Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udviklings logo. Klik for at komme til forsiden af vtu.dk.

Introduktion og læsevejledning

Universiteterne bliver udfordret! Læringsformer og faggrænser ændrer sig. Der er nye krav til bæredygtighed og fleksible bygningsstrukturer, ligesom vi i dag oplever et anderledes samspil mellem uddannelse, forskning og omverden. Tilsammen gør det, at universiteterne til stadighed skal nytænke sig selv.

Flere og flere universiteter har fået øjnene op for potentialet i at bruge fysisk planlægning. Det er ikke en tilfældighed, at MIT vælger planlægningsmetoder, der sikrer ikonarkitektur, at Harvard integrerer bæredygtighed i alle led af planlægningen, og ETH Zürich vælger at omdanne et 70’er-campus til en akademisk bydel for TankeKultur.

De fysiske rammer bliver også brugt strategisk i en mindre skala for at håndtere nye udfordringer og fremme studie- og forskningsmiljøet: Aalborg Universitet giver studerende fast arbejdsplads på professorens kontor, Københavns Universitet indkøber 1000 borde og stole, og MIT ombygger traditionelle auditorier, så de kan rumme nye undervisningsformer.

Det er vores ambition med denne bog at præsentere eksempler på, hvordan internationale og danske universiteter arbejder med de fysiske rammer, ligesom vi ønsker at debattere måden, vi i Universitets- og Bygningsstyrelsen gør det på. Dermed vil vi gerne inspirere til planlægningen af morgendagens campusområder og studiemiljø.

Bogen er skrevet til beslutningstagere, udførende og brugere, der arbejder med planlægning af campus og studiemiljø. På universiteter, hos rådgivere og myndigheder. Bogen er på dansk og engelsk, fordi udfordringerne for planlægning af campus og studiemiljø er internationale, og mange af vores samarbejdspartnere befinder sig i udlandet.

Campus og Studiemiljø består af to dele, som behandler universiteternes fysiske rammer i to forskellige skalaer.

Bogens første del, Strategisk planlægning af campus, giver et billede af, hvad campus er, og præsenterer først et historisk, et internationalt og et dansk perspektiv på udviklingen. Herpå præsenterer Universitets- og Bygningsstyrelsen sin strategi for, hvordan vi skaber campus i verdensklasse. Til sidst rummer afsnittet fem internationale campus-cases, som illustrerer, hvordan de har valgt at håndtere generelle problemstillinger, f.eks. universitetets fysiske integration i byen og samfundet.

Bogens anden del går ned i skala og ser på Studie- og forskningsmiljø. Først fortæller en række personlige stemmer fra studerende, undervisere og forskere om deres vision. Herpå præsenterer bogen et debatoplæg om, hvordan et studie- og forskningsmiljø i verdensklasse egentligt ser ud. Endelig laver bogen nedslag på tre elementer af det gode studiemiljø: Studiearbejdspladser, IKT-støttede læringsrum og laboratorier. De tre temaer bliver belyst gennem danske og internationale eksempler og rummer generelle perspektiver, som gælder for mange andre elementer af det gode studie- og forskningsmiljø.

Afslutningsvis præsenterer bogen bud på Morgendagens campus og studiemiljø gennem en række debatartikler, som tegner scenarier for fremtiden.

Bogen består af et sammendrag af resultaterne af et udviklingsarbejde i Universitets- og Bygningsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling om de fysiske rammer for campus og studiemiljø. Bogen er derfor resultatet af mange menneskers arbejde. Stor tak for samarbejdet. Uden jer ingen bog!

Du kan downloade alle undersøgelser i deres oprindelige form på Universitets- og Bygningsstyrelsens hjemmeside: www.ubst.dk. Arbejdet med at formulere udviklingspotentialer for campus og studiemiljø fortsætter, og vi håber, du har lyst til at følge med i initiativerne på hjemmesiden – ligesom du er velkommen til at kontakte os.

Cathrine Schmidt, antropolog Mikala Holme Samsøe, arkitekt MAA

Denne side er kapitel 2 af 8 til publikationen "Campus og Studiemiljø".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling 2009. Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.