7. Strategisk fysisk planlægning

Universiteternes fysiske rammer er et centralt element i udviklingen af universiteternes aktiviteter inden for forskning, uddannelse og videnspredning. Universiteterne skal have undervisnings- og forskningsfaciliteter på det højeste internationale niveau, og universiteternes campusser skal udvikle sig til attraktive centre for viden, der understøtter regional udvikling og vækst. Universiteterne skal bygningsmæssigt understøtte det øgede optag, der i kraft af 50 procent målsætningen forventes på universiteterne i de kommende år.

Vejen mod dette mål går gennem investering i og udbygning af universiteternes laboratoriefaciliteter, åbning af universiteterne mod omverdenen gennem integration af nye funktioner og faciliteter i campus-områderne og en øget samtænkning af universiteternes fysiske udvikling og deres overordnede strategiske udvikling og positionering.

7.1 Samspillet mellem Roskilde Universitets strategi for universitetets fysiske udvikling og Strategi RUC 2015

7.1.1 Fysisk planlægning i forhold til institutionel strategi

Roskilde Universitet er oprindeligt struktureret i fritliggende bygninger, der klart refererer til den projektorienterede undervisningsmetode, der er universitetets særkende. Hver bygning er et hus og tilhørssted for de studerendes projektarbejdsgruppe. Bygningsstrukturen understøtter dermed Roskilde Universitets ønske om, at studerende skal arbejde selvstændigt og problemorienteret.

Roskilde Universitet arbejder for at udvikle campus til et globalt miljø, der fremmer forståelse for og bevidsthed om at studere og arbejde på et internationalt universitet.

Roskilde Universitet er opmærksom på, at der skal udvikles strukturer og indhold, der gør det naturligt for både de internationale studerende og forskere at interagere både med hinanden og med deres danske kolleger.

Roskilde Universitet ønsker i endnu højere grad at understøtte en opkvalificering af undervisernes engelskkundskaber og de internationale studerendes kendskab til dansk og Roskilde Universitets særlige læringsmetodik. I den forbindelse gør universitetets Center for sproglige og interkulturelle kompetencer en stor indsats, der fremover skal intensiveres i tæt samarbejde med International afdeling.

Fremadrettet vil Roskilde Universitet afsætte ressourcer til at tage imod internationale forskere og deres familie. Roskilde Universitet har i 2. halvår af 2010 arbejdet med at skabe en plan for velkomst og integration af internationale forskere og ph.d.er, der skal effektueres i 2010.

Roskilde Universitet ønsker endvidere at skabe en bedre integration af full-degree studerende og forbedre deres læringsoplevelse. Der foreligger en analyse og en indstilling til at ansætte en medarbejder 15 timer om ugen til at sikre, at Roskilde Universitets full degree studerende kommer godt igennem deres uddannelse og oplever Roskilde Universitets undervisningsmetodik som læringsmæssig værdifuld.

Roskilde Universitet vil endvidere arbejde på at sikre, at alle vigtige officielle dokumenter findes på engelsk.

7.1.2 Laboratoriemidler

I forbindelse med udmøntningen af laboratoriemidlerne har Roskilde Universitet valgt at bygge et nyt laboratorium. Samtidig nedlægger universitetet stort set alle eksisterende laboratorielokaler og omdanner dem til tørre undervisningsrum.

Nybyggeriet opføres under en rammeaftale med en arkitektrådgiver og er endnu ikke placeret på universitetets område.

Roskilde Universitet overvejer at gøre opførelsen af et nyt laboratorium til et energi spydspidsprojekt. Roskilde Universitet overvejer at inddrage private partnere, der vil kunne drage nytte af projektet og samtidig skabe en merværdi for universitetet som bruger og for Universitets- og Bygningsstyrelsen som ejer.

7.1.3 Roskilde Universitets position i by og region

Roskilde Universitet er placeret i et område, der i disse år udvikler sig i retning af en forstadsmæssig bydel med både erhverv og boliger omkring Trekroner Station. Bydelen rummer bl.a. erhvervsparken CAT og en folkeskole, ligesom der netop er åbnet et supermarked ved stationen, som også betjener ansatte og studerende ved Roskilde Universitet. Der ligger endvidere en børnehave på Roskilde Universitets campus. Børnehaven er en selvejende institution, der har til huse på Roskilde Universitet.

Universitets- og Bygningsstyrelsen, Roskilde Kommune og Roskilde Universitet tog i 2008 initiativ til en fondsansøgning, der skulle sikre midler til at udvikle bydelen Trekroner. Midlerne skulle bl.a. bruges til et studenterhus, som åbnede sig for hele bydelen. Huset kunne bruges som samlingspunkt for studerende og som ramme for aktiviteter rettet mod lokalområdet Trekroner og Roskilde. Initiativet med fondsansøgningen ligger dog stille i øjeblikket.

Aktuelt drøfter Roskilde Kommune og Universitets- og Bygningsstyrelsen muligheden for sammen med Roskilde Universitet og Trekroners grundejere at finansiere en projektansættelse af en person, der kan drive en byudvikling og udviklingen af nye aktiviteter i Trekroner fremad. Hensigten er at understøtte Roskilde Universitets rolle som markant kulturelt centrum i byen og regionen.

Roskilde Universitet oplyser, at universitetet internt arbejder med, hvordan campus kan udnyttes, så studiemiljøet forbedres, og der skabes mere liv på campus. Roskilde Universitet vil i lyset af den nye campuslov overveje, hvilke konkrete initiativer, der kan iværksættes.

I tilknytning til Roskilde Universitet er etableret forskerparken CAT, og der findes et kollegium på campus, ”Korallen”, der er organiseret i en selvstændig boligfond.

Roskilde Universitet overvejer pt. mulighederne for etableringen af et studenterhus samt etablering af forskellige faciliteter på campus, som vil kunne skabe en kobling med det omgivende samfund, f.eks. sportsfaciliteter.

7.1.4 Synergi og flere funktioner

Roskilde Kommunes udviklingsstrategi indebærer en satsning på at styrke Roskilde som uddannelsesby. Her tænker kommunen både på Roskilde Universitet og på de korte og mellemlange uddannelser, som kommunen har mange af.

Roskilde Universitet har særligt fokus på dialogen med Roskilde Kommune vedrørende universitetets fysiske rammer og campusudvikling. Roskilde Universitet samarbejder endvidere med Region Sjælland gennem RUC Innovation, ligesom Roskilde Universitet samarbejder med UC Sjælland i forbindelse med samlingen af UC Sjællands læreruddannelser i Roskilde.

7.2 GRØN RUC

GRØN RUC er et fælles initiativ mellem Roskilde Universitet og Universitets- og Bygningsstyrelsen.

For Universitets- og Bygningsstyrelsen er det væsentligt, at et projekt af denne karakter gennemføres i et tæt samarbejde. Et grønt campus skal ses som et hele uagtet en deling af ansvarsområder. Ved konkrete aktiviteter fordeles opgaver og ansvar naturligvis efter sædvanlige retningslinjer.

Kick-off af projektet for brugerne af universitetet forventes marts 2011. Forinden arbejder en koordineringsgruppe med at afklare praktiske forudsætninger for gennemførelse af projektet og valg af kommunikationsstrategi. Projektet løber til primo 2016, hvor det endelige resultat opgøres.

7.2.1 Kommissorium

Der er i samarbejde udarbejdet og godkendt et kommissorium. Af kommissoriet fremgår blandt andet, at GRØN RUC skal sikre, at projekter og aktiviteter på Roskilde Universitet bidrager til udvikling af et grønt campus. Projektet er afgrænset til at omfatte bygningsrelaterede projekter indenfor nybyggeri, ombygning, renovering samt drift og brugeradfærd.

For projektet er formuleret 3 målsætninger:

I forbindelse med målsætningerne er opstillet en række overordnede succeskriterier og risikovurderinger.

Brugerinddragelse

For at opnå brugerinddragelse vil der, som et led i GRØN RUC, blive oprettet et korps af grønne ambassadører og igangsat en række tiltag, som indbyder brugerne til aktivt at bidrage til projektet. Der lægges desuden vægt på at skabe incitamenter til at ændre adfærd hos den enkelte bruger såvel som på fakulteter og på det samlede universitet.

Økonomi

Midler til aktiviteter direkte knyttet til gennemførelse af GRØN RUC, f.eks. forudsætninger, adfærdskampagner og formidling deles mellem Roskilde Universitet og Universitets- og Bygningsstyrelsen.

Det kommende nye laboratoriebyggeri giver mulighed for at skabe et spydspidsprojekt med særligt fokus på energi. Der er igangsat en proces, som skal afdække mulighederne for dette og den hertil knyttede økonomi.

7.2.2 Organisation

I forbindelse med GRØN RUC er etableret en række arbejdsgrupper, som i tråd med det fælles initiativ alle har deltagere fra både Roskilde Universitet og Universitets- og Bygningsstyrelsen. Universitetsdirektør Peter Lauritzen og vicedirektør Connie Barfod leder projektets styregruppe. Herudover er etableret en koordineringsgruppe og undergrupper, der varetager emner som incitamentsstruktur, ambassadører, adfærdskampagner og formidling.

7.2.3 Det kommende års aktiviteter

Koordineringsgruppen er godt på vej med et overblik over aktiviteter for det næste år. Planerne indbefatter rekruttering af grønne ambassadører, afholdelse af kick-off, adfærdskampagner, konkurrencer og happenings.

Derudover er der en række tekniske forudsætninger, som skal måle og registrere ressourceforbruget undervejs.

7.3 Samarbejdet med University College Sjælland

Universitets- og Bygningsstyrelsen har efter drøftelser med Roskilde Universitet besluttet at udstykke et grundstykke ved Roskilde Universitet i nærheden af kollegiet og udbyde dette grundstykke til salg til opførelse af et nyt undervisningsbyggeri ved et offentligt udbud. Hensigten er at skabe mere liv på området og at få en bedre udnyttelse af de endnu ubebyggede arealer på Universitets- og Bygningsstyrelsens grund, hvor Roskilde Universitet også er placeret.

University College Sjælland, der har planer om at samle deres aktiviteter i Roskilde og i den forbindelse opføre et nyt campusbyggeri i nærheden af Roskilde Universitet, var højestbydende ved udbuddet.

Arealet er nu ved at blive færdigudstykket, og herefter vil salget til University College Sjælland blive gennemført.

Det er University College Sjællands planer at opføre deres byggeri i flere etaper, der fuldt udbygget vil omfatte 14.000 m2. De første etaper vil bestå af et bruttoareal på 11.400 m2 og forventes at stå klar til indflytning i januar 2012.

For at initiativet med salget af grundstykket kan komme til at bidrage til målsætningen om at få skabt mere liv på området, er det af væsentlig betydning, at der etableres et samarbejde og en dialog mellem Roskilde Universitet, University College Sjælland og Universitets- og Bygningsstyrelsen med henblik på, at samspillet mellem de to undervisningsinstitutioner kan tænkes ind i forbindelse med både Roskilde Universitets nybyggeri(er), University College Sjællands nybyggeri samt løsningen af udfordringen vedrørende etablering af nye parkeringsfaciliteter i forbindelse med nybyggerierne.

Der lægges derfor op til en videre drøftelse af, hvordan Roskilde Universitet kan få det optimale ud af placeringen af den nye undervisningsinstitution, der bliver nabo til universitetet. Herunder hvordan Roskilde Universitet vurderer, at det er mest hensigtsmæssigt at organisere sig og kommunikere for at få synergi og samarbejde på campus. Her tænkes især på, hvordan den fysiske sammenhæng og planlægning mellem de to institutioner udføres bedst muligt for at understøtte bestræbelserne på at opnå den ønskede synergieffekt.

7.4 Konklusion

Roskilde Universitet finder, at laboratoriemidlerne giver mulighed for at skabe fleksible laboratoriefaciliteter, som udover at medføre forbedrede laboratorielokaler også frigiver areal til den ”tørre” undervisning, hvilket igen medfører forbedrede muligheder for at øge optaget af bachelorstuderende inden for de fag, der er størst efterspørgsel efter.

I relation til Roskilde Universitets planer om byudvikling i Trekroner, herunder oprettelsen af et studenterhus, har Roskilde Universitet tidligere indgået i et samarbejde med Roskilde Kommune, som imidlertid blev henlagt. Dette samarbejde ser ud til at blive genoptaget.

Roskilde Universitet finder, at universitetets position som regionalt centrum bedst styrkes gennem forsknings- og undervisningssamarbejder, samt gennem de muligheder, som universitetets campus giver. Roskilde Universitet overvejer mulighederne for etablering af et studenterhus og etablering af forskellige faciliteter på campus, som vil kunne skabe en kobling med det omgivende samfund.

Der foregår en del forsknings- og uddannelsessamarbejder, herunder det nyopstartede Risø Park, ligesom der er samarbejder med regionens professionshøjskoler.

Roskilde Universitet prioriterer tiltag, der direkte og indirekte understøtter GRØN RUC, det vil sige forbedringer af de tekniske installationer og etablering af målere. Konkrete initiativer vil endvidere blive aftalt i forbindelse med universitetets budgetlægning. Universitetet vil endvidere have mindre omkostninger til adfærdskampagner mv.

I relation til samarbejdet med UC Sjælland finder Roskilde Universitet, at det ud fra en administrativ vinkel er vigtigt, at de to institutioner fungerer individuelt og helt uafhængigt af hinanden. Samarbejdet mellem Roskilde Universitet og UC Sjælland vil ske på den indholdsmæssige side og ved at lave klare samarbejdsaftaler om udnyttelse af lokalekapaciteten.

Det er Universitets- og Bygningsstyrelsens vurdering, at Roskilde Universitets initiativ om GRØN RUC vil medføre en positiv udvikling i energiforbruget på Roskilde Universitet, samt at det er positivt, at Roskilde Universitet arbejder med udviklingen af campus som helhed. Universitets- og Bygningsstyrelsen forventer desuden, at universitetet vil etablere et fortsat positivt samarbejde med UC Sjælland fremover.

Denne side er kapitel 7 af 12 til publikationen "Rapport om Roskilde Universitet - Tilsynsmøde den 22. november 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.