2. Folkeskolelæreruddannelsen 2007

Folkeskolelæreruddannelsen
Folkeskolelæreruddannelsen
Fællesfag 86 ECTS
Linjefag 144 ECTS
Bachelorprojekt 10 ECTS
I alt 240 ECTS

Læreruddannelsen er en professionsbacheloruddannelse på i alt 240 ECTS. Læreruddannelsen gennemgik en omfattende revision i 2007 med ny lov og bekendtgørelse. Det centrale ved revisionen var, at der skulle sættes mere fokus på fagligheden, hvilket blandt andet betyder, at dansk og matematik har fået et væsentligt større omfang (fra 42 til 72 ECTS), og at fagene derudover er blevet specialiseret mod henholdsvis indskoling/mellemtrin og mellemtrin/udskoling.

Et andet centralt forhold er, at naturfag blev gjort til et obligatorisk linjefag på linje med dansk og matematik. Endelig er det i denne sammenhæng værd at bemærke, at praktikken i den nye læreruddannelse har fået en mere central placering, idet praktikken skal danne udgangspunkt for progressionen i uddannelsen. Hver praktikperiode skal bedømmes, og den studerende skal bestå alle praktikforløb.

Uddannelsens overordnede struktur og indhold

Læreruddannelsen består af fællesfagene kristendomskundskab/livsoplysning/medborgerskab, almen didaktik, psykologi og pædagogik, praktik og 2- 3 linjefag

Fællesfagene er på i alt 50 ECTS. Linjefagene vægter 144 ECTS og praktik 36.

Der er tre “obligatoriske” linjefag i uddannelsen: dansk, matematik og natur og teknik, hvoraf den studerende skal vælge mindst det ene. De tre obligatoriske linjefag er på 72 ECTS, hvoraf de 36 ECTS er et fællesforløb, mens de sidste 36 ECTS er en specialisering rettet mod enten undervisning i de yngste klasser eller i de ældste.

Herudover skal den studerende vælge enten endnu et stort linjefag på 72 ECTS, som er engelsk, historie eller idræt, eller to små linjefag på hver 36 ECTS, som kan være billedkunst, biologi, dansk som andetsprog, fransk, geografi, hjemkundskab, kristendomskundskab/religion, materiel design, musik, samfundsfag, specialpædagogik eller tysk.

Der er indført adgangskrav til linjefagene. Dansk kræver et gymnasialt Aniveau med mindst karakteren 7 ved enten aflagt eksamen eller i årskarakter. De øvrige linjefag kræver et gymnasialt B- niveau med mindst karakteren 7 ved enten aflagt eksamen eller i årskarakter.

Den studerende afslutter uddannelsen med et bachelorprojekt på 10 ECTS. En professionsbacheloropgave tager afsæt i et godkendt emne vedrørende en lærerfaglig problemstilling af relevans for uddannelsens formål i tilknytning til et af den studerendes linjefag og med inddragelse af færdigheder og viden erhvervet i praktik eller anden praksis. Den studerende skal anvende videnskabelig metode.

Nedenfor beskrives meget kort de fag, som har relevans for undersøgelsen (dansk, engelsk, historie, matematik, fysik/kemi og idræt). For en fyldestgørende beskrivelse af den indholdsmæssige del henvises til (https://retsinformation.Dk/Forms/R0710.aspx?id=124492#K1)

De obligatoriske linjefag: Dansk, matematik og naturfag med specialisering i natur/teknik eller fysik/kemi

Dansk, matematik og naturfag er de store obligatoriske linjefag i læreruddannelsen. De vægter hver især 72 ECTS, som er delt op i et fællesforløb på 36 ECTS og et specialiseringsforløb på yderligere 36 ECTS, som er rettet mod aldersspecialiseringen begynder- til mellemtrin eller mellem- til sluttrin. Natur og teknik specialiseringen er lidt anderledes end de øvrige to derved, at den, når den er rettet mod de nedre klassetrin, omfatter alle de naturvidenskabelige fag, mens den på de øvre klassetrin er en specialisering i fysik og kemi.

Fælles for fagene i læreruddannelsen er, at kravene til fagene i uddannelserne mere er båret af nogle brede kompetencemålsbeskrivelser end af egentlige krav til, hvilket stof den studerende skal gennemgå. Fælles for fagene er også, at det fagdidaktiske stof er en central del af fagene.

Ikke obligatoriske store linjefag: Engelsk, historie og idræt

Engelsk, historie og idræt er store linjefag på 72 ECTS, men disse fag har ikke specialiseringsforløb.

Fællesfag

Fællesfagene i læreruddannelsen er de pædagogiske fag og kristendomskundskab/livsoplysning/medborgerskab. Fokus i de pædagogiske fag er lærerens arbejde, undervisning, opdragelse og læring. De tre pædagogiske fag har hver deres identitet og mål. Derudover samarbejder de pædagogiske fag med afsæt i fagenes særlige perspektiver om fire temaer: skole- hjem- samarbejde, elever med anden etnisk baggrund, klasserumsledelse og specialpædagogiske problemstillinger. Det pædagogiske fagområde indgår derudover i et integreret pædagogisk element på 12 ECTS- point i det obligatoriske linjefag, i praktikken og i bacheloropgaven.

Praktik

Praktik er et fag med mål, indhold og centrale kundskabs- og færdighedsområder. Praktikfaget er omdrejningspunktet for progressionen i læreruddannelsen, og den studerende skal bestå hvert års praktikforløb. Det er læreruddannelsens leder, der på baggrund af indstilling fra såvel praktikskole som undervisere i læreruddannelsen afgør, om den studerende har bestået praktikken. Den studerende skal i praktik i alle sine linjefag. Praktikken er fordelt over alle fire studieår. I praktikken indgår på 3. eller 4. studieår et sammenhængende forløb på 7- 9 uger, som afsluttes med, at den studerende selv forestår undervisningen.

Denne side er kapitel 4 af 12 til publikationen "Rapport om videreuddannelse af folkeskolelærere til gymnasielærere".


© Universitets- og Bygningsstyrelsen
Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling - 2011.
Teksten må med kildeangivelse frit anvendes.