8. Samspil mellem universitetet og erhvervslivet

Uddannelse og viden er i stigende grad blevet en global konkurrencefaktor, og det er højt politisk prioriteret, at dimittender fra de danske universiteter er forberedte på at udfylde højproduktive jobs i samfundet.

En måde at sikre, at universitetsuddannelserne giver kompetencer, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet, er, at der eksisterer en mangfoldighed af samarbejdsrelationer mellem universiteterne og virksomhederne på uddannelsesområdet.

Det er vigtigt, at mødet mellem universiteter og erhvervsliv respekterer den autonomi og frihed, som kendetegner universiteterne i dag. Tilrettelæggelsen og indholdet af uddannelserne er udelukkende universiteternes ansvar.

De enkelte universiteter har forskellige samarbejdsrelationer – både i forhold til områder, fokus og ”intensitet”. Her sættes fokus på universitetets strategiske planer om samspil inden for uddannelsesområdet, understøttelse af iværksætteri, konkrete eksempler, samarbejdet i de regionale vækstfora samt samarbejdet med videns- og forskerparker.

På den baggrund ønsker Universitets- og Bygningsstyrelsen at drøfte styrkepositioner og erfaringer, output, potentialer og barrierer for Syddansk Universitets samspil med erhvervslivet.

8.1 Tiltag rettet mod uddannelsesområdet

8.1.1 Syddansk Universitets strategiske tilgang til samarbejdet med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Syddansk Universitet har ikke en fælles strategi, men derimod strategier for hvert fakultet. Fælles gælder dog, at Syddansk Universitet har en række initiativer rettet mod erhvervslivet, herunder initiativer inden for ”højtuddannet arbejdskraft,” ”entreprenørskab” og ”partnerskab.” Hvert initiativ indeholder en række aktiviteter, der har til hensigt at styrke samarbejdet mellem Syddansk Universitet og erhvervslivet på uddannelsesområdet, herunder Jobbank, Videnpilot-programmet, Forskerkontakten m.m.

Opsøgende og systematisk virksomhedskontakt er centralt for Syddansk Universitets kontakt med erhvervslivet. Universitetet har gennem en årrække haft egne virksomhedskonsulenter ansat. Virksomhedskonsulenterne håndterer dels indkomne henvendelser fra virksomheder, der ønsker at komme i kontakt med universitetet og de studerende eller dimittenderne, men den primære opgave er opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV), der ikke kender til muligheden af at samarbejde med studerende (projektskrivning, praktiksamarbejde eller relevante studiejob) eller som med fordel ville kunne ansætte en dimittend eller ErhvervsPhD.

Igennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA sættes fokus på iværksætteri og entreprenørskab hos de studerende, som dels har mulighed for at deltage i den landsdækkende forretningsplanskonkurrence og samtidig adgang til en række ressourcepersoner fra erhvervslivet (som coaches mv.).

8.1.2 Mål i udviklingskontrakten for uddannelse og iværksætteri

Syddansk Universitet har i sin udviklingskontrakt for perioden 2008-2010 opstillet et mål for iværksætteri målt dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels ved at supplere med nye iværksætterrelaterede initiativer. Universitets- og Bygningsstyrelsen vurderer, at universitet har opfyldt målet i både 2008 og 2009, jf. tabel 8.1.2.1.

Tabel 8.1.2.1: Mål for iværksætteri på Syddansk Universitet 2008-2010
2008 2009 2010
Mål Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer Dels ved at fastholde fokus på disse typer af initiativer, dels at supplere med nye iværksætterrelatered e initiativer
Resultat På alle fakulteter er der taget initiativer til at udforske mulighederne i at etablere egen virksomhed På alle fakulteter er der taget initiativer til at integrere iværksætteri i undervisningen under en eller an den form -
Kilde: Syddansk Universitets årsrapport 2009

8.1.3 Eksempler på samspil med erhvervslivet på uddannelsesområdet

Et eksempel på Syddansk Universitets arbejde for at styrke den studerendes muligheder for at få et godt arbejdsliv er oprettelse af karrierecenteret, som skal hjælpe de studerende med at finde det rigtige job, både under og efter uddannelsesforløbet.

Syddansk Universitets karrierecenter

Karrierecentret inviterer løbende virksomheder til karrierearrangementer, der giver mulighed for at møde de studerende på Syddansk Universitet. Som eksempel på disse arrangementer kan nævnes praktikdating, netværksdag og karrieredagene, hvor virksomheder får mulighed for at stifte bekendtskab med de studerendes kvalifikationer samt præsentere dem selv som virksomhed.

Syddansk Universitets karrierecenter tilbyder desuden virksomheder muligheden for at blive erhvervspartner. Herigennem kan virksomhederne synliggøre sig selv gennem blandt andet job- og praktikopslag i Syddansk Universitets jobbank. I jobbanken kan den studerende stifte bekendtskab med 175 offentlige og private virksomheder, og virksomhederne kan målrette deres søgning efter nye medarbejdere.

Derudover har kandidatstuderende mulighed for at få tilknyttet en karrierementor, som blandt andet kan hjælpe den studerende med at synliggøre jobmuligheder samt stille skarpt på den studerendes egne kvalifikationer.

IDEA Entrepreneurship Centre i Kolding

Centeret fokuserer på tiltag rettet mod studerende, undervisere, erhvervsliv og alumni’s. Igennem kurser arbejder IDEA med at forbedre den studerendes evne til at anvende viden i praksis og at inspirere undervisere til at være mere entreprenørielle og innovative i deres undervisningsmetoder samt at blive bedre til at facilitere de studerendes læring. Til undervisere og iværksætterrådgivere er der udviklet en international masteruddannelse i entreprenørskab. Til Erhverv og Alumni tilbydes intraprenørskabsprisen og aktiviteter direkte rettet mod Business alumner. IDEA arbejder derfor både med de personer, der gerne vil vide mere om entreprenørskab i bred forstand, og de der går med en iværksætter i maven.

8.2 Tiltag rettet mod erhvervslivet

8.2.1 Vækstforum for Syddanmark

Syddansk Vækstforum er et partnerskab mellem kommuner, erhvervsorganisationer, arbejdsmarkedets parter, uddannelses- og forskningsinstitutioner og regionen.

Vækstforums opgaver er:

Syddansk Universitet er repræsenteret ved rektor Jens Oddershede. Derudover er uddannelsesområdet repræsenteret ved rektor ved University College Syddanmark, Søren Vang Rasmussen.

Vækstforum har dels egne midler og har dels til opgave at indstille ansøgninger til regionale, statslige og europæiske puljer. Vækstforum har i sit udkast til regional partnerskabsaftale om vækst og erhvervsudvikling defineret en række indsatsområder, der efterfølgende konkretiseres i projekter og initiativer.

I Syddansk Vækstforums handlingsplan for 2011 ”Omstilling til højere vækst”, angives det, at uddannelsesniveauet i regionen generelt skal hæves, og at der udestår en særlig udfordring inden for oplevelseserhvervene, hvor uddannelsesniveauet er lavt sammenlignet med andre brancher.

Syddansk Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi for 2007-2012, skal:

Syddansk Universitet deltager i at understøtte et samlet miljø for innovation og nyttiggørelse af viden fra universitetet og Region Syddanmarks sygehuse, bestående af følgende aktører, der samarbejder på operationelt niveau:

Forskerkontakten samarbejder tæt med Region Syddanmark, herunder udbydes et støtteprogram der med 3 mio. kr. understøtter etablering og drift af netværk inden for vækstforum og regionens primære indsatsområder:

TEK – Momentum består af en videns- og ingeniørbank, som trækker på ingeniør- og forskningskompetencer fordelt på Det Tekniske Fakultet. Målet er at skabe et stærkt bindeled mellem virksomhedernes behov for udvikling og innovation på den ene side og universitetets viden på den anden. TEK – Momentum afdækker innovationspotentiale i virksomheder, identificerer indsatsområder og hjælper dem videre med innovation ved at etablere et samarbejde med forskermiljøet.

På Syddansk Universitet er etableret Link.SDU, som er en del af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og har til formål at oversætte videnskabelige resultater og undersøgelser til sprog og handlinger, der giver mening i virksomheders verden. Link.SDU er en serviceorganisation, som formidler forskning med udgangspunkt i brugernes behov. Link.SDU og TEK – Momentum har ikke fokus på studerende, men primært på forskningsmiljøet.

Syddansk Universitet fremhæver følgende eksempel på etablering af et fælles forskningscenter i samspil med erhvervslivet Lundbækfondens Center of Excellence NanoCAN, hvori forskere fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige – og naturvidenskabelige fakulteter samarbejder med forskere fra Lundbæk.

8.2.2 Videns- og forskerparker

Syddanske Forskerparker dækker over forskerparker i Odense og Sønderborg. I forskerparkerne afprøver forskere og udviklere, om deres idéer og projekter er stærke nok til at danne grundlag for en egentlig produktion og virksomhed. Der tilbydes lejemål, service og rådgivning i et innovativt og dynamisk miljø.

Syddanske Forskerparker drives af en fond i samarbejde med Syddansk Universitet

8.3. Konklusion

Syddansk Universitets samarbejde med erhvervslivet og kontakt med virksomheder finder sted gennem virksomhedskonsulenter, som universitetet har ansat. Virksomhedskonsulenterne håndterer indkomne henvendelser fra virksomheder samt tager opsøgende kontakt til de mange virksomheder i regionen (primært SMV), og orienterer om mulighederne for at samarbejde med studerende (projektskrivning, praktiksamarbejde eller relevante studiejob), ErhvervsPhD mv.

Igennem universitetets deltagelse i Venture Cup og IDEA Entrepenuership Centre sættes fokus på iværksætteri og entrepreneurskab hos de studerende. Syddansk Universitets karrierecenter har desuden en række tilbud til studerende og virksomheder.

På forskningsområdet deltager Syddansk Universitet i at understøtte et samlet miljø for innovation og nyttiggørelse af viden fra universitetet og Region Syddanmarks sygehuse, bestående af en lang række aktører. Herudover findes der på Syddansk Universitet TEK – Momentum, som består af en videns- og ingeniørbank, og som afdækker innovationspotentiale i virksomheder. På Syddansk Universitet er etableret Link.SDU, som er en del af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og har til formål at oversætte videnskabelige resultater og undersøgelser til virksomheders verden.

Et eksempel på etablering af et fælles forskningscenter i samspil med erhvervslivet er Lundbækfondens Center of Excellence NanoCAN, hvori forskere fra Syddansk Universitets sundhedsvidenskabelige – og naturvidenskabelige fakulteter samarbejder med forskere fra Lundbæk.

Universitets- og Bygningsstyrelsen ser positivt på Syddansk Universitets tiltag til at tage kontakt til SMV’er i Region Syddanmark samt Syddansk Universitets tiltag til at give de studerende mulighed for at styrke deres kompetencer i entreprenørskab. Universitets- og Bygningsstyrelsen finder derudover, at Syddansk Universitets samarbejde med andre aktører om innovation er meget positivt, og Universitets- og Bygningsstyrelsen ser frem til at se forventede positive resultater af dette samarbejde.

Denne side er kapitel 8 af 12 til publikationen "Rapport om Syddansk Universitet - Møde med Syddansk Universitet den 9. februar 2011".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2010.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.