6. Opfølgning på evaluering 2009

6. Opfølgning på evaluering 2009

I december 2009 afleverede evalueringspanelet sin rapport til Folketinget. Rapporten er udarbejdet som opfølgning på universitetssammenlægningerne og for at sikre en fortsat god udvikling for de danske universiteter.

Evalueringen fokuserer på to overordnede temaer:

Universiteterne har fået rapporten i høring med frist den 19. januar 2010. Nedenfor er en overordnet gennemgang af Aarhus Universitets høringssvar.

6.1 Aarhus Universitets høringssvar

Aarhus Universitet er enig i anbefalingen om en højtillidsstrategi og mener, at der i høj grad er behov for at få ryddet op i de mange detaljerede reguleringer, bemyndigelser og bekendtgørelser, som er hindrer, at universiteterne fuldt ud kan indfri såvel overordnede politiske som egne strategiske mål. Aarhus Universitet anbefaler konkret, at man etablerer en ny akkrediteringsprocedure i Danmark, som i højere grad fokuserer på resultater frem for forhåndskontrol. Universiteterne vil så selv skulle udvikle egne kvalitetskontrolforanstaltninger.

Derudover ønsker Aarhus Universitet at drøfte tilførsel af større egenkapital, herunder bygningsmæssigt selveje. Ifølge universitetet er det en nødvendighed med større frihedsgrader for at kunne planlægge og disponere på længere sigt og for at kunne konkurrere i det internationale forsknings- og uddannelsesmarked.

Aarhus Universitet deltager gerne i udvikling af nye udviklingskontrakter og mener, at udviklingskontrakterne vil blive brugt langt mere aktivt i universiteternes strategiske arbejde, hvis kontrakterne bliver mere strategiske og i højere grad overlader til universiteterne at fastlægge, hvordan målene skal nås.

I forbindelse med justering af bestemmelsen om forskningsfrihed (§17, stk. 2) bør der tages højde for, at forskningsmidlerne i stigende omfang konkurrenceudsættes, og derved reelt udgør et begrænsende element for forskningsfriheden.

Aarhus Universitet er i gang med at supplere universitetets vedtægt med henblik på at sikre medarbejder- og studenterindflydelse i akademiske og faglige forhold bedst muligt.

Aarhus Universitet er parat til at indgå i drøftelser om yderligere fusioner.

Vedrørende myndighedsbetjening finder Aarhus Universitet det afgørende, at der fremadrettet sikres en veldefineret finansiering af den forskning, der er nødvendig for at understøtte kvalificeret rådgivning.

Aarhus Universitet er enig i, at Det Nationale Fødevareforum skal nedlægges og bidrager gerne til en national fødevarestrategi med en høj grad af forskningsstrategisk indhold.

6.2 Konklusion

Aarhus Universitet og Universitets- og Bygningsstyrelsen drøftede på dialogmødet, den højtillidsstrategi, der lægges op til i evalueringen. Aarhus Universitet oplyste på mødet, at universitetet støtter højtillidsstrategien varmt. Ligeledes drøftede man spørgsmålet om medbestemmelse på universitetet, samt den struktur for medbestemmelse, der vil være på Aarhus Universitet fremover. Aarhus Universitets ledelse gav udtryk for, at det er nødvendigt, at der sikres lovgivningsmæssige stabile rammer for universiteterne. Når der er truffet beslutning om det fremtidige lovgrundlag vil Aarhus Universitet undersøge, om der er behov for at supplere universitetets vedtægt i lyset af erfaringerne siden fusionernes ikrafttræden for dermed at sikre den legitime medarbejder- og studenterindflydelse bedst muligt.

Den igangværende faglige udviklingsproces på Aarhus Universitet vil resultere i en reduktion af antallet af hovedområdet fra ni til fire, der igen er delt op i relativt få større enheder. I den kommende proces vil der desuden blive set på, om man har det rette antal studienævn. I den forbindelse er det universitets ønske, at der arbejdes for, at lovgivningen giver plads til forskellige studienævnsstrukturer med blandt andet uddannelsesudvalg; en sådan struktur vil også bidrage til at kunne sikre de studerendes indflydelse.

Aarhus Universitet oplyste, at det er universitetets ønske, at medarbejderindflydelsen på de akademiske spørgsmål styrkes. Området vil blive nærmere analyseret med henblik på at fastlægge den mest optimale struktur. Samtidig vil de Akademiske Råd få en mere fremtrædende placering, og i den forbindelse ser universitetet gerne, at rådene fremover får valgte formænd.

Denne side er kapitel 6 af 11 til publikationen "Rapport om Aarhus Universitet - Dialogmøde onsdag den 5. maj 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.