8. Samspil mellem universitetet og erhvervslivet

Uddannelse og viden er i stigende grad blevet en global konkurrencefaktor, og det er højt politisk prioriteret, at dimittender fra de danske universiteter er forberedte på at udfylde højproduktive jobs i samfundet. En måde at sikre, at universitetsuddannelserne giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet, er, at der eksisterer en mangfoldighed af samarbejdsrelationer mellem universiteterne og virksomhederne på uddannelsesområdet. Det er vigtigt, at mødet mellem universiteter og erhvervsliv respekterer den autonomi og frihed, som kendetegner universiteterne i dag. Tilrettelæggelsen og indholdet af uddannelserne er udelukkende universiteternes ansvar. De enkelte universiteter har forskellige samarbejdsrelationer – både i forhold til områder, fokus og ”intensitet”. Her sættes fokus på universitetets strategiske planer om samspil indenfor uddannelsesområdet, understøttelse af iværksætteri, konkrete eksempler, samarbejdet i de regionale vækstfora samt samarbejdet med videns- og forskerparker. På den baggrund ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen at drøfte styrkepositioner og erfaringer, output, potentialer og barrierer for Danmarks Tekniske Universitets samspil med erhvervslivet. Herunder vil der være fokus på, hvilke tiltag Danmarks Tekniske Universitet gør for at sikre, at universitetets uddannelser er rettet mod og giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet.

8.1 Tiltag rettet mod uddannelsesområdet

8.1.1 Danmarks Tekniske Universitets strategiske tilgang til samarbejdet med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Danmarks Tekniske Universitets strategi for 2008-2013 opererer med forskellige niveauer: Mission, vision, strategiske mål, værdier, organisation og strategisk plan. På flere af disse niveauer fremhæves samspillet med det omgivende samfund.

Danmarks Tekniske Universitets mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.

Det er en del af Danmarks Tekniske Universitets vision at være kendt for aktiv og nær interaktion mellem universitetet og det omgivende samfund. Universitetet vil opbygge en eliteprofil ved at bl.a. at opdyrke et åbent samarbejde med private industrivirksomheder og andre erhvervsforetagender.

Danmarks Tekniske Universitet har ikke et strategisk mål, som fokuserer snævert på samarbejde med erhvervslivet om uddannelserne. Men universitetet har et mål om at ekspandere og optimere sit sammenhængende innovationssystem, der strækker sig fra forskning og uddannelse over patentering og licensering til industrielt samarbejde og virksomhedskuvøser samt drift af forskerparker.

Samtidig er det et strategisk mål for Danmarks Tekniske Universitet at tilbyde et bredt dækkende efter- og videreuddannelsesprogram, der skal formidle den nyeste teknisk- naturvidenskabelige viden og know-how til virksomheder, erhvervssektorer, professioner og enkeltpersoner.

På den baggrund er det bl.a. universitetets strategiske plan at indgå forpligtende aftaler med forskningstunge erhvervsvirksomheder med henblik på videnudveksling og værdiskabelse.

Danmarks Tekniske Universitet vil samtidig udbyde fremtidsholdbare ingeniøruddannelser, der imødeser erhvervslivets fremadrettede behov, og i øvrigt tilbyde uddannelse, hvor universitetets kompetencer er efterspurgt af det omgivende samfund.

8.1.2 Mål i udviklingskontrakten for uddannelse og iværksætteri

Danmarks Tekniske Universitet har i sin udviklingskontrakt for 2008-2010 opstillet et mål for omfanget af undervisning i iværksætteri, målt i ECTS-point. Det fremgår af tabel 8.1.2.1, at Danmarks Tekniske Universitet i 2009 – i modsætning til i 2008 – har opfyldt dette mål. De 1.245 ECTS-point i 2009 er fordelt på undervisning inden for områderne ”Viden og innovation i netværk” (255 point), ”Virksomhedsstart” (440 point) og ”Innovation i produktudvikling” (550 point).

Tabel 8.1.2.1: Mål for Danmarks Tekniske Universitets undervisning i iværksætteri 2008- 2010, ECTS-point
2008 2009 2010
Danmarks Tekniske Universitet
Mål 700 750 800
Resultat 670 1245 -
Kilde: Danmarks Tekniske Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 og Danmarks Tekniske Universitets årsrapport 2008 og 2009.

8.1.3 Karrierecenter, Student Sponsorship Program og andre initiativer

Danmarks Tekniske Universitets karrierecenter vejleder studerende, som gerne vil samarbejde med virksomheder om praktik eller projektforløb.

Karrierecenteret gennemfører hvert semester temamøder, hvor virksomheder og studerende kan møde hinanden i et mindre forum (ca. 30 studerende pr. gang). Karrierecentret samarbejder også med De Studerendes Erhvervskontakt, DSE. Forud for den årlige DSE-messe holder Karrierecentret to frokostmøder om at møde virksomhederne optimalt på karrieremessen (et på dansk, et på engelsk). Karrierecenteret har hvert år en stand på DSE-messen, hvor de studerende kan få råd og vejledning om CV-skrivning.

Derudover har Danmarks Tekniske Universitet bl.a. et ”Student Sponsorship Program” målrettet internationale studerende på kandidatuddannelsen. Programmet indeholder en række elementer, der sikrer sammenhæng mellem de konkrete kompetencer, som den studerende får på uddannelsen, og som virksomhederne efterspørger.

Student Sponsorship Program

Med fokus på styrket rekruttering og udviklingen af et endnu tættere samarbejde med danske og udenlandske virksomheder har Danmarks Tekniske Universitet igennem en årrække haft et såkaldt ”Student Sponsorship” program.

Programmet tager udgangspunkt i et konkret samarbejde mellem en virksomhed, en forskningsenhed ved Danmarks Tekniske Universitet og en international kandidatstuderende. Formålet med Student Sponsorship programmet er at give virksomhederne mulighed for at støtte internationaliseringen på Danmarks Tekniske Universitet og dermed bidrage til den kommende generation af ingeniørers kompetencer på det globale arbejdsmarked. Virksomhederne har flere muligheder for at støtte de studerende, som beskrives nedenfor.

Virksomheder, der er engageret i programmet, omfatter bl.a. Novo Nordisk, Nokia Danmark, Microsoft, DONG, OTICON og OTICON Polska, Carl Bro Gruppen, Mærsk Olie og Gas, Widex, m.fl.

Student Sponsorship

Virksomhederne donerer et beløb til Danmarks Tekniske Universitet, der fordeler beløbet blandt de bedst kvalificerede internationale kandidatstuderende. Donationen svarer til en lille SU i et år, f.eks. 60.000-80.000 kr., der udbetales månedligt over de 2 år, de studerende læser på Danmarks Tekniske Universitet.

Ved at samarbejde tæt med de studerende får virksomhederne mulighed for at påvirke den studerendes valg af fag inden for rammerne af kandidatuddannelsen og for at udføre relevante projekter – inkl. speciale – i samarbejde med de studerende.

Studiejob

Virksomheden kan vælge at ansætte internationale kandidatstuderende i et studiejob i et passende antal timer om ugen.

Danmarks Tekniske Universitet tilbyder en screening af de studerende for virksomhederne. Derefter præsenteres de bedst kvalificerede studerende indenfor den kandidatuddannelse, der passer bedst til virksomhedens profil. Virksomheden står selv for den endelige rekruttering og evt. jobinterview.

Summer University Sponsorship

Virksomhederne kan sponsorere Danmarks Tekniske Universitets Summer University, der er 3-4 ugers undervisning i et specifikt fag. Sponsoratet fordeles blandt flere internationale studerende og dækker de studerendes boligomkostninger eller en studietur. Sponsoratet er på ca. 15.000-20.000 kr.

Danmarks Tekniske Universitet har gennem flere år systematisk udbudt sommerskoleprogrammer.

Et halvt års praktik er obligatorisk på Danmarks Tekniske Universitets diplomingeniøruddannelser, mens det ikke på civilingeniøruddannelsen er muligt at få merit for praktikophold i erhvervsvirksomheder, idet der dog foregår et stort samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet og erhvervslivet på undervisningsområdet, og mange kurser har erhvervsfolk som gæsteforelæsere mv.

I mange tilfælde skriver de diplomingeniørstuderende deres afsluttende projekt i samarbejde med den virksomhed, hvor de var i praktik. 53 procent af afgangsprojekterne på diplomingeniøruddannelserne udarbejdes i samarbejde med en virksomhed. Tallet er 27 procent for civilbachelorprojekter og 41 procent for kandidatspecialer. 18 procent af universitetets specialkurser udarbejdes i samarbejde med en virksomhed. I løbet af sidste år deltog studerende fra Danmarks Tekniske Universitet i 296 praktikophold under diplomingeniøruddannelsen.

Danmarks Tekniske Universitet har endvidere udviklet en database til virksomhedsprojekter for alle universitetets studerende og praktikpladser til diplomingeniørstuderende. Basen indeholder projekter fra både erhvervslivet og fra Danmarks Tekniske Universitets forskere (one-stop-shopping set med studenterøjne), samtidig med at den giver virksomhederne mulighed for at søge praktikanter.

I relation til uddannelse og livslang læring er DTU Match mange små og mellemstore virksomheders adgang til forskningsbaseret viden på hele Danmarks Tekniske Universitet. DTU Match tilbyder personlig rådgivning, kontakt til den rette ekspert samt oversigt over Danmarks Tekniske Universitets tilbud inden for brugerdreven efteruddannelse og anden kompetenceudvikling.

8.2 Tiltag rettet mod erhvervslivet

8.2.1 Vækstforum Hovedstaden

Vækstforum Hovedstaden har til opgave at skabe og udvikle rammerne for erhvervsudviklingen i Region Hovedstaden. Det sker i samspil mellem erhvervsliv, kommuner, regionen, uddannelses- og forskningsinstitutioner og parterne på arbejdsmarkedet.

Danmarks Tekniske Universitet er repræsenteret ved direktør for myndighedsbetjening og sektorudvikling Niels Aksel Nielsen. De øvrige to repræsentanter for uddannelsesområdet er Rektor Ralf Hemmingsen, Københavns Universitet og Rektor Johan Roos, Handelshøjskolen i København. Danmarks Tekniske Universitet er også repræsenteret i den tilhørende embedsmandsgruppe.

Vækstforum har dels egne midler og har dels til opgave at indstille ansøgninger til regionale, statslige og europæiske puljer.

Vækstforum har i sit udkast til regional partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling defineret en lang række indsatsområder, der efterfølgende konkretiseres i projekter og initiativer, som skal behandles i Vækstforum frem mod 2011. En række målsætninger er blevet defineret:

Uddannelse og arbejdskraftudbud:
Bedre vilkår for nye vækstvirksomheder:
Innovation og videnspredning:

Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Region Hovedstaden har siden 2008 haft et strategisk samarbejde. Partnerne har via samarbejdet fokuseret på øget hjemtag af EU-midler (bl.a. via etablering af fælles kontor i Bruxelles), samarbejde om at anvende de regionale operatører (Wonderful Copenhagen) til at tiltrække videnskabelige konferencer og samarbejde mellem HR-afdelingerne om udvikling af ”modtagelsespakker” målrettet udenlandske forskere.

I forbindelse med Region Hovedstadens erhvervsudviklingsstrategi inddrages Danmarks Tekniske Universitet som en væsentlig spiller som følge af universitetets rolle som dynamo for væksten i regionen.

Danmarks Tekniske Universitet har fremsendt to initiativ-forslag til Vækstforum Hovedstaden i 2010:

Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Handelshøjskolen i København har modtaget tilsagn om støtte til at etablere Det Entrepreneurielle Universitet. Etableringen forudsætter medfinansiering fra Vækstforum Hovedstaden/EU’s socialfond.

8.2.2 Videns- og forskerparker

Danmarks Tekniske Universitet forsøger at udnytte samarbejdet på tværs af forskningsfelter og organisatoriske enheder til innovativ virksomhed. Dette understøttes af Danmarks Tekniske Universitets forskerparkaktiviteter gennem datterselskabet Scion DTU A/S, der er 100 procent ejet af universitetet. Desuden ejer Danmarks Tekniske Universitet venture-selskabet DTU Symbion Innovation A/S, der er målrettet finansiel støtte til teknologiske opstartsvirksomheder i etableringsfasen.

Scion DTU A/S ligger dels i Hørsholm og dels på Danmarks Tekniske Universitets Lyngby campus. Scion DTU A/S samarbejder med virksomheder, der specialiserer sig i bio-, nano- og miljøteknologi, medico, IT udvikling og andre high-tech sektorer.

Scion DTU A/S og Symbion A/S har oprettet og er ejere af Copenhagen Bio Science Park, COBIS A/S. COBIS blev indviet i november 2009, og de første virksomheder er flyttet ind. Danmarks Tekniske Universitet er herigennem medejer af COBIS A/S med en ejerandel på 50 procent.

Danmarks Tekniske Universitet deltager i COBIS Incubator programmet, der finansieres af Rådet for Teknologi og Innovation.

Ved udgangen af 2009 var der 177 virksomheder og organisationer i Scion DTU A/S’ bygninger i Hørsholm og Lyngby, hvoraf de 32 var nyindflyttede. Fokus på internationalisering har resulteret i, at 11 udenlandsk ejede virksomheder har valgt at flytte ind i forskerparken i 2009.

På det strategiske niveau er der regelmæssige møder mellem direktørerne for Danmarks Tekniske Universitets datterselskaber og universitetets direktionsansvarlige for området. På det operationelle niveau er der et løbende samarbejde. DSI/SEED udfører eksempelvis indledende markedsvurderinger af opfindelser fra Danmarks Tekniske Universitet og indgår i PoC Board. Scion DTU indgår bl.a. i Cleantech Cluster Copenhagen og Medico Innovation.

8.3 Konklusion

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet generelt har et godt samspil med erhvervslivet om dets uddannelser. Der er en positiv dialog med erhvervslivets organisationer, med virksomheder og med repræsentanter for erhvervslivet. Danmarks Tekniske Universitet prioriterer dialogen med erhvervslivet højt. Danmarks Tekniske Universitets forskere gennemfører ligeledes mange forskningssamarbejder med virksomheder.

Danmarks Tekniske Universitet vil i det kommende år styrke markedsføringen af innovationsdelen i alle uddannelserne. Struktureringen af diplomingeniøruddannelserne efter CDIO-konceptet (Conceive, Design, Implement, Operate) har netop fokus på at give ingeniørerne præcis de kompetencer, som er nødvendige for at omsætte ingeniørvidenskabelig teori til praksis i erhvervslivet. Dette koncept betyder en fornyet profilering af diplomingeniøruddannelserne.

I 2011 skal Danmarks Tekniske Universitet være vært for en international CDIO- konference. Heri forventes at indgå en konkurrence, hvor de studerende arbejder med virksomhedernes problemstillinger.

Danmarks Tekniske Universitet har i relation til det obligatoriske halve års praktik på universitetets diplomingeniøruddannelser oplevet den barriere i forhold til et styrket samarbejde med erhvervslivet, at det i det seneste år har været vanskeligt at finde praktikpladser i erhvervslivet. Universitetet vurderer, at virksomhedernes tilbageholdenhed på dette punkt kan tilskrives finanskrisen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet har et godt samspil med erhvervslivet på både uddannelses- og forskningsområdet, og at universitetet prioriterer dette område.

Denne side er kapitel 8 af 12 til publikationen "Rapport om Danmarks Tekniske Universitet Tilsynsmøde den 6. december 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.