3. Status for Danmarks Tekniske Universitet

I dette afsnit beskrives status for Danmarks Tekniske Universitet, og der følges op på konklusionerne i sidste års rapport vedrørende økonomi og personale, uddannelse, forskning, videnspredning og fysiske rammer.

Afsnittet anvender forskellige kilder, der har været tilgængelige for Universitets- og Bygningsstyrelsen, herunder Danmarks Tekniske Universitets årsrapport og udviklingskontrakt, Danmarks Statistik, Finansloven, Danske Universiteters statistiske beredskab med flere. Hensigten er at tegne et samlet og overordnet billede af Danmarks Tekniske Universitet.

3.0 Opfølgning på rapport om tilsynsmødet med Danmarks Tekniske Universitet i november 2009

Indledningsvis følges op på de emner, der blev behandlet i tilsynsrapporten om Danmarks Tekniske Universitet fra sidste runde, og som ikke indgår i nærværende rapport.

Emner vedrørende internationalisering, 50 procent målsætningen og ph.d. indgår i både denne og den tidligere rapport. Der er i denne rapport blevet tilføjet yderligere perspektiver til disse emner.

I status om Danmarks Tekniske Universitet blev det i rapporten fra forrige møderunde konkluderet, at universitetet havde en veldrevet økonomi og et højt aktivitetsniveau.

Det blev endvidere konkluderet, at der er udviklingsmuligheder for Danmarks Tekniske Universitets andel af kvindelige adjunkter, lektorer og især professorer, som på Danmarks Tekniske Universitet ligger under gennemsnittet for universiteterne. Danmarks Tekniske Universitet oplyste på daværende tidspunkt, at antallet af kvindelige professorer og lektorer var på vej op. Udviklingen i universitetets økonomi og sammensætning af videnskabeligt personale er beskrevet i rapportens afsnit 3.1 om økonomi og personale.

Danmarks Tekniske Universitet fremhævede i rapporten fra forrige møderunde, at Danmarks Tekniske Universitet indgår i forskningsprojekter med andre forskningsinstitutioner og med erhvervsvirksomheder, hvor dette er en naturlig del af universitetets faglige strategi. Danmarks Tekniske Universitet oplyste desuden, at universitetet ønsker at øge sin i forvejen høje andel af EU-midler ved at sætte øget fokus på området i institutternes udviklingsmål, virkemidler og handlingsplaner og ved at yde central støtte fra universitetet til alle faser fra ansøgning til kontrakt. På IKT-området ønsker Danmarks Tekniske Universitet at øge hjemtaget af EU- forskningsmidler ved at involvere virksomheder i større omfang. Dette havde på daværende tidspunkt ikke båret frugt.

Danmarks Tekniske Universitet bemærker, at hjemtaget af EU-midler inden for IKT- området er relativt lavt i Danmark i sammenligning med øvrige europæiske lande. Danmarks Tekniske Universitet indgår i, og har indgået i, flere EU-programmer i relation til IKT, blandt andet ARTIST2 Network of Excellence. Danmarks Tekniske Universitet fastholder sit fokus på hjemtaget af EU-midler både på institutterne og ved central støtte til projektfasen. Danmarks Tekniske Universitet har ligeledes – i samarbejde med Region Hovedstaden og Københavns Universitet – etableret et kontor i Bruxelles med henblik på at kunne styrke parternes relationer til EU.

I samarbejde med ITEK arbejder Danmarks Tekniske Universitet (DTU Informatik og DTU Elektro) med et samarbejdsprojekt, der også forventes at kunne omfatte virksomheder, der skal indgå i Vækstforum Hovedstadens handlingsplan. Udviklingen i hjemtaget af forskningsmidler på Danmarks Tekniske Universitet er beskrevet i afsnit 3.3 om forskning.

Danmarks Tekniske Universitet arbejder med at udvikle diplomingeniøruddannelsen i hovedstadsområdet og i resten af Danmark Der er introduceret et gennemgribende nyt uddannelses- og undervisningskoncept kaldet CDIO (Conceive, Design, Implement, Operate), hvis grundtanke er at sammenkæde undervisning og praksis i alle uddannelsens elementer. Danmarks Tekniske Universitet samarbejder med Ingeniørhøjskolen i Århus om implementeringen af CDIO. Den seneste udvikling inden for videnspredning på Danmarks Tekniske Universitet beskrives i afsnit 3.5 nedenfor.

I rapporten fra sidste møderunde blev det fremhævet, at Danmarks Tekniske Universitet i sit innovationsarbejde havde fokus på at levere løsninger og teknologier, der fremmer erhvervsudvikling og bedre drift af offentlige virksomheder. Innovationsarbejdet er organiseret i samarbejde mellem universitetet, forskerparken Scion DTU A/S og innovationsmiljøet DTU Symbion Innovation, der er knyttet til SEED Capital Denmark. Samspillet med erhvervslivet er beskrevet i afsnit 3.5 om videnspredning og kapitel 8.

På bygningsområdet blev det fremhævet, at Danmarks Tekniske Universitet har selveje i forhold til campus i Lyngby. Det blev beskrevet, at der er nedsat en arbejdsgruppe vedrørende ”Udredning af bygningsmæssige forhold ved DTU”, som havde til formål at finde en samlet løsning på Danmarks Tekniske Universitets bygninger og ejerforhold, inkl. modernisering af laboratorielokaler samt Danmarks Tekniske Universitets lejede lokaler i Rockefellerbygningen på Frederiksberg og i Mørkhøj. De fysiske rammer på Danmarks Tekniske Universitet er behandlet i afsnit 3.6 samt i kapitel 7 om strategisk fysisk planlægning.

I forhold til undervisningskvalitet oplyste Danmarks Tekniske Universitet i rapporten fra sidste møderunde, at universitetet arbejder med et system af procedurer og projekter inden for kvalitetssikring og –udvikling af uddannelserne og underviserne.

Det drejer sig f.eks. om udvikling af nye undervisnings- og eksamensformer, studenterevalueringer af samtlige kurser, studiestartsevalueringer, førsteårsevalueringer, projektevalueringer, systematisk check for plagiering i større skriftlige opgaver, udvikling af læringskulturen, øget samarbejde mellem forskere og studerende, curriculae for pædagogisk og didaktisk udvikling, udpegning af særlige undervisningsstillinger m.m. Danmarks Tekniske Universitet oplyste desuden, at universitetet ville revidere delpolitikken for universitetets kvalitetsarbejde.

Danmarks Tekniske Universitets direktion har i november 2010 godkendt en revideret delpolitik for universitetets kvalitetsarbejde, som beskriver organisering og principper for kvalitetsarbejdet på universitetets fire kerneaktiviteter; uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.

Det blev i sidste års rapport beskrevet, at Danmarks Tekniske Universitet inden for konkurrenceudsættelse har etableret overordnede ledelsesgrupper og chefstyregrupper på det faglige niveau i relation til sine rammeaftaler. På nogle af Danmarks Tekniske Universitets centrale myndighedsbetjeningsområder har fagministeriernes bevillinger til forskningsbaseret rådgivning i form af aftalebevillinger været stærkt faldende. Udviklingen i forskningsbaseret myndighedsbetjening beskrives i kapitel 10 om forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Danmarks Tekniske Universitet oplyste i sidste års rapport, at universitetet anså udviklingen af universitetets forskningsinfrastruktur for et væsentligt strategisk indsatsområde, samt at universitetet oplevede udfordringer med at sikre finansiering til drift og videreudvikling af forskningsinfrastrukturen.

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet fortsat finder, at forskningsinfrastruktur er en væsentlig forudsætning for, at der kan udføres verdensklasseforskning på universitetet. Forskningsinfrastruktur er ligeledes et væsentligt element i Danmarks Tekniske Universitets samarbejde med erhvervslivet.

Samarbejdet med erhvervslivet er et væsentligt element i Danmarks Tekniske Universitets bestræbelser på at løse store samfundsmæssige udfordringer og i Danmarks Tekniske Universitets muligheder for at indgå i internationale forskningskonsortier – eksempelvis i forbindelse med ansøgninger til FP7.

I et internationalt perspektiv er det centralt, at dansk forskning fortsat kan være ’konkurrencedygtig’ i international sammenhæng. Konkurrencedygtighed er essentiel, når det for eksempel gælder tiltrækning af eksterne forskningsmidler fra EU’s rammeprogrammer, eller hvis Danmarks Tekniske Universitet ønsker at være en attraktiv samarbejdspartner for stærke udenlandske forskningsmiljøer. Et vigtigt element heri er tilstedeværelsen af forsøgsfaciliteter, der ikke kun lokalt, men også internationalt opfattes som state-of-the-art forskningsinfrastrukturer. Uden tilstedeværelsen af denne infrastruktur vil Danmark blive forbigået i den intensiverede internationale konkurrence inden for essentielle forskningsområder.

Danmarks Tekniske Universitet finder således, at universitetet bør råde over forskningsinfrastruktur, der sikrer, at alle institutter kan udføre forskning, undervisning, innovation og myndighedsbetjening på højeste niveau – samt infrastruktur, inden for særlige områder, der sikrer Danmarks Tekniske Universitet en international profil.

Danmarks Tekniske Universitet har i 2010 haft fokus på den danske roadmap-proces for forskningsinfrastruktur. Danmarks Tekniske Univesitet har centralt udvalgt en række forslag, der vurderes som essentielle i forhold til den teknologiske forskning og innovation i Danmark. Forslagene er udvalgt på baggrund af indstilling fra Danmarks Tekniske Universitets institutter. Forslagene indebærer alle et betydeligt investeringsbehov og omfatter i flere tilfælde en meget væsentlig egenfinansiering fra Danmarks Tekniske Universitet og eksterne parter.

Ph.d.-området, internationalisering, samt øget optag behandles under de relevante kapitler.

3.1 Profil og strategiske mål

Danmarks Tekniske Universitets forskningsområder ligger inden for de klassiske ingeniørdiscipliner samt inden for nanoteknologi, systembioteknologi, kommunikationsteknologi, energiteknologi og udvikling af bæredygtige teknologier, herunder specielt bæredygtig energi.

Umiddelbart efter fusionen i 2007 gennemførte Danmarks Tekniske Universitet en større institutionel omorganisering, hvor både institutter på det ”oprindelige” Danmarks Tekniske Universitet og de indfusionerede sektorforskningsinstitutioner blev organiseret i nye institutter med redefinerede faglige profiler på tværs af de tidligere institutionsgrænser. Danmarks Tekniske Universitet forventer at gennemføre en yderligere organisatorisk tilpasning i de kommende år.

Det er Danmarks Tekniske Universitets mission at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet. I universitetets strategi for 2008-2013 defineres tre overordnede mål:

Danmarks Tekniske Universitets strategi for forskning er, at:

Danmarks Tekniske Universitets strategi for uddannelse er, at:

Danmarks Tekniske Universitets strategi for myndighedsbetjening er, at:

Danmarks Tekniske Universitets strategi for innovation er, at:

3.2 Økonomi og personale

3.2.1 Universitetets økonomi

Tabel 3.2.1.1: 2009-regnskabstal for Danmarks Tekniske Universitet, mio. kr.
(mio. kr.) 2007 2008 2009
Indtægter i alt 1.922,0 3.483,8 3.746,0
Årets resultat 26,8 1,6 12,4
Resultatets andel af indtægter i alt 1,4 % 0,05 % 0,3 %
Egenkapital pr. 31/12* 2.216,7 2.193,3 2.205,7
Soliditetsgrad pr. 31/12 44 % 37 % 38 %
Likviditetsbeholdning pr. 31/12 643,9 659,4 601,7
Likviditetsgrad pr. 31/12 1,1 0,9 0,9
Kilde: Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2007, 2008 og 2009

Tabel 3.2.1.2: Indtægter i alt for alle universiteter i 2009, mio. kr. og procent
(mio. kr.) KU AU SDU RUC AAU HHK DTU ITU I ALT
Indtægter i alt 7.034 5.270 2.236 705 1.891 1.125 3.746 190 22.197
Andel af samlede indtægter i sektoren, pct. 32 % 24 % 10 % 3 % 9 % 5 % 17 % 1 % 100 %
Kilde: Universiteternes årsrapporter 2009

Danmarks Tekniske Universitet havde i 2009 et resultat på 12,4 mio. kr., svarende til ca. 0,3 procent af indtægterne. Universitetets resultat var således lidt højere end i 2008, hvor det udgjorde 1,6 mio. kr., jf. tabel 3.2.1.1. Danmarks Tekniske Universitet indtægter udgjorde i 2009 ca. 17 procent af sektorens samlede indtægter, jf. tabel 3.2.1.2.

Danmarks Tekniske Universitets egenkapital pr. 31. december 2009 udgjorde 2.205,7 mio. kr., hvilket er ca. 12 mio. kr. højere end pr. 31. december 2008. Den bestod primært af den egenkapital (inkl. bygninger), som universitetet blev etableret med ved overgangen til selveje i 2003. Soliditetsgraden udgjorde 38 procent pr. 31. december 2009.

Danmarks Tekniske Universitet havde likvide beholdninger på ca. 600 mio. kr. pr. 31. december 2009. Likviditetsgraden udgjorde 0,9. Universitetets omsætningsaktiver pr. 31. december 2009 kunne således dække ca. 90 procent af de kortfristede gældsforpligtelser.

3.2.2 Opfølgning på universitetets årsrapport og udviklingskontrakt

Universitets- og Bygningsstyrelsen har den 30. juni 2010 sendt et brev til Danmarks Tekniske Universitet som opfølgning på universitetets årsrapport 2009. Det er sket på grundlag af styrelsens gennemgang af Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2009, institutionsrevisors protokollat samt Rigsrevisionens erklæring og beretning til bestyrelsen om årsrevision af 15. april 2010. Opfølgningen på disse områder kører som en parallel proces, hvor universitetet i lighed med tidligere år forventes at indsende en redegørelse som svar på styrelsens brev. Danmarks Tekniske Universitet fremsendte en sådan redegørelse af 13. september 2010. Styrelsens brev og Danmarks Tekniske Universitets svar er vedlagt som bilag 1 og 2 til denne rapport.

Det er styrelsens vurdering, at den af Danmarks Tekniske Universitet fremsendte redegørelse er tilfredsstillende og ikke giver anledning til yderligere opfølgning fra styrelsens side.

Målopfyldelsen

Udviklingskontrakten har inden for 5 hovedindsatsområder 15 delområder med et varierende antal mål på detailniveau, i alt 88 mål. Styrelsen har valgt at opgøre målopfyldelsen på de 15 delområder.

Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 indeholder i alt 27 mål. Heraf opfyldte universitetet de 20 i 2009, jf. tabel 3.2.2.1.

Tabel 3.2.2.1: Status for opfyldelsen af mål i Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010
Status for målopfyldelsen Antal mål 2008 Antal mål 2009
Opfyldt 21 20
Delvis opfyldt 3 3
Ikke opfyldt 0 2
Kan først vurderes endeligt i 2010 3 2
Kilde: Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2008 og 2009 samt Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010

3.2.3 Nøgletal for Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitets bevilling til forskning og uddannelse fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er opført på finanslovens § 19.22.37. Desuden modtager Danmarks Tekniske Universitet eksterne midler fra den tilskudsfinansierede forskning mv. samt indtægter fra sektorministerierne til forskningsbaseret myndighedsbetjening. Se yderligere om eksterne midler i afsnit 3.4 om forskning. Se kapitel 10 vedrørende forskningsbaseret myndighedsbetjening.

Danmarks Tekniske Universitet udbyder to typer heltidsuddannelser:

De to typer uddannelser hører under henholdsvis Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet. Begge uddannelsestyper finansieres af Videnskabsministeriet.

Danmarks Tekniske Universitets samlede institutionsbevilling fra Universitets- og Bygningsstyrelsen er steget hvert år siden 2005, således at den i alt er steget med 20 procent i perioden 2005-2010, jf. tabel 3.2.3.1. Dette skyldes primært en stigning i basismidler til forskning på lidt mere end 30 procent i denne periode.

Danmarks Tekniske Universitet bemærker, at en andel af denne stigning fra 2005 – 2010 i basismidler kan tilskrives et øget optag af ph.d.-studerende (127,8 mio. kr. i 2010) og huslejekompensation (56,5 mio. kr. i 2010), der modsvares af øgede huslejeomkostninger til Universitets- og Bygningsstyrelsen (SEA-ordningen).

Tabel 3.2.3.1: Nøgletal vedr. bevillinger for Danmarks Tekniske Universitet 2005-2010, mio. kr. (2011-priser)
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Uddannelsestilskud i alt 505 498 488 469 518 525
Basismidler til forskning 1.068 1.113 1.167 1.256 1.364 1.404
Øvrige tilskud mv. 104 100 104 101 101 86
I alt institutionsbevilling fra UBST 1.677 1.711 1.759 1.826 1.983 2.014
Indeks institutionsbevilling fra UBST 100 102 105 109 118 120
Tilskudsfinansieret forskning* 854 909 975 984 1.021 1.171
Indeks tilskudsfinansieret forskning 100 106 114 115 120 137
Kilde: FFL 2011 og foreløbig TB 2010 pr. 3/11 2010.
* Tilskudsfinansieret forskning omfatter tilskud fra forskningsrådssystemet, Grundforskningsfonden, EU, private fonde og private virksomheder m.fl.

Danmarks Tekniske Universitets samlede institutionsbevilling udgjorde i 2010 ca. 14 procent af Universitets- og Bygningsstyrelsens samlede institutionsbevilling til universiteterne, jf. tabel 3.2.3.2.

Tabel 3.2.3.2: Nøgletal vedr. bevillinger for alle universiteter i 2010, mio. kr. (2011-priser)
KU AU STU RUC AUU HHK DTU ITU I alt
Uddannelsestilskud i alt 1.732 1.274 648 318 733 535 525 81 5.846
I alt institutionsbevilling
fra Universitets- og Bygningsstyrelsen
4.844 3.067 1.493 596 1.443 849 2.014 163 14.469
Andel af samlet institutionsbevilling
fra Universitets- og Bygningsstyrelsen
33% 21% 10% 4% 10% 6% 14% 1% 100%
Tilskudsfinansieret forskning* 1.670 1.556 467 102 365 106 1.171 19 5.456
Andel af samlet tilskudsfinansieret forskning 31% 29% 9% 2% 7% 2% 21% 0% 100%
Kilde: FFL 2011 og foreløbig TB 2010 pr. 3/11 2010.
* Tilskudsfinansieret forskning omfatter tilskud fra forskningsrådssystemet, Grundforskningsfonden, EU, private fonde og private virksomheder m.fl

3.2.4 Videnskabeligt personale

På Danmarks Tekniske Universitet er 35,6 procent af de ansatte medarbejdere på adjunktniveau, hvilket er en højere andel end gennemsnittet for alle universiteter, som samlet set er på ca. 25 procent. Andelen af lektorer på Danmarks Tekniske Universitet ligger tæt på gennemsnittet, mens andelen af professorer er under gennemsnittet, jf. tabel 3.2.4.1.

Danmarks Tekniske Universitet bemærker, at tabellerne 3.2.4.1 og 3.2.4.2 af hensyn til mulighederne for sammenligninger på tværs af universiteterne bygger på opgørelsen i ISOLA. Tallene opgøres i 2. kvartal i det valgte år. De er ikke umiddelbart sammenlignelige med tal i Danmarks Tekniske Universitets egne rapporteringer, der opgøres på kalenderår.

Tabel 3.2.4.1: Videnskabeligt personale i 2. kvartal 2008, 2009 og 2010 opdelt efter stillingskategori, antal årsværk og procent
2008 2009 2010 Andel 2010, procent
Danmarks Tekniske Universitet
Stillinger under adjunktniveau, på nær ph.d.-stipendiater 159,1 165,9 167,5 10,8
   heraf videnskabelige assistenter 120,1 131,5 132,4
   heraf undervisningsassistenter 11,1 11,6 15,0
   heraf eksterne lektorer 14,9 16,9 20,1
Adjunktniveau 411,0 473,8 554,1 35,6
Lektorniveau 614,2 640,8 642,5 41,3
Professorniveau 135,2 134,7 142,0 9,1
   heraf professor MSO 11,5 19,0 25,5
Særlige stillinger 44,6 42,3 47,4 3,0
   heraf studielektorer 13,8 14,0 15,0
I alt 1.364,1 1.457,9 1.554,5 100
Alle
Universiteter
Stillinger under adjunktniveau, på nær ph.d.-stipendiater 1.583,8 1.627,8 1.649,1 15,7
   heraf videnskabelige assistenter 788,4 877,8 906,9
   heraf undervisningsassistenter 265,8 258,0 232,5
   heraf eksterne lektorer 454,5 468,6 471,4
Adjunktniveau 2.082,2 2.343,5 2.658,0 25,3
Lektorniveau 4.135,4 4.259,9 4.293,5 40,8
Professorniveau 1.353,6 1.435,9 1.546,2 14,7
   heraf professor MSO 211,4 272,0 313,5
Særlige stillinger 340,9 329,9 325,2 3,1
   heraf studielektorer 73,7 77,4 88,1
I alt 9.495,9 9.957,7 10.512,7 100 %
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen ud fra tal fra Finansministeriet (ISOLA).

Tabel 3.2.4.2 viser fordelingen af kvinder og mænd i adjunkt-, lektor- og professorstillinger på Danmarks Tekniske Universitet. Andelen af kvinder på Danmarks Tekniske Universitet ligger under gennemsnittet for alle universiteter. Fra 2009 til 2010 er der på Danmarks Tekniske Universitet en stigning i andelen af kvinder på professorniveau, men et fald i andelen på kvinder på adjunkt- og lektorniveau. For universiteterne samlet set er der en stigning i andelen af kvinder på alle niveauer.

Tabel 3.2.4.2: Procentvis andel af kvinder i det videnskabelige personale for 2. kvartal 2009 og 2010 opgjort ud fra årsværk efter stillingsniveau
2009 2010
Danmarks Tekniske Universitet
Adjunktniveau 27,6 26,9
Lektorniveau 18,1 17,6
Professorniveau 6,4 8,8
Alle Universiteter
Adjunktniveau 36,6 37,7
Lektorniveau 27,9 28,3
Professorniveau 14,4 15,5
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen ud fra tal fra Finansministeriet (ISOLA).

3.2.5 Konklusion

Danmarks Tekniske Universitet opnåede i 2009 et resultat på 12,4 mio. kr., svarende til 0,3 procent af indtægterne, hvilket er et lidt højere resultat end i 2008, hvor resultatet var på 1,6 mio. kr.

Egenkapitalen er steget med ca. 12 mio. kr. fra 2.193, 3 mio. kr. pr. 31. december 2008 til 2.205,7 mio. kr. pr. 31. december 2009.

Den samlede institutionsbevilling til Danmarks Tekniske Universitet er steget med ca. 20 procent fra 2005 til 2010, hvilket primært skyldes en stigning i basismidler til forskning på lidt mere end 30 procent i denne periode.

På Danmarks Tekniske Universitet er 35,6 procent af de ansatte medarbejdere på adjunktniveau, hvilket er en højere andel end gennemsnittet for alle universiteter, som samlet set er på ca. 25 procent. Andelen af lektorer på Danmarks Tekniske Universitet ligger tæt på gennemsnittet, mens andelen af professorer er under gennemsnittet.

Andelen af kvinder i det videnskabelige personale er lavere end for alle universiteter samlet set. Fra 2009 til 2010 er der en stigning i andelen af kvinder på professorniveau, men et fald i andelen af kvinder på adjunkt- og lektorniveau.

3.3 Uddannelse

3.3.1 Antal studerende

Danmarks Tekniske Universitet er Danmarks største uddannelsesinstitution for ingeniører (civil- og diplomingeniører). Universitetet havde i 2009 6.338 studerende – heraf 4.560 studerende på civilingeniøruddannelsen (bachelor- og kandidatuddannelsen, som ligger under Videnskabsministeriets ressortområde), jf. tabel 3.3.1.1. Antallet af civilingeniørstuderende er i perioden 2007-2009 vokset med 7 procent, jf. tabel 3.3.1.2. Danmarks Tekniske Universitet ligger på syvendepladsen blandt de otte danske universiteter med hensyn til antal studerende.

Alle de studerende på Danmarks Tekniske Universitet findes på teknisk videnskab, jf. tabel 3.3.1.2.

Tabel 3.3.1.1: Studerende på universiteterne i 2009 fordelt på universiteter og universiteternes andel af universitetsstuderende, antal og procent
KU AU SDU RUC AAU HHK DTU ITU I alt
Universitetsstuderende 35.319 29.069 13.299 7.512 10.067 13.057 4.560 1.046 113.929
Andel af
universitetsstuderende
procent
31 26 12 7 9 11 4 1 100 %
Øvrige videregående
uddannelser
354 575 1.194 668 1.778 4.569
I alt 35.673 29.644 14.493 7.512 10.735 13.057 6.338 1.046 118.498
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Anm: Antal studerende er pr. 1. oktober. Universitetsstuderende omfatter kun uddannelser, der er under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling (VTU).
Anm: Danmarks Tekniske Universitet udbyder kun uddannelser inden for teknisk videnskab, men det fremgår af data fra Danmarks Statistik, at der findes nogle få studerende på naturvidenskab.
Tabel 3.3.1.2: Antal studerende på Danmarks Tekniske Universitet fordelt på hovedområder 2007-2009
2007 2008 2009
Naturvidenskab 23 24 12
Teknisk videnskab 4.246 4.255 4.548
I alt universitetsuddannelser 4.269 4.279 4.560
Indeks 100 100 107
Videregående uddannelser på Danmarks Tekniske Universitet, der ikke er under Videnskabsministeriet 1.653 1.737 1.778
Alle universiteter (kun uddannelser under VTU) 110.990 111.717 113.929
Indeks 100 101 103
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
Anm: Antal studerende er pr. 1. oktober. Tallet for alle universiteter omfatter uddannelser, der hører under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.

3.3.2 Tilgang

Tilgangen til bacheloruddannelserne på Danmarks Tekniske Universitet var i 2009 på 676 studerende. Dette er en stigning på 6 procent i forhold til 2007. Den samlede tilgang på alle universiteter var uændret fra 2007-2009, dog med et fald på 12 procent fra 2007 til 2008.

Danmarks Tekniske Universitet skiller sig dermed positivt ud i forhold til den samlede udvikling i tilgangen på alle universiteter, der i samme periode var uændret, jf. tabel 3.3.2.1.

Tabel 3.3.2.1: Tilgang til Danmarks Tekniske Universitet fordelt på hovedområder 2007-2009, antal studerende
2007 2008 2009
Humaniora - - -
Naturvidenskab 3 1- -
Samfundsvidenskab - - -
Sundhedsvidenskab - - -
Teknisk videnskab 632 631 676
I alt 635 632 676
Indeks 100 100 106
Videregående uddannelser på Danmarks Tekniske Universitet , der ikke er under Videnskabsministeriet 0 0 0
Alle Universiteter (kun uddannelser under VTU) 19.790 17.477 19.699
Indeks 100 88 100
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik. Tallene viser antal studerende indskrevet på uddannelsen 1. oktober året før til 30. september i det pågældende år. Tallene for ”Alle universiteter” omfatter uddannelser under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Anm: Danmarks Tekniske Universitet udbyder kun uddannelser inden for tekniske videnskab, men det fremgår af data fra Danmarks Statistik, at der er tilgang af studerende på naturvidenskab.

3.3.3 Frafald og gennemførsel

Andelen af studerende på Danmarks Tekniske Universitet, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse, er steget fra 13 procent i 2008 til 15 procent i 2009, jf. tabel 3.3.3.1. Danmarks Tekniske Universitet har derved bevæget sig fra at have et markant lavere frafald på første år end gennemsnittet i både 2007 og 2008 til at have næsten det samme frafald som gennemsnittet for alle universiteter i 2009.

Humaniora har på Handelshøjskolen i København haft et fald i andelen af studerende, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse i perioden 2007-2009, mens andelen på samfundsvidenskab i samme periode har været uændret.

Tabel 3.3.3.1: Frafaldne på første år for bachelorstuderende på Danmarks Tekniske Universitet 2007-2009, procent
2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Teknisk /naturvidenskab 12 13 15
I alt 12 13 15
Alle Universiteter
Humaniora 23 21 17
Samfundsvidenskab 20 17 17
Teknisk /naturvidenskab 18 16 15
Sundhedsvidenskab 7 8 6
I alt 19 17 16
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter.

Andelen af gennemførte bachelorer på normeret tid plus et år er på Danmarks Tekniske Universitet steget fra 60 procent i 2008 til 66 procent i 2009, jf. tabel 3.3.3.2. I 2009 var der dermed flere bachelorstuderende på Danmarks Tekniske Universitet, der gennemførte på normeret tid plus et år end gennemsnitligt for alle universiteter, hvor andelen var 58 procent.

Tabel 3.3.3.2: Gennemførte på normeret tid plus et år for bachelorstuderende på Danmarks Tekniske Universitet 2007-2009, procent
2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Teknisk /naturvidenskab - 60 66
I alt - 60 66
Alle Universiteter
Humaniora 51 51 53
Samfundsvidenskab 62 63 62
Teknisk /naturvidenskab 45 53 55
Sundhedsvidenskab 61 68 71
I alt 55 57 58
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter. Anm: Der er ikke data fra Danmarks Tekniske Universitet i 2007.

Danmarks Tekniske Universitet har også en højere andel af gennemførte kandidater på normeret tid plus et år end gennemsnittet for alle universiteterne. I 2009 gennemførte 63 procent af Danmarks Tekniske Universitets kandidater på normeret tid plus et år, mens gennemsnittet for alle universiteter var 58 procent, jf. tabel 3.3.3.3.

Tabel 3.3.3.3: Gennemførte på normeret tid plus et år for kandidatstuderende på Danmarks Tekniske Universitet 2007-2009, procent
2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Teknisk /naturvidenskab . . 63
I alt . . 63
Alle Universiteter
Humaniora 39 37 47
Samfundsvidenskab 54 55 62
Teknisk /naturvidenskab 63 63 63
Sundhedsvidenskab 69 72 78
I alt 51 51 58
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter. Anm: Der findes ikke data for Danmarks Tekniske Universitet i 2007 og 2008 som følge af omlægningen af den udelte 5-årige civilingeniøruddannelse til en bacheloruddannelse med efterfølgende kandidatuddannelse.

3.3.4 Fuldførelsesalder

I 2009 var medianalderen for fuldførte kandidater 26,6 år på Danmarks Tekniske Universitet. Det er ca. halvandet år lavere end den gennemsnitlige medianalder for fuldførte kandidater for alle universiteter, som er på 28,1 år, jf. tabel 3.3.4.1.

Medianalderen ved fuldførelse på Danmarks Tekniske Universitet har været stabil i perioden 2007-2009, hvilket svarer til landsgennemsnittet, hvor medianalderen også har været stabil i denne periode.

Tabel 3.3.4.1: Medianfuldførelsesalder for kandidater på Danmarks Tekniske Universitet fordelt på hovedområder 2007-2009, år
2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Humaniora
Naturvidenskab 26,6 28,4 26,2
Samfundsvidenskab
Sundhedsvidenskab
Teknisk /naturvidenskab 26,6 26,5 26,6
I alt 26,6 26,5 26,6
Alle Universiteter
Humaniora 29,4 29,5 29,3
Naturvidenskab 28,3 28,5 28,2
Samfundsvidenskab 28 27,9 27,9
Sundhedsvidenskab 28,2 28,3 28,2
Teknisk /naturvidenskab 26,4 26,5 26,4
I alt 28,2 28,2 28,1
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

3.3.5 Studietid og studieeffektivitet

Den gennemsnitlige studietid for et universitetsforløb var i 2009 6,0 år på Danmarks Tekniske Universitet, mens det på alle universiteter samlet set var 6,5 år, jf. tabel 3.3.5.1. Danmarks Tekniske Universitet har i perioden 2007 til 2009 haft en studietid, der var lavere end gennemsnittet på naturvidenskab og højere end gennemsnittet på teknisk videnskab.

Tabel 3.3.5.1: Gennemsnitlig studietid for et universitetsforløb (bachelor + kandidat) 2007-2009
2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Naturvidenskab 5.9 - 6.0
Teknisk videnskab 6.1 6.0 6.0
I alt 6.1 6.0 6.0
Alle Universiteter
Humaniora 7,2 7,1 7,0
Naturvidenskab 6,6 6,6 6,6
Samfundsvidenskab 6,3 6,3 6,3
Sundhedsvidenskab 6,8 6,6 6,5
Teknisk /naturvidenskab 5,7 5,7 5,5
I alt 6,6 6,5 6,5
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Studieeffektiviteten kan vurderes ud fra, hvor mange ECTS de studerende udløser om året. Antallet af ECTS pr. ressourceudløsende studerende var i 2009 41,3 på Danmarks Tekniske Universitet, hvilket er på niveau med det samlede gennemsnit for alle universiteter på 42,0, jf. tabel 3.3.5.2.

Tabel 3.3.5.2: Gennemsnitligt antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende 2006-2009
2006 2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet 44,0 46,6 40,4 41,3
Alle universiteter 41,7 41,7 40,4 42,0
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens beregninger på tal fra Danske Universiteter.

En studerende tæller med i antal ressourceudløsende studerende, uanset om vedkommende er indskrevet hele året. Der vil være personer, som påbegynder uddannelsen i løbet af året, og derfor ikke kan nå at optjene 60 ECTS, selv om vedkommende følger uddannelsen på normeret tid. På samme måde er der nogle, som afslutter uddannelsen i løbet af året. Derfor kan det gennemsnitlige antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende ikke blive 60, selvom alle studerende gennemfører deres studier på normeret tid. Et stort antal udvekslingsstuderende eller andre enkeltfagsstuderende, som ikke påtænker at tage 60 ECTS, vil også påvirke det gennemsnitlige antal ECTS pr. ressourceudløsende studerende negativt, selvom alle studerende måtte følge deres studier på normeret tid.

3.3.6 Antal klagesager

Universitets- og Bygningsstyrelsen modtog i 2009 i alt 1 klagesag fra Danmarks Tekniske Universitet. Styrelsen har i 2010 til dato (26. oktober 2010) modtaget 1 klagesag fra Danmarks Tekniske Universitet.

Antallet af klagesager fra Danmarks Tekniske Universitet ligger således fortsat på et meget lavt niveau, jf. tabel 3.3.6.1.

Tabel 3.3.6.1: Antal klagesager (herunder tilsynssager og dispensationssager) 2006-2009
2007 2008 2009 2010
Danmarks Tekniske Universitet 18 21 20 26
Alle universiteter 157 171 158 201
Kilde: Beregninger udført af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af egne data for indkomne sager.

Over hele den målte periode fra 2006-2009 udgør klagesagerne fra Danmarks Tekniske Universitet ca. 0,5 procent af det samlede antal klagesager.

Klagesagen fra Danmarks Tekniske Universitet udgjorde i 2009 ca. 0,6 procent af det samlede antal klagesager. Til sammenligning udgør de studerende på Danmarks Tekniske Universitet i 2009 ca. 4 procent af det samlede antal universitetsstuderende.

3.3.7 Konklusion

Antallet af studerende på Danmarks Tekniske Universitet er steget med 7 procent i perioden 2007 - 2009.

Tilgangen til bacheloruddannelserne på Danmarks Tekniske Universitet er steget 6 procent i perioden 2007-2009.

Andelen af studerende på Danmarks Tekniske Universitet, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse, er steget fra 12 procent i 2007 til 15 procent i 2009.

Danmarks Tekniske Universitet har derved bevæget sig fra at have et lavere frafald på første år end gennemsnittet til næsten at have samme niveau for frafald som gennemsnittet for alle universiteter.

I perioden 2007 – 2009 er der markant flere bachelor- og kandidatstuderende på Danmarks Tekniske Universitet, der gennemfører på normeret tid plus et år, end gennemsnitligt for alle universiteter.

I perioden 2007-2009 var medianalderen 26,6 år for kandidater, når de fuldfører deres uddannelse, på Danmarks Tekniske Universitet. Det er ca. halvandet år lavere end den gennemsnitlige medianalder for alle universiteter i samme periode, som var på ca. 28,1 år.

Den gennemsnitlige studietid for et universitetsforløb var i 2009 6,0 år på Danmarks Tekniske Universitet, hvilket er et halvt år lavere end den gennemsnitlige studietid på 6,5 år for alle universiteterne.

I forbindelse med kapitel 5 om 50 procent målsætningen behandles uddannelsesområdet yderligere.

3.4 Forskning

3.4.1 Midler til forskning

19 procent af de samlede basismidler til forskning går til Danmarks Tekniske Universitet. Danmarks Tekniske Universitet har i perioden 2005 til 2010 oplevet en stigning i basismidler til forskning på 31 procent. I samme periode steg basismidlerne for alle universiteterne samlet med 25 procent, jf. tabel 3.4.1.1.

Tabel 3.4.1.1: Udvikling i universiteternes basismidler til forskning 2005-2010, mio. kr. (2011-priser) og procent
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Mio. kr. Pct.
Københavns Universitet 2.073 2.109 2.263 2.345 2.517 2.554 34
Aarhus Universitet 1.326 1.309 1.391 1.472 1.635 1.663 22
Syddansk Universitet 564 561 594 628 704 719 10
Roskilde Universitet 213 209 215 549 612 239 3
Aalborg Universitet 477 474 507 549 612 634 8
Handelshøjskolen i København 231 219 208 219 240 241 3
Danmarks Tekniske Universitet 1.068 1.113 1.167 1.256 1.364 1.404 18
IT-Universitetet i København 81 82 75 78 93 82 1
I alt 6.033 6.076 6.420 6.764 7.400 7.535 100
Indeks 100 101 105 112 125 131
Indeks (IT-Universitetet i København) 100 101 93 96 115 101 104
Kilde: FFL 2011 og foreløbig TB10 pr. 3/11-2010.

Danmarks Tekniske Universitet modtog i 2009 20 procent af de samlede eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed på universiteterne i Danmark, jf. tabel 3.4.1.2. Danmarks Tekniske Universitet fik samme år 21 procent af midlerne fra danske offentlige kilder, 12 procent af midlerne fra de danske private kilder, 40 procent af EU-midlerne og 21 procent af øvrige midler fra udlandet.

Tabel 3.4.1.2: Eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed 2009, tusind kr. og procent
Danske
offentlige
kilder
Danske
private
Kilder
EU-
midler
Øvrige
midler
fra
udlandet
I alt
Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct. Kr. Pct.
Københavns Universitet 814.144 29 498.196 40 107.446 22 74.622 29 1.494.407 31
Aarhus Universitet 865.157 31 304.751 24 89.985 18 96.541 37 1.356.434 28
Syddansk Universitet 197.028 7 172.886 14 38.412 8 24.057 9 432.383 9
Roskilde Universitet 75.742 3 9.783 1 9.365 2 3.804 1 98.694 2
Aalborg Universitet 174.903 6 77.062 6 45.853 9 5.928 2 303.746 6
Danmarks Tekniske Universitet 567.641 21 151.430 12 198.506 40 54.657 21 972.234 30
Handelshøjskolen i København 58.489 2 29.461 2 5.872 1 422 0 94.243 2
IT-Universitetet 15.666 1 1.355 0 65 0 18 0 17.104 0
I alt 2.768.769 100 1.244.923 100 495.503 100 260.050 100 4.769.246 100
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab

I alt har Danmarks Tekniske Universitet haft en stigning i de samlede eksterne midler fra 2008 til 2009 på 2 procent, hvilket er 6 procentpoint under stigningen for alle universiteter samlet set. Udviklingen på Danmarks Tekniske Universitet dækker over en stigning i midler fra danske offentlige kilder og EU-midler på 27 og 10 procent, samt et fald i hjemtaget af midler fra danske private kilder og øvrige midler fra udlandet på henholdsvis 35 og 39 procent, jf. tabel 3.4.1.3.

Tabel 3.4.1.3: Eksterne midler til tilskudsfinansieret virksomhed 2007- 2009, tusind kr. og procent
2007 2008 2009 Procentvis ændring 2008-2009
Danmarks Tekniske Universitet Danske offentlige kilder 509.713 448.051 567.641 27
Danske private kilder 123.847 231.815 151.430 -35
EU-midler 152.175 180.868 198.506 10
Øvrige midler fra udlandet 77.706 88.873 54.657 -39
I alt 863.441 949.607 972.234 2
Alle universiteter Danske offentlige kilder 2.108.562 2.579.689 2.768.769 7
Danske private kilder 842.778 1.121.144 1.244.923 11
EU-midler 468.102 439.643 495.503 13
Øvrige udenlandske kilder 252.280 282.388 260.050 -8
I alt 3.671.722 4.422.864 4.769.246 8
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab.

Danmarks Tekniske Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet mål for tiltrækningen af EU-midler. Danmarks Tekniske Universitet har stilet mod, at der hvert år skulle ske en vækst på 5 procent i forhold til udgangspunktet i 2006. Danmarks Tekniske Universitet har i 2008 og 2009 opfyldt målene, jf. tabel 3.4.1.4.

Tabel 3.4.1.4: Mål for tiltrækning af EU-midler 2008-2010, mio. kr.
2008 2009 2010
Mål 190,5 203 208
Resultat 193 199 -
Kilde: Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2008 og 2009 samt Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt 2008-2010

3.4.2 International rekruttering af personale

Ved 32 procent af ansættelserne af videnskabeligt personale på Danmarks Tekniske Universitet i 2007-2009 blev stillingen besat med en person, som umiddelbart før var ansat i udlandet. På universiteterne samlet set var det tilfældet i 21 procent af ansættelserne, jf. tabel 3.4.2.1.

Tabel 3.4.2.1: Ansættelser af videnskabeligt personale 2007-2009, hvor den ansatte umiddelbart før ansættelsen var ansat i udlandet og andel af de samlede ansættelser
Professor Lektor Adjunkt I alt

Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct. Antal Pct.
Danmarks Tekniske Universitet 3 6 33 18 138 43 174 32
Alle universiteter 83 13 143 13 483 30 709 21
Kilde: Fornyelse i forskerstaben. Forskerpersonale og forskerrekruttering på danske universiteter 2007-2009, Bertel Ståhle, UNI-C

3.4.3 Internationale ranglister

Danmarks Tekniske Universitet optræder med høje placeringer på fire af de mest anvendte og internationalt anerkendte ranglister, jf. tabel 3.4.3.1. På Times Higher Education (THE) ligger Danmarks Tekniske Universitet i 2010 som nr. 36 i Europa og 122 i verden, og er dermed det højest rangerede danske universitet i THE-opgørelsen. Også i Leiden Ranking-opgørelsen ligger Danmarks Tekniske Universitet højest blandt de danske universiteter. På QS og ARWU ligger Danmarks Tekniske Universitet placeret som det tredjebedste danske universitet.

Tabel 3.4.3.1 Universiteternes placering på fire udvalgte ranglister, 2010
Quacquarelli Symonds (QS) 2010 Verden Times Higher Education (THE) 2010 Verden Times Higher Education (THE) 2010 Europa Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2010 Europa Leiden Ranking Crown Indicator 2010 Europa (100 største) Leiden Ranking Crown Indicator 2010 Europa (250 største) LeidenRanking Crown indicator 2010 Verden (500 største)
Københavns Universitet 45 177 70 7 27 39 140
Aarhus Universitet 84 167 62 32 29 44 149
Danmarks Tekniske Universitet 141 122 36 57-75 36 12 77
Syddansk Universitet 298 243 102 124-168 41 142
Aalborg Universitet 451-500 338 144
Roskilde Universitet
Handelshøjskolen i København
IT-Universitetet
Kilde: QS: www.topuniversities.com, THE: www.timeshighereducation.co.uk, ARWU: www.arwu.org og Leiden: www.socialsciences.leiden.edu/cwts/products-services/leiden-ranking-2010-cwts/

De forskellige ranglister benytter forskellige metoder til at måle og rangere universiteterne internationalt. Quacquarelli Symonds (tidligere THES) bygger i betydeligt omfang på fagfællebedømmelser, hvor forskerne hver især udpeger universiteter, der vurderes som værende førende. Indikatorer som undervisning, international orientering og citationer indgår også i QS. THE-opgørelsen bygger på nogenlunde samme indikatorer som QS, men indeholder flere, og ikke mindst flere faktuelle, indikatorer end QS. ARWU-opgørelsen, som udarbejdes af Shanghai Jiao Tong University, har fokus på nobelpriser, Fields-medaljer og artikler på det naturvidenskabelige hovedområde. Leiden-opgørelsen bygger på bibliometriske data, dvs. antal publikationer og citationer. Alle eksisterende ranglister kan kritiseres for at indeholde forskellige former for metodiske uhensigtsmæssigheder i opgørelsen og for ikke altid at give en tilstrækkelig gennemsigtig og meningsfuld sammenligning af uddannelsesinstitutioner.

3.4.4 Konklusion

Basismidlerne til forskning til Danmarks Tekniske Universitet er mellem 2005 og 2010 steget med 31 procent. I samme periode steg basismidlerne for alle universiteterne samlet med 25 procent.

I alt har Danmarks Tekniske Universitet fra 2008-2009 haft en stigning i hjemtaget af eksterne forskningsmidler på 2 procent, hvilket er mindre end stigningen for alle universiteter samlet set på 8 procent. Danmarks Tekniske Universitet oplevede i 2009 en stigning i midler fra danske offentlige kilder og EU-midler, mens der var en tilbagegang i midler fra danske private kilder og øvrige midler fra udlandet.

Danmarks Tekniske Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet mål for tiltrækningen af EU-midler. Set over perioden lever Danmarks Tekniske Universitet op til dette mål.

På THE og Leiden Ranking ranglisterne er Danmarks Tekniske Universitet det bedst placerede danske universitet. På QS og ARWU ranglister er Danmarks Tekniske Universitet placeret som det tredjebedste danske universitet.

3.5 Videnspredning

3.5.1 Åben uddannelse og deltidsuddannelse

Danmarks Tekniske Universitets aktiviteter inden for åben- og deltidsuddannelse bestod i 2009 af 430 betalende studerende, 111 årselever1 og 62 færdiguddannede med en afsluttet master- eller diplomuddannelse, jf. tabel 3.5.1.1. Danske Universiteter har ikke opgjort antallet af betalende studerende for 2009, så det har ikke været muligt at beskrive udviklingen for universitetssektoren som helhed.

Danmarks Tekniske Universitet har oplevet en stigning i antallet af betalende studerende fra 2008 til 2009, men samlet et betydeligt fald på 44 procent fra 2005 til 2009. I perioden 2005-2009 har Danmarks Tekniske Universitet oplevet en stigning på otte procent i antallet af årselever, mens sektoren som helhed har haft et fald på fem procent i perioden.

Danmarks Tekniske Universitet har fra 2005-2009 oplevet et fald på tre procent i antallet af studerende, der har færdiggjort en master- eller diplomuddannelse, mens sektoren som helhed har oplevet en stigning på 31 procent i samme periode. Danmarks Tekniske Universitet har dog oplevet en stigning fra 2008 til 2009.

I forhold til udviklingen i antal studerende, der har færdiggjort en master- eller diplomuddannelse, ligger Danmarks Tekniske Universitet med et fald på tre procent markant under stigningen for sektoren som helhed på 31 procent. Dog har universitetet haft en stigning fra 2008 til 2009, jf. tabel 3.5.1.1.

Tabel 3.5.1.1: Antal studerende i deltids- og åben uddannelse 2005-2009
2005 2006 2007 2008 2009 Udv. 2005-
2009
Danmarks Tekniske Universitet Antal betalende studerende 764 200 373* 419 430 -44
Antal årselever 103 39 80 94 111 8
Antal færdiguddannede på hele uddannelser (master og diplom) 64 43 37 40 62 -3
Alle Universiteter
Antal betalende studerende 18.276 21.048 22.420 23.724 - -
Antal årsstuderende 6339 5629 6022 5715 6051 -5
Antal færdiguddannede på hele
uddannelser (master og diplom)
2426 2420 2.501 2.690 3171 31
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab – tabel F.6.1.-F.6.3. ”Betalende studerende” for 2009 stammer fra Danmarks Tekniske Universitets årsrapport, da nøgletallet er udgået af Danske Universiteters statistiske beredskab.
*Tallet er korrigeret af DTU i forbindelse med årsrapporten for 2009.

Danmarks Tekniske Universitet havde på åben- og deltidsuddannelser i 2009 en andel på 1,8 procent af universiteternes samlede antal årselever og 2,0 procent af de færdiguddannede på hele uddannelser, jf. tabel 3.5.1.2.

Tabel 3.5.1.2: Danmarks Tekniske Universitets andel af danske universiteters samlede antal studerende i åben- og deltidsuddannelser 2005-2009, procent
2005 2006 2007 2008 2009
Antal betalende studerende 4,2 1,0 1,7* 1,8 -
Antal årselever 1,6 0,7 1,3 1,6 1,8
Antal færdiguddannede på hele uddannelser (master og diplom) 2,6 1,8 1,5 1,5 2,0
Kilde: Beregninger foretaget af Universitets- og Bygningsstyrelsen på baggrund af data i tabel 3.5.1.1.

Danmarks Tekniske Universitets andel af de danske universiteters samlede deltidsuddannelsesaktiviteter målt ved deltagerbetalingen var i 2009 på ca. 2 procent, hvilket er et fald fra ca. 4 procent i 2005, jf. tabel 3.5.1.3. Universitetets samlede deltagerbetaling faldt endvidere med over 20 procent fra ca. 10,2 mio. kr. i 2008 til knap 8 mio. kr. i 2009, efter at være steget med 3,7 mio. kr. fra 2006 til 2008.

Tabel 3.5.1.3: Universitetets samlede deltagerbetaling ved deltidsuddannelser 2005-2009, 1.000 kr. og procent
2005 2006 2007 2008 2009
Danmarks Tekniske Universitet
Deltagerbetaling, 1.000 kr. 8.028 6.489 8.085 10.192 7.972
Deltagerbetaling, universitets andel af danske universiteters samlede deltagerbetaling, procent 4 3 3 3 2
Alle universiteter
Deltagerbetaling, 1.000 kr. 215.822 248.910 300.819 309.747 341.029
Kilde: Danske Universiteters statistiske beredskab – tabel A.1.2.B.

Handelshøjskolen i København har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet en række mål for efter- og videreuddannelse. Målene vedrører antallet af årselever, antallet af betalende personer, deltagerbetaling på executive master og diplom, antal kurser udbudt og antal udbudte kursusdage. Handelshøjskolen i København har stort set opfyldt målene, hvor målene i 2009 for ’deltagerbetaling executive master’ på 56,7 mio. kr, ’antal kurser udbudt’ på 64 kurser og ’antal kursusdage’ på 288 dage dog ikke blev opfyldt, jf. tabellerne 3.5.1.4-3.5.1.6.

3.5.2 Samarbejde med omverdenen

Danmarks Tekniske Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet et mål for efter- og videreuddannelse. Målet vedrører antallet af udbudte aktiviteter målt i deltagerdage. Danmarks Tekniske Universitet har opfyldt dette mål i 2008-2009, jf. tabel 3.5.2.1.

Tabel 3.5.2.1: Danmarks Tekniske Universitets mål for efter- og videreuddannelse 2008-2010, antal deltagerdage
2008 2009 2010
Mål 1.029 1.150 1.225
Resultat 1.564 1.761 -
KKilde: Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 og Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2008 og 2009.

3.5.3 Deltagelse i den offentlige debat

Danmarks Tekniske Universitet har ikke fastsat mål i universitetets udviklingskontrakt for 2008-2010 vedrørende deltagelse i den offentlige debat.

3.5.4 Samarbejde med omverdenen

Danmarks Tekniske Universitet angiver i universitetets årsrapport for 2009, at universitetets indsats i forhold til Viden til Erhvervslivet - DTU Match - er øget på alle aktiviteter. Antallet af besvarede henvendelser om rådgivning, som ofte resulterer i samarbejde med et DTU-institut, er steget med over 100 procent i forhold til startåret 2008. Et nyt rådgivningsforløb "Teknologispringere" støttet af midler fra Rådet for Teknologi og Innovation er indledt, og foreløbig har 15 virksomheder været involveret.

Danmarks Tekniske Universitet bemærker, at universitetet har en mangeårig tradition for samarbejde med omverdenen. Danmarks Tekniske Universitet fremhæver, at det i 2009 var dét danske universitet (2009) med flest eksterne samarbejder (kontrakter), flest opfindelser (73), flest udstedte patenter (12) og størst omsætning i relation til kommercialisering (ca. 14 mio. kr.). Danmarks Tekniske Universitet står for ca. halvdelen af indtægterne i hele sektoren.

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet til stadighed udvider porteføljen af projekter og aktiviteter. Danmarks Tekniske Universitet har gennem de seneste par år udviklet to større klyngeprojekter, der inddrager virksomheder, myndigheder og videninstitutioner:

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet indgår i en lang række forsknings- og innovationsprojekter med tæt kobling til det omgivende samfund. Et eksempel er projektet LEV VEL (DTU Elektro, Center for playware) med fokus på udvikling af velfærdsteknologier målrettet ældre. Projektet støttes økonomisk af Rådet for Teknologi og Innovation. Danmarks Tekniske Universitet. Haldor Topsøes mangeårige forskningssamarbejde inden for brændselsceller er et andet eksempel. Danmarks Tekniske Universitet bemærker, at det er det danske universitet med flest spin-outs, der bygger på viden eller patenter fra universitetet. I perioden 2000-2010 er flere end 80 virksomheder udsprunget fra Danmarks Tekniske Universitet.

Eksempler på virksomheder er bl.a. Abeo (superlette konstruktionsmaterialer), Sterling DK (energi), Amminex A/S (cleantech), Crystal Fiber (IKT), Expanite (materialeteknologi), Dacofi (fødevareteknologi) og Windar Photonic (vindmølleteknologi).

Danmarks Tekniske Universitet fremhæver DTU Danchip og DTU Cen som to eksempler på forskningsinfrastruktur med stor virksomhedsrelevans. Danmarks Teknisk Universitets renrumslaboratorie (DTU Danchip) anvendes af 20 videnintensive virksomheder til forskning og udvikling. DTU Danchip har en omsætning på ca. 8 mio. kr. årligt fra erhvervssamarbejde.

Danmarks Tekniske Universitet gennemfører centralt og decentralt aktiviteter for at fremme entrepreneurship, blandt andet gennem interne kompetenceforløb målrettet forskere og studerende, samt efteruddannelse målrettet erhvervslivet. DTU Business udbyder kompetenceforløbene Master in Management of Technology (MMT), Certificate in Entrepreneurial Leadership (CEL) og Leading Corporate Entrepreneurship (LCE). Masteruddannelsen MMT er gennemført af 240 erhvervsledere fra 180 virksomheder.

Danmarks Tekniske Universitet har i forbindelse med Proof of Concept midler anvendt springboards – en aktivitet, hvor universitetets forskere har præsenteret deres opfindelser for en række repræsentanter fra erhvervslivet (i samarbejde med Connect Danmark) med henblik på at styrke opfindelsens kommercielle potentiale.

Danmarks Tekniske Universitet lægger vægt på internationalt samarbejde og på at have et internationalt udsyn, blandt andet gennem matchmaking via Invest in Denmark og via Innovationscentrene. Danmarks Tekniske Universitet har eksempelvis afholdt machtmaking-arrangementer i München og i Silicon Valley.

Tabel 3.5.2.3: Universiteternes kommercialisering 2009
Indberettede opfindelser Patentansøgninger indgivet Udstedte patenter Antal licensaftaler indgået (inkl. software) Samlet licensportefølje (ekskl. software) Spinout virksomheder etableret Personale til teknologioverførsel (fuldtids årsværk) Udgifter til kommercialisering (i 1000 kr.) Indtægter fra kommercialisering (i 1000 kr.)
Aalborg Universitet 42 9 1 21 6 1 4,3 1.652 3.545
Aarhus Universitet 48 29 0 9 18 2 12,96 9.789 5.134
Danmarks Tekniske Universitet 73 44 12 21 9 2 14,5 14.615 14.243
IT-Universitetet i København 3 0 0 0 0 0 0,8 25 0
Københavns Universitet 45 17 2 15 50 0 8 7.616 6.124
Roskilde Universitet 0 0 0 0 0 0 0,25 528 0
Syddansk Universitet 20 10 0 3 5 1 5 2.280 136
Kilde: Kommercialisering af forskningsresultater Statistik 2009, Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Anm.: Forsknings- og Innovationsstyrelsens årlige kommercialiseringsstatisik indeholder data for patentaktive offentlige forskningsinstitutioner. Det vil sige institutioner, som er omfattet af lov om opfindelser ved offentlige forskningsinstitutioner, og som i praksis udfører aktiviteter efter denne lov. Institutioner, som alene driver forskning indgår derfor ikke i tabellen. Handelshøjskolen i København er på denne baggrund ikke medtaget i tabellen.

Danmarks Tekniske Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 angivet et mål om at indgå mindst 300 juridisk bindende og gensidigt forpligtende aftaler om samarbejde med virksomheder pr. år. Danmarks Tekniske Universitet har overopfyldt dette mål, idet universitetet har indgået næsten tre gange så mange aftaler som målsat, jf. tabel 3.5.4.2.

Tabel 3.5.2.2: Handelshøjskolen i Københavns mål for antal artikler i kategorien ”Andet/formidlingsartikler” i CBS Research og antal formidlingsarrangementer
2008 2009 2010
Mål 300 300 300
Resultat 701 890 -
Kilde: Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 og Danmarks Tekniske Universitets årsrapport for 2008 og 2009

3.6 Fysiske rammer

Bygningsmassen lejet hos Universitets- og Bygningsstyrelsen består af de to tidligere sektorforskningsinstitutioner, jf. tabel 3.6.1.1:

Tabel 3.6.1: Eksisterende bygningsmasse på Danmarks Tekniske Universitet 2008-2010, antal m2
2007 2008 2009 2010
Risø (DTU)* - 65.386 65.386 65.386
DFVF(DTU) - 47.476 47.476 47.476
I alt - 112.862 112.862 112.862
Jf. UBST’s tabsoversigt. * I tallene for Risø er indeholdt Dansk Dekommissionering, som fremadrettet skal leje direkte hos Universitets- og Bygningsstyrelsen.

Det fremgår endvidere af tabel 3.6.1.2, at bygningsmassen lejet hos Universitets- og Bygningsstyrelsen udgør 23 procent af Danmarks Tekniske Universitets samlede areal i 2010.

Tabel 3.6.2: Danmarks Tekniske Universitets samlede areal i 2010, antal m2 og procent
Antal m2 Procentvis andel af samlet areal
UBST 112.862 23
Selveje* 367.845 74
Øvrige* 16.747 3
I alt 497.454 100
* Arealoplysningerne stammer fra Danmarks Tekniske Universitet: Strategisk Campusplan, s. 5.

3.6.1 Status på nybyggeri

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet med henblik på at effektuere målene med universitetsfusionen fra 2007 har påbegyndt en samlokalisering til Lyngby Campus for at kunne høste forsknings- og uddannelsesmæssige synergier. En afdeling af DTU Fødevareinstituttet er således allerede samlokaliseret fra Bülowsvej til Lyngby Campus i nyindrettede lokaler i 2010.

Herudover er samlokalisering af DTU Space fra Rockefellercenteret til nybygning B328 på Lyngby Campus færdigprojekteret, og forventes færdig til indflytning i 2012. Med henblik på at opsuge generel vækst i antal forskere (specielt ph.d) samt vækst i studentertal bygger Danmarks Tekniske Universitet en ny bygning B324 på Lyngby Campus, som er færdigprojekteret med forventet indflytning i 2012.

3.6.2 Vedligehold

Det seneste bygningssyn af Danmarks Tekniske Universitets SEA ejede bygninger er færdiggjort i juni 2009. Tilstandskaraktererne fra dette bygningssyn viser, at Danmarks Tekniske Universitets SEA ejede bygningsmasse har en moderat stand, jf. tabel 3.6.3.1.

Tabel 3.6.2.1: Tilstandskarakter, vedligehold, Danmarks Tekniske Universitet, procent
1 - God 2 - Over middel 3 - Middel 4 - Under middel 5 - Dårlig
2009 3,0 26,3 64,4 3,9 2,4
Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsens bygningssyn.

Bygningsmassen er meget blandet og spænder mellem det 170 år gamle fredede Mørkhøjgård og nyere arkitekturkomplekser. Den største del af bygningsmassen er dog fra 1950’erne og 1960’erne og har en middelgod vedligeholdelsestilstand.

Risø DTU er enestående, da området består af mange ensartede bygninger med karakteristiske arkitektoniske træk i smuk natur ved Roskilde Fjord. Lindholm er af usædvanlig karakter som en grøn ø med tilhørende færge. De øvrige anlæg er af mere blandet karakter, kvalitet og arkitektur. Vedligeholdelsesarbejde er i gang på alle adresser.

Desuden kan følgende punkter bemærkes:

Der arbejdes i øjeblikket på at prissætte en totalrenovering af Risø Gæstehjem.

3.6.3 Laboratorieundersøgelsen

Universitets- og Bygningsstyrelsen afventer Danmarks Tekniske Universitets plan for brug af laboratoriebevillinger på Risø, jf. tabel 3.6.4.1 og 3.6.4.2.

Universitets- og Bygningsstyrelsen arbejder på et aktstykke med henblik på, at Danmarks Tekniske Universitet kan overføre laboratoriebevillinger fra de bygninger, universitetet fraflytter, til universitetets campus i Lyngby.

Universitets- og Bygningsstyrelsen afventer Danmarks Tekniske Universitets plan for brug af laboratoriebevillinger på Risø, jf. tabel 3.6.4.1 og 3.6.4.2. Universitets- og Bygningsstyrelsen arbejder på et aktstykke med henblik på, at Danmarks Tekniske Universitet kan overføre laboratoriebevillinger fra de bygninger, universitetet fraflytter, til universitetets campus i Lyngby.

Tabel 3.6.3.1: Laboratorieundersøgelsen
Areal m2 %-fordeling Moderniseringsudgift %-fordeling Udgift/areal
DTU 68.580 m2 12 % 659.600.000 kr. 11 % 9.600 kr./m2
Ialt 556.000 m2 100 % 5.856.000.000 100 10.500 kr./m2
Kilde Jf. Tilstandsvurderingen, rapport juli 2009. nettoarealer.
Tabel 3.6.3.2: Laboratoriemoderniseringer, mio. kr.
Laboratoriebevillinger Igangsatte projekter
Risø 299,9 -
Sektorforskningsinstitutioner* 359,7 -
I alt 659,6 -
* Inklusive Rockerfellerinstituttet.

3.6.4 Konklusion

Danmarks Tekniske Universitets lejede bygningsmasse har været uændret i perioden 2008 til 2010. Bygningsmassen lejet hos Universitets- og Bygningsstyrelsen udgør 23 procent af Danmarks Tekniske Universitets samlede areal i 2010.

Der pågår et arbejde med udfærdigelse af lejekontrakter for de bygninger der er fulgt med de indfusionerede sektorforskningsinstitutioner.

Tilstandskaraktererne fra bygningssynet i 2009 viser, at Danmarks Tekniske Universitets bygningsmasse har en moderat stand.

Denne side er kapitel 3 af 12 til publikationen "Rapport om Danmarks Tekniske Universitet Tilsynsmøde den 6. december 2010".
 

© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.