11. Samlet konklusion

Overordnet tegner rapporten et billede af Danmarks Tekniske Universitet som et velfungerende universitet, der opfylder sine hovedmålsætninger. Danmarks Tekniske Universitet har et godt samspil med omverdenen, idet universitetets dimittender har en høj beskæftigelsesfrekvens, og idet universitetet har et godt samspil med erhvervslivet på forsknings- og innovationsområdet.

Status for Danmarks Tekniske Universitet er, at universitetetet i 2009 opnåede et resultat på 12,4 mio. kr., svarende til 0,3 procent af indtægterne, hvilket er et lidt højere resultat end i 2008, hvor resultatet var på 1,6 mio. kr. Egenkapitalen er steget med ca. 12 mio. kr. fra 2.193,3 mio. kr. pr. 31. december 2008 til 2.205,7 mio. kr. pr. 31. december 2009.

På Danmarks Tekniske Universitet er 35,6 procent af de ansatte medarbejdere på adjunktniveau, hvilket er en højere andel end gennemsnittet for alle universiteter samlet set, som er ca. 25 procent. Andelen af professorer er under gennemsnittet. Andelen af kvinder i det videnskabelige personale er lavere end for alle universiteter samlet set. Fra 2009 til 2010 er der en stigning i andelen af kvinder på professorniveau, men et fald i andelen af kvinder på adjunkt- og lektorniveau.

Antallet af studerende på Danmarks Tekniske Universitet er steget med 7 procent i perioden 2007 – 2009. Tilgangen til bacheloruddannelserne på Danmarks Tekniske Universitet er steget 6 procent i perioden 2007-2009.

Andelen af studerende på Danmarks Tekniske Universitet, som er ophørt på første år af deres bacheloruddannelse, er steget fra 12 procent i 2007 til 15 procent i 2009. Danmarks Tekniske Universitet har derved bevæget sig fra at have et lavere frafald på første år end gennemsnittet til næsten at have samme niveau for frafald som gennemsnittet for alle universiteter.

I alt har Danmarks Tekniske Universitet fra 2008-2009 haft en stigning i hjemtaget af eksterne forskningsmidler på to procent, hvilket er mindre end stigningen for alle universiteter samlet set på otte procent.

THE og Leiden Ranking ranglisterne er Danmarks Tekniske Universitet det bedst placerede danske universitet. På QS og ARWU ranglisterne er Danmarks Tekniske Universitet placeret som det tredjebedste danske universitet.

Danmarks Tekniske Universitet har oplevet en stigning i antallet af betalende studerende, af årselever og af færdiguddannede på hele uddannelser fra 2008 til 2009. Til sammenligning har alle universiteterne som helhed oplevet et fald i antal årselever og en stigning i antallet af færdiguddannede på hele uddannelser.

Danmarks Tekniske Universitets andel af sektorens samlede deltagerbetaling ved deltidsuddannelser er faldet fra ca. fire procent i 2005 til ca. to procent i 2009. Universitetets samlede deltagerbetaling faldt med over 20 procent fra ca. 10,2 mio. kr. i 2008 til knap 8 mio. kr. i 2009, efter at den var steget med 3,7 mio. kr fra 2006 til 2008.

I 2009 har Danmarks Tekniske Universitet udstedt 12 patenter, indgået 10 licenser og etableret to spinout-virksomheder. Danmarks Tekniske Universitet har endvidere indgået omtrent tre gange så mange juridisk bindende og gensidigt forpligtende aftaler om samarbejde med virksomheder i 2009 som målsat i universitetets udviklingskontrakt for 2008-2010.

Danmarks Tekniske Universitets lejede bygningsmasse har været uændret i perioden 2008 til 2010. Bygningsmassen lejet hos Universitets- og Bygningsstyrelsen udgør 23 procent af Danmarks Tekniske Universitets samlede areal i 2010. Der pågår et arbejde med udfærdigelse af lejekontrakter for de bygninger, der er fulgt med de indfusionerede sektorforskningsinstitutioner.

Vedrørende internationalisering af uddannelserne, havde Danmarks Tekniske Universitet i 2010 210 udgående studerende og 626 indgående studerende. Danmarks Tekniske Universitet har i 2010 oplevet en stigning i antallet af indrejsende studerende, samt en mindre stigning i antallet af udrejsende studerende.

Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet har en meget fleksibel uddannelsesstruktur, som gør det muligt at planlægge et semester i udlandet uden at forlænge studiet. Danmarks Tekniske Universitet oplever ikke problemer med meritoverførsel.

Danmarks Tekniske Universitet har internationalt samarbejde i regi af to strategiske alliancer, European University Alliance of Science and Technology (med Technische Universtät München og TU Eindhoven) og Nordic Five Tech (Chalmers, KTH, Aalto University og NTNU). Der er inden for disse to alliancer oprettet fælles uddannelsesforløb (parallelforløb) og der sker samarbejde inden for ph.d.-uddannelse, på forskning samt på administrativt niveau og i forbindelse med en uddannelse i entrepeneurskab.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Danmarks Tekniske Universitets alliancer med udenlandske universiteter og forventer, at Danmarks Tekniske Universitet opnår et stort udbytte heraf. Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på de samarbejdsaftaler, Danmarks Tekniske Universitet har med internationale universiteter og de kvalitetskrav, Danmarks Tekniske Universitet stiller her til. Danmarks Tekniske Universitet står overfor en stor udfordring i at øge antallet af udrejsende studerende, og Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer, at Danmarks Tekniske Universitet vil gøre en stor indsats for at gøre det lettere for sine studerende at rejse ud på meritgivende ophold og øge de studerendes interesse for studieophold og udbytte af ophold i udlandet. Det er styrelsens forventning, at Danmarks Tekniske Universitet hurtigt etablerer balance i udvekslingen af studerende. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udfordringen på dette område.

I forbindelse med fremtidens optag og uddannelser der matcher samfundets behov havde Danmarks Tekniske Universitet i 2008 og 2009 en mere positiv udvikling i søgningen end de øvrige universiteter. I 2010 havde Danmarks Tekniske Universitet dog ikke den vækst i søgningen, til sammenligning var søgningen meget stor på de øvrige universiteter i 2010.

Beskæftigelsesfrekvensen for nyuddannede fra Danmarks Tekniske Universitet er højere end gennemsnittet for alle universiteterne. Danmarks Tekniske Universitet uddanner kun inden for hovedområdet teknisk videnskab. Ansøgere til Danmarks Tekniske Universitet har en optagelsessandsynlighed på niveau med gennemsnittet for alle universiteterne.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet har en høj optagelsessandsynlighed på alle civilingeniøruddannelserne. Universitets- og Bygningsstyrelsen skal dog gøre opmærksom på, at modellen ikke kan skelne mellem de enkelte udddannelser på Danmarks Tekniske Universitets område. Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer, at Danmarks Tekniske Universitet vil gøre en stor indsats for at øge optaget yderligere, specielt på de uddannelser, hvor optagelsessandsynligheden er lav. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen i optaget.

Indenfor kvaliteten af ph.d.-skoler og ph.d.-optag har Danmarks Tekniske Universitet realiseret målet for ph.d.-optaget i udviklingskontrakten i 2010. I 2009 lå Danmarks Tekniske Universitet under målet for antallet af optagne ph.d.-studerende, idet universitetet dog opfyldte det samlede mål for ph.d.-optag for perioden 2007-2009.

Danmarks Tekniske Universitet arbejder for at forbedre gennemførelsen gennem en obligatorisk samtale for alle ph.d.-studerende efter ét års studium. Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at da gennemførelsen i forvejen er høj, vil det ikke være muligt at forbedre den væsentligt.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet i 2010 har opfyldt målet for ph.d. optaget. Universitets og Bygningsstyrelsen vil følge udviklingen i Danmarks Tekniske Universitets ph.d. skoler, herunder hvorvidt de enkelte skoler er tilstrækkeligt store og betydningen af at ph.d.-skolerne er sammenfaldende med institutterne. Universitets og Bygningsstyrelsen vil ligeledes følge kvalitetssikringen af ph.d.-skolerne under denne struktur.

Vedrørende strategisk fysisk planlægning oplyser Danmarks Tekniske Universitet, at universitetets campusplan indeholder en ambitiøs renoverings- og udviklingsplan for målrettede investeringer i teknisk-naturvidenskabelige forskningsfaciliteter i verdensklasse. Campusplanen indeholder endvidere en stadig udbygning af læringsmiljøer, undervisningslaboratorier og studenterværksteder til højeste internationale niveau.

Det er Danmarks Tekniske Universitets vurdering, at campusloven ikke forventes at forandre universitetets muligheder væsentligt. Danmarks Tekniske Universitet indgår dog i samarbejde med Københavns Universitet om at udnytte den nye campuslov.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet arbejder strategisk med den fysiske planlægning. Styrelsen finder det væsentligt, at universitetet med igangværende projekter medvirker til at understøtte et eventuelt øget optag i de kommende år, og at forskningen på Risø DTU indgår i udviklingen af tværdisciplinære satsninger og udviklingen af nye uddannelsesprogrammer på DTU Lyngby Campus.

Angående samarbejde med erhvervslivet oplyser Danmarks Tekniske Universitet, at universitetet generelt har et godt samspil med erhvervslivet om dets uddannelser.

Danmarks Tekniske Universitets forskere gennemfører ligeledes mange forskningssamarbejder med virksomheder. Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet i det kommende år vil styrke markedsføringen af innovationsdelen i alle universitetets uddannelser.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet har et godt samspil med erhvervslivet på både uddannelses- og forskningsområdet, og at universitetet prioriterer dette område.

I forhold til administrationsudgifter bemærker Danmarks Tekniske Universitet, at PWC-analysen viser, at universitetet har relativt lave administrationsudgifter sammenlignet med de øvrige universiteter. Danmarks Tekniske Universitet oplyser, at universitetet til stadighed arbejder med at finde besparelser gennem interne effektiviseringer.

Danmarks Tekniske Universitet finder, at man bør skelne mellem generel ledelse og administration og støtte til formål. Det er universitetets opfattelse, at udfordringen i relation til at skabe et forbedret datagrundlag for administrationsudgifter ligger i definitionerne og metodevalget.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Danmarks Tekniske Universitet i PWC-analysen har relativt lave administrationsudgifter målt som andel af omsætningen, og at universitetet angiver til stadighed at arbejde med at finde besparelser gennem interne effektiviseringsprojekter. Universitets- og Bygningsstyrelsen er endvidere enig med universitetet i, at man bør skelne mellem generel ledelse og administration og støtte til formål.

Vedrørende forskningsbaseret myndighedsbetjening oplyser Danmarks Tekniske Universitet, at universitetet oplever, at der generelt er stor tilfredshed blandt fagministerierne med universitetets ydelser.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at der generelt er tilfredshed med Danmarks Tekniske Universitets forskningsbaserede myndighedsbetjening blandt fagministerierne, og at universitetet generelt kan bekræfte at have opfyldt sine mål for forskningsbaseret myndighedsbetjening i udviklingskontrakten for 2008-2010. Universitets- og Bygningsstyrelsen vil følge Danmarks Tekniske Universitets samarbejde med Fødevareministeriet om myndighedsbetjeningen på veterinærområdet.

Denne side er kapitel 11 af 12 til publikationen "Rapport om Danmarks Tekniske Universitet Tilsynsmøde den 6. december 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.