokusområder, som S-FoU med denne vejledning har valgt at koncentrere sig om. I disse tilfælde vil Miljøkoordinering omfatte de ydelser iht. Miljøvejledningen af november 2004, der er forbundet med disse miljøforanstaltninger.
Afhængig af udbudstidspunkt for et byggeri skal miljøkravene være formuleret i forbindelse med opstilling af program, dispositionsforslag, projektforslag eller hovedprojekt.
Når der i skema henvises til P (projektgranskning) eller D (dokumentation) kan dette ske med henvisning til dokument eller fil på S-FoUs hjemmeside, der indeholder de endelige krav vedr. projektgranskning eller dokumentation.
Evt. justeringer (til- og fravalg af miljøkrav i forhold til 1. fase), der er besluttet i denne fase, anføres og begrundes i bemærkningsfeltet og underskrives af de underskriftsberettigede ved aflevering af byggeriet.
Inden 2. fase kan godkendes (af de underskriftsberettigede) skal der være anført hvilke krav, der skal eftervises opfyldt ved forbrugsmålinger eller lignende. Målingerne skal normalt gennemføres 1 år efter aflevering.
Til brug for kontrol af kravopfyldelsen vedr. ressourceforbruget skal der foreligge beregning over det forventede forbrug af f.eks. el, varme og vand. Dette sker med henvisning til dokument eller fil på S-FoUs hjemmeside med de gennemførte beregninger.
Efter 1 års drift evalueres den gennemførte miljøindsats. I nogle tilfælde kan man i 2. fase have besluttet, at evalueringen skal gennemføres på et senere tidspunkt, eller driftssituationen kan medføre, at evalueringstidspunktet skal flyttes.
Under bemærkninger anføres for de enkelte krav eller miljøforanstaltninger, der er medtaget under 2. fase, hvorvidt disse krav er opfyldt; dvs. om der er opnået de ønskede miljømæssige effekter, herunder det forventede ressourceforbrug. Erfaringer fra evalueringerne gøres tilgængelig på S-FoUs hjemmeside.
NB! Bemærk, at kontrollen af ressourceforbruget gennemføres med henblik på evaluering af de gennemførte særlige miljøforanstaltninger. Opstilling af krav vedr. f.eks. ressourceforbrug er således ikke udtryk for et evt. maksimalt forbrug, som er stillet kunden i udsigt i forbindelse med indgåelse af lejeaftale.
Manual til visning / oprettelse / redigering af miljøskemaer
Titel:
Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning november 2004
Emneord:
Miljøvejledning
Resumé:
Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning, november 2004, omfatter kort beskrivelse af miljøvejledningen og en egentlig procedurebeskrivelse inkl. Miljøkoordinatorens aktiviteter i forbindelse med udvælgelse, dokumentation og opfølgning på den valgte miljøindsats. De projekteringsmæssige foranstaltninger, der iværksættes som konsekvens af den valgte miljøindsats, er omfattet af de sædvanlige ydelsesbeskrivelser.
Udgiver:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ansvarlig institution:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Copyright:
Universitets- og Bygningsstyrelsen
Sprog:
Dansk
URL:
http://www.ubst.dk/
Formater:
html, gif, jpg, pdf, css
Udgiverkategori:
Statslig
Denne side er hele publikationen i HTML til publikationen Procedure for brug af "Procedure for brug af S-FoUs Miljøvejledning november 2004".
© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2004. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.