8. Samspil mellem universitetet og erhvervslivet

Uddannelse og viden er i stigende grad blevet en global konkurrencefaktor og fra politisk hold er det en prioritet, at dimittender fra de danske universiteter er forberedte på at udfylde højproduktive jobs i samfundet.

En måde at sikre at universitetsuddannelserne giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet, er at sikre en mangfoldighed af samarbejdsrelationer mellem universiteterne og virksomhederne, herunder også på uddannelsesområdet. Det er vigtigt, at mødet mellem universiteter og erhvervsliv respekterer den autonomi og frihed, som kendetegner universiteterne i dag. Tilrettelæggelsen og indholdet af uddannelserne er udelukkende universiteternes ansvar.

De enkelte universiteter har forskellige samarbejder – både i forhold til områder, fokus og ’intensitet’. Her sættes fokus på universitetets strategiske planer om samspil indenfor uddannelsesområdet, understøttelse af iværksætteri, samarbejdet i de regionale vækstfora, samarbejdet med videns- og forskerparker samt konkrete eksempler.

På den baggrund ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen at drøfte styrkepositioner og erfaringer, output, potentialer og barrierer for Aalborg Universitets samspil med erhvervslivet. Herunder vil der være fokus på, hvilke tiltag Aalborg Universitet gør for at sikre, at universitetets uddannelser er rettet mod og giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet.

8.1 Tiltag rettet mod uddannelsesområdet

8.1.1 Roskilde Universitets strategiske tilgang til samarbejdet med erhvervslivet på uddannelsesområdet

I den nye Strategi RUC 2015 fremhæves Roskilde Universitet som et samfundsengageret universitet med en kritisk, problemorienteret og fornyende tilgang til forskning, uddannelse og formidling. Tværfagligheden og projektformen fremhæves som en styrke i forhold til samarbejdet med det omgivende samfund. Det bemærkes bl.a., at ”projektarbejdet er en arbejdsform, der værdsættes af de studerende, af RUC’s undervisere og forskere samt af aftagere af RUC’s kandidater.”

Samtidig er behovet for gode samarbejdsrelationer med offentlige og private organisationer i Danmark markeret som en udfordring for Roskilde Universitet.

Strategien sætter en række konkrete mål for at øge samarbejdet med det omgivende samfund, bl.a. følgende:

Strategi RUC 2015 pointerer således vigtigheden af universitetets samspil med omverdenen. Samarbejde med erhvervslivet spiller dog tilsyneladende en relativt lille rolle på uddannelsesområdet.

Samarbejdet med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Generelt indgår de studerende via projektarbejde og praktikforløb i direkte samarbejde med offentlige og private virksomheder, og brugen af eksterne lektorer medvirker til aktiv inddragelse af erhvervslivet i uddannelserne.

Der er etableret aftagerpaneler, der muliggør udviklingen af uddannelserne i samspil med erhvervslivet, der aftager universitetets dimittender. Roskilde Universitet oplever, at aftagerpanelerne er engagerede og ønsker indflydelse.

Universitetet arbejder løbende på at udvikle efter- og videreuddannelse, herunder masteruddannelser, der svarer til erhvervslivets behov. Eksempelvis arbejdes der pt. bl.a. på en masteruddannelse inden for sundhedsområdet, hvor første skridt er en behovsafdækning med aktiv inddragelse af regionens kommuner, uddannelsesinstitutioner mv.

8.1.2 Mål i udviklingskontrakten for uddannelse og iværksætteri

Roskilde Universitet har i sin udviklingskontrakt for perioden 2008-2010 opsat mål for iværksætteri, der vedrører, hvor mange procent af universitetets studieordninger, der indeholder et studieelement i entreprenørskab med et omfang af 7,5 ECTS, jf. tabel 8.1.2.1.
Tabel 8.1.2.1: Andel af Roskilde Universitets studieordninger, der indeholder et studieelement i entreprenørskab med et omfang af 7,5 ECTS, procent
2008 2009 2010
Roskilde
Universitet
Mål 30 60 100
Resultat 13,8 28 -

Kilde: Roskilde Universitets udviklingskontrakt for 2008-2010 samt Roskilde Universitets årsrapport 2008 og 2009.

Som det fremgår af tabellen har Roskilde Universitet ikke opfyldt målet i 2008 og 2009. Universitetet forventer heller ikke at opfylde målet i 2010.

Roskilde Universitet angiver i sit svarbrev på styrelsens opfølgning på årsrapporten for 2009, at universitetet fortsat har fokus på området, således at det er målet at integrere studieelementer i entreprenørskab med et omfang af 7,5 ECTS i de respektive studieordninger. Derudover har Roskilde Universitet igennem oprettelsen af Studentervæksthus for Entreprenørskab, Innovation og Kreativitet og samarbejdet med Venture Cup styrket det igangværende arbejde.

8.1.3 RUC Innovation – et eksempel på samspil med erhvervslivet på bl.a. uddannelsesområdet

Et centralt eksempel på Roskilde Universitets samarbejde med erhvervslivet er RUC Innovation. Enheden udgør en platform for innovative samarbejder mellem Roskilde Universitets forskere og studerende på den ene side og virksomheder og organisationer på den anden side. Initiativet er støttet af Vækstforum Sjælland med 10 mio. kr. RUC Innovation blev officielt indviet den 5. februar 2009.

På sidste års tilsynsmøde blev RUC Innovation fremhævet som den primære videnspredningsorganisation på Roskilde Universitet, der skal skabe rammerne for samarbejdet mellem forskere og omverden. Samtidig er RUC Innovation paraply for studenterorienterede aktiviteter på Roskilde Universitet.

En lang række af de konkrete projekter og samarbejder, Roskilde Universitet har, er organiseret under RUC Innovation. Herigennem ønsker Roskilde Universitet aktivt at engagere sig i at generere videnoverførsel fra universitetet til Region Sjælland og omvendt.

I februar 2010 afholdt RUC Innovation en karrieremesse i samarbejde med DM, DJØF og Studenterrådet, hvor 30 offentlige og private virksomheder havde stande. Universitetet finder, at messen var succesfuld, og den vil være en årligt tilbagevendende begivenhed fremover.

I studentervæksthuset (SHEIK, en del af RUC Innovation) er der fokus på praktisk iværksætteri og innovation. Studentervæksthuset tilbyder kurser, rådgivning og workshops til kandidatstuderende samt arbejdsløse akademikere. Studerende kan også indgå i netværk for studenteriværksættere, få tilknyttet en mentor samt deltage i innovations- og iværksætterkonkurrencer. Der arbejdes aktivt for at udbyde studentervæksthusets uddannelsesaktiviteter til erhvervslivet.

Faktaboks – RUC Innovation

Vision: RUC Innovation skal ”være en banebrydende platform for samarbejde mellem forskere og studerende på RUC og virksomheder og organisationer i samfundet.”

Mission: At ”skabe en platform for teknologi og videnoverførsel, der medvirker til at skabe vækst, iværksætteri og videndeling.”

Taktik: ”Fokus er globalt, men med en særlig relation til Region Sjælland.”

Centeret omfatter fem innovationskonsulenter, en koordinator for studentervæksthuset SHEIK samt to studentermedhjælpere med innovation og fremme af forskningssamarbejder ud af ”huset”.

I RUC Innovations studentervæksthus SHEIK er endvidere samlet kursus i iværksætteri og innovation, RUC Innovations entreprenørskabspriser, Videnskabsbutikken og Roskilde Universitets praktikordning.

RUC Innovation finansierer ikke selv projekter, men tilbyder bl.a. formidling af eksterne finansieringsmuligheder og løbende sparring på projektansøgninger.

RUC Innovation ledes af studiechef Inger Rossing Jensen med daglig base i RUC’s fællesadministration, professor i erhvervsøkonomi Jon Sundbo og professor i socialt entreprenørskab Lars Hulgård.

8.2.1 Vækstforum Sjælland

8.2.1 Vækstforum Sjælland

Vækstforum Sjælland har til opgave at skabe og udvikle rammerne for erhvervsudviklingen i Region Sjælland. Det sker i samspil mellem erhvervsliv, kommuner, regionen, uddannelses- og forskningsinstitutioner og parterne på arbejdsmarkedet.

Roskilde Universitet er repræsenteret ved rektor Ib Poulsen. De øvrige to repræsentanter for uddannelsesområdet er Ulla Skaarup, Erhvervsakademi Sjælland og Ulla Koch, University College Sjælland.

Vækstforum har dels egne midler og har dels til opgave at indstille ansøgninger til regionale, statslige og europæiske puljer.

Vækstforum har i sit udkast til regional partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling defineret en lang række indsatsområder, der efterfølgende konkretiseres i projekter og initiativer:

Roskilde Universitet oplyser, at der er etableret et forpligtende og nært samarbejde mellem Roskilde Universitet og Region Sjælland. Det betyder bl.a., at Roskilde Universitet har forpligtet sig på at spille en aktiv rolle i implementeringen af Vækstforum Sjællands Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2010 og 2011-2014. I den forbindelse får Roskilde Universitet en større berøringsflade med kommunerne i regionen og der skabes et mødested og en platform for initiering af fælles udviklingsaktiviteter mellem universitetets forskere og studerende og de lokale erhvervsfremmeaktører, herunder kommunens erhvervsudviklingsafdeling og lokalsamfundet.

Den første aftale er underskrevet med Næstved Kommune, som bl.a. indebærer ansættelsen af to ph.d.er, der skal arbejde dels i Næstved og dels på Roskilde Universitet. Der arbejdes endvidere på at udvikle uddannelseselementer inden for sundhedsfremme- og strategier til kommunens ansatte og erhvervslivet, der forventes at køre i foråret eller sommeren 2011. Der arbejdes også på at udbyde et kursus i Entreprenørskab, Innovation og Kreativitet til kommunens ansatte og erhvervslivet i Næstved Kommune.

8.2.2 Videns- og forskerparker

CAT Fonden ejer 68 pct. af CAT Forsknings- og Teknologipark A/S. Roskilde Universitet er repræsenteret ved rektor Ib Poulsen i bestyrelsen for CAT Fonden.

CAT’s domicil ved Roskilde Universitet ejes af CAT Ejendomsselskab A/S. Ejendommen er stort set fuldt udlejet. Forskerparken CAT er en kombination af innovationsmiljø, forskerpark og ventureselskab. CAT virker både som ’vært’ og ’vejleder’ for den gode idé. Hele vejen fra den spæde start frem til levedygtig virksomhed.

CAT-gruppens samlede portefølje består ultimo 2009 af 29 selskaber. Porteføljeselskaberne fordeler sig på fokusområder på følgende måde: IKT: 41 pct., Lifescience Teknologier: 41 pct., Cleantech: 4 pct. og Industriel Innovation: 14 pct.

CAT har i perioden 1998 til ultimo 2009 etableret 85 selskaber og har i samme periode formidlet investeringer i portefølje-virksomheder for i alt 725 mio. kr. Heraf udgør den statslige kapital fra innovationsmiljøordningen 120 mio. kr.

For alle fokusområder gælder, at projekterne vurderes både i forhold til udviklingen på markedet og i forhold til udviklingen inden for en række nøgleteknologier. På det teknologiske område tæller ejerkredsen (via CAT Fonden) Danmarks Tekniske Universitet, Risø DTU og Roskilde Universitet. Ud over disse forskningsinstitutioner har CAT samarbejde med en række universiteter og forskningsinstitutioner. De udvalgte fokusområder er: – IKT (IT og kommunikationsteknologi)

   – Cleantech

   – Lifescience teknologier

   – Industriel innovation

Roskilde Universitet oplyser, at universitetet har etableret tætte samarbejdsrelationer til CAT. Både organisatorisk gennem bestyrelsesposter i CAT Fonden, CAT Ejendomsselskab a/s men også gennem konkrete aktiviteter, herunder: – Samarbejde om RUC Innovations entreprenørskabspriser. – Dialog om samarbejdsmuligheder mellem Roskilde Universitets nye studentervæksthus for entreprenørskab, innovation og kreativitet og CAT.

   - CAT vurderer pt. én forretningsidé for Roskilde Universitet, og det er hensigten, at der skal komme flere.

   – Mulig implementering af innovation management system (IMS, udviklet af CAT) i RUC Innovation.

I mange af Roskilde Universitets forskningsmiljøer er samarbejdet med eksterne aktører ofte kernen i, og forudsætningen for, eksternt finansierede forskningsprojekter. Eksempler på forskningsprojekter i samarbejde med erhvervslivet er:

   – Udvikling af biobrændsel og biobrændstoffer (samarbejdspartnere: Risø, Grønt Center, Biofuels [Kalundborg], Kalundborg Kommune, Inbicon, DONG Energy)

   - Innovationsudvikling i Roskilde Festival (samarbejdspartner: Roskilde Festival)

8.3. Konklusion

Roskilde Universitet oplyser, at universitetet lægger vægt på, at universitetets uddannelser og forskning har en tæt tilknytning til erhvervslivet og det omkringliggende samfund.

På uddannelsesområdet går en stor del af universitetets samspil med erhvervslivet i gennem Roskilde Universitet Innovation, som er Roskilde Universitets hovedgenerator for videnoverførsel mellem universitetet og Region Sjælland, f.eks. gennem afholdelse af karrieremesse og studentervæksthuset (SHEIK, en del af RUC Innovation), der har fokus på praktisk iværksætteri og innovation.

Roskilde Universitet har etableret et forpligtende og nært samarbejde mellem Roskilde Universitet og Region Sjælland, bl.a ved at forpligte sig til at spille en aktiv rolle i implementeringen af Vækstforum Sjællands Erhvervsudviklingsstrategi 2007-2010 og 2011-2014.

Roskilde Universitet oplyser desuden, at universitetet har tætte samarbejdsrelationer til forskerparken CAT. Både organisatorisk gennem bestyrelsesposter i CAT Fonden, CAT Ejendomsselskab a/s men også gennem konkrete aktiviteter, herunder f.eks. samarbejde om RUC Innovations entreprenørskabspriser.

Universitets- og Bygningsstyrelsen finder det positivt, at Roskilde Universitet inden for både forskning og uddannelse arbejder for et øget samspil mellem erhvervslivet og det omgivende samfund, herunder gennem aktiviteterne i regi af RUC Innovation og universitetets arbejde med at udvikle uddannelser i samspil med aftagerne af universitetets dimittender.

Denne side er kapitel 8 af 12 til publikationen "Rapport om Roskilde Universitet - Tilsynsmøde den 22. november 2010".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.